Bővítette intelligens monitoring rendszerportfolióját a Ganz

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. kibővítette a 2022-ben bemutatott Intelligent Solutions nevet viselő digitális monitoring rendszer portfolióját, így a transzformátorok mellett már forgógépek esetében is elérhető a technológia. A megoldás, amelyet eredetileg azért fejlesztettek ki, hogy távolról folyamatosan ellenőrizni lehessen többek között a transzformátorok termikus állapotát, terhelését, olajminőségét és hűtését, nagy sikert aratott a hazai és nemzetközi piacon egyaránt. A nehézgépgyártó vállalat erre a sikerre, az eddigi tapasztalatokra és a piaci igényekre alapozva fejlesztette ki a megoldás forgógépek állapotának figyelésére alkalmas változatát, amellyel akár a régebbi forgógépeket is képesek digitalizálni. A fejlesztés 2023 tavaszáig tartott, a vállalat mostanra pedig le is gyártotta az első intelligens forgógép-prototípust.

Bővítette intelligens monitoring rendszerportfolióját a Ganz

A Ganz a transzformátorok mellett a gyártásban, az energia-, olaj- és gáziparban, valamint a bányászatban és a víziparban elterjedt forgógépek előállításában és szervizelésében is hosszú múltra tekint vissza. A vállalat transzformátorokra kifejlesztett, Intelligent Solutions nevet viselő digitalizációs megoldása rendkívül sikeres volt, az ügyfelek körében végzett, előzetes piackutatásuk pedig azt is alátámasztotta, hogy nagy igény mutatkozik egy olyan rendszerre is, amely a forgógépek folyamatos, digitális felügyeletét is képes ellátni. A vállalat így intelligens állapotfigyelő technológiáját a transzformátorok után ezen villamos gépekre is kiterjesztette.

A gépek házára szerelt digitális egységgel többek között valós időben kaphatunk információt a forgógépek szigetelésének és csapágyainak működéséről. Ezek a tényezők a forgógépeknél kritikus szempontnak számítanak, hiszen a komponensek meghibásodása súlyos következményekkel, akár a berendezés kiesésével és károsodásával is járhat. A Ganz állapotfigyelő rendszere ezeket a hibákat képes azelőtt jelezni, mielőtt azok megtörténnének, lehetővé téve a gépek állapotfüggő karbantartását. Ez hozzájárul az ellátásbiztonság javításához, amellyel garantálható, hogy az akár 30-40 éves élettartammal rendelkező villamos gépek folyamatosan, megbízhatóan és biztonságosan működjenek. A rendszerben az egyedi igények szerint konfigurálható riasztásokkal teljesen testre szabható, hogy az egység milyen feltételek fennállása esetén küldjön értesítést az üzembentartók számára.

A fejlesztéssel a Ganz célja, hogy a nehézgépgyártó iparág digitalizációs szegmensében is kiemelkedő szereplőként pozícionálja magát, és ne csak gyártója, hanem szolgáltatója is legyen a transzformátor- és forgógép-piacnak. A vállalat legújabb, forgógépekre kifejlesztett intelligens megoldása egyedülálló technológia, amely által a Ganz világszinten is a nehézipar digitalizációs törekvéseinek élvonalában helyezkedhet el. A társaság rendkívül széleskörű gyártói tevékenységének köszönhetően az általa gyártott transzformátorok és forgógépek minden iparágban megtalálhatók. Mindez egy széleskörű szerviz-szolgáltatásportfólióval párosul, amelyben újabb szintet jelenthet az intelligens monitoring rendszerrel kapcsolatos szerviztevékenység. Így a Ganz ügyfelei számára már nemcsak javítási és helyreállítási megoldásokat nyújthat, hanem az adatalapú, állapotfüggő karbantartásra, élettartam-növelésre és emelt biztonságra irányuló igényeket is kielégítheti az intelligens, könnyen integrálható megoldással. Továbbá a Ganz hosszú távú célja, hogy olyan szakértői flottamenedzsment-rendszert fejlesszen ki, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több egység állapotát is nyomon kövessék és teljes gépparkokat kezeljenek egységes szisztémában.

Egy 145 éves vállalat a digitalizáció útján

A Ganz 2022-ben lépett szintet, miután a német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal partnerségre lépve megalkotta az Intelligent Solutions monitoring rendszerét, amellyel elsők között hangolta össze a tradíciókkal átszőtt transzformátorpiacot a 21. századi technológiával. A vállalat transzformátorokra kifejlesztett megoldásával lehetővé tette a berendezések állapotának folyamatos figyelését. A technológia így megkönnyíti a karbantartási szükségletek pontos azonosítását és előrejelzését, ezzel egyaránt növelhető az áramellátás-biztonság és a berendezések élettartama. 

A vállalat rendkívül hosszú utat tett meg az elmúlt néhány évben, hiszen a reorganizáció után mára eljutott odáig, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetően úttörő pozíciót tölt be a digitális megoldásokat nyújtó versenytársai között.

„A digitalizáció integrációja lehetővé teszi, hogy a transzformátorok és forgógépek megbízhatóbban működjenek, az adatalapú megelőző karbantartás pedig hozzájárul a költségcsökkentéshez és a hosszabb élettartamhoz. A Ganz a hagyományok és az innováció egyesítésével egy biztonságos és fenntarthatóbb jövő előtt nyitja meg az utat a nehéziparban” – mondta Farkas Gábor, a Ganz Intelligent Solutions Brand Managere.

„Az intelligens megoldások kutatás-fejlesztése és szolgáltatói portfóliónk bővítése által újabb fontos lépést tettünk meg azért, hogy a Ganz erős nemzetközi márkaként ne csak gyártója, hanem szolgáltatója is legyen a transzformátor- és forgógép-piacnak” – tette hozzá Flösser Bence, a Ganz Forgógép üzletág mérnöki irodájának vezetője.

Bajban a gázzal és fával fűtők!

Bár az újépítésű lakások egy része már az energiatermelésben is mutat modernizációs mintát, még mindig túlnyomórészt a gáztól, és a fától függ a magyar otthonok melege.
2023. 12. 04. 02:00
Megosztás:

1,1 milliárd forintból újítottak fel egy egészségházat Sopronban

Mintegy 1,1 milliárd forint kormányzati támogatásból korszerűsítették a Lenkey utcai egészségházat Sopronban.
2023. 12. 04. 01:00
Megosztás:

Orbitális pályára állhat a Dogecoin

A Dogecoin árfolyama egy nap leforgása alatt 2,72%-ot nőtt, és a cikk írásakor 0,08421 dolláron állt.
2023. 12. 04. 00:01
Megosztás:

Borult időnk lesz a napokban

Jobbára felhős, borult idő várható a jövő héten, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben. Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente sokfelé lehet fagy, pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás: