Az üzleti folyamatok digitalizációja az alap, ami a sikeres vállalathoz kell 2023-ban?

Az elmúlt évek számtalan olyan eseményt hoztak az életünkbe, amiket korábban csak filmekben láthattunk. Mondhatni feje tetejére állt a világ. Mindeközben a technológiai és IT innovációk, újítások szüntelenül áradnak felénk. Sokszor nehéz kiigazodni a digitális világ trendjei között, de van néhány támpont, ami segítségünkre lehet.

Az üzleti folyamatok digitalizációja az alap, ami a sikeres vállalathoz kell 2023-ban?

A negatív gazdasági prognózisok miatt a hazai vállalatok nagy része először a marketing és informatikai költségeket vágja meg, de ez valójában nem szerencsés irány, ahogy azt az előző 2008 utáni időszakban is láthattuk. Hiszen egy jól megtervezett, biztos alapokon működő digitalizált tranzakcionális rendszer egy cég számára komoly versenyelőny lehet.

De mégis hogyan?

Léteznek úgynevezett integrált vállalatirányítási rendszerek, azaz más néven ERP-rendszerek (enterprise resource planning), amelyeknek lényege, hogy ezek a komplex informatikai szoftverek a szervezet egészéből összegyűjtik a tranzakcionális adatokat és egy közös platformon tárolják őket, mindenki számára hozzáférhető módon. Mindez általánosságban lehetővé teszi az alkalmazottak és az üzleti vezetők számára, hogy hiteles, pontos képet kapjanak az üzleti műveletekről, a pénzügyi folyamatokról, az értékesítésről, raktárkészletről, gyártási és beszerzési folyamatok státuszáról, vagyis egyetlen ERP-rendszerrel nyomon követhető egy vállalkozás teljes működése.

Kulcsár Alexandra a Norex ERP Consulting Kft. cégvezető-tulajdonosa 26 éve dolgozik az ERP, azaz vállalatirányítási rendszerek területén. A csapat technológia- és szállító független ügyféloldali tanácsadással foglalkozik a közép és nagyvállalati szektorban, a gyártó cégektől kezdve a szolgáltató cégeken keresztül a gazdaság minden szegmensében. Alexandra évek óta publikál a témában a Computerworld ERP bloggereként, valamint a METU Excecutive MBA szakán adja át tudását. 2022-ben elnyerte az “Év ERP tanácsadója” címet a Hungarian Business Awards eseményen. A szakember szerint napjainkban egy vállalat sikere múlhat azon, hogy az üzleti döntéshozók minden szükséges adatot digitalizáltan, valós időben elérjenek.

Egyre több vállalat vág bele új ERP megoldás bevezetésébe, a nemzetközi felmérések szerint azonban a projektek 50+ százaléka elbukik. Párhuzamosan fennálló problémának nevezte azt is, hogy az Európai Unióban hazánkban a második legalacsonyabb az ERP rendszerek használata, alig a vállalatok 20 százaléka használ integrált rendszert. A többség kis ügyviteli szoftverekkel és Excel táblák tömegéből nyert adatokkal próbál vállalkozást vezetni.

Egy független ERP tanácsadó szakértelme tízmilliós nagyságrendű felesleges költségektől tudja megkímélni ügyfeleit. Alexandra elmondta, hogy a NOREX ERP egyedi módszertana miatt 98 százalékos sikerrátával dolgoznak ügyfeleik: vagyis a kiválasztott ERP rendszerek napi használatba kerülnek, a tervezett idő- és költségkereten belül, ami hatalmas értéket jelent.

Adatok birtokában lehet jó döntéseket hozni

Mint mondta, az egy munkavállalóra eső gazdasági előállító-képesség Magyarországon fele az uniós átlagnak, amin lehetne javítani, ha a repetitív, ismétlődő feladatokat digitalizálnánk. Kulcsár Alexandra kiemelte, a legtöbb vállalatvezető nincs tisztában azzal, hogy az ERP rendszerek menedzselésére az igény pontos, specifikált megfogalmazásától, a szállítók közös kiválasztásán, annak kommunikációs, jogi és szakmai egyeztetésén át egészen a rendszer tényleges bevezetésig milyen komoly kompetencia áll rendelkezésre szakértői cégeknél, ami válság idején rengeteget hozhat a konyhára.

Az elismert ERP szakértő közölte, a legtöbb közép- és nagyvállalatnál a számos adminisztrációs folyamat, mint pl. a számlafeldolgozás teljesen manuális, ami rendkívül idő- és költségigényes.
„A nehéz gazdasági periódusban ezeken az alapokon múlhat a siker. Az tud majd talpon maradni, akinek megvan minden olyan információja, amely alapján üzletileg jó döntéseket lehet hozni – nem érzelmi alapon, hanem az adatok birtokában” – fejtette ki.

A szakértő elmondta, a vállalatirányítási rendszerek bevezetéséhez először a cégeknél kell rendet rakni, standardizálni kell a folyamatokat, az elvárásokat pedig a valósághoz kell igazítani. Példaként említette, hogy hogy ha cégeladáson gondolkodnak, komoly cégérték növelő beruházás lehet egy új ERP használata, okosan szabályozott folyamatokra építve. Igényesebb ügyfeleket csak megfelelően digitalizált folyamatokkal lehet csak hosszú távon kiszolgálni.

A szakértő minden ERP bevezetésen gondolkodó cég számára a következő 2 előkészítő lépést javasolja:

Tervezzünk!

Egy vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt fontos meghatározni a célokat, amely a jelenlegi üzleti gyakorlatok és a fejlesztést igénylő területek alapos elemzésével valósul meg. Az ERP-k komplex és nagy rendszerek, ezért lényeges, hogy elkészüljön a bevezetésükre vonatkozó ütemterv, kijelöljük a projektcsapat egyes tagjainak feladatait, meghatározzuk a képzési folyamatot, és a fentieket beépítsük a projekttervbe. Egy ERP rendszer fenntartása nem olcsó, ezért ne csupán a projektár, hanem legalább 3-5 év teljes tulajdonlási költsége (TCO) alapján döntsünk.

Forduljunk független ERP szakértőhöz!

A megfelelő vállalatirányítási rendszer kiválasztása, a szerződési és bevezetési folyamat menedzselése speciális szaktudást igényelnek, mely az operatív vállalati menedzsereknél a legritkább esetben érhetőek el. Egy jó ERP tanácsadó naprakész piaci és termék ismeretekkel rendelkezik. Ismeri, hogy milyen platformok elérhetők, azon belül milyen termékek léteznek, milyen változatok vannak és megfelelő módszertannal dolgozik. Egy független ERP-tanácsadó alkalmazása erősen ajánlott, hiszen egy ERP-rendszer teljes körű bevezetése kiemelten nagyértékű beruházás és hatalmas munka, melynek sikere alapvetően befolyásolhatja a cég jövőjét. Utólagos ERP projekt auditokkal is foglalkoznak, de ilyenkor már sokkal nehézkesebb az eredeti elvárásokat kielégíteni.

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.
2023. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás:

9 hónap alatt felülmúlta az AutoWallis a tavalyi teljes év árbevételét és nyereségét

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét, a társaság egy részvényre jutó nyeresége pedig 22,6 forintra ugrott.
2023. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Testvérvárosi megállapodás jött létre Székesfehérvár és Luxor között

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében testvérvárosi megállapodást írt alá Székesfehérvár és Luxor vezetője szerdán Egyiptomban.
2023. 11. 30. 11:30
Megosztás: