Az ukrajnai háború hatása a német gazdaságra

A német bruttó hazai termék az idei első negyedévben kissé nőtt, ám a második negyedévben az ukrajnai háború miatt elmarad az év elejére szezonálisan jellemző fellendülés, a gazdaság a legjobb esetben is csak enyhén bővülhet - írta a Bundesbank hétfőn kiadott havi gazdasági jelentésében.

Az ukrajnai háború hatása a német gazdaságra

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis gyorsjelentése szerint a német GDP az első negyedévben szezonális kiigazítás után 0,2 százalékkal nőtt.

Az Ukrajna elleni orosz háború hatásai a Bundesbank szakértői szerint súlyosan nehezednek a német gazdaságra, az ipar és az építőipar ellátási szűk keresztmetszetei ismét romlottak, a magas energiaárak pedig tovább fékezték a termelést. Ez utóbbi az amúgy is magas inflációt is növelte, ami csökkentette a magánháztartások vásárlóerejét, és így megterhelte a magánfogyasztást. Az áruexport is jelentősen csökkent az első negyedévben, különösen az euróövezeti országokba irányuló kivitel esett vissza - valószínűleg az euróövezet meglehetősen gyenge növekedési lendülete miatt is.

A Bundesbank a második negyedévre legfeljebb a gazdasági teljesítmény enyhe növekedését várja. "A magas infláció, a kínálati szűk keresztmetszetek, a nagyfokú bizonytalanság és a gyengébb külföldi kereslet erős ellenszele fékezi a növekedést" - fogalmaznak, megjegyezve: a növekedést ugyanakkor támogatja a járványellenes intézkedések átfogó enyhítése, ami várhatóan fellendíti a fogyasztói kiadásokat. "Mindent összevetve, a mostani szemszögből nézve ezek a növekedést támogató tényezők valószínűleg a legjobb esetben is csak enyhén múlják felül a fékező tényezőket" - áll a jelentésben.

Az üzleti hangulat jelentősen romlott az előző negyedévhez képest - írta a Bundesbank az ifo üzleti klímaindexre hivatkozva. Az építőipari és a feldolgozóipari ágazatban különösen erőteljesen romlott a hangulat.

A Bundesbank szerint a fogyasztói árak az év elején ismét erőteljesen emelkedtek. A havi jelentés alapján az első negyedévben az infláció 5,4 százalékról 6,1 százalékra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Különösen az energiaárak, de az élelmiszerárak és a nem energetikai célú ipari termékek ára is fokozta az inflációt, ami áprilisban 7,8 százalékra nőtt. Hasonlóan magas adatokat legutóbb az 1980-as évek elején jegyeztek fel a volt szövetségi területen.

A Bundesbank arra számít, hogy az inflációs ráta a következő időszakban először enyhén emelkedik, majd csak mérsékelt ütemben csökken. Az ukrajnai háború és a világjárvány okozta szűk ellátási keresztmetszetek miatt a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek termelői árai az utóbbi időben meredeken emelkedtek. Ez valószínűleg drágítja az ipari termékeket és az élelmiszereket a fogyasztók számára. Bár várható, hogy az üzemanyag, a villamos energia és a helyi tömegközlekedés területén hozott kormányzati enyhítő intézkedések átmenetileg némileg visszafogják az áremelkedést. "Összességében a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az inflációs ráta az idén átlagosan 7 százalék körül valószínűsíthető" - közölte a Bundesbank, megjegyezve ugyanakkor, hogy az árkilátások jelenleg rendkívül bizonytalanok.

"A munkaerőpiac rendkívül kedvezően alakult az első negyedévében" - állapítja meg a Bundesbank jelentése. A foglalkoztatottak száma az év első két hónapjában erőteljesen emelkedett, és márciusban először sikerült meghaladni a 2020 eleji korábbi csúcsot. A munkanélküliség is visszatért a válság előtti szintre: a munkanélküliek száma 2022 áprilisában 2,29 millió volt, a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta 5,0 százalék. Ezzel szemben sem a konjunkturális ösztönzőként bevezetett részmunkaidős konstrukcióban foglalkoztatottak száma, sem pedig az egy munkavállalóra jutó átlagos munkaidő sem tért még vissza a válság előtti szintre a Bundesbank havi gazdasági jelentése szerint.

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás: