Az Erste Csoport esélyegyenlőségi politikája elismeréseként ismét bekerült a Bloomberg GEI indexbe

A Bloomberg Gender-Equality Index (Gender-egyenlőségi Index; GEI) olyan, tőzsdén jegyzett vállalatokat követ, amelyek erőfeszítéseket tesznek a nemek közötti esélyegyenlőségért. Az Erste Csoport ismét az egyetlen osztrák vállalatként, valamint a néhány kelet-közép-európai központú társaság egyikeként került a Bloomberg GEI indexbe. Az esélyegyenlőség iránti elkötelezettség jól tükrözi az irányelveket, amelyek több mint 200 éve vezérlik az Erstét

Az Erste Csoport esélyegyenlőségi politikája elismeréseként ismét bekerült a Bloomberg GEI indexbe

Az Erste Group Bank AG-t (Erste Csoportot) a világ 45 országában és régiójában működő 418 társaság egyikeként beválogatták a 2022. évi Bloomberg Gender-egyenlőségi Indexbe. A GEI módosított piaci kapitalizációval súlyozott index, amely az esélyegyenlőségi adatok átláthatósága iránt elkötelezett tőzsdei társaságok teljesítményét hivatott követni. Az idei a negyedik egymást követő év, amikor az Erste Csoport bekerült a Bloomberg GEI-be, egyetlenként Ausztriából, és a néhány kelet-közép-európai társaság egyikeként szerepelve a neves indexben.

„A sokszínűség az Erste Csoport DNS-ének a része. Alapító okiratunk már 1819-ben leszögezte: azért létezünk, hogy az embereket kortól, nemtől és társadalmi háttértől függetlenül hozzájussanak a pénzügyi jóléthez – és ez az alapító cél ma aktuálisabb, mint valaha. Fel kell ismernünk és meg kell értenünk ügyfeleink sokszínűségét, és megfelelő válaszokat kell adnunk az egyedi igényeikre. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha mi magunk is sokszínűek vagyunk, és minél szélesebb perspektívát tudunk kínálni. Nagyon komolyan vesszük ezt a küldetést, és intézkedések széles skáláját hajtjuk végre valamennyi piacunkon annak érdekében, hogy tovább növeljük a nők arányát a vezetői pozíciókban” – mondta Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök vezérigazgatója.

A Bloomberg GEI index az esélyegyenlőséget öt szempont mentén méri: női vezetők és női tehetségállomány; egyenlő bérezés és gender-paritásos bérezés; befogadó kultúra; szexuális zaklatás elleni irányelvek; valami a nőket támogató márka. A 2022. évi GEI index immár az egész világra kiterjed: 45 országot és régiót foglal magába. Az indexben szereplő társaságok iparágak egész sorát képviselik, amelyek közül a legnagyobb összesített súlyt a pénzügyi szektor, valamint technológiai és közművállalatok adják az indexben.

Gerda Holzinger-Burgstaller, az Erste Bank Oesterreich, az Erste Csoport osztrák leánybankjának vezérigazgatója: „Meggyőződésünk, hogy a sokszínűség minden dimenzióban – de elsősorban is a nemi sokféleség terén – elősegíti a bankcsoport tudásbázisának szélesítését, vagyis azt, hogy innovatívabb és jobb legyen. Nem csak beszélünk erről, konkrét célkitűzéseket fogalmaztunk meg a magunk számára, és következetesen dolgozunk ezek elérésén.

„Magyarországon az Erste Bank felső vezetőinek 28 százaléka nő. Az a célunk, hogy arányukat 10 százalékkal emeljük 2025-ig – hangsúlyozta Szalay Orsolya az Erste Bank Hungary Sokszínűségi Felelőse. Hozzátette: „a magyar pénzintézet büszke arra, hogy munkavállalói az olyan fontos társadalmi kérdésekben, mint a nők szerepe, a fenntarthatóság, vagy éppen a nyílt és közérthető ügyfélkommunikáció tevékeny részesei a vállalati átalakulásnak. Ennek érdekében munkavállalói csoportokat hoztak létre, hogy véleményüket, ötleteiket megjelenítsék és a jó gyakorlatokat átültessék a mindennapokba is.”

Az esélyegyenlőség központi téma az Erste Csoportban

Az Erste Csoport egészét tekintve a nők aránya a vezetői pozíciókban jelenleg több mint 40 százalékot tesz ki. A cél, hogy a vezetői pozícióban lévő nők száma növekedjen, kiemelten a női tehetségek az Erste Csoportnál. Az Erste Csoport a sokszínűséget és a befogadást a vállalati stratégia szerves részének tekinti, A bécsi központú bankcsoport aktívan elősegíti a diszkrimináció- és zaklatásmentes munkahelyi környezet kialakítását, emellett nemre, korra, fogyatékosságra, családi állapotra, nemi irányultságra, bőrszínre, vallási vagy politikai meggyőződésre, etnikai háttérre, nemzetiségre, vagy a munkavállalással össze nem függő bármely más szempontra való tekintet nélkül értékeli mindegy egyes ember munkáját és értékét.

Az Erste Csoport számos kezdeményezést tett a női vezetés fejlesztése érdekében. Ausztriában például az Erste Women’s Hub elnevezésű munkatársi közösségi csoport folyamatosan szervez alapvető fontosságú kezdeményezéseket, például pénzügyi ismeretek terjesztését nőknek. A csoport emellett olyan online formátumok kifejlesztésével is foglalkozott, amelyek elősegítik, hogy a hálózatépítés, és a nők számára szóló karrierfejlesztési lehetőségek még a pandémia alatt is – sőt, kiváltképp a járvány idején – fejlődhessenek.

Bloomberg GEI: Elismert szabvány az esélyegyenlőségi törekvések területén

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Erste Csoportot a 2022. évi GEI indexben üdvözölhetjük másik 417 társaság mellett, az átláthatóság iránti elkötelezettségnek és az új esélyegyenlőségi adat-közlési rendszernek köszönhetően” – közölte Peter T. Grauer, a Bloomberg elnöke és az amerikai 30% Club alapító-elnöke. „Habár a GEI indexbe való bekerülés alsó korlátja feljebb került, a tagvállalatok száma tovább nőtt. Ez is azt jelzi, hogy egyre több vállalat dolgozik az esélyegyenlőségi mutatók javításán, több lehetőséget biztosítva a különböző tehetségek számára, hogy sikeresek legyenek a szervezeten belül”.

Az Erste Csoport a Bloomberg társadalmi felmérésére jelentkezett, amelyet a társaság a téma világszerte elismert szakértőivel együttműködésben készített. Az idei indexben szereplő társaságok elérték, vagy meghaladták a globális küszöbértéket, amelyet a Bloomberg határozott meg, és ami az adatok nyilvánosságát, valamint a kategória legjobbjának számító mutatók elérését és irányelvek alkalmazását jelzi.

A felmérésben és a GEI indexben a részvétel önkéntes, nincsenek kapcsolódó költségei. A Bloomberg kizárólag referencia kialakítása céljából gyűjtötte a szóban forgó adatokat. Az index nem jelent rangsorolást. Habár az összes tőzsdén jegyzett társaság kiegészítő esélyegyenlőségi adatokat közölhet a vállalat befektetési profiljával kapcsolatban a Bloomberg Terminalon, a GEI indexbe való bekerülés feltétele a legalább egymilliárd dolláros piaci kapitalizáció.

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás: