Az MNB a legprogresszívebb jegybank a zöld pénzügyek terén

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a pénzügyi fenntarthatóság kormányzati stratégiai feladat vagy a jegybankok hatáskörébe tartozó kötelezettség. Annyi biztos, hogy a magyar jegybank Zöld Programja nemcsak régiónkban, hanem egész Európában is az egyik legprogresszívabb. De miért foglalkozik a fenntarthatósággal egy központi bank?

Az MNB a legprogresszívebb jegybank a zöld pénzügyek terén

A fenntarthatóság hosszú távú gazdasági stabilitáshoz vezet, emellett a zöld pénzügyek iránti elköteleződés jelentős versenyelőnyt is jelenthet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 júniusában az Országgyűlés döntése nyomán fenntarthatósági mandátumot is kapott, amelynek értelmében úgy foglalkozik fenntarthatósághoz kapcsolódó célkitűzéseivel, hogy elsődleges kötelezettsége, az árstabilitás elérése és fenntartása ne sérüljön. Az immár két éve tartó COVID-19 világjárvány hatására megváltozott makrogazdasági körülmények azonban a jegybank számára is megnehezítették a zöld célok elérését. Mindezek ellenére a WWF (World Wide Fund for Nature) az általa végzett felmérés alapján a világ legfenntarthatóbb központi bankjai közé sorolta a magyar jegybankot.

Mit tesz a jegybank a fenntarthatóságért?

A napi.hu szervezésében, január 28-án megrendezett Zöldgazdaság 2022 című konferencián Kandrács Csaba, az MNB alelnöke számolt be a 2021-es év eredményeiről, és 2022-es terveikről a jegybank zöld pénzügyi tevékenységét illetően.

Az MNB fenntarthatósági tevékenységeinek két fő területe van, az egyik a felügyeleti oldalt jelentő Zöld Program, a másik a monetáris politikához kapcsolódó Zöld monetáris eszköztár stratégia. A 2019-ben indított Zöld Program három alappillérét a pénzügyi rendszert érintő intézkedések, a kapcsolatok építése és a jegybank saját működésének zöldítése alkotja. A pénzügyi rendszeren belül hangsúlyt helyeznek a rendszer ellenállóképességének javítására, a lehetséges környezeti kockázatok feltárására, és a zöld finanszírozási környezet fejlesztésére. Ennek jegyében a hitelintézetek számára nemzetközi elismerést kiváltó Zöld Ajánlást adtak ki. A jegybanki intézkedésekkel összefüggésben 2021-ben dinamikusan nőtt a zöld pénzügyi eszközök száma: míg 2020-ban 3-3, 2021-ben 12 zöld kötvényt és 2 zöld állampapírt bocsátottak ki.

Rendkívül népszerű és sikeres hiteltermékek

A hitelállományok terén megkezdődött az adatok mérése és monitorozása, amely alapján jelenleg a hazai hitelállomány 2,5%-át teszik ki zöld hitelek. Az egyelőre alacsony arány ellenére az MNB bizakodó, és úgy tekint az eredményre, mint fontos előrelépésre annak érdekében, hogy végre releváns méréseket tudjanak végezni a területen. Zöld hiteltermékek bevezetésénél gyakran a megfelelő számadatok hiányára hivatkoznak bankok, az MNB azonban itt is progresszív szemlélettel vágott bele a kezdeményezésbe. A tőkekövetelmény-kedvezmények biztosításáért a programban résztvevőktől azt kérte, hogy rendszeres, adatvezérelt jelentésekben számoljanak be tevékenységükről. Ennek köszönhetően el is készültek az első kimutatások: a Növekedési Kötvényprogram keretében 72 milliárd forintos, a megújuló energia hitelállományok esetében pedig 159 milliárd forintos kihelyezést értek el 2021 első három negyedévében.

A zöld gondolkodás a tőkepiacok szintjén is megjelent, a fenntarthatósággal kapcsolatos nyilvánosságra hozatali előírás, az SFDR végrehajtásával a 2022-es év pedig egy újabb lendületet kaphat. A jegybank emellett egy fenntartható tőkepiaci stratégiával is készült, amelynek végrehajtását idén esedékes megkezdeni a tőkepiac fenntartható finanszírozási irányába való elmozdítása érdekében. A zöld tőkekövetelmény-kedvezmények továbbra is biztosítottak, a 2021-es, agrárszektorral való bővítés után idén elképzelhető, hogy a zöld kereskedelmi ingatlanok finanszírozásának irányába is megnyílhatnak a lehetőségek. Kandrács Csaba azt is megemlítette, hogy minden elköteleződésük ellenére jelenleg az infláció miatt elsősorban az árstabilitás biztosítása az elsődleges, ezért vezették ki például a zöld kötvényprogramot.

A fenntarthatósági szempontokat az MNB folyamatosan integrálja fenntartható monetáris politikai eszköztárába, amelynek célja a zöld finanszírozási kedv beindítása mind a vállalati, mind a lakossági ügyfelek körében. Ennek eszközei közé sorolható a zöld jelzáloglevél vásárlási program, valamint a nagy sikerű NHP Zöld Otthon Program. A program keretében az MNB 0%-os kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyből a kereskedelmi bankok 2,5%-on tudnak lakáscélú hitelt folyósítani lakossági ügyfelek részére. A jegybank a hitelprogram tavalyi elindításával elébe ment a hazai és nemzetközi új építésű lakások energiahatékonysági követelményeire vonatkozó előírások bevezetésének. A Zöld Otthon Program népszerű a hitelfelvevők körében, így a számítások szerint körülbelül tavasz végére kimerülhet a biztosított 200 milliárdos keret, amelyet kedvező gazdasági körülmények esetén bővíteni terveznek.

Mit hoz az új év?

2022 legalább olyan eseménydús év lesz fenntarthatóság és zöld pénzügyek szempontjából, mint a tavalyi. Kora tavasszal számíthatunk az MNB Zöld pénzügyi jelentés idei kiadványának megjelenésére, ami jóval gazdagabbnak ígérkezik, mint az előző. A tájékoztatás által a nyilvánosság számára is láthatóvá válik, hol tart, milyen irányba halad ma a zöld finanszírozás Magyarországon. Folytatódik továbbá a pénzügyi szektorokon kívüli kezdeményezések, így az oktatás támogatása. A fenntartható jövőt meghatározó irányvonalak, követendő lépések ismeretéhez új kutatásokra, úttörő megközelítésekre van szükség, így a jegybank továbbra is támogat egyetemi programokat, díjakat, kutatócsoportokat és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését.

Mindezeken felül az MNB belső, operatív működésének zöldítése is hangsúlyos szerepet kap 2022-ben, mivel az intézmény deklarált célja a karbonsemlegesség elérése, amivel nemzetközi szinten is példát mutat. Hamarosan megjelenik az első, klímaváltozással kapcsolatos TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) jelentés is, régiónk jegybankjai között elsőként. Kandrács Csaba azokkal a gondolatokkal zárta előadását, hogy a fenntarthatóság egy olyan megatrend, ami biztosan velünk marad, amelyre időben reagálva, helyzeti- és versenyelőnyhöz juthat Magyarország. Az MNB arra törekszik, hogy a régi értékek megőrzése mellett újabbakra is építve a zöld szemléletmód egyre erőteljesebben övezze a pénzügyi és gazdasági szektor működését.

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás: