1000%-os cigaretta drágulás Magyarországon? Nem, annál is több! Jobban drágul, mint a tőzsde!?

Egy nagyon izgalmas, de mégis megosztó témával foglalkozunk cikkünkben, ami nem más, mint a dohányzás és annak anyagi terhei. Szinte tutira vesszük, hogy a cikkünk utáni kommenteknél kapunk majd hideget és meleget is a megrögzött dohányosoktól vagy épp a dohányzást ellenzőktől. De nem félünk, vállaljuk ennek kockázatát!

1000%-os cigaretta drágulás Magyarországon? Nem, annál is több! Jobban drágul, mint a tőzsde!?

Mennyien dohányoznak Magyarországon?

A Központi Statisztikai Hivatal 2020-ban készített alábbi infografikájáról leolvashatjuk a fontosabb hazai dohányzási szokásokat nemenkénti és korcsoportonkénti bontásban. Ami talán senkit sem lep meg, hogy a férfiak között magasabb a dohányzók aránya, mint a hölgyek között. Mindkét nem körében a 18-34 éves kor közötti korcsoport dohányzik a leginkább: a férfiak 35,4%-a, míg a nők 27,8%-a dohányzik napi szinten ebben a fiatal korcsoportban. Ami kedvező tendencia, hogy az életkor emelkedésével mind a férfiak, mind a hölgyek körében csökken a naponta és az alkalmanként dohányzók aránya is, azaz jól látható a kor előrehaladtával a leszokásra való hajlandóság.

infografika forrása: KSH.hu

Hány szál cigit szív el az, aki dohányzik?

Jelentős különbségeket tapasztalhatunk a dohányzás aktivitásában azok között akik készen vett cigit fogyasztanak vagy pedig saját maguk sodorják a cigarettát. Az alábbi infografikán ezeket a különbségeket tudjuk megfigyelni. Akik kézzel sodorják a cigarettát, azok napi szinten 4 szállal többet pöfékelnek el belőle. A legtöbbet viszont azok a dohányosok fogyasztanak, akiknek tökmindegy, hogy mit szívnak, csak füstöljön valami a szájukban. 

infografika forrása: KSH.hu

A dohányzás és annak költségei - mennyibe kerül a dohányzás?

Az alábbi grafikonon három cigaretta márka árát követhetjük nyomon 1996-tól 2020-ig. A piros színű grafikonon a Multifilter, a szürke grafikonon a Sopianae, míg a fekete színű függvényen a Symphonia cigaretta árát látjuk évről évre. (Megjegyzés: ezek a cigaretták 2021-ben tovább drágultak, így rendre 1590/1550/1450 Ft az áruk jelenleg, de cikkünkben a 2020-as árakkal számolunk).

Mennyivel drágult a cigaretta 25 év alatt?

Ha szeretnénk kiszámolni az egyes cigaretták százalékos drágulását az elmúlt 25 év vonatkozásában, akkor a következő számításokat kell elvégeznünk:

Multifilter drágulása: 1420 Ft (2020-as ár)/146 Ft (1996-os ár) = +972% (ez közel tízszeres drágulást jelent)

Sophianae drágulása: 1390 Ft/115 Ft = +1209% (ez több, mint 12-szeres drágulást jelent)

Symphonia drágulása: 1270 Ft/109 Ft = +1165% (ez több, mint 11-szeres drágulást jelent)

Más is ennyire drágult?

Ezek a fenti számok így elég mellbevágóak első látásra, de nézzünk meg mellé néhány más termék - hasonló időszakra számított - árváltozását is összehasonlításképpen.

Fehér kenyér 1 kg árváltozása: 356 Ft (2020-as ár)/86 Ft (1996-os ár) = +414% (ez kb. négyszeres drágulásnak felel meg)

Burgonya 1 kg árváltozása: 255 Ft / 35 Ft = 728% (ez több, mint 7-szeres drágulás)

Párizsi felvágott 1 kg árváltozása: 1900 Ft / 334 Ft = 569 % (ez több mint 5 és félszeres drágulás)

Cigibe vagy a magyar tőzsde BUX indexébe jobb befektetni?

Zárásként azt is megnéztük, hogy ha lehetőség lett volna cigarettába (cigaretta árát követő indexbe) befektetnünk, akkor a cigi vagy a tőzsdei árfolyamok hoztak volna nagyobb profit ezen időszakban? A tőzsdei hozamok kiszámításához a BUX index 1996-os (nyitó) és a 2020-as (záró) árfolyamait vettük figyelembe, mellyel a következő eredménye jutunk:

BUX index hozama:41733 pont / 1558 pont = 2679%

Cikkünk zárásaként tehát bátran elmondhatjuk, hogy aki 1996-ban úgy döntött (volna), hogy cigaretta helyett inkább tőzsdeindexbe (BUX) fekteti a pénzét, az a hatalmas cigaretta áremelkedés ellenére is jóval nagyobb hozamot tudott volna elérni azzal.

BUX index változása az elmúlt 30 évben (grafikon)

A nagy kérdés, hogy a nagyobb részvénypiaci válságoknál (volt néhány) a stressz hatására nem szokott volna-e vissza a dohányzásra... :)

Hozzászólások

Tovább csökkent az új betegek száma Ukrajnában

Ukrajnában keddre mintegy 2200 új koronavírusos beteget regisztráltak - ez a megelőző napinál több mint hatszázzal kevesebb -, s az előző napival azonos számú, 119 elhunytat jegyeztek fel.
2021. 05. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

SEOzseni: magyar keresőoptimalizálás (SEO) webapp

Az internetes kereskedelem világában szükségünk van jó minőségű látogatókra. Weboldalunkat a közismert Google keresőből naponta több száz, akár több ezer potenciális vevő látogathatja meg. A keresőoptimalizálás célja, hogy javítsunk az óriáskeresőben elért pozíciónkon. Ebben segít a magyar fejlesztésű SEOzseni.
2021. 05. 11. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felgyorsult az infláció Csehországban

Csehországban áprilisban éves összehasonlításban 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami tavaly szeptember óta a legnagyobb emelkedés - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal kedden.
2021. 05. 11. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

6,5 milliárd forintos beruházást hajt végre a Leier csoport

Három helyszínen, Hajdúszoboszlón, Pécsen és Jánosházán, együttesen 6,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a magyar építőanyagipar egyik meghatározó szereplője, az osztrák családi tulajdonban lévő Leier csoport - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 05. 11. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az üzemanyagárak is emelték az inflációt

Az előző hónaphoz képest 1,4 százalékponttal 5,1 százalékosra nőtt az éves infláció áprilisban, a növekedést döntően az üzemanyagok áremelkedése okozta, ami 2,3 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez - állapította meg a legfrissebb inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 05. 11. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

70 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Márciusban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 66,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a külföldi vendégéjszakák száma 73,9 százalékkal csökkent. A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések miatt a vendégéjszakák száma tavaly márciushoz képest 69,7 százalékkal lett kevesebb - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az infláció áprilisban

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Érdemes átnézni a személyi jövedelemadó bevallási tervezetet

Az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2021. 05. 11. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az európai e-kereskedelemnek kedvezett a járvány

A Magyar Posta szerint az európai e-kereskedelemnek kedvezett a pandémia, míg az unión kívülről, különösen a Távol-Keletről érkezett küldemények visszaszorultak.
2021. 05. 11. 09:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenés várható a tőzsdéken

Jelentős, 1 százalékot meghaladó csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, miután előző nap New Yorkban újabb erős eladási hullám indult a technológiai részvények körében, ami lerántotta az indexeket az ázsiai piacokon is.
2021. 05. 11. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Faképnél hagyták Budapestet a fejlődő megyék a lakásépítések terén

Első látásra csalóka képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma, a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv tavaly visszaesett a kedvezményes áfakulcs kivezetése miatt - derül ki az ingatlan.com saját adatokon és a hivatalos KSH-számokon alapuló elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogyan alakult az újlakás-átadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Emellett kiderül belőle az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett ötszázalékos újlakásáfa miatt.
2021. 05. 11. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd reggel.
2021. 05. 11. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az indiai koronavírus mutáns nagyon aggasztó - itt a WHO jelentése

Aggasztónak nevezte a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
2021. 05. 11. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőttek a brit ingatlanárak

Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok ára az Egyesült Királyságban áprilisban, mivel az illetékmentesség továbbra is pörgeti az ingatlanpiacot - ez derült ki a Lloyds Bank leányvállalata, a Halifax és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn közzétett adataiból.
2021. 05. 11. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az IT-rendszerhibák és az adatlopás jelentik a pénzügyi szektor legnagyobb kockázatát

Az informatikai rendszerhibák, az adatfeltörések és a szervezet gyenge ellenállóképessége jelentik a legsúlyosabb kockázatokat a vállalatok működésére – derül ki a Baker McKenzie és a Risk.net 100 pénzügyi szakember bevonásával készült nemzetközi kutatásából. A döntéshozók a kevésbé sebezhető, felhőalapú technológiákkal, valamint részletes akciótervekkel készülhetnek fel az online fenyegetésekre.
2021. 05. 11. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb közbeszerzési kartellt számolt fel a Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy 10 vállalkozás felosztotta egymás között egy áramszolgáltató egyes, villanyórák cseréjére kiírt közbeszerzési tendereit. A versenyhatóság összesen mintegy 300 millió forintnyi bírságot szabott ki a jogsértésért.
2021. 05. 11. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen lesz a nyitás Ausztriában

Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
2021. 05. 11. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A mélypont után lassan erősödik a kereslet az albérletpiacon

Az enyhülő járványhelyzettel és a részleges nyitással párhuzamosan május elejére erősödött a kereslet a budapesti albérletpiacon: a bérlők fizetési hajlandósága 7,6 százalékkal nőtt a decemberi mélyponthoz képest – derül ki a Rentingo.com friss elemzéséből. A lassú erősödés a kínálati oldalon még nem hozott jelentős változást, a meghirdetett lakások átlagos bérleti díja áprilisban mindössze 3 százalékkal emelkedett.
2021. 05. 11. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Masterplast elemzés

2021. 05. 11. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2021. 05. 11. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: