Az óceánokat fenyegető veszélyekre figyelmeztet új jelentésében a Greenpeace

2018 és 2022 között 8,5 százalékkal, csaknem 8,5 millió órára nőtt a halászati tevékenységgel töltött idő az ócánok nyílt vizein - derült ki a Greenpeace új jelentéséből, amely az óceánokat fenyegető veszélyekről készült.

Az óceánokat fenyegető veszélyekre figyelmeztet új jelentésében a Greenpeace

A tanulmány friss adatokat tartalmaz a túlhalászatról, szennyeződésekről, a mélytengeri bányászat várható hatásairól. Emellett felvázol egy politikai ütemtervet is arról, hogyan lehet 2030-ig az óceánok harminc százalékát védetté nyilvánítani az óceánvédelmi egyezmény alapján, amelyről márciusban állapodtak meg a világ vezetői - olvasható a Greenpeace Magyarország keddi közleményében.

A jelentés előszavát Callum Roberts írta, akinek úttörő modellezési módszerei alapján készült a zöldszervezet által még 2019-ben kiadott 30x30: A Blueprint for Ocean Protection című tanulmánya.

Az új elemzés friss adatokat tartalmaz a nyílt vízi halászat alakulásáról is. Eszerint 2018. és 2022. között 8,5 százalékkal, csaknem 8,5 millió órára nőtt az óceánok nyílt vizein a halászati tevékenységgel töltött idő, ráadásul ez a szám a megóvandó területeken is 22,5 százalékkal nagyobb, mint korábban.

"A tendenciák tehát azt mutatják, hogy a valóságban pont az ellenkezője történik, mint amit az óceánvédelmi egyezményben meghatároztak" - figyelmeztetnek a jelentésben, amely részletesen ismerteti azt is, hogy az óceánok felmelegedése, elsavasodása, szennyezése egyre nagyobb terhet ró a tenger élővilágára. A jelentés világossá teszi, hogy a politikusoknak azonnal cselekedniük kell.

"Az óceánvédelmi egyezmény történelmi jelentőségű győzelem volt a természet számára, de ahogy a jelentésünk is alátámasztja, a tengeri élővilágot fenyegető veszélyek napról napra súlyosbodnak. Az egyezmény hatékony eszköz óceánjaink védelmére, de csak akkor, ha a kormányok sürgősen ratifikálják és ezzel működőképessé teszik. Emellett ki kell jelölniük a védett területeket, ahol helyreállhat és gyarapodhat a tengeri élővilág" - hansúlyozza a közleményben Chris Thorne, a Greenpeace tengervédelmi kampányának munkatársa.

A Greenpeace Jane Fonda színésznő, Camila Cabello énekesnő és a színész Simon Pegg  közreműködésével egy kétperces animációs kisfilmet is készített, amely a tengeri élővilág pusztítását mutatja be.      

A jelentés szerint jelenleg a nyílt tengerek kevesebb mint egy százalékát védik megfelelően, és ahhoz, hogy 2030-ra a világ óceánjainak harminc százaléka védett legyen, évente körülbelül tizenegymillió négyzetkilométernyi tengeri területet kell megóvni a pusztítástól.

"Az ENSZ óceánvédelmi egyezménye alapján kijelölt védett és fokozottan védett övezetek megoldást jelentenek majd a tengerek válságos helyzetére. Biztonságos menedéket nyújtanak a tengeri élővilág számára és segítenek a halállományok helyreállításában" - emelik ki.

Az ökológiai jelentőségük alapján a Greenpeace három nyílt tengeri területet javasol elsőként védetté nyilvánítani: a Csendes-óceán északnyugati részén található Emperor-fenékhegyvidéket, a Sargasso-tengert és az Ausztrália és Új-Zéland közötti Lord Howe-hátságot.

"Talán vannak, akik úgy gondolják, hogy Magyarországnak nincs tengere, így nincs oka beleszólni a tengerekkel kapcsolatos politikai döntésekbe. Csakhogy ez egyáltalán nem így van. Minden második lélegzetünket az óceánoknak köszönhetjük, mert az oxigén felét a tengerek apró növényei, az úgynevezett fitoplanktonok termelik. A tengerek szennyezése sem független tőlünk. A műanyag hulladék nyolcvan százaléka a szárazföldek belsejéből kerül a tengerekbe a folyók és a szél útján. A Duna például naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe" - mondta Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője.

A zöldszervezet nemzetközi petícióban követeli, hogy az országok haladéktalanul ratifikálják az ENSZ ócenávédelmi egyezményét és jelöljenek ki védett óceáni övezeteket.

Ott vagyunk a borászszakma nemzetközi élvonalában

A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta az agrárminiszter a 43. Országos Borverseny (OBV) csütörtöki budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén.
2024. 06. 28. 17:30
Megosztás:

Az amerikai GDP-növekedés meghaladta a becsült értéket az első negyedévben

Az első negyedévben az előzetesen becsültnél némileg magasabb lett az amerikai GDP-növekedés a csütörtökön publikált adatok alapján.
2024. 06. 28. 17:00
Megosztás:

100.000 pontig is emelkedhet a BUX index

Ma jön a PCE, ami komoly kihatással lehet a befektetők és a Fed döntéshozóinak fejében is a kamatcsökkentési kilátásokra.
2024. 06. 28. 16:30
Megosztás:

A napraforgónak és kukoricának jól jött az eső, az aratásra váró búzának és repcének nem

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.
2024. 06. 28. 16:00
Megosztás:

Jelentősen megnőttek tavaly a cseh autógyárak és beszállítóik bevételei

Tavaly éves szinten 17,7 százalékkal, 1478 milliárd koronára emelkedtek a cseh autógyárak és beszállítóik bevételei. A kivitel értéke 23 százalékkal 1266 milliárd koronára nőtt - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában.
2024. 06. 28. 15:30
Megosztás:

Szomszédainknál erősít a piacvezető magyar HR-szolgáltató: felveszi a Prohuman nevet a szerb leánycég, új ügyvezető Szlovéniában

Prohuman néven folytatja tevékenységét Szerbiában a CityScope HR-szolgáltató, amely tavaly került az immár 7 országban működő magyar tulajdonú cégcsoport irányítása alá. Tovább erősödik a Prohuman Szlovéniában is, ahol a két évtizedes szakmai tapasztalattal bíró Slavica Jerebet nevezték ki az ügyvezető igazgatói posztra. A 20 éves, több mint ezer ügyfelet kiszolgáló és mintegy 25 ezer embernek munkát adó Prohuman Group nem titkolt célja, hogy a hazai piacvezető és meghatározó régiós szerep után egész Kelet-Közép-Európa első számú HR-szolgáltatójává váljon.
2024. 06. 28. 15:00
Megosztás:

Közzétette a BÉT 2023-as fenntarthatósági jelentését

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közzétette a második fenntarthatósági jelentését, amely a társaság 2023-as környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) eredményeit is bemutatja - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 28. 14:30
Megosztás:

Továbbra is emelkedik a Koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.
2024. 06. 28. 14:00
Megosztás:

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.
2024. 06. 28. 13:30
Megosztás:

Díjat emeltek a Jovány Busz Kft.-nél Hódmezővársárhelyen

Kilométerenként 35 forinttal megemelték a helyi autóbuszjáratokat üzemeltető Jovány Busz Kft. szolgáltatási díját Hódmezővásárhelyen - döntött a város közgyűlése csütörtökön.
2024. 06. 28. 13:00
Megosztás:

Romlott a gazdasági hangulat az EU-ban júniusban

Romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban júniusban, miközben Magyarországon javult - derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön ismertetett felméréséből.
2024. 06. 28. 12:30
Megosztás:

Emelkedett a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 14,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 44,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket emelkedő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 06. 28. 11:30
Megosztás:

Már az új lakás sem olyan, mint régen

2000 és 2023 között az átadott lakóépületek éves száma tág határok között változott, a csúcsot 2004-ben érte el, amikor 21.237-et, míg kilenc év múlva – a mélyponton – mindössze 3.649-et regisztráltak. Az ezredfordulótól a 2009-es válságig évről-évre mintegy 16-17 ezer új lakóépületet jegyzett a statisztika, ám azóta ezek mennyisége a 10 ezret sem éri el, mindössze egyetlen kiugró év volt: 2020 (13.844).
2024. 06. 28. 10:30
Megosztás:

Újabb jel mutatja, hogy a Temu a hazai online kereskedelem sírját ássa

Miközben Magyarországon már minden 4. bankkártyával fizetett forintot online kereskedőnél fizetünk, aggodalomra ad okot, hogy az ázsiai globális piacterek, kiemelten a Temu előretörése miatt a hagyományos kereskedésekben gyorsabban nőtt a kártyás fizetések aránya, mint a hazai webshopokban – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 06. 28. 10:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,64 százalékos emelkedéssel, 39 557 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,40 százalékkal nőtt.
2024. 06. 28. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedésre lehet számítani a BÉT nyitásában

Enyhe emelkedésre lehet számítani a nyitásban pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 479,38 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 71 492,81 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 06. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 28. 08:30
Megosztás:

Bitcoin nem talál lendületre, miközben a kormányok több mint 5 milliárd dollár értékű BTC-t adnak el. Miért emelkedik a DTX Exchange?

Az Egyesült Államok kormánya a legnagyobb Bitcoin-tulajdonos, amelynek értéke 5 milliárd dollár, ami körülbelül 200 000 Bitcoint jelent. Annak ellenére, hogy az állami fellépés fokozódik a kriptoipar ellen, a kincstár 207 189 Bitcoint birtokol, amelynek értéke 5 milliárd dollár, így ez a legnagyobb állami tulajdonban lévő Bitcoin-mennyiség.
2024. 06. 28. 08:20
Megosztás:

A kereskedők elveszítik bizalmukat az XRP és a MATIC iránt az elhúzódó hanyatlás után, az Algotech 75%-ot ugrik

A piaci ingadozások közepette az XRP és a Polygon (MATIC), mindkét meghatározó szereplő jelentős értékvesztést tapasztalt a kereskedők növekvő bizalmatlansága miatt.
2024. 06. 28. 08:10
Megosztás:

Amint a Bitcoin átvészeli az árkorrekciót, ez az új mém érme, a Notcoin riválisa lehet az egyik legjobb altcoin befektetés

A kriptovaluta piac rövid megrázkódtatást tapasztalt, miután a Bitcoin eladások következtében az árfolyam 60 000 dollár alá esett a Mt. Gox hitelezők visszatérítése körüli spekulatív pletykák miatt.
2024. 06. 28. 08:00
Megosztás: