Díjazták a legjobb oktatási módszereket

A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium, a dombóvári Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a fővárosi BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelv Technikum nyerte el az ebben az évben először kiosztott EJMSZ Iskola Díjat. A hazai és nemzetközi nagyvállalatokat tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) idén nyáron meghirdetett pályázatára az iskolák az általuk alkalmazott és legjobbnak tartott természettudományos (STEM) oktatási módszereikkel nevezhettek be.

Díjazták a legjobb oktatási módszereket

„Kettős célunk volt ezzel a pályázattal. Egyrészt, hogy elismerjük azokat a kreatív, élményalapú oktatási megoldásokat, amelyeket a tanárok nap, mint nap használnak az oktató munkájuk során a fizika, a matematika vagy a kémia órákon. Másrészt, hogy összegyűjtsük ezeket a jó gyakorlatokat, amelyek megoszthatóak, terjeszthetőek az iskolák körében. Ennek köszönhetően pedig olyan könnyen, különösebb anyagi, vagy más ráfordítás nélkül alkalmazható módszereket ismerjenek meg a tanárok, amelyek segítéségével még inkább felkelthetik a diákok figyelmét a STEM tárgyak iránt.” -  mondta Dr. Ábrahám László, az EJMSZ elnöke. Hozzátette, hogy a legjobbaknak ítélt pályázók az elismeréssel együtt pénzjutalomban részesültek. A három kategóriában - Gimnázium, Technikum/Szakgimnázium és Szakképző iskola – meghirdetett megmérettetés fődíjasai az oktatásfejlesztését érintő terveik megvalósításához egyenként 800.000 forintot kaptak, a program főtámogatója, az EJMSZ tagvállalata, az S&T Consulting jóvoltából.

Gimnázium kategóriában a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium érte el a legmagasabb pontszámot, ahol a jelenléti és a digitális oktatás teljes spektrumát használják a STEM tanítása során. A szakértő zsűri értékelésében külön kiemelte az iskolában bevezetett Mozaik foglalkozásokat, amelyek során a diákok egy – egy témát a különböző tantárgyakhoz illeszkedve, saját kutatómunkán keresztül dolgoznak fel. Például A kis herceget nem csupán az irodalmi szempontok szerint elemezték, hanem megnézték a műben foglaltaknak a csillagászati, fizikai, biológiai és más összefüggéseit is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyerte el a Szakképző iskola kategória fődíját. Ebben az intézményben szintén nagy hangsúlyt kapnak az innovatív képzési módszerek. Ezek közé tartozik a „Szakértői köpönyeg” program is, aminek részeként az egy adott témából felkészülő diák nem csupán előadást tart, hanem utána kérdésekre is válaszol. Pont, mint egy valós munkahelyi környezetben.  Ezzel a módszerrel pedig egyszerre fejleszthető a diákok egyéni-és csoportmunka képessége, illetve magabiztosabbá válnak a technológiák, multimédiás eszközök használatában is.

A Technikumok közt a fővárosi BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum győzedelmeskedett és lett az EJMSZ Iskola Díj fődíjasa ebben a kategóriában. Az oktatói munka széleskörűsége mellett azzal érdemelték ki az elismerést, hogy jelentősen növelni tudták a diákok részvételét a különböző belső és külső versenyeken. Ezzel nem csupán az iskolának szereztek hírnevet, hanem a tanulóik felkészültségét, érdeklődését, tudásvágyát is erősíthették, illetve nem utolsó sorban aktív kapcsolatokat építhettek ki ezeknek a megmérettetéseknek köszönhetően a vállalati szférával.

Két, egyenként 200.000 forinttal jutalmazott különdíj is gazdára talált a pályázat értékelése során, amelyeket a Szegedi SZC Csonka János Technikum és a Thuri György Gimnázium érdemelt ki. Ezek az iskolák egy-egy különösen innovatív gyakorlatukért kaptak elismerést a bíráló bizottságtól.

Az intézmények nyitottsága, a pályázatokra érkező megoldások magas minősége és a kapott visszajelzések egyaránt arra sarkalják az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséget, hogy folytassa a programot. A terveik szerint 2023-ban ismét meghirdetik az EJMSZ Iskola Díjat, de addig is a mostani nyertes STEM oktatási módszereket szeretnék a saját eseményeken, felületeken keresztül minél szélesebb körben megismertetni a tanárokkal.

A kormány növeli az Ural/Brent különbözetre kivetett különadót a MOL-ra

A kormány tegnap jelentette be, hogy 40%-ról 95%-ra emeli az Ural/Brent különbségre kivetett különadót. 
2022. 12. 08. 11:30
Megosztás:

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, az idei adat 1,3 százalékponttal magasabb a tavalyi értékhez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 08. 11:00
Megosztás:

Fejlesztés valósult meg az élőhelyek kezelése érdekében a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a természetvédelemért felelős államtitkár szerdán Keszthelyen.
2022. 12. 08. 10:30
Megosztás:

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás: