Az Emirates beszáll a fenntartható repülőgép-üzemanyagok fejlesztésébe

Az Emirates csatlakozik az Egyesült Arab Emírségekben működő, megújuló és fejlett repülőgép-üzemanyagokkal foglalkozó kutatási konzorciumhoz. Az Air-CRAFT kezdeményezés révén szélesebb körben kezdhetik el használni a környezetkímélőbb üzemanyagot.

Az Emirates beszáll a fenntartható repülőgép-üzemanyagok fejlesztésébe

Az Emirates is csatlakozik a maga nemében egyedülálló Air-CRAFT* kutatási konzorciumhoz, amely a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) technológiák fejlesztésére, előállítására és felhasználásának bővítésére törekszik. Az Egyesült Arab Emírségekben működő kutatási központ az értéklánc valamennyi szereplőjét összefogja - iparpolitikai döntéshozókat, légiközlekedési szabályozókat, üzemanyaggyártókat, egyetemi oktatókat és kutatókat, repülőgép- és hajtóműgyártókat, valamint légitársaságokat. Az új kezdeményezést a Dubaiban megrendezett harmadik ICAO konferencián, a repülési és alternatív üzemanyagokról szóló (CAAF/3) szakmai találkozón jelentették be. 

A légi közlekedés az Egyesült Arab Emírségek szén-dioxid-mentesítési programjának fontos területe, mivel az ország elkötelezte magát, hogy 2050-re elérje a nettó zéró kibocsátást. A SAF-üzemanyag fenntartható forrásból származó, 100 százalékban megújuló hulladékból, továbbá olyan maradék alapanyagok felhasználásával készül, mint a használt étolaj és állati zsírhulladék. Életciklusa során a hagyományos sugárhajtómű üzemanyag használatához képest, akár 80 százalékkal** csökkentheti a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátását. Az Emirates több járatán is használ SAF és sugárhajtómű-üzemanyagkeveréket, továbbá régóta azon dolgozik, hogy elősegítse a fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártásának és felhasználásának bővítését. 

Az Air-CRAFT kutatási területei közé tartoznak a környezeti hatásvizsgálatok, az alapanyag- és folyamatoptimalizálás, valamint a műszaki-gazdasági értékelések. A konzorcium ipari és intézményi partnerei piaci keresletet, szakértelmet és technológiát biztosítanak a légi közlekedési ágazat számára az alternatív üzemanyagok előállítására irányuló kutatás támogatásához. Jelenleg is több globális kulcsfontosságú és stratégiai szereplővel folynak előrehaladott tárgyalások a konzorcium bővítéséről, az Egyesült Államok kormánya például támogatja, hogy az Air-CRAFT csatlakozzon a PACE*** megállapodáshoz. 

A légi közlekedési ágazat legfőbb dekarbonizációs eszköze a SAF üzemanyag - különösen a hosszú távú kereskedelmi járatok esetében –, mivel az előrejelzések alapján az elkövetkező három évtizedben egyetlen más technológiai innováció sem tud majd jelentősen hozzájárulni a karbonsemlegességi célokhoz, költség-, műszaki vagy szabályozási akadályok miatt. Annak ellenére, hogy a SAF ilyen kritikus szerepet játszik a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítésében, a kínálat korlátozott, ennek bővítéséért pedig haladéktalanul meg kell tenni a megfelelő lépéseket. 

* Az Air-CRAFT konzorciumot az Egyesült Arab Emírségek Energiaügyi és Infrastrukturális Minisztériuma és az Egyesült Arab Emírségek Általános Polgári Repülési Hatósága támogatja, és nyolc alapító szervezetből áll: ADNOC, Boeing, Emirates, ENOC Group, Etihad, Honeywell, Khalifa Egyetem, Masdar. 

** Tiszta formában (azaz keveretlenül) alkalmazva és a bevált életciklus-értékelési (LCA) módszerekkel, például a CORSIA-módszertannal számítva. 

*** A PACE az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok közötti partnerség, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a tiszta energiatechnológia finanszírozására és a kétoldalú együttműködés elmélyítésére irányul. 

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás: