Az energetikai és gazdasági együttműködésről, valamint a migráció kezeléséről tárgyalt a szlovén és horvát kormányfő

Az energetikai és gazdasági együttműködésről, valamint a migráció kezeléséről tárgyalt Robert Golob szlovén és Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

Az energetikai és gazdasági együttműködésről, valamint a migráció kezeléséről tárgyalt a szlovén és horvát kormányfő

Golob a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a keddi munkalátogatás a májusi zágrábi találkozót készítette elő, amelyen a két ország energiaszolidaritási megállapodást ír alá, különös tekintettel a gázellátás biztonságára. "Arról beszélgettünk, hogyan lehet bővíteni a krki LNG-terminált (cseppfolyósított földgáz-terminál), hogy az több szomszédos közép-európai ország számára is energiakapuvá váljon, és ebből Szlovénia miként veheti ki a részét" - mondta Szlovénia miniszterelnöke.

Mindkét ország érdekelt a közös tulajdonban lévő krskói atomerőmű új blokkjának megépítésében - hangsúlyozta Golob, hozzátéve: ehhez azonban fontos lesz látni, sikerül-e az EU-nak az atomenergiát alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrássá minősítenie, és így jogosulttá válik-e az atomenergia uniós forrásokra. Ami a migrációt illeti, Horvátország csatlakozása a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez megkönnyítette a szlovének Horvátországba utazását, ami azt jelzi, hogy helyes döntés volt, és Szlovénia nemzeti érdeke is, ezért támogatta Ljubljana Horvátország tagságát - fogalmazott a szlovén kormányfő. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy január 1-je óta nőtt Szlovéniában az illegális határsértők száma. "Ezért javasoltuk, hogy Olaszországgal közösen találjunk megoldást a migráció kezelésére" - húzta alá Golob. Plenkovic kiemelte: Horvátország és Szlovénia gazdasági és kereskedelmi együttműködésének értéke elérte a 7 milliárd 220 millió eurót, ami jelentős partnerségre utal. Hozzátette: tavaly 1 millió 570 ezer szlovén látogatott Horvátországba, amivel Szlovénia a második helyen áll az érkező turisták számát tekintve Németország után.

A krki LGN-terminállal kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kormány még 2021 augusztusában döntött arról, hogy másfél éven belül 2,9 milliárd köbméterről 6,1 milliárd köbméterre növelik annak kapacitását, ami kétszer meghaladja a horvát szükségleteket. A terminál így regionális közép-európai jelentőséggel bírna, és a gázvezeték-hálózat bővítése révén - amely együttműködéssel, illetve az EU társfinanszírozásával valósulhatna meg - összekötné Szlovéniát, Magyarországot és Bosznia-Hercegovinát, valamint közvetve Ausztriát és Bajorországot - mutatott rá Plenkovic.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy Horvátország épít-e kerítést a határán az illegális migráció megállítása érdekében, Plenkovic azt mondta: nincs ilyen politikai szándék. Jelezte: a schengeni csatlakozásra való felkészülés során sokat fektettek a határvédelembe. Az 1350 kilométer hosszú, most már EU-s külső határt 6700 rendőr őrzi, hőkamerákkal, helikopterekkel és más modern technikai eszközökkel. Ugyanakkor - mint mondta - készek a tárgyalások folytatására, hogy Olaszországgal és Szlovéniával közösen megállapodjanak az illegális migráció kezelését és megelőzését szolgáló közös mechanizmusokról, azon folyosók együttes ellenőrzéséről, amelyeket az illegális migránsok arra használnak, hogy eljussanak Olaszországba.

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás:

A kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét.
2023. 09. 26. 11:00
Megosztás:

Így segítik a bankok, hogy elkezdjünk félretenni

A felmérések azt mutatják, könnyebb takarékoskodni, ha konkrét célra teszünk félre pénzt. Gyerekkorban szinte mindenki egy-egy célért kezdi el tölteni a malacperselyt. A lehetőség ma már a digitális világban is adott, ráadásul több banknál egyszerre több célra gyűjthetünk „felcímkézett” pénzt – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2023. 09. 26. 10:30
Megosztás: