Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Fiala ezzel Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentésére reagált, mely szerint a varsói kormány egy lengyel bírósági határozat ellenére sem zárja be a turówi lignitbányát, amelynek további üzemeltetése vitát váltott ki Prága és Varsó között. "Kártérítést kaptunk. Elértük, hogy lengyel területen egy védelmi fal épült, amely biztosítja, hogy ne vesszen el a talajvíz nálunk. Egész sor biztosítékunk van arra nézve, hogy a bánya nem sérti Csehország, és a cseh állampolgárok érdekeit" - jelentette ki a cseh miniszterelnök.

A következő hónapok majd megmutatják - fejtette ki továbbá Petr Fiala - hogy a foganatosított intézkedések működnek-e. Nagy a valószínűsége annak, hogy az eredmény kedvező lesz - vélte a cseh politikus. Megjegyezte: a cseh kormány júniusban kapja meg a védelmi intézkedések hatékonyságának első kiértékelését.

Egy varsói bíróság kedden úgy döntött, hogy le kell állítani a turówi bánya üzemeltetését, mert az negatív hatással van a környezetre. A lengyel miniszterelnök ezt követően úgy nyilatkozott: a kormány mindent meg fog tenni, hogy a bánya 2044-ig működhessen. A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy 2021-ben a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hozott a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

A vita az Európai Bíróság elé került, de Prága végül visszavonta beadványát, és egy kétoldali megállapodással rendezték a vitát. A megállapodásban Varsó egyebek között kötelezte magát, hogy 45 millió eurós kártérítést fizet a cseheknek, Prága pedig megígérte, hogy ezután visszavonja Lengyelország elleni keresetét az Európai Bíróságon, ami azóta meg is történt.

Érdekel a mesterséges intelligencia? Ezzel a kriptóval minden előnyét kiélvezheted!

Nehéz lenne jobban kidolgozott projektet találni mint a <a href="https://cryptobigfoot.care/b_ypredict_profitline" target="_blank">yPredict</a> . A projekt egyesíti az AI szignálokat, a technikai-, a kvantitatív- és a valós hangulatelemzéseket melyeket kényelmesen elérhetsz az összes népszerű kripto esetében.
2023. 10. 03. 01:00
Megosztás:

Szeptemberben stagnált az ingatlanpiac

Az előző hónapokban tapasztalt trendforduló után szinten maradt az ingatlanpiac szeptemberben - áll a Duna House hétfőn közzétett elemzésében.
2023. 10. 03. 00:30
Megosztás:

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.
2023. 10. 03. 00:05
Megosztás:

Elindult az új alapellátási ügyeleti rendszer ebben a három vármegyében

Rendben elindult az új alapellátási ügyeleti rendszer az október 1-jén csatlakozott Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyében; egy nap alatt 388 beteget láttak el - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője hétfőn az MTI-vel.
2023. 10. 02. 23:30
Megosztás:

Az Agrárminisztérium többletforrást biztosít a hungarikum pályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Agrárminisztérium többletforrást biztosít az idei évi hungarikum pályázatra. Így a 325 nyertes pályázó 677 millió forint forrásban részesült a 2023-as kiírásnak köszönhetően - tudatta a tárca hétfőn az MTI-vel.
2023. 10. 02. 23:00
Megosztás:

Új, drónvédelmi vállalat a 4iG Csoportban

RAC Antidrone Zrt. néven drónvédelmi technológiai társaságot alapít a 4iG Nyrt., a 4iG Csoporthoz tartozó Rotors & Cams Zrt., valamint Jászai Gellért magántőkealapja, az iG TECH. Az 4iG várakozásai szerint a jövőben jelentősen növekedhetnek a piaci igények a drónok kontrollját biztosító precíziós technológiák iránt. Az RAC Antidrone autonóm repülésre képes eszközök ellen kínál légtérellenőrző és légtérvédelmi megoldásokat az ipari, közlekedési, a védelmi és civil szférának. Az új társaság az elérhető legmodernebb technológiák integrációja mellett, hazai tudásbázison alapuló egyedi fejlesztésekkel és speciális innovációs tevékenységgel kíván megjelenni a hazai és nemzetközi piacon.
2023. 10. 02. 22:30
Megosztás:

Az idei év eddigi eredményei alapján az éves finanszírozási terv nyolcvannégy százalékban teljesült

Az első háromnegyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2023. évre vonatkozó szeptemberben módosított kibocsátási terv nyolcvannégy százalékban teljesült - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 10. 02. 22:00
Megosztás:

A villanyhajtású járművek eladása negyvenkilenc százalékkal nőtt az idei első fél évben világszerte

Világszerte 6,2 millió elektromos járművet (EV) értékesítettek az idei első fél évben, ami 49 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a Canalys szingapúri piackutató cég jelentésében.
2023. 10. 02. 21:30
Megosztás:

Idén tizenhat magyar cég kapott Best Managed minősítést

Az idén tizenhat magyar cég kapott Kiválóan Vezetett (Best Managed) minősítést a Deloitte Private globális üzleti mentorprogramban - közölte a nemzetközi tanácsadó cég hétfőn az MTI-vel.
2023. 10. 02. 21:00
Megosztás:

Új gyárigazgató került a Continental váci üzemének élére

A Continental csoporthoz tartozó, váci ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatói posztját az eddigi minőségirányítási vezető, Győrffy Sándor tölti be - közölte a Continental csoport hétfőn az MTI-vel.
2023. 10. 02. 20:30
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint árfolyama

Vegyesen változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon; a hónapot a forint árfolyamcsökkenéssel fejezte be.
2023. 10. 02. 20:00
Megosztás:

Nobel-díjas lett Karikó Katalin

A Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként kapta meg Karikó Katalin és Drew Weissman a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, jelenünk egyik legbefolyásosabb természettudósa Nobel-díjának 2023. október 2-i bejelentése büszkeséggel tölti el alma matere, a Szegedi Tudományegyetem közösségét.
2023. 10. 02. 19:30
Megosztás:

Csökkenéssel zárták a hétfőt az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után egy százalék körüli indexveszteséggel fejeződött be a tőzsdei kereskedés hétfőn Európában.
2023. 10. 02. 19:00
Megosztás:

Az OTP és a Telekom tartotta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.
2023. 10. 02. 18:30
Megosztás:

A magasan beragadó kamatok hatalmas kockázat a részvényeknek - mi lehet a nyerő ilyenkor?

A részvénypiacok szempontjából jelenleg az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a jegybankok a vártnál szigorúbbak lesznek és a jelenlegi relatíve magas kamatokat a vártnál tovább tartják fent, főleg, ha esetleg még további emelésre is kényszerülnek. Ezért érdemes olyan befektetésekben gondolkodni, amik képesek lehetnek profitálni az emelkedő hozamokból, így adott esetben kvázi hedge jelleggel működni.
2023. 10. 02. 18:00
Megosztás:

Az euróövezetben csökkent a munkanélküliség augusztusban

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben augusztusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése szerint.
2023. 10. 02. 17:30
Megosztás:

Több millió forinttal támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját a Szerencsejáték Zrt.

Rekordösszeggel, 8,5 millió forinttal támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját a Szerencsejáték Zrt. a Szuperkoncert résztvevőinek köszönhetően.
2023. 10. 02. 17:00
Megosztás:

Tovább csökkent az euróövezet feldolgozóipari aktivitása szeptemberben

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése szeptemberben az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2023. 10. 02. 16:30
Megosztás:

Visszafogott növekedéssel tervez a hazai kkv-szektor a K&H felmérése szerint

Enyhén magasabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel tervez a hazai kkv-szektor az év elejéhez képest: átlagosan 8,6 százalékos bevétel- és 4,4 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben - derült ki a K&H kkv bizalmi index 2023. második negyedévi felméréséből, amelynek eredményeit hétfőn juttatták el az MTI-nek.
2023. 10. 02. 16:00
Megosztás:

Üzleti hasznot hozhat több kiállítónak a Planet Budapesten való részvétel

Minden részében sikeres volt a vasárnap zárult Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram, ezért felvetődött annak igénye, hogy legközelebb egész évben megtekinthető állandó kiállításként rendezzék meg annak egyes részeit - egyebek között erről is beszélt Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.
2023. 10. 02. 15:30
Megosztás: