Az Erste Csoport esélyegyenlőségi politikája elismeréseként ismét bekerült a Bloomberg GEI indexbe

A Bloomberg Gender-Equality Index (Gender-egyenlőségi Index; GEI) olyan, tőzsdén jegyzett vállalatokat követ, amelyek erőfeszítéseket tesznek a nemek közötti esélyegyenlőségért. Az Erste Csoport ismét az egyetlen osztrák vállalatként, valamint a néhány kelet-közép-európai központú társaság egyikeként került a Bloomberg GEI indexbe. Az esélyegyenlőség iránti elkötelezettség jól tükrözi az irányelveket, amelyek több mint 200 éve vezérlik az Erstét

Az Erste Csoport esélyegyenlőségi politikája elismeréseként ismét bekerült a Bloomberg GEI indexbe

Az Erste Group Bank AG-t (Erste Csoportot) a világ 45 országában és régiójában működő 418 társaság egyikeként beválogatták a 2022. évi Bloomberg Gender-egyenlőségi Indexbe. A GEI módosított piaci kapitalizációval súlyozott index, amely az esélyegyenlőségi adatok átláthatósága iránt elkötelezett tőzsdei társaságok teljesítményét hivatott követni. Az idei a negyedik egymást követő év, amikor az Erste Csoport bekerült a Bloomberg GEI-be, egyetlenként Ausztriából, és a néhány kelet-közép-európai társaság egyikeként szerepelve a neves indexben.

„A sokszínűség az Erste Csoport DNS-ének a része. Alapító okiratunk már 1819-ben leszögezte: azért létezünk, hogy az embereket kortól, nemtől és társadalmi háttértől függetlenül hozzájussanak a pénzügyi jóléthez – és ez az alapító cél ma aktuálisabb, mint valaha. Fel kell ismernünk és meg kell értenünk ügyfeleink sokszínűségét, és megfelelő válaszokat kell adnunk az egyedi igényeikre. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha mi magunk is sokszínűek vagyunk, és minél szélesebb perspektívát tudunk kínálni. Nagyon komolyan vesszük ezt a küldetést, és intézkedések széles skáláját hajtjuk végre valamennyi piacunkon annak érdekében, hogy tovább növeljük a nők arányát a vezetői pozíciókban” – mondta Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök vezérigazgatója.

A Bloomberg GEI index az esélyegyenlőséget öt szempont mentén méri: női vezetők és női tehetségállomány; egyenlő bérezés és gender-paritásos bérezés; befogadó kultúra; szexuális zaklatás elleni irányelvek; valami a nőket támogató márka. A 2022. évi GEI index immár az egész világra kiterjed: 45 országot és régiót foglal magába. Az indexben szereplő társaságok iparágak egész sorát képviselik, amelyek közül a legnagyobb összesített súlyt a pénzügyi szektor, valamint technológiai és közművállalatok adják az indexben.

Gerda Holzinger-Burgstaller, az Erste Bank Oesterreich, az Erste Csoport osztrák leánybankjának vezérigazgatója: „Meggyőződésünk, hogy a sokszínűség minden dimenzióban – de elsősorban is a nemi sokféleség terén – elősegíti a bankcsoport tudásbázisának szélesítését, vagyis azt, hogy innovatívabb és jobb legyen. Nem csak beszélünk erről, konkrét célkitűzéseket fogalmaztunk meg a magunk számára, és következetesen dolgozunk ezek elérésén.

„Magyarországon az Erste Bank felső vezetőinek 28 százaléka nő. Az a célunk, hogy arányukat 10 százalékkal emeljük 2025-ig – hangsúlyozta Szalay Orsolya az Erste Bank Hungary Sokszínűségi Felelőse. Hozzátette: „a magyar pénzintézet büszke arra, hogy munkavállalói az olyan fontos társadalmi kérdésekben, mint a nők szerepe, a fenntarthatóság, vagy éppen a nyílt és közérthető ügyfélkommunikáció tevékeny részesei a vállalati átalakulásnak. Ennek érdekében munkavállalói csoportokat hoztak létre, hogy véleményüket, ötleteiket megjelenítsék és a jó gyakorlatokat átültessék a mindennapokba is.”

Az esélyegyenlőség központi téma az Erste Csoportban

Az Erste Csoport egészét tekintve a nők aránya a vezetői pozíciókban jelenleg több mint 40 százalékot tesz ki. A cél, hogy a vezetői pozícióban lévő nők száma növekedjen, kiemelten a női tehetségek az Erste Csoportnál. Az Erste Csoport a sokszínűséget és a befogadást a vállalati stratégia szerves részének tekinti, A bécsi központú bankcsoport aktívan elősegíti a diszkrimináció- és zaklatásmentes munkahelyi környezet kialakítását, emellett nemre, korra, fogyatékosságra, családi állapotra, nemi irányultságra, bőrszínre, vallási vagy politikai meggyőződésre, etnikai háttérre, nemzetiségre, vagy a munkavállalással össze nem függő bármely más szempontra való tekintet nélkül értékeli mindegy egyes ember munkáját és értékét.

Az Erste Csoport számos kezdeményezést tett a női vezetés fejlesztése érdekében. Ausztriában például az Erste Women’s Hub elnevezésű munkatársi közösségi csoport folyamatosan szervez alapvető fontosságú kezdeményezéseket, például pénzügyi ismeretek terjesztését nőknek. A csoport emellett olyan online formátumok kifejlesztésével is foglalkozott, amelyek elősegítik, hogy a hálózatépítés, és a nők számára szóló karrierfejlesztési lehetőségek még a pandémia alatt is – sőt, kiváltképp a járvány idején – fejlődhessenek.

Bloomberg GEI: Elismert szabvány az esélyegyenlőségi törekvések területén

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Erste Csoportot a 2022. évi GEI indexben üdvözölhetjük másik 417 társaság mellett, az átláthatóság iránti elkötelezettségnek és az új esélyegyenlőségi adat-közlési rendszernek köszönhetően” – közölte Peter T. Grauer, a Bloomberg elnöke és az amerikai 30% Club alapító-elnöke. „Habár a GEI indexbe való bekerülés alsó korlátja feljebb került, a tagvállalatok száma tovább nőtt. Ez is azt jelzi, hogy egyre több vállalat dolgozik az esélyegyenlőségi mutatók javításán, több lehetőséget biztosítva a különböző tehetségek számára, hogy sikeresek legyenek a szervezeten belül”.

Az Erste Csoport a Bloomberg társadalmi felmérésére jelentkezett, amelyet a társaság a téma világszerte elismert szakértőivel együttműködésben készített. Az idei indexben szereplő társaságok elérték, vagy meghaladták a globális küszöbértéket, amelyet a Bloomberg határozott meg, és ami az adatok nyilvánosságát, valamint a kategória legjobbjának számító mutatók elérését és irányelvek alkalmazását jelzi.

A felmérésben és a GEI indexben a részvétel önkéntes, nincsenek kapcsolódó költségei. A Bloomberg kizárólag referencia kialakítása céljából gyűjtötte a szóban forgó adatokat. Az index nem jelent rangsorolást. Habár az összes tőzsdén jegyzett társaság kiegészítő esélyegyenlőségi adatokat közölhet a vállalat befektetési profiljával kapcsolatban a Bloomberg Terminalon, a GEI indexbe való bekerülés feltétele a legalább egymilliárd dolláros piaci kapitalizáció.

Részlegesen visszavonja adócsökkentési terveit a brit kormány

Részlegesen visszavonja hatalmas piaci és politikai viharokat kavaró adócsökkentési terveit a brit kormány.
2022. 10. 04. 02:00
Megosztás:

Szeptemberben 27 havi mélypontra csökkent a német feldolgozóipari teljesítmény

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben, 27 havi mélypontra csökkent a német feldolgozóipar teljesítménye az S&P Global gazdaságkutató intézet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2022. 10. 04. 01:30
Megosztás:

Ekkora volt júliusban a külkereskedelmi áruforgalom hiánya

Júliusban az export euróban kifejezett értéke 12,8, az importé 24,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a deficit 1,123 milliárd euróval 1,298 milliárd euróra nőtt és 148 millió euróval emelkedett az első becslésben jelzett 1,150 milliárd euróval szemben - közölte hétfőn második becslése alapján kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 04. 01:00
Megosztás:

Az EU tovább fogja erősíteni a korlátozó intézkedéseit Oroszországgal szemben

Az Oroszországra nehezedő nyomás növelése érdekében az Európai Unió tovább fogja erősíteni korlátozó intézkedéseit, hogy Moszkva véget vessen az ukrajnai háborúnak - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.
2022. 10. 04. 00:30
Megosztás:

Szeptemberben szűkülést jelez a BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szeptemberi értéke 49,6 pontra esett az augusztusi 57,8-ról. A további növekedést jelző augusztusi érték után az index értéke kisebb, és immár enyhe szűkülést jelez - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési társaság (MLBKT) az MTI-vel.
2022. 10. 04. 00:01
Megosztás:

13 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az idei első nyolc hónapban Romániában

Romániában 13,3 százalékkal, 16,686 millióra nőtt a vendégéjszakák száma az idei első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
2022. 10. 03. 23:30
Megosztás:

Két nap alatt 300 milliárd forintért vásároltak az új állampapírokból

Rekordértékesítéssel indultak az új, magas kamatozású állampapírok: két nap alatt 300 milliárd forintért vásároltak az új állampapírokból, a Bónusz illetve Prémium Magyar Állampapírokból - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn.
2022. 10. 03. 23:00
Megosztás:

Jelentősen visszaesett az új autók forgalomba helyezése az első három negyedévben

Az idei első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).
2022. 10. 03. 22:30
Megosztás:

EDP-jelentés: 6,1 százalékosra emelkedik a kormányzati szektor GDP-arányos idei hiánya

A kormányzati szektor uniós módszertannal számolt hiánya 3872,5 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka lehet ebben az évben a frissített EDP (Excessive Deficit Procedure) jelentés szerint - derül ki a KSH honlapján hétfőn megjelent friss adatokból.
2022. 10. 03. 22:00
Megosztás:

Két új partner a KPMG-nél

2022 október elsejétől két új partner dolgozik a KPMG magyarországi csapatában, mindketten az audit részleg működését segítik innovatív munkájukkal.
2022. 10. 03. 21:00
Megosztás:

Komoly megpróbáltatások előtt állunk, a béke hozhat megoldást – zárult az MCC Budapest Summit

Komoly kihívások és megpróbáltatások előtt áll Európa és Magyarország, gyökeres változtatásokra lesz szükség a háború és a szankciók okozta gazdasági problémák kezelése érdekében – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos konferenciáján. 10 országból 20 nemzetközi és 15 hazai előadó, szaktekintély osztotta meg álláspontját a szeptember 29-től október 1-ig tartott IV. MCC Budapest Summiton. A konferencián mintegy 800 érdeklődő vett részt.
2022. 10. 03. 20:30
Megosztás:

A fogyasztók az élményekre és az alapszükségletekre költenek legszívesebben a gazdasági kihívások közepette

Az online élelmiszervásárlásra fordított kiadások 70%-kal meghaladják a járvány előtti szintet. A repülőjegy-foglalások száma már a nyár folyamán 15%-kal a 2019-es szint felett volt. A távmunka komoly hatással van az életvitelünkre és a mindennapjainkra - Az egyik leglátványosabb változás a korán kezdődő hétvége.
2022. 10. 03. 20:00
Megosztás:

Még most is érdemes aranyba menekíteni megtakarításainkat

A lakossági kisbefektetők közül egyre többen fordulnak az arany felé. A viharos gazdasági környezetben hagyományosan biztonságosnak tekintett befektetési forma hozama ráadásul az elmúlt egy évben megközelítette a 30 százalékot. Szinte alig akadt olyan más megtakarítás, ami jobb eredményt produkált volna az elmúlt 12 hónapban, mint ez a nemesfém.
2022. 10. 03. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Pluszban zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 10. 03. 19:00
Megosztás:

Pluszba fordult a BUX a kereskedés végére

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 582,03 pontos, 1,54 százalékos emelkedéssel, 38 420,33 ponton zárt hétfőn.
2022. 10. 03. 18:30
Megosztás:

Kis odafigyeléssel több tízezer forintot is spórolhatunk a rezsin évente

Minél közelebb kerülünk az őszi-téli időszak egyre hűvösebb és sötétebb napjaihoz, annál nagyobb fejtörést okoz a háztartásoknak, hogy hogyan spóroljanak az energiával, és ezzel együtt hogyan csökkentsék rezsiköltségieket. A Lumenet prémium világítástechnikai webáruház szakértői összegyűjtötték azokat a mindennapi gyakorlatokat, termékeket és megoldásokat, amelyekkel spórolni lehet az áramköltségeken.
2022. 10. 03. 18:00
Megosztás:

Készpénzmentes fizetés: fintech megoldást vezet be a Coca-Cola HBC Magyarország

Banki és fintech együttműködésnek köszönhetően a Coca-Cola HBC vállalatcsoporton belül elsőként Magyarországon fizethetnek ezután azonnali átutalással és kártyával az italgyártó vállalat ügyfelei. A fejlesztéssel a Coca-Cola HBC Magyarország és mintegy 35 ezer vevőpartnere számára is lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válnak a pénzügyi tranzakciók, ez lehetőséget nyújt arra, hogy a készpénzforgalom csökkenjen és az egyre népszerűbb azonnali fizetési megoldás még gyorsabb ütemben terjedhessen.
2022. 10. 03. 17:30
Megosztás:

Klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.
2022. 10. 03. 17:00
Megosztás:

Fordulat várható a munkaerőpiacon, a mértéke viszont még nem látható

Idén nyáron a vállalatok visszavettek a toborzás intenzitásából, de még nem érzékelhető igazán markáns fordulat a munkaerőpiacon. Kevesebb volt az álláshirdetés idén a júniustól augusztusig tartó időszakban, mint a tavalyi év azonos időszakában, a munkakeresők viszont az eddigieknél aktívabbak a munkaerőpiacon. A bérfejlesztések mértékének emelkedése és az ezeket leggyakrabban befolyásoló tényezők azt mutatják, hogy a cégek egyre erősebben ragaszkodnak a munkavállalóikhoz és egyre inkább a megtartásra koncentrálnak a toborzás helyett – derül ki a Profession.hu adataiból és friss, reprezentatív kutatásából.
2022. 10. 03. 16:30
Megosztás:

10% nagyságrendű esés a BUX-ban szeptemberben, itt vannak a részletek

Amellett, hogy a tőkepiacok globális visszaesése a budapesti parketten is jelentősen éreztette hatását, a szeptember rendkívül mozgalmas hónapnak bizonyult a Budapesti Értéktőzsde életében. A BÉT három új társaságot – Biggeorge Property, Naturland Holding, Navigator Investments – is köszönthetett középvállalati piaca, a BÉT Xtend kibocsátói között. A részvénypiac forgalma visszafogott képet mutatott, 201,7 milliárd forintot tett ki, amely napi 9,2 milliárd forintnak felel meg. A blue chipek sorrendjében ismét az OTP Bank zárt az élen, 112,7 milliárd forintnyi forgalommal. A bankpapírt a Richter és a MOL követte, 42,4, illetve 37,9 milliárd forinttal. A brókercégek forgalmi versenyét a Wood&Company nyerte, a második, illetve a harmadik helyen a Concorde és az Erste Bank végzett.
2022. 10. 03. 16:00
Megosztás: