Az Erste Csoport esélyegyenlőségi politikája elismeréseként ismét bekerült a Bloomberg GEI indexbe

A Bloomberg Gender-Equality Index (Gender-egyenlőségi Index; GEI) olyan, tőzsdén jegyzett vállalatokat követ, amelyek erőfeszítéseket tesznek a nemek közötti esélyegyenlőségért. Az Erste Csoport ismét az egyetlen osztrák vállalatként, valamint a néhány kelet-közép-európai központú társaság egyikeként került a Bloomberg GEI indexbe. Az esélyegyenlőség iránti elkötelezettség jól tükrözi az irányelveket, amelyek több mint 200 éve vezérlik az Erstét

Az Erste Csoport esélyegyenlőségi politikája elismeréseként ismét bekerült a Bloomberg GEI indexbe

Az Erste Group Bank AG-t (Erste Csoportot) a világ 45 országában és régiójában működő 418 társaság egyikeként beválogatták a 2022. évi Bloomberg Gender-egyenlőségi Indexbe. A GEI módosított piaci kapitalizációval súlyozott index, amely az esélyegyenlőségi adatok átláthatósága iránt elkötelezett tőzsdei társaságok teljesítményét hivatott követni. Az idei a negyedik egymást követő év, amikor az Erste Csoport bekerült a Bloomberg GEI-be, egyetlenként Ausztriából, és a néhány kelet-közép-európai társaság egyikeként szerepelve a neves indexben.

„A sokszínűség az Erste Csoport DNS-ének a része. Alapító okiratunk már 1819-ben leszögezte: azért létezünk, hogy az embereket kortól, nemtől és társadalmi háttértől függetlenül hozzájussanak a pénzügyi jóléthez – és ez az alapító cél ma aktuálisabb, mint valaha. Fel kell ismernünk és meg kell értenünk ügyfeleink sokszínűségét, és megfelelő válaszokat kell adnunk az egyedi igényeikre. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha mi magunk is sokszínűek vagyunk, és minél szélesebb perspektívát tudunk kínálni. Nagyon komolyan vesszük ezt a küldetést, és intézkedések széles skáláját hajtjuk végre valamennyi piacunkon annak érdekében, hogy tovább növeljük a nők arányát a vezetői pozíciókban” – mondta Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök vezérigazgatója.

A Bloomberg GEI index az esélyegyenlőséget öt szempont mentén méri: női vezetők és női tehetségállomány; egyenlő bérezés és gender-paritásos bérezés; befogadó kultúra; szexuális zaklatás elleni irányelvek; valami a nőket támogató márka. A 2022. évi GEI index immár az egész világra kiterjed: 45 országot és régiót foglal magába. Az indexben szereplő társaságok iparágak egész sorát képviselik, amelyek közül a legnagyobb összesített súlyt a pénzügyi szektor, valamint technológiai és közművállalatok adják az indexben.

Gerda Holzinger-Burgstaller, az Erste Bank Oesterreich, az Erste Csoport osztrák leánybankjának vezérigazgatója: „Meggyőződésünk, hogy a sokszínűség minden dimenzióban – de elsősorban is a nemi sokféleség terén – elősegíti a bankcsoport tudásbázisának szélesítését, vagyis azt, hogy innovatívabb és jobb legyen. Nem csak beszélünk erről, konkrét célkitűzéseket fogalmaztunk meg a magunk számára, és következetesen dolgozunk ezek elérésén.

„Magyarországon az Erste Bank felső vezetőinek 28 százaléka nő. Az a célunk, hogy arányukat 10 százalékkal emeljük 2025-ig – hangsúlyozta Szalay Orsolya az Erste Bank Hungary Sokszínűségi Felelőse. Hozzátette: „a magyar pénzintézet büszke arra, hogy munkavállalói az olyan fontos társadalmi kérdésekben, mint a nők szerepe, a fenntarthatóság, vagy éppen a nyílt és közérthető ügyfélkommunikáció tevékeny részesei a vállalati átalakulásnak. Ennek érdekében munkavállalói csoportokat hoztak létre, hogy véleményüket, ötleteiket megjelenítsék és a jó gyakorlatokat átültessék a mindennapokba is.”

Az esélyegyenlőség központi téma az Erste Csoportban

Az Erste Csoport egészét tekintve a nők aránya a vezetői pozíciókban jelenleg több mint 40 százalékot tesz ki. A cél, hogy a vezetői pozícióban lévő nők száma növekedjen, kiemelten a női tehetségek az Erste Csoportnál. Az Erste Csoport a sokszínűséget és a befogadást a vállalati stratégia szerves részének tekinti, A bécsi központú bankcsoport aktívan elősegíti a diszkrimináció- és zaklatásmentes munkahelyi környezet kialakítását, emellett nemre, korra, fogyatékosságra, családi állapotra, nemi irányultságra, bőrszínre, vallási vagy politikai meggyőződésre, etnikai háttérre, nemzetiségre, vagy a munkavállalással össze nem függő bármely más szempontra való tekintet nélkül értékeli mindegy egyes ember munkáját és értékét.

Az Erste Csoport számos kezdeményezést tett a női vezetés fejlesztése érdekében. Ausztriában például az Erste Women’s Hub elnevezésű munkatársi közösségi csoport folyamatosan szervez alapvető fontosságú kezdeményezéseket, például pénzügyi ismeretek terjesztését nőknek. A csoport emellett olyan online formátumok kifejlesztésével is foglalkozott, amelyek elősegítik, hogy a hálózatépítés, és a nők számára szóló karrierfejlesztési lehetőségek még a pandémia alatt is – sőt, kiváltképp a járvány idején – fejlődhessenek.

Bloomberg GEI: Elismert szabvány az esélyegyenlőségi törekvések területén

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Erste Csoportot a 2022. évi GEI indexben üdvözölhetjük másik 417 társaság mellett, az átláthatóság iránti elkötelezettségnek és az új esélyegyenlőségi adat-közlési rendszernek köszönhetően” – közölte Peter T. Grauer, a Bloomberg elnöke és az amerikai 30% Club alapító-elnöke. „Habár a GEI indexbe való bekerülés alsó korlátja feljebb került, a tagvállalatok száma tovább nőtt. Ez is azt jelzi, hogy egyre több vállalat dolgozik az esélyegyenlőségi mutatók javításán, több lehetőséget biztosítva a különböző tehetségek számára, hogy sikeresek legyenek a szervezeten belül”.

Az Erste Csoport a Bloomberg társadalmi felmérésére jelentkezett, amelyet a társaság a téma világszerte elismert szakértőivel együttműködésben készített. Az idei indexben szereplő társaságok elérték, vagy meghaladták a globális küszöbértéket, amelyet a Bloomberg határozott meg, és ami az adatok nyilvánosságát, valamint a kategória legjobbjának számító mutatók elérését és irányelvek alkalmazását jelzi.

A felmérésben és a GEI indexben a részvétel önkéntes, nincsenek kapcsolódó költségei. A Bloomberg kizárólag referencia kialakítása céljából gyűjtötte a szóban forgó adatokat. Az index nem jelent rangsorolást. Habár az összes tőzsdén jegyzett társaság kiegészítő esélyegyenlőségi adatokat közölhet a vállalat befektetési profiljával kapcsolatban a Bloomberg Terminalon, a GEI indexbe való bekerülés feltétele a legalább egymilliárd dolláros piaci kapitalizáció.

A válsághelyzet versenykérdéseit vitatták meg egy pozsonyi konferencián versenyhatósági szakemberek

A pandémia és az ukrajnai háborús helyzet okozta piaci zavarokra vonatkozó versenyjogi helyzetet tekintették át csütörtökön A versenyjog jelenlegi trendjei című konferencián Pozsonyban, amelyen a szlovák és a cseh versenyhatóság vezetői, illetve vezetőhelyettesei mellett Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese képviselte a magyar hatóságot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2022. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Nőtt a Coop forgalma tavaly

A Coop Gazdasági Csoport árbevétele tavaly 3 százalékos emelkedéssel 674 milliárd forintra nőtt - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2022. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Új lehetőségeket teremt Magyarországon az Exadel

Egy nagyvállalat biztonsága ötvözve egy startup vállalkozás rugalmasságával – ez az Exadel filozófiája. Az informatikai cég alig hat hónappal ezelőtt nyitotta meg budapesti irodáját, a következő másfél évben pedig több mint 100 szakember felvételét tervezi.
2022. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Új vezető a Ford Magyarország élén

A Ford Magyarország és Csehország ügyvezető igazgatói posztját június elsejétől Kővágó-Laky Andrea veszi át Szabó Attilától - közölte a Ford Európa csütörtöki döntését a Ford Magyarország az MTI-vel.
2022. 05. 27. 12:30
Megosztás:

Nyakra-főre gyümölcsfákat ültetnek a magyarok

Az ezredfordulón tízezer számra vásárolták a családok a smaragdtujákat a kertjeikbe, de elérkeztünk egy markáns trendfordulóhoz, amikor a dísznövényeket sokkal inkább a haszonnövények váltják fel. Megyeri Szabolcs kertészmérnök szerint míg a bodzát, az áfonyát, a somot vagy a kivit két évtizeddel ezelőtt el sem lehetett adni, ma már úgy veszik ezeket a magyarok, mintha nem lenne holnap. A szakértő szerint a pandémia és az ukrajnai háború miatt megrendültek az emberek, miközben minden egyre drágább, így a legtöbben az öngondoskodás felé fordulva gyümölcsfákat ültetnek.
2022. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Az iparág kihívásai ellenére rekord árbevétel és eredmény az AutoWallisnál

A régió 14 országában jelenlévő AutoWallis Csoport messze a piaci átlagot felülmúló növekedéssel, kiugró hatékonyságjavulással zárta az első negyedévet. Nettó eredménye több mint ötszörösére, 1,9 milliárd forintra, EBITDA-ja több mint a duplájára, 3,1 milliárd forintra ugrott az árbevétel 18 százalékos bővülése mellett. A növekedés kizárólag organikus volt, fő hajtóereje a nagykereskedelmi üzletág bővülése.
2022. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Ez a tökéletes házi hamburger titka

A hamburger évek óta az egyik legnépszerűbb étel a világon, az Egyesült Államokban egy főre vetítve átlagosan heti 2,5 darab fogy, ami évente csaknem 50 milliárd darabot jelent. Állandó vita tárgya mind a profi séfek, mind a laikus hobbiszakácsok körében, hogy milyen is a nagybetűs hamburger. A legtöbben a jó minőségű marhahúst és a házi készítést tartják a felejthetetlen ízélmény kulcsának, de ne feledkezzünk meg a zsemléről és a további hozzávalókról sem. A Gorenje összegyűjtötte, miben rejlik a tökéletes házi hamburger titka, hogy felejthetetlenné tegyük a nyári grillezéseket!
2022. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Tízből négy munkavállaló egy éven belül felmondana, többségük egy jobban fizető állásért

Tízből négy munkavállaló egy éven belül felmondana a munkahelyén, többségük egy jobban fizető állás kedvéért váltana – mutat rá az EY több mint 1.500 munkáltató és 17.000 dolgozó bevonásával készült nemzetközi kutatása.
2022. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedő indexekkel indult a kereskedés pénteken az európai értékpapírpiacokon. A vezető indexek több egymást követő heti veszteség után most két százalék körüli nyereséggel fejezhetik be a hetet.
2022. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Diákmunka adózása 2022-ben - Jogviszonytól függ a diákmunka adója

Két-három héten belül kezdetét veszi a nyári szünidő, melynek legalább egy részét százezernyi diák tölti munkával – részben anyagi motiváció miatt, részben szakmai gyakorlat szerzése céljából. Immár széles körben ismert, hogy a 25 év alatti fiatalok idén januártól nem fizetnek SZJA-t, ugyanakkor jogviszonytól függően jelentősen eltérő szabályok szerint alakulhat a nettó jövedelmük. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary alábbi elemzése.
2022. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Új alapítvány segíti az ételallergiás magyar családokat

Minden hetedik ember allergiás Magyarországon, köztük sokan az ételek gyakori összetevőire. Különösen nagy gondot jelenthet ez a szerényebb keresetűeknek, hiszen az adalékanyagok nélkül készült, glutén -vagy tejmentes élemiszerek drágábbak, mint a hagyományosak. A most létrejött Ételallergiás és Ételintoleranciás Gyermekekért és Családokért Alapítvány az ő mindennapjaikat is megkönnyítheti.
2022. 05. 27. 09:00
Megosztás:

A KATA adózás megszüntetése helyett új szabályozást javasol a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett. A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét. A Nagy Elek elnök által előterjesztett célokat és irányokat a BKIK a május 26-án tartott éves rendes küldöttgyűlése megerősítette és egyhangúlag támogatta.
2022. 05. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint az előző délutáni árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 05. 27. 08:29
Megosztás:

Tényleg ott szeretnék dolgozni? Nem könnyű az álláskeresők dolga

Jelenleg többnyire abban a szerencsés helyzetben vannak az álláskeresők, hogy válogathatnak az állásajánlatok között. A munkáltatók így hangzatos hirdetésekkel, különleges ajánlatokkal próbálják felhívni magukra a figyelmet. A HR-marketing “álarca” mögött azonban nem mindig az rejlik, amit láttatni szeretnének. Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, ami döntésükben segítheti a leendő munkavállalókat.
2022. 05. 27. 08:00
Megosztás:

Rengeteget energiát spórolhatnak a társasházak lakói is

A magyarországi épületek alig 5 százaléka többlakásos épület, ám ezekben az ingatlanokban lakik a magyar lakosság 40 százaléka*. Ezek az épületek felelősek hazánk teljes végső energiafelhasználásának 6 százalékáért. A társasházak energiahatékonyságának fejlesztése nélkül sem az energiaszegénység, sem a klímaválság kezelése nem lehet sikeres ma Magyarországon. Jelenleg a háztartások évi 4 milliárd köbméter földgázt fogyasztanak közvetlenül és a távhőszolgáltatáson keresztül. Az utóbbi négy év energiahatékonysági felújításai során megtakarított évi kétmilliárd köbméter földgáz jelenlegi értéke 3200 milliárd forint.
2022. 05. 27. 07:30
Megosztás:

A pályázati források és a gyors megtérülés pörgetik az ERP-piacot

Az elmúlt években jelentősen bővült Magyarországon a vállalatirányítási rendszerek (ERP) penetrációja, ezzel párhuzamosan a megoldások egyre kisebb cégek számára válnak elérhetővé. A bevezetés nemcsak jelentős élőmunkát takarít meg, de a folyamatokat is képes szabályozni a kkv-k körében. A tény, hogy a megoldások a GINOP program keretében is elérhetők, különösen népszerűvé teszi a beruházást a még mindig árérzékeny szektorban. A magyarországi BDO szakértőjének öszefoglalója.
2022. 05. 27. 07:00
Megosztás:

Növekvő energia ár - hogyan hat a logisztikai piacra?

Az emelkedő energiaköltségek számos ágazatot érintenek, mivel a gáz-és villamosenergia nagy mértékű növekedése figyelhető meg. A logisztikai az egyik olyan iparág, ahol a legtöbb energiát használják fel az egyes berendezések. Egyre inkább új, költséghatékony alternatívára van szükség, de mik a lehetőségek? A QLM szakmai kitekintése.
2022. 05. 27. 06:30
Megosztás:

Újabb céget vásárolt a Gloster

A Gloster 54,7%-os, többségi tulajdonrészt szerzett egy nemzetközi piacon jelen lévő szoftverfejlesztő társaságban, a Family Finances Kft.-ben. A tranzakció során főleg a korábbi kockázati tőke befektetőket (Széchenyi Alapok Zrt., MKB Fintech Lab, OXO Labs) vásárolták ki, de kisebb mértékben az alapítók is értékesítettek részesedést - olvashatjuk az ERSTE elemző anyagában.
2022. 05. 27. 06:00
Megosztás:

Több mint kétmillió forintos bírság a TV2 helytelenül közzétett politikai reklámjai miat

A megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótt ki több mint kétmillió forintos bírságot a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.
2022. 05. 27. 05:30
Megosztás:

Mutatjuk mire figyelj, ha hordozható hangszórót választanál

Nyakunkon a nyári időszak, amikor a hordozható hangszórók gyakran praktikus elemei egy szabadtéri, közösségi eseménynek, ráadásul a készülékek népszerűségét az egyes zenei streamingszolgáltatók egyre elterjedtebb használata is növeli– mutat rá a MediaMarkt. A műszaki áruházlánc a közkedvelt, vezeték nélküli hangszórókat gyártó JBL-lel közösen ismertet most néhány ökölszabályt, amelyek a megfelelő készülék kiválasztását segíthetik.
2022. 05. 27. 05:00
Megosztás: