Az SVB Bank csődje markánsan átrajzolta a befektetési piacokat

Tegnap az SVB csődjében szerepet játszó speciális tényezőket jártuk körül. Ma lépjünk eggyel tovább, és nézzük meg, a csőd hogyan változtatta meg a befektetési környezetet.

Az SVB Bank csődje markánsan átrajzolta a befektetési piacokat

Jelenleg még az első sokk utáni pánikhangulat tapasztalható. Ösztönösen a menekvést, a biztonság keresést választják a befektetők. Ódzkodnak a részvényektől, a bankokat lényegében válogatás nélkül adják, és közben keresik a menedékeszközöket, például az aranyat.

Az amerikai betétesek körében is hasonló folyamat játszódhat le, hiszen a legnagyobb bankok, a JPMorgan, a BofA, a Citi és a Wells Fargo is a szokásosnál erősebb betét beáramlásról számolt be. Valószínűleg a kisebb, régiós szereplők kárára, vagyis a biztonság keresés felerősítette a konszolidációt.

Aztán majd már csak a biztonságos menedékből fognak a befektetők ismét elgondolkodni azon, hogy mely eszközöket érdemes visszavenni, de ehhez először nyugalom szükséges.

A piaci turbulencia alapjaiban változtatta meg a Fed kamatemelési várakozásait is.

A múlt héten már az 50 bázispontot kezdték el beárazni jövő hétre, most pedig még a 25 bázispontban sem biztosak. Ha picit hosszabb távra nézünk, akkor még jobban megváltozott a helyzet. Az év második felére már egyenesen 100 bázispontos vágást áraznak, szemben a korábbi, egész évre kitartó kamatemelési előrejelzéssel szemben. Valószínűleg azért a kamatvárakozások is átestek a ló túloldalára.

A visszaeső kamatvárakozások egyébként kedvezőek a hozamérzékeny szektoroknak, úgy, mint az IT, a közmű vagy éppen az ingatlan. Ez a mostani feszült helyzetben némi nyomást is levehetne az amerikai bankrendszerről. Mivel az Eurózónában jóval kisebb mértékben estek vissza a kamatvárakozások, így a várható kamatkülönbözet az euró irányába billent.

Ennek megfelelően euró erősödés volt tapasztalható az elmúlt napokban. Ez viszont a jelenlegi helyzet sajátossága, mivel kockázatkerüléskor klasszikusan a dollár szokott erősödni.

Több érv is a kamatemelési ütem lassítása mellett szól. Egyrészt bár továbbra is úgy látjuk, hogy a bankrendszerben nem szisztematikus kockázatok vannak, hanem inkább speciális szereplők tűnnek sérülékenynek, de nem biztos, hogy bölcs dolog lenne az oroszlán bajszát tovább rángatni további meredek kamatemeléssel a mostani környezetben.

A második szempont pedig, hogy a befektetői, fogyasztói és üzleti bizalmat is negatívan befolyásolja a jelenlegi helyzet. Ezek pedig önmagukban is a gazdasági lendület megtörését idézhetik elő, visszahatva az infláció csökkenésére. És a vagyonhatásról akkor még nem is beszéltünk, ami az USA-ban nem elhanyagolható szempont.

Csak a pénzügyi részvények globálisan 465 milliárd dollárt veszítettek értékükből két nap alatt, és ezen kívül a többi részvény is jelentős esést szenvedett el, vagyis a teljes részvénypiaci veszteség ennél jóval nagyobb lehet.

Ez pedig a jelentős részvénykitettséggel rendelkező amerikai háztartások vagyonára is negatívan hatott, ami a fogyasztás csökkenéséhez vezet, és fékezi az inflációt, végső soron segítve a Fed céljának elérését alacsonyabb kamatok mellett is.

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat. Az alapanyagok, a beszállítók, a tulajdonosok, a munkavállalók és az ötletek is magyarok ebben a cégben. Az Absolute Live és Power Fruit márkákat is jegyző vállalkozás a Coca Cola és a Pepsi összefogását és a kiskermultik piacralépését is túlélte, jelenleg pedig már egy Európában is egyedülálló üzemben készítik egészséges termékeiket.
2023. 11. 28. 15:45
Megosztás: