Diákmunka órabérek - Karácsonykor is sok diákmunkást keresnek

Összességében nagyságrendileg 30 százalékkal több új diákmunka pozíció volt idén, mint egy évvel ezelőtt, a minőségi munkát végző fiatalok bére pedig átlagosan 20 százalékkal emelkedett ebben az évben. Ráadásul egyre több plusz juttatásban részesítik őket a munkaadók, amire szükség is van, hiszen a diákok foglalkoztatásában is egyre inkább ugyanazok a trendek érvényesülnek, mint a főállású dolgozóknál: nőnek a munkát vállalók elvárásai, amelyekhez a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell, ha meg akarják őrizni versenyképességüket.

Diákmunka órabérek - Karácsonykor is sok diákmunkást keresnek

2021 folyamán fokozatosan futott fel a diákmunka iránti igény a hazai munkaadóknál. Az első negyedévre még erősen rányomta a bélyegét a Covid-járvány, a második negyedévben megindult a lassú növekedés, majd a nyári szezonban – párhuzamosan a vendéglátás és a turizmus beindulásával – nagymértékben erősödött a munkát vállalni kívánó diákok iránti kereslet – mondja Papp Nóra, a Work Force HR-szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet üzletágvezetője.

Összességében körülbelül 30 százalékkal több új pozíció volt elérhető a diákok számára, mint 2020-ban. A legnépszerűbb szektorok a vendéglátás, a turizmus és a rendezvényszervezés volt, de szektortól függetlenül azok a legkeresettebb munkakörök, ahol a diákok rugalmasan, a tanulmányaikhoz igazodva tudnak munkát vállalni, akár csak napi 2-3 órában. Különösen igaz volt ez a középiskolás korosztályra, amelynél a műszaki, lakberendezési és ruhaüzletekben való munkavégzés volt a legnépszerűbb. A felsőoktatásban tanulók már inkább azokat a pozíciókat preferálják, ahol érdemi szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőségük van. Körükben az informatikai, banki, jogi, pénzügyi és HR területeken meghirdetett asszisztensi és gyakornok munkaköröknek volt a legnagyobb vonzereje.

„Pénzügyi és szakmai tekintetben is rendkívül tudatosan döntenek az iskolaszövetkezeti tagjaink, és nagyrészt ugyanaz jellemző rájuk, mint a felsőoktatásból kikerült fiatal munkavállalókra. Ha valahol nem tudják az elvárásaiknak megfelelő lehetőséget biztosítani, rövid időn belül váltásban gondolkodnak. Többségük igen tudatosan menedzseli saját életét és készül a jövőre. Sokan aktív felhasználói a LinkedIn-nek is, ahol a fejvadászok a személyre szabott ajánlatokkal már az iskolapadokban ülő diákokat is megkeresik” – vázolja a tapasztalatokat Papp Nóra.

Mennyi most a diákmunka órabére? Növekvő kereslet, növekvő bérek

A minőségi diákmunka iránti megnövekedett kereslet az elérhető órabérekben is megmutatkozott. Az átlag órabérek nettó 1100-1300 forint körül mozognak, de egyes kiemelt pozícióknál az 1400-2100 forintos órabér sem ritka. Az emelkedés a tavalyi évhez képest átlagosan 20 százalékos volt, de bizonyos munkakörökben elérte a 30-40 százalékot is. A jól teljesítő diákok nem egy esetben a főállású munkavállalókhoz hasonlóan bónuszban részesülnek, utazási hozzájárulást is kapnak, sőt egyre több helyen a gyakornoki pozícióknál a Szépkártya juttatás is megjelenik.

Összességében a diákmunka piacán is egyre inkább érvényesülnek a teljes munkaerő-piacra jellemző trendek. A növekvő keresletre egyre kisebb kínálat jut: miközben mind több munkakört nyitnak meg a diákok számára, évek óta folyamatosan csökken a felsőoktatásban tanuló hallgatók száma.

„Ennek megfelelően a munkaadóknak is úgy kell tekinteniük a diák státuszú kollégákra, mint főállású munkavállalóikra. Ha meg akarják őrizni versenyképességüket, rugalmasan kell hozzáállniuk ehhez a foglalkoztatási formához, és ugyanazt az ösztönzőrendszert kell felajánlaniuk a számukra is. Ebbe beletartozik a versenyképes órabér, a tanulmányokkal összeegyeztethető munkaidőbeosztás – beleértve a home office lehetőségét is –, a mentori rendszer, az érdemi szakmai feladatok, integrálás a céges kultúrába, valamint a karrierút biztosítása ösztöndíjakkal, tehetségprogramokkal”, teszi még hozzá a szakember.

A Job Force folyamatosan megosztja tapasztalatait partnereivel, így a visszajelzések alapján például egyre többen gondolkodnak abban, hogy a klasszikus, nyolcórás műszakok helyett rugalmas időbeosztást biztosítanak a diákoknak, mert így könnyebben és gyorsabban kaphatnak segítséget.

A karácsony is a diákmunka szezon része

A diákok egyik nagy létszámú foglalkoztatójaként ismert kereskedelmi láncok már október közepén elkezdik a felkészülést a karácsonyi időszakra. Ilyenkor hétről-hétre növelik az igényeket, illetve több olyan üzletlánc is van, amely csak az év végi időszakban veszi igénybe az iskolaszövetkezet segítségét. Azoknál a kereskedelmi cégeknél, amelyekkel év közben is együttműködik a Job Force, decemberre akár a duplájára is növekedhet a megrendelés igénye. A kiemelt időszakra kiemelt bér is jár: az iskolaszövetkezet partnereinek ötöde október óta órabér emelést vagy bónuszkifizetést jelentett be.

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás:

Erősödtek az európai tőzsdeindexek

Indexerősödéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2022. 08. 08. 20:00
Megosztás: