Csak farigcsálják a hitelkamatokat a bankok, de azért a plafontól van még lejjebb

A bankok többsége a januári kamatplafonos csökkentés után február elején változatlanul hagyta a lakáshitelei árát, két nagybank azonban még vágott annyit, hogy a legolcsóbbak közé kerüljön. A személyi kölcsönöknél egyre gyakrabban futhatunk bele 15 százaléknál kedvezőbb ajánlatokba, de a két-három évvel ezelőtti 7-8 százalékos hitelektől még nagyon messze vagyunk - derül ki a Bank360.hu kamatfigyelőjéből.

Csak farigcsálják a hitelkamatokat a bankok, de azért a plafontól van még lejjebb

Szinte megismétlődött a lakáshiteleknél a kamatplafon október eleji bevezetése utáni forgatókönyv. A január elejétől jelentősen csökkenő önként vállalt THM-maximum teljesítéséhez előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre a bankok, ami után viszont újra hosszabb csendre számíthatnak az igénylők.

Február elején csak két nagybank korrigált a jelzálogkölcsönök árazásán, mindketten eltávolodtak a 7 százalékos THM-szinttől. Ezzel az átlagügyfelek számára extra vállalások nélkül elérhető legolcsóbb piaci ajánlat közelébe kerültek, vagy bizonyos igénylői jövedelmeknél akár már az alá is mentek a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának összehasonlítása szerint.

Tavaly október  elején a Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt kérte a bankoktól, hogy a lakossági lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatója (THM) legfeljebb 8,5 százalék legyen, januártól pedig már 7,3 százalékra mérséklődött az önkéntes kamatplafon. A február eleji kamatcsendre ezen felül az is magyarázatul szolgál, hogy amíg a lakáshitelek referenciakamatának számító, és így az árazásukat befolyásoló BIRS értéke 10 éves lejáratra az október eleji 7,34-ről december végére 5,79 százalékra csökkent, addig januárban nem egyszer újra 6 százalék fölé nőtt, a februárt pedig 5,94-en kezdte.

A lakáshiteleknél csak két bank korrigált

A Bank360.hu összesítése szerint a Raiffeisen Bank a január eleji kamatplafonos csökkentés után februártól még lejjebb vitte a lakáshitelek kamatait, minden esetben 0,30 százalékponttal. A módosítás érintette a 10 éves kamatperiódusú és a fix 10 éves lakáscélú kölcsönöket, a lakáshitel kiváltására igénybe vehető, illetve a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is. A legkedvezőbb elérhető kamat ezzel 6,44 százalékra csökkent, a standard szabad felhasználású jelzáloghitel kamata azonban még mindig 10 százalék felett van, a módosítás után 10,54 százalék. Erre a kölcsöntípusra nem vonatkozik a kormány által kért 7,3 százalékos plafon, csak a lakáscélúakra.

A CIB Bank a futamidő végéig fix kamatozású lakáscélú kölcsönöknél a vállalt havi jövedelemátulástól (jóváírástól) függően módosított a kamatain. A hagyományos lakáshitelnél és a lakáshitelt kiváltó hiteleknél legalább 250 ezer forint jóváírás mellett 0,10 százalékponttal, legalább 450 ezer forint jóváírás vállalása esetén pedig 0,50 százalékponttal csökkentett. A fogyasztóbarát lakáshitelnél az alacsonyabb jövedelmi sávnál 0,10, a magasabbnál 0,40 százalékpontos volt a vágás. A zöld lakáshitel kamata 0,30 százalékponttal csökkent, így a CIB-nél akár 6,39 százalékos kamattal is lehet lakáshitelt felvenni.

A személyi kölcsönök kamatok csökkentését sem sietik el a bankok

A tavaly decemberben rekord összegben folyósított személyi kölcsönök kamatait nem befolyásolja semmilyen kormányzati döntés vagy kérés, a nagy keresletet látva pedig a bankok sem kapkodnak csökkenteni azokat. Január közepén egy, február elején pedig két bank tett közzé módosítást csupán.

A Cetelem még január közepén nyúlt hozzá a fogyasztóbarát személyi kölcsön kamatához, akkor a felvett hitelösszegtől és a futamidőtől függően 0,14-1,68 százalékpontos csökkentést hajtott végre. Ennek köszönhetően akár 13,35 százalékos kamattal is igényelhető 3-10 millió forint közötti személyi kölcsön, 61-84 hónapos futamidő választva.

Az Erste Bank személyi kölcsön kamatai az igazolt jövedelemtől és az igényelt hitelösszegtől függően 0,20-0,50 százalékponttal csökkentek, a fogyasztóbarát személyi hiteleknél pedig 0,49-0,51 százalékpont volt a mérséklés. Ezzel az Ersténél elérhető személyi kölcsön kamata például 13,49 százalék, ha legalább nettó 400 ezer forintos jövedelmet igazolnak, az igényelt hitelösszeg pedig nem kisebb 8 millió forintnál.

Az OTP Bank is változtatott valamelyest a személyi kölcsönein: a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kamata 0,50 százalékponttal 15,49-re csökkent februártól legalább 300 ezer forint igazolt nettó jövedelemmel, 6,1 és 7,1 millió közötti összeg igénylésénél. A hagyományos személyi kölcsön kamata legalább havi nettó 154 ezer forintos jövedelem esetén ugyanekkora összegnél 1 százalékponttal 15,99-re csökkent.

Visszaesett az orosz kiskereskedelem

Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom és gyorsult az ipari termelés növekedése januárban éves összevetésben, miközben történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség.
2024. 02. 29. 13:30
Megosztás:

Később kell utalni a gépjárműadót, de egyben kell azt kifizetni!

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár - nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.
2024. 02. 29. 13:00
Megosztás:

Apadt a Richter bevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele tavaly az utolsó negyedévben 203,1 milliárd forint lett, 9,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 02. 29. 12:30
Megosztás:

Új bölcsőde épül Bácsalmáson

Csaknem 800 millió forintból új, négy csoportszobás bölcsőde épül még az idén a Bács-Kiskun vármegyei Bácsalmáson - közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2024. 02. 29. 12:00
Megosztás:

Lezárult egy fejlesztés a Trans Lex Work Kft.-nél

A Trans Lex Work (TLW) Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. öt év alatt több mint 300 millió forintot fordított egy komplex karbantartás-menedzsment megoldás kifejlesztésére, amellyel az iparvállalatok jelentősen csökkenthetik a forgógépek - turbinák, kompresszorok, szivattyúk, fúvók, ventilátorok, centrifugák - karbantartási költségeit - tájékoztatta Magyar Katalin, a cég ügyvezetője az MTI-t.
2024. 02. 29. 11:30
Megosztás:

Új beruházás Komlón - napelem biznisz

Napelemekhez használható forgatórendszeres tartószerkezet gyártását kezdheti meg a Solar FM Kft. Komlón egy csaknem 3 milliárd forintos, felerészben a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz támogatásával megvalósult beruházás eredményeként.
2024. 02. 29. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 02. 29. 10:30
Megosztás:

Emelkedéssel kezdődhet a kereskedés

Emelkedéssel kezdődhet a csütörtöki kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 29. 10:00
Megosztás:

Jórészt erősödtek az ázsiai tőzsdeindexek

Jórészt erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,03 százalékos emelkedéssel, 39 189 ponton zárt.
2024. 02. 29. 09:30
Megosztás:

Továbbra is gyenge a forint - küszöbön újra a 400-as tartomány?

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 29. 09:00
Megosztás:

Befektető, aki milliókat keresett Dogecoin-nal (DOGE), most beleharap a Pullix (PLX) előértékesítésébe is

Egy befektető, akinek jelentős vagyonra tett szert a Dogecoin (DOGE) által, most a feltörekvő Pullix (PLX) felé fordította figyelmét. Fontos megjegyezni, hogy a Pullix már az előértékesítési fázisának végső szakaszában manőverezik, és a kiemelkedő befektető már jelentős részesedést szerzett a projektben.
2024. 02. 29. 08:40
Megosztás:

Jól kezdték az évet a szálláshelyek

2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el.
2024. 02. 29. 08:00
Megosztás:

Még lehet nevezni a Bonis Bonára

Március 5-ig várják a jelöléseket a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát Önkormányzat díjakra, amelyek fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozása iránt elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 29. 07:30
Megosztás:

Bika-hullám söpör végig a BNB (BNB) és az Optimism (OP) kriptók piacán, míg a KangaMoon (KANG) 50%-os megtérülést biztosít az korai vásárlóknak

A kriptopiac vezető altcoinjainak aktuális piaci trendjei azt mutatják, hogy egy bika-hullám ad most őrült optimista hangulatot. A vezető altcoinok közül a BNB (BNB) és az Optimism (OP) változó mértékben bár, de jelentős árfolyam-rallyt mutat.
2024. 02. 29. 07:00
Megosztás:

Átlagosan 15-20 százalékot eshet a lakásbiztosítások díja

A lakásbiztosítási ügyfelek 58 százaléka tervezi majd összehasonlítani a lakásbiztosítási kínálatot a márciusi kampányban – derül ki az Insura.hu biztosításközvetítő több mint 8 ezer fő megkérdezésével lefolytatott kutatásából. Az alkuszcég várakozásai szerint a biztosítók között felerősödő verseny hatására 15-20 százalékkal alacsonyabb díj mellett válthatnak szerződést az ügyfelek. Akár 300 ezer lakásbiztosítási szerződést is lecserélhetnek, ami a teljes állomány közel 10 százalékát teszi ki.
2024. 02. 29. 07:00
Megosztás:

Eljött a fordulat az ingatlanpiacon? Az adatok új irányt mutatnak

Az Eurostat adatai alapján 2023 harmadik negyedéve fordulópont lehetett az európai ingatlanpiacon, az ingatlanárak 2022 elején kezdődött zuhanása megtorpant, sőt a korábbi negyedévhez képest még nőttek is valamelyest. Magyarországon eközben az otpotthon.hu adatai szerint ez volt az az időszak, amikor a legkevésbé volt aktív az ingatlanpiac, és a legalacsonyabbak voltak az árak 2023-ban.
2024. 02. 29. 06:30
Megosztás:

Kedvezőbb kilátások az agráriumban 2024-ben

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását, az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.
2024. 02. 29. 06:00
Megosztás:

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás: