Csökkentek az építőipari kiadások májusban az Egyesült Államokban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások májusban havi összevetésben az Egyesült Államokban.

Csökkentek az építőipari kiadások májusban az Egyesült Államokban

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által hétfőn közzétett adatok szerint májusban havi összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkent az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke az előző havi 0,3 százalékos bővülést követően. Az elemzők ezzel szemben 0,1 százalékos bővülést vártak májusra.

Éves összevetésben 6,4 százalékkal nőttek az építőipari kiadások májusban.

Az év első öt hónapjában az építőipari kiadások 8,8 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban.

Májusban a magánberuházási projektek építőipari kiadásainak szezonálisan kiigazított évesített értéke 0,3 százalékkal csökkent havi szinten, ezen belül a lakáscélú ingatlanok építési költsége 0,2 százalékkal csökkent havi bázison, míg a nem lakáscélú magánépületekre, például gyárakra fordított kiadások 0,3 százalékkal csökkentek.

Az állami építési projektekre fordított kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke 0,5 százalékkal nőtt havi összevetésben májusban.

Az Egyesült Államokban az építőipari kiadások a hazai össztermék (GDP) mintegy 4 százalékát adják.

Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Extra hosszúságra, átlagosan már több mint 14 évre fixálták lakáshiteleik kamatát és törlesztőrészletét a májusban hitelt felvevő ügyfelek, azaz egyre nyúlik a hitelek futamideje. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a futamidő végéig fix törlesztés kiszámíthatóságot ígér, és bár most nincs jele, hogy a lakáshitel kamatok a következő hónapokban komolyan tovább csökkennének, a bankok egyre nagyobb része ajánl majd hitelkiváltást ügyfeleinek.
2024. 07. 05. 21:00
Megosztás:

Csökkent a termék-külkereskedelmi többlet májusban

2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
2024. 07. 05. 20:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés májusban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkent a német ipari termelés májusban az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2024. 07. 05. 19:30
Megosztás:

Kisebb csökkenéssel zárta a pénteket a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 219,04 pontos, 0,3 százalékos csökkenéssel, 72 132,83 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 05. 18:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után veszteséggel zárt pénteken a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 07. 05. 18:00
Megosztás:

Bírálatok érték a kínai elektromos autók megemelt uniós importvámját

Az elektromos járműipari ágazatban széleskörű bírálatot váltott ki mind európai, mind kínai vállalatok részéről az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett döntése a Kínában gyártott elektromos járművek imporvámjának megemeléséről.
2024. 07. 05. 17:30
Megosztás:

Nyilatkozatot tettek a BIOEAST-tagországok

A soros magyar EU-elnökség a BIOEAST kezdeményezéssel együttműködve magas szintű politikai fórumot szervezett Brüsszelben a közép- és kelet-európai kutatás és innováció előmozdítására - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 05. 17:00
Megosztás:

Horvátország természetes fürdővizei a legtisztábbak Európában

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.
2024. 07. 05. 16:30
Megosztás:

Tovább romlott a hangulat a német járműiparban

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató csökkent júniusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésének eredményei szerint.
2024. 07. 05. 16:00
Megosztás:

Jelen voltunk a Sanghaji AI-konferencián

A Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a Sanghaji AI-konferencián ismertette Magyarország szakpolitikai célkitűzéseit - közölte a tárca az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 05. 15:30
Megosztás:

Hhajdúsági expót és agrárfórumot tartanak Hajdúböszörményben

Nemzetközi traktorhúzó versenyt, mezőgazdasági kiállítást és vásárt tartanak Hajdúböszörményben augusztus 9-10-11-én, egyidejűleg megrendezik Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumát - ismertették a szervezők csütörtökön Hajdúböszörményben, sajtótájékoztatón.
2024. 07. 05. 15:00
Megosztás:

Fejlesztésre nyert támogatást a Re-Glass Kft.

Az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. mintegy 350 millió forintos projekt keretében technológiai fejlesztést hajtott végre, amellyel képessé vált százszázalékos tisztaságú polivinil butirál (PVB) fólia és granulátum gyártására. A vállalat most piacot keres a speciális technológiának és a terméknek - tájékoztatta a cég ügyvezetője csütörtökön az MTI-t.
2024. 07. 05. 14:30
Megosztás:

Eljárás indult a Lidl Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt-t, mert a vállalkozás vélhetően megalapozatlan piacelsőségi állítással téveszthette meg a fogyasztókat - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 05. 14:00
Megosztás:

Ismét lehet pályázni a Kincses Kultúróvoda címre

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), hogy erősítse az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködését, valamint elismerje az óvodai és kulturális területen meglévő értékeket.
2024. 07. 05. 13:30
Megosztás:

A McDonalds több céggel karöltve élelmiszerellátó bázist indít Kínában

Az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc négy pékséggel és élelmiszer-beszállítóval, köztük a Bimbóval és a Tyson Foodsszal együttműködve közösen indít élelmiszerellátó bázist a közép-kínai Hopej tartományban.
2024. 07. 05. 13:00
Megosztás:

Új esélyt kapnak a gazdák az uniós képviseletükre

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében Magyarország uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint Nagy István agrárminiszter.
2024. 07. 05. 12:30
Megosztás:

Ideális a száraz, meleg idő az aratáshoz

A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország középső részein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek szükségük lenne esőre - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 05. 12:00
Megosztás:

Új felsővezetőket neveznek ki a 4iG csoportnál

Új felsővezetőket nevezett a 4iG a vállalatcsoportnál zajló transzformációs program következő állomásaként - közölte a társaság csütörtökön.
2024. 07. 05. 11:30
Megosztás:

Korszerűsítik a mezőhegyesi utakat

Kétszázmillió forint uniós támogatásból korszerűsítenek öt belterületi utat a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte a projektgazda az MTI-vel.
2024. 07. 05. 11:00
Megosztás:

Fontos szerepünk van a Kína és az EU közötti kapcsolatokban

Magyarország a fejlődő távol-keleti kapcsolatainak köszönhetően különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban - mondta a budapesti EU-Kína turisztikai csúcstalálkozó szerda esti eseményén a nemzetgazdasági miniszter.
2024. 07. 05. 10:30
Megosztás: