Az ukrajnai háború hatása a német gazdaságra

A német bruttó hazai termék az idei első negyedévben kissé nőtt, ám a második negyedévben az ukrajnai háború miatt elmarad az év elejére szezonálisan jellemző fellendülés, a gazdaság a legjobb esetben is csak enyhén bővülhet - írta a Bundesbank hétfőn kiadott havi gazdasági jelentésében.

Az ukrajnai háború hatása a német gazdaságra

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis gyorsjelentése szerint a német GDP az első negyedévben szezonális kiigazítás után 0,2 százalékkal nőtt.

Az Ukrajna elleni orosz háború hatásai a Bundesbank szakértői szerint súlyosan nehezednek a német gazdaságra, az ipar és az építőipar ellátási szűk keresztmetszetei ismét romlottak, a magas energiaárak pedig tovább fékezték a termelést. Ez utóbbi az amúgy is magas inflációt is növelte, ami csökkentette a magánháztartások vásárlóerejét, és így megterhelte a magánfogyasztást. Az áruexport is jelentősen csökkent az első negyedévben, különösen az euróövezeti országokba irányuló kivitel esett vissza - valószínűleg az euróövezet meglehetősen gyenge növekedési lendülete miatt is.

A Bundesbank a második negyedévre legfeljebb a gazdasági teljesítmény enyhe növekedését várja. "A magas infláció, a kínálati szűk keresztmetszetek, a nagyfokú bizonytalanság és a gyengébb külföldi kereslet erős ellenszele fékezi a növekedést" - fogalmaznak, megjegyezve: a növekedést ugyanakkor támogatja a járványellenes intézkedések átfogó enyhítése, ami várhatóan fellendíti a fogyasztói kiadásokat. "Mindent összevetve, a mostani szemszögből nézve ezek a növekedést támogató tényezők valószínűleg a legjobb esetben is csak enyhén múlják felül a fékező tényezőket" - áll a jelentésben.

Az üzleti hangulat jelentősen romlott az előző negyedévhez képest - írta a Bundesbank az ifo üzleti klímaindexre hivatkozva. Az építőipari és a feldolgozóipari ágazatban különösen erőteljesen romlott a hangulat.

A Bundesbank szerint a fogyasztói árak az év elején ismét erőteljesen emelkedtek. A havi jelentés alapján az első negyedévben az infláció 5,4 százalékról 6,1 százalékra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Különösen az energiaárak, de az élelmiszerárak és a nem energetikai célú ipari termékek ára is fokozta az inflációt, ami áprilisban 7,8 százalékra nőtt. Hasonlóan magas adatokat legutóbb az 1980-as évek elején jegyeztek fel a volt szövetségi területen.

A Bundesbank arra számít, hogy az inflációs ráta a következő időszakban először enyhén emelkedik, majd csak mérsékelt ütemben csökken. Az ukrajnai háború és a világjárvány okozta szűk ellátási keresztmetszetek miatt a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek termelői árai az utóbbi időben meredeken emelkedtek. Ez valószínűleg drágítja az ipari termékeket és az élelmiszereket a fogyasztók számára. Bár várható, hogy az üzemanyag, a villamos energia és a helyi tömegközlekedés területén hozott kormányzati enyhítő intézkedések átmenetileg némileg visszafogják az áremelkedést. "Összességében a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az inflációs ráta az idén átlagosan 7 százalék körül valószínűsíthető" - közölte a Bundesbank, megjegyezve ugyanakkor, hogy az árkilátások jelenleg rendkívül bizonytalanok.

"A munkaerőpiac rendkívül kedvezően alakult az első negyedévében" - állapítja meg a Bundesbank jelentése. A foglalkoztatottak száma az év első két hónapjában erőteljesen emelkedett, és márciusban először sikerült meghaladni a 2020 eleji korábbi csúcsot. A munkanélküliség is visszatért a válság előtti szintre: a munkanélküliek száma 2022 áprilisában 2,29 millió volt, a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta 5,0 százalék. Ezzel szemben sem a konjunkturális ösztönzőként bevezetett részmunkaidős konstrukcióban foglalkoztatottak száma, sem pedig az egy munkavállalóra jutó átlagos munkaidő sem tért még vissza a válság előtti szintre a Bundesbank havi gazdasági jelentése szerint.

Törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2023. 03. 23. 21:30
Megosztás:

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás:

Indul a jelentkezés a Nemzetek Európája Karrierprogram új, negyedik évfolyamára

Uniós tagságunk 20. évfordulóján, 2024 második felében ismét hazánkon a sor, hogy – 2011 után újra – betöltse az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben szükség lesz minél több, az Európai Unió működését jól ismerő és értő fiatal, hazai szakemberre.
2023. 03. 23. 12:30
Megosztás:

Pangás a bakokban, a kutyának sem kell a drága hitel

Idén januárban napi 1000 lakossági hitelszerződést tudtak kötni a bankok: a Babaváró hitelek száma megtizedelődött, lakáshitelt közel egy évtizede nem igényelt ilyen kevés család. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ezekben a hónapokban kivételes alkalom nyílik mindenkinek, hogy egyedi hitelmegállapodást kössön bankjával, ha lakáskölcsönre van szüksége.
2023. 03. 23. 12:00
Megosztás: