Az MNB a legprogresszívebb jegybank a zöld pénzügyek terén

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a pénzügyi fenntarthatóság kormányzati stratégiai feladat vagy a jegybankok hatáskörébe tartozó kötelezettség. Annyi biztos, hogy a magyar jegybank Zöld Programja nemcsak régiónkban, hanem egész Európában is az egyik legprogresszívabb. De miért foglalkozik a fenntarthatósággal egy központi bank?

Az MNB a legprogresszívebb jegybank a zöld pénzügyek terén

A fenntarthatóság hosszú távú gazdasági stabilitáshoz vezet, emellett a zöld pénzügyek iránti elköteleződés jelentős versenyelőnyt is jelenthet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 júniusában az Országgyűlés döntése nyomán fenntarthatósági mandátumot is kapott, amelynek értelmében úgy foglalkozik fenntarthatósághoz kapcsolódó célkitűzéseivel, hogy elsődleges kötelezettsége, az árstabilitás elérése és fenntartása ne sérüljön. Az immár két éve tartó COVID-19 világjárvány hatására megváltozott makrogazdasági körülmények azonban a jegybank számára is megnehezítették a zöld célok elérését. Mindezek ellenére a WWF (World Wide Fund for Nature) az általa végzett felmérés alapján a világ legfenntarthatóbb központi bankjai közé sorolta a magyar jegybankot.

Mit tesz a jegybank a fenntarthatóságért?

A napi.hu szervezésében, január 28-án megrendezett Zöldgazdaság 2022 című konferencián Kandrács Csaba, az MNB alelnöke számolt be a 2021-es év eredményeiről, és 2022-es terveikről a jegybank zöld pénzügyi tevékenységét illetően.

Az MNB fenntarthatósági tevékenységeinek két fő területe van, az egyik a felügyeleti oldalt jelentő Zöld Program, a másik a monetáris politikához kapcsolódó Zöld monetáris eszköztár stratégia. A 2019-ben indított Zöld Program három alappillérét a pénzügyi rendszert érintő intézkedések, a kapcsolatok építése és a jegybank saját működésének zöldítése alkotja. A pénzügyi rendszeren belül hangsúlyt helyeznek a rendszer ellenállóképességének javítására, a lehetséges környezeti kockázatok feltárására, és a zöld finanszírozási környezet fejlesztésére. Ennek jegyében a hitelintézetek számára nemzetközi elismerést kiváltó Zöld Ajánlást adtak ki. A jegybanki intézkedésekkel összefüggésben 2021-ben dinamikusan nőtt a zöld pénzügyi eszközök száma: míg 2020-ban 3-3, 2021-ben 12 zöld kötvényt és 2 zöld állampapírt bocsátottak ki.

Rendkívül népszerű és sikeres hiteltermékek

A hitelállományok terén megkezdődött az adatok mérése és monitorozása, amely alapján jelenleg a hazai hitelállomány 2,5%-át teszik ki zöld hitelek. Az egyelőre alacsony arány ellenére az MNB bizakodó, és úgy tekint az eredményre, mint fontos előrelépésre annak érdekében, hogy végre releváns méréseket tudjanak végezni a területen. Zöld hiteltermékek bevezetésénél gyakran a megfelelő számadatok hiányára hivatkoznak bankok, az MNB azonban itt is progresszív szemlélettel vágott bele a kezdeményezésbe. A tőkekövetelmény-kedvezmények biztosításáért a programban résztvevőktől azt kérte, hogy rendszeres, adatvezérelt jelentésekben számoljanak be tevékenységükről. Ennek köszönhetően el is készültek az első kimutatások: a Növekedési Kötvényprogram keretében 72 milliárd forintos, a megújuló energia hitelállományok esetében pedig 159 milliárd forintos kihelyezést értek el 2021 első három negyedévében.

A zöld gondolkodás a tőkepiacok szintjén is megjelent, a fenntarthatósággal kapcsolatos nyilvánosságra hozatali előírás, az SFDR végrehajtásával a 2022-es év pedig egy újabb lendületet kaphat. A jegybank emellett egy fenntartható tőkepiaci stratégiával is készült, amelynek végrehajtását idén esedékes megkezdeni a tőkepiac fenntartható finanszírozási irányába való elmozdítása érdekében. A zöld tőkekövetelmény-kedvezmények továbbra is biztosítottak, a 2021-es, agrárszektorral való bővítés után idén elképzelhető, hogy a zöld kereskedelmi ingatlanok finanszírozásának irányába is megnyílhatnak a lehetőségek. Kandrács Csaba azt is megemlítette, hogy minden elköteleződésük ellenére jelenleg az infláció miatt elsősorban az árstabilitás biztosítása az elsődleges, ezért vezették ki például a zöld kötvényprogramot.

A fenntarthatósági szempontokat az MNB folyamatosan integrálja fenntartható monetáris politikai eszköztárába, amelynek célja a zöld finanszírozási kedv beindítása mind a vállalati, mind a lakossági ügyfelek körében. Ennek eszközei közé sorolható a zöld jelzáloglevél vásárlási program, valamint a nagy sikerű NHP Zöld Otthon Program. A program keretében az MNB 0%-os kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyből a kereskedelmi bankok 2,5%-on tudnak lakáscélú hitelt folyósítani lakossági ügyfelek részére. A jegybank a hitelprogram tavalyi elindításával elébe ment a hazai és nemzetközi új építésű lakások energiahatékonysági követelményeire vonatkozó előírások bevezetésének. A Zöld Otthon Program népszerű a hitelfelvevők körében, így a számítások szerint körülbelül tavasz végére kimerülhet a biztosított 200 milliárdos keret, amelyet kedvező gazdasági körülmények esetén bővíteni terveznek.

Mit hoz az új év?

2022 legalább olyan eseménydús év lesz fenntarthatóság és zöld pénzügyek szempontjából, mint a tavalyi. Kora tavasszal számíthatunk az MNB Zöld pénzügyi jelentés idei kiadványának megjelenésére, ami jóval gazdagabbnak ígérkezik, mint az előző. A tájékoztatás által a nyilvánosság számára is láthatóvá válik, hol tart, milyen irányba halad ma a zöld finanszírozás Magyarországon. Folytatódik továbbá a pénzügyi szektorokon kívüli kezdeményezések, így az oktatás támogatása. A fenntartható jövőt meghatározó irányvonalak, követendő lépések ismeretéhez új kutatásokra, úttörő megközelítésekre van szükség, így a jegybank továbbra is támogat egyetemi programokat, díjakat, kutatócsoportokat és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését.

Mindezeken felül az MNB belső, operatív működésének zöldítése is hangsúlyos szerepet kap 2022-ben, mivel az intézmény deklarált célja a karbonsemlegesség elérése, amivel nemzetközi szinten is példát mutat. Hamarosan megjelenik az első, klímaváltozással kapcsolatos TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) jelentés is, régiónk jegybankjai között elsőként. Kandrács Csaba azokkal a gondolatokkal zárta előadását, hogy a fenntarthatóság egy olyan megatrend, ami biztosan velünk marad, amelyre időben reagálva, helyzeti- és versenyelőnyhöz juthat Magyarország. Az MNB arra törekszik, hogy a régi értékek megőrzése mellett újabbakra is építve a zöld szemléletmód egyre erőteljesebben övezze a pénzügyi és gazdasági szektor működését.

Dobhatod az összes sárga csekket a kukába! Egy új dolog lesz helyette

A rendelkezésre álló hazai adatok szerint, amelyeket a Magyar Posta hozott nyilvánosságra 2019-ben, az derül ki, hogy az év során a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekkett használt éves szinten postahivatalokba. Ezt a számot matematikailag kifejezve, ha elosztjuk a közel tízmilliós lakosságszámmal, az azt jelenti, hogy minden egyes személyre (beleértve a csecsemőket is) évente átlagosan kb. 19 csekkbefizetés jut. Normális ez a helyzet manapság, az internet, a moboltelefonos fizetések és a digitalizáció világában? Természetesen nem. Nem véletlen, hogy változások készülnek...
2023. 09. 24. 00:01
Megosztás:

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.
2023. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás: