Az oroszok ha bevetik ezt az új fegyvert, akkor eldőlhet a háború

A világ számára titokzatos új fegyverrel lépett a színre Oroszország, és sokak szerint ennek bevetése döntheti el az ukrajnai konfliktus sorsát. Az oroszok által "Drel"-nek elnevezett sikló stealth bomba sorozatgyártása megkezdődött, és a katonai szakértők szerint ez a fegyverforradalom egy újabb mérföldkője lehet az Ukrajnában zajló általuk csak "különleges katonai műveletnek" nevezett háborúban.

Az oroszok ha bevetik ezt az új fegyvert, akkor eldőlhet a háború

A Rostec nevű állami védelmi vállalat által bemutatott Drel-t a média stealthy-nek hívja, és a vállalat képviselője a TASS orosz hírügynökségnek adott nyilatkozataival megerősítette a sikeres teszteket. Ugyanakkor az új fegyver használatának részletei szigorúan titkosak, és a gyártás időzítése is homályban marad.

Bár a Drel-ről valódi információk kevésbé hozzáférhetők, a szakértők feltételezéseikkel próbálják körülírni a fegyver képességeit. A National Interest című lap egyik cikke szerint a Drel valószínűleg egy stealth siklóbomba, amelyet a GLONASS globális navigációs műholdrendszer irányít. 500 kilogramm feletti tömegével és 30-50 kilométeres hatótávolságával az új fegyver a modern háborús technológia csúcsát képviselheti.

A Drel egysége 15 irányított robbanófejet tartalmazhat, amelyek barát-ellenség felismerési rendszerrel és elektronikai ellenintézkedésekkel vannak felszerelve a hatékonyabb működés érdekében.

A Drel sorozatgyártásával kapcsolatos tervek nem mentek zökkenőmentesen. A korábbi tervek szerint 2021-ben kezdték volna meg a gyártást, de a BulgarianMilitary.com jelentése szerint ezt a határidőt nem sikerült tartani. A tesztek és értékelések sorozatát 2023 közepéig húzódó kihívások után sikerült sikeresen befejezni.

Az új fegyver bevetésének kulcsa a Su-57 Felon nevű ötödik generációs vadászrepülőgép.

Su-57 Felonfotó: wikipédia

Ez a repülőgép kifejezetten arra lett tervezve, hogy a Drel-t hordozza és működtesse. A Su-57 belső és külső függőpontokkal rendelkezik, lehetővé téve számára, hogy különböző fegyvereket szállítson a levegő-levegő, levegő-föld és az ellenhajó rakétáktól a precíziós irányítású bombákig.

Bár a Drel részletei homályban maradnak, az oroszok használják a GLONASS technológiát a bomba navigációjához. A GLONASS, vagy a Global Navigation Satellite System, Oroszország által kifejlesztett navigációs rendszer, amely hatékony segítséget nyújt mind a civil, mind a katonai alkalmazásokhoz.

A Drel bevezetése, amelyet a Su-57 hordoz, új dimenziót nyithat meg az ukrajnai konfliktusban. Az új fegyver különleges képességei és a Felon repülőgép kombinációja lehet a háború sorsának meghatározó tényezője. A világ figyelme most a keleti frontra irányul, ahol az oroszok és az ukrán erők közötti feszültség fokozódik, és az új fegyver bevetésének lehetősége mindenkire komoly aggodalmakat vet fel.

A csúcson érte a megtorpanás a hazai lakásárakat

Bár az idei április-június nem kedvezett a lakásárak további növekedésének, a KSH friss, előzetes adatai szerint a második negyedév jellemző árai mintegy 9,8 százalékkal haladták meg az egy esztendővel korábbit. Ezzel az összevont árindex lényegében tartotta az első negyedévben kialakult 298 százalékos szintet. A stagnálásba fordulás oka a kereslet váratlan visszaesése volt. Ahogy arra Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője felhívja a figyelmet, az Eurostat adataiból az is kitűnik, hogy 2024 első felében az árak változása igen látványosan követte le a forgalom dinamikáját. Az első negyedévben itthon mintegy 30 százalékkal nőtt a kereslet, s ez az árakat is vitte feljebb 7,5 százalékkal. Ám a második negyedév ehhez képest közel 6 százalékos forgalom-visszaesést hozott az Eurostat előzetes becslése szerint, ami mellett már nem tudtak tovább drágulni a lakások.
2024. 10. 11. 06:30
Megosztás:

Lufthansa: Mennyit ér a gyors profitnövekedés, ha alacsony szintről jön?

A világ egyik meghatározó, hagyományos légitársasága az 1926-ban létrejött Deutsche Lufthansa, mely világszintű lefedettséggel rendelkezik. A társaság tevékenysége három csoportra bontható: személyszállításra, logisztikára (teherfuvarozás), valamint karbantartási és üzemeltetési (MRO) szolgáltatásokra.
2024. 10. 11. 06:00
Megosztás:

Átülne-e a vezérigazgató a BMW-ből a villamosra?

Stabilizálódni látszik a cégautóflotta-piac, az új autók beérkezése újra a régi ütemben zajlik, a folyamatosan emelkedő bérleti díjak azonban továbbra is kihívást jelentenek a cégeknek. Ennek ellenére a vállalatok is nyitnak az adott esetben drágább elektromos autók felé, de a céges flotta összeállítását még mindig a státusz és a pozíció határozza meg a valós használati igények helyett. Hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az Ayvens 150 cégvezetőt és flottamenedzsert, illetve több mint 200 cégautósofőrt kérdezett meg arról, hogyan látják a flottapiac jelenlegi helyzetét.
2024. 10. 11. 05:30
Megosztás:

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

A BorsodChem, követve a Fenntarthatósági Stratégiájában foglalt Körkörösség fókuszterület Fenntartható, prémium termékportfólió kialakítására irányuló célkitűzését, folytatja a bio alapanyagokból készülő termékei fejlesztését. A saját kutatás-fejlesztési projektnek köszönhetően bővült termékportfóliója a nemrégiben nemzetközi ISCC PLUS tanúsítást is szerzett bio-alapú TPU termoplasztikus poliuretánnal. Ennek köszönhetően megújuló, növényi eredetű alapanyagot is fel tud használni a gyártó üzem a TPU bio-termék változatának előállításához. A zöld fejlesztési irányokat elősegítő technológiai folyamatok alkalmazásával, valamint azzal, hogy az MDI termékük fő alapanyagát, az anilint immár saját üzemükben, helyben állítják elő, a Társaság újabb fontos lépéseket tett a fenntarthatósági törekvései teljesítésére. De a fentiekkel összefüggésben hogyan sikerülhet elérni a két kiemelt célt; 2030-ra 30 százalékkal csökkenteni a CO2-kibocsátást, valamint 2050-re elérni a nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást?
2024. 10. 11. 05:00
Megosztás:

Teljesült az MNB célja: itt a jó magyar inflációs adat

Folytatódott a dezinfláció, az augusztusi 3,4%-os év/év alapú áremelkedést követően szeptemberben 3,0%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak idehaza, a friss adat várakozásunknak és a széleskörű piaci konszenzusnak megfelelőenalakult. Az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkentek az árak, miközben mi stagnálást vártunk. Az éves maginfláció 4,6%-ról 4,8%-ra emelkedett, ami valamivel kedvezőbb annál, mint amivel kalkuláltunk.
2024. 10. 11. 04:30
Megosztás:

Elkészült a Panattoni és a KEPI közös kecskeméti fejlesztése a Kecskemét Prémium Ipari Parkban (KEPI)

A ZF Chassis Modules Hungary új, kecskeméti gyártóüzeme nemcsak a legkorszerűbb termelési technológiákat alkalmazza, hanem jelentős fenntarthatósági célkitűzéseket is teljesít. Az üzem gyártóterületén első és hátsó tengelymodulokat gyártanak elektromos járművek számára, teljesen automatizáltan. A termelési folyamat során nem keletkezik helyi CO2-kibocsátás, az épületet pedig elektromos hőszivattyúkkal fűtik. Az üzem több mint 450 új munkahelyet teremt Kecskeméten, és a ZF Chassis Modules Hungary további fejlesztéseket is tervez a gyártókapacitás növelésére. A beruházás a helyi önkormányzattal szoros együttműködésben valósult meg azzal a szándékkal, hogy így is támogassák a Mercedes bővítési stratégiáját.
2024. 10. 11. 03:30
Megosztás:

Ezekben a városokban a legjobb élni 2024-ben

Az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsora szerint Budapest, Debrecen és Pannonhalma környékén a legjobb élni 2024-ben Magyarországon, az élmezőnybe került fővároson kívüli területek pontszámai között igen kicsi különbség mutatkozik - közölte az MBH Jelzálogbank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 11. 03:00
Megosztás:

Eldobhatod a személyit és az útlevelet! Döntött az Unió, a mobiltelefon is elegendő az azonosításhoz!

Az Európai Bizottság újabb forradalmi lépést tett az uniós polgárok kényelme érdekében: a jövőben elég lesz a mobiltelefonunk ahhoz, hogy igazoljuk magunkat utazáskor.
2024. 10. 11. 02:00
Megosztás:

GVH: a súlyos kartellezést megerősítette a bíróság, a Nitrogénművek nem bújhat ki a felelősség alól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul a Nitorgénművek Zrt. kartellügyében, meggyőződéssel kitartva a versenytanács eredeti határozata mellett, amelynek megállapításait a súlyos kartellezésről megerősítette a Fővárosi Törvényszék - közölte a GVH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 10. 11. 01:30
Megosztás:

Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona

Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona Zrt.
2024. 10. 11. 01:00
Megosztás:

Az új mém érme, a Flockerz előértékesítése nagy port kavart – ez lehet a következő nagy mém érme?

Miközben a Bitcoin értéke drámaian ingadozott az elmúlt hetek során, a mém érmék közül többen is egyre népszerűbbek, és rövid távon jobb befektetési lehetőséget kínálnak.
2024. 10. 11. 00:01
Megosztás:

A jövő héten megkezdődhet a közvetlen mezőgazdasági támogatások előlegfizetése

Várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése - közölte csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 10. 10. 23:00
Megosztás:

3 Mémcoin, amely 100-szorosára nőhet év végéig – DOGE, PEPE és egy rejtett gyöngyszem

Ahogy az év vége közeledik, bizonyos memecoinok egyre nagyobb figyelmet kapnak robbanásszerű növekedési potenciáljuk miatt. A Dogecoin és a Pepe máris hullámokat vetett, de van egy kevésbé ismert érme is, amely felkelti a rajongók érdeklődését. Ez a cikk három olyan kriptovalutát mutat be, amelyek jelentős növekedést érhetnek el az év végéig.
2024. 10. 10. 22:30
Megosztás:

Több mint két kilométernyi szabadvezetéket szüntetett meg a MVM a szegedi Fehér-tónál

Több mint 2700 méter középfeszültségű szabadvezetéket cserélt földkábelre az MVM Démász Áramhálózati Kft. a szegedi Fehér-tó és a sándorfalvi Új-halastavak területén, a beruházás nemcsak az ellátásbiztonság növekedésével jár, hanem annak környezetre gyakorolt hatása is jelentős – tájékoztatta a cég csütörtökön az MTI-t.
2024. 10. 10. 22:00
Megosztás:

Elkezdődött a termelés a kínai Hexing Temesvár melletti gyárában

Elkezdődött a termelés a kínai Hexing Temesvár melletti gyárában, ahol villanyórákat gyártanak – írja az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 10. 10. 21:30
Megosztás:

Vegyes meglepetést hozott a Delta

A Delta Air Lines harmadik negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy bár az árbevétel 1 milliárd dollárral magasabb volt, mint amire az elemzők számítottak, év/év alapon csak 1 százalékkal nőtt, ráadásul a költségek, például a munkabér és a reptéri díjak jelentősen emelkedtek.
2024. 10. 10. 21:00
Megosztás:

Magasabb lett a vártnál az amerikai infláció

Az előző havi 2,5 százalékról 2,4 százalékra lassult szeptemberben az éves infláció az Egyesült Államokban.
2024. 10. 10. 20:30
Megosztás:

Az üzemanyagárak célra tették az inflációs mutatót

Ma tette közzé a KSH az szeptemberi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év kilencedik hónapjában a fogyasztói árak minimálisan, 0,1 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest.
2024. 10. 10. 20:00
Megosztás:

Az 5 legjobb altcoin, amelyek készen állnak az 1000-szeres növekedésre novemberben – Ne hagyd ki a lenyűgöző profitlehetőséget!

A Cybro egyre nagyobb figyelmet kelt a kriptovilágban, mivel az előértékesítése hatalmas izgalmat vált ki. A korai Solana befektetők óriási hozamot jósolnak, és sokan azt kérdezik, vajon a Cybro lehet-e a következő nagy dobás. Ez a cikk bemutatja a Cybro körüli felhajtást, és kiemeli azokat az érméket, amelyek növekedésre számíthatnak.
2024. 10. 10. 19:30
Megosztás:

Magyarország digitalizációja kulcs a gazdasági növekedéshez

Magyarország számára a digitális készségek fejlesztése kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából. Jelenleg a lakosság fele rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel, ami elmarad az uniós átlagtól, de a kormány célja, hogy ezt 80%-ra emelje az évtized végéig.
2024. 10. 10. 19:00
Megosztás: