Az őszi hónapokban a legnagyobb a vadakkal ütközés veszélye

Az elmúlt hetekben ismét megnőtt a vadbalesetekről szóló hírek száma, ami összefügésben áll az állatok párzási időszakban megváltozó viselkedésével - figyelmeztetett hétfői közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Az őszi hónapokban a legnagyobb a vadakkal ütközés veszélye

Bár évről évre nem látszik jelentős változás, hosszabb távon trendszerűen nő, húsz év alatt csaknem megduplázódott a vadbelesetek száma. A Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb elérhető statisztikái szerint 2022-ben több mint 7400 nagyvad pusztult el gépjárművel történt ütközés nyomán Magyarországon, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek, 2022-ben mintegy 5800 esetben, de jelentős számban, 1200 alkalommal szarvast, illetve 409 vaddisznót ütöttek el. Kilencezer feletti balesetet regisztráltak apróvaddal (nyúl, fácán, fogoly) is, amikor kisebb károkat szenvedtek a járművek.

A FBAMSZ emlékeztet arra, hogy a vadgazdálkodási törvény tavaly júliusi módosítása nyomán a vaddal történt ütközésért csaknem minden esetben az autó vezetője a felelős, és ha a vad elpusztult, akkor annak értékét is neki kell megtérítenie.
A vadásztársaságok felelőssége elsősorban akkor állapítható meg, ha a vad vadászat, hajtás-űzés során bukkan fel az úttesten, illetve az úthoz túl közel (200 méteren belül) telepítettek etető-itatót a vadak számára.

A törvény hatályos változata kimondja azt is, hogy gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra vad ne jusson fel. Ebből következően gyorsforgalmi úton bekövetkező vadbalesetben jó eséllyel megállapítható a gyorsforgalmi út kezelőjének felelőssége - hívta fel a figyelmet a szövetség.

Árvíz - Lengyelországban megkezdődött a helyreállítás

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely a bejelentések szerint legalább az év végéig tart.
2024. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - Az NMHH mérőlaborja is látható az idén

Izgalmas foglalkozásokkal, az elektromágneses sugárzás mérési lehetőségeinek bemutatásával várja az érdeklődőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Kutatók éjszakáján a hatóság Esztergomi úti mérőkomplexumában. Az idei a harmadik év, amikor az NMHH is bekapcsolódik a különböző tudományágakat és a kutatói életpályát népszerűsítő programsorozatba.
2024. 09. 23. 12:30
Megosztás:

Kína óvatosságra szólította fel állampolgárait a tajvani kibertámadásokkal szemben

Kína nemzetbiztonsági minisztériumának hétfői közlése szerint az Anonymous 64, mely állításuk szerint a tajvani hadsereg által támogatott hackercsoport, kibertámadásokat hajtott végre számos kínai célpont ellen, ezért felszólította a kínai állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és jelentsék az ilyen kísérleteket a hatóságok felé.
2024. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Ennyi volt júliusban az átlagos bruttó kereset

2024 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 636 700, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 438 400 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 4,1 százalékos növekedése mellett - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 09. 23. 10:30
Megosztás:

2024-ben befektetni olyan, mint iGaming játékokkal játszani?

Sokak szerint a befektetés az egyik legjobb és legbiztosabb pénzkereseti lehetőség.
2024. 09. 23. 10:25
Megosztás:

Mérővonat teszteli a Budapest-Belgrád vasútvonal új szakaszát Szerbiában

Megkezdődött hétfőn a Szabadka és Újvidék közötti gyorsvasút tesztelése, a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes szakaszán ugyanis a tervek szerint november 25-én indul meg a forgalom.
2024. 09. 23. 10:00
Megosztás:

A hét eleji mélypontok után péntekig emelkedtek a nemzetközi és hazai kötvényhozamok

A múlt hetén mindenki a Fed kamatdöntésére várt, ahol a döntéshozók végül a nagyobb, 50 bázispontos vágással indították el a kamatcsökkentés ciklust.
2024. 09. 23. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a tengerentúli piacok, bár a Dow új csúcsra jutott

Vegyesen zártak az amerikai részvénypiacok pénteken, mivel a befektetők óvatosabbá váltak a csütörtöki, a Fed kamatvágás által generált gyors emelkedést követően. Ugyanakkor a Dow minimális, 0,1%-os plusszal is rekordot tudott dönteni.
2024. 09. 23. 09:00
Megosztás:

A csütörtöki rally után kedvezőtlen vállalati hírek nyomán estek a nyugat-európai piacok

Estek a nyugat-európai részvénypiacok pénteken, a megelőző nap Fed-kamatvágást követő rallyja után, miközben a vállalati hírek sem voltak kedvezőek.
2024. 09. 23. 08:30
Megosztás:

Az FBI intézkedett a baltimore-i hídomlást okozó konténerszállítót üzemeltető cég egy másik hajóján is

A szövetségi hatóságok emberei jelentek meg a baltimore-i hídomlást okozó konténerszállítót, a Dalit üzemeltető hajózási társaság egy másik járművén szombaton - erősítette meg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2024. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Mémcoin káosz! A DOGE bálnák eladják tartalékaikat az IntelMarkets (INTL) hasznossági tokenért, miközben a SHIB emelkedik

A mémcoin világában káosz uralkodik! A Dogecoin (DOGE) bálnák új versenyzőre, az IntelMarkets (INTL) tokenre cserélik tartalékaikat.
2024. 09. 23. 07:30
Megosztás:

Októberben lesz a Kürtőskalács Fesztivál

A kürtőskalács litván testvére is bemutatkozik az idei Kürtőskalács Fesztiválon október 11. és 13. között a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
2024. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Idén a török kulturális örökség köré épül a PONT Fesztivál programja

Idén a török kulturális örökséget mutatja be a PONT fesztivál, amely október 12-én, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében várja az érdeklődőket koncerttel, kézműves és kulturális programokkal egyaránt.
2024. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Véget ért Horvátország egyik legnehezebb tűzvédelmi szezonja

Véget ért Horvátország egyik legnehezebb tűzvédelmi szezonja, amelyben közel 15 ezer hektár terület égett le, és 40 százalékkal több volt a tűzeset, mint 2023-ban - írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap a tűzoltókat idézve.
2024. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Árvíz: Még mindig komoly a helyzet

Habár a Szigetközben és a Dunakanyarban megkezdődött az apadás, de még mindig komoly az árvízi helyzet az országban - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2024. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - A Richter Gyógyszergyár is megnyitja kapuit

Először nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Kutatók éjszakáján a Richter Gyógszergyár, ahol pénteken 70 szakember várja előadásokkal, laborbemutatókkal és kerekasztal-beszélgetésekkel az érdeklődőket.
2024. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Pénzügyi szerencse vár 4 csillagjegyre is a következő héten! Mutatjuk a jeleket, erre figyelj!

Izgalmas hét előtt állsz: váratlan nyeremények, régi tartozások visszatérítése és meglepő pénzügyi lehetőségek várnak rád a csillagok üzenetei szerint! Olvasd el a részletes pénzügyi horoszkópot, és tudd meg, melyik nap próbáld ki a szerencsédet a lottón, kaparós sorsjegyen vagy más játékban! Ne hagyd ki a szerencseszámaidat sem – hiszen ki tudja, mikor mosolyog rád Fortuna!
2024. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Itt a bejelentés: összeomlott a magyar nyugdíjrendszer!

Megroppant a hazai nyugdíjrendszer: a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz - figyelmeztet honlapján Dr. Farkas András nyugdíjszakértő.
2024. 09. 23. 01:00
Megosztás:

A befektetők most a Hamster Kombatot és a Crypto All-Stars-t veszik

A kriptovaluta piac az innovációról és a forradalmi újításokról szól. A projektek igyekeznek kitűnni a tömegből, amihez különböző mechanikákat használnak.
2024. 09. 23. 00:01
Megosztás:

3 kriptovaluta, amelyekbe érdemes befektetni november és március között, a legbullishabb időszakban: Cardano (ADA), Shiba Inu (SHIB) és Cybro

A következő néhány hónap lehet a legjobb időszak arra, hogy beszálljunk a feltörekvő digitális valutákba. November és március között bizonyos altcoinok lenyűgöző növekedés előtt állnak. Fedezd fel, melyik három érme, köztük a Cardano, Shiba Inu és Cybro, várhatóan szárnyal ebben a bullish időszakban. Merülj el, hogy többet megtudj ezekről az ígéretes befektetési lehetőségekről.
2024. 09. 22. 23:00
Megosztás: