Díjazták a legjobb oktatási módszereket

A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium, a dombóvári Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a fővárosi BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelv Technikum nyerte el az ebben az évben először kiosztott EJMSZ Iskola Díjat. A hazai és nemzetközi nagyvállalatokat tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) idén nyáron meghirdetett pályázatára az iskolák az általuk alkalmazott és legjobbnak tartott természettudományos (STEM) oktatási módszereikkel nevezhettek be.

Díjazták a legjobb oktatási módszereket

„Kettős célunk volt ezzel a pályázattal. Egyrészt, hogy elismerjük azokat a kreatív, élményalapú oktatási megoldásokat, amelyeket a tanárok nap, mint nap használnak az oktató munkájuk során a fizika, a matematika vagy a kémia órákon. Másrészt, hogy összegyűjtsük ezeket a jó gyakorlatokat, amelyek megoszthatóak, terjeszthetőek az iskolák körében. Ennek köszönhetően pedig olyan könnyen, különösebb anyagi, vagy más ráfordítás nélkül alkalmazható módszereket ismerjenek meg a tanárok, amelyek segítéségével még inkább felkelthetik a diákok figyelmét a STEM tárgyak iránt.” -  mondta Dr. Ábrahám László, az EJMSZ elnöke. Hozzátette, hogy a legjobbaknak ítélt pályázók az elismeréssel együtt pénzjutalomban részesültek. A három kategóriában - Gimnázium, Technikum/Szakgimnázium és Szakképző iskola – meghirdetett megmérettetés fődíjasai az oktatásfejlesztését érintő terveik megvalósításához egyenként 800.000 forintot kaptak, a program főtámogatója, az EJMSZ tagvállalata, az S&T Consulting jóvoltából.

Gimnázium kategóriában a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium érte el a legmagasabb pontszámot, ahol a jelenléti és a digitális oktatás teljes spektrumát használják a STEM tanítása során. A szakértő zsűri értékelésében külön kiemelte az iskolában bevezetett Mozaik foglalkozásokat, amelyek során a diákok egy – egy témát a különböző tantárgyakhoz illeszkedve, saját kutatómunkán keresztül dolgoznak fel. Például A kis herceget nem csupán az irodalmi szempontok szerint elemezték, hanem megnézték a műben foglaltaknak a csillagászati, fizikai, biológiai és más összefüggéseit is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyerte el a Szakképző iskola kategória fődíját. Ebben az intézményben szintén nagy hangsúlyt kapnak az innovatív képzési módszerek. Ezek közé tartozik a „Szakértői köpönyeg” program is, aminek részeként az egy adott témából felkészülő diák nem csupán előadást tart, hanem utána kérdésekre is válaszol. Pont, mint egy valós munkahelyi környezetben.  Ezzel a módszerrel pedig egyszerre fejleszthető a diákok egyéni-és csoportmunka képessége, illetve magabiztosabbá válnak a technológiák, multimédiás eszközök használatában is.

A Technikumok közt a fővárosi BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum győzedelmeskedett és lett az EJMSZ Iskola Díj fődíjasa ebben a kategóriában. Az oktatói munka széleskörűsége mellett azzal érdemelték ki az elismerést, hogy jelentősen növelni tudták a diákok részvételét a különböző belső és külső versenyeken. Ezzel nem csupán az iskolának szereztek hírnevet, hanem a tanulóik felkészültségét, érdeklődését, tudásvágyát is erősíthették, illetve nem utolsó sorban aktív kapcsolatokat építhettek ki ezeknek a megmérettetéseknek köszönhetően a vállalati szférával.

Két, egyenként 200.000 forinttal jutalmazott különdíj is gazdára talált a pályázat értékelése során, amelyeket a Szegedi SZC Csonka János Technikum és a Thuri György Gimnázium érdemelt ki. Ezek az iskolák egy-egy különösen innovatív gyakorlatukért kaptak elismerést a bíráló bizottságtól.

Az intézmények nyitottsága, a pályázatokra érkező megoldások magas minősége és a kapott visszajelzések egyaránt arra sarkalják az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséget, hogy folytassa a programot. A terveik szerint 2023-ban ismét meghirdetik az EJMSZ Iskola Díjat, de addig is a mostani nyertes STEM oktatási módszereket szeretnék a saját eseményeken, felületeken keresztül minél szélesebb körben megismertetni a tanárokkal.

Mi a tökéletes vérnyomás egy 40-es, 50-es, 60-as, 70-es és 80-as nőnek és férfinak?

Általánosságban orvosilag is igazolt, hogy az életkor előrehaladásával az ideális vérnyomás-érték is változik. Mind a hölgyek, mind az urak esetében. Egy bizonyos korban a megfelelő vérnyomás-érték azonban nagyon sok tényezőtől függhet: ilyen az illető neme, életkora, egészségi állapota valamint a genetikai hajlama. Lássuk, hogy adott korban, mi az ideális vérnyomás! Cikkünk végén egy kalkulátort is találsz, azzal kiszámítható a személyes vérnyomás adat.
2023. 10. 05. 02:01
Megosztás:

Több országban is gyorsult az infláció augusztusban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban augusztusban átlagosan 6,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése a júliusi 5,9 százalékról, és ezzel már a második egymást követő hónapban regisztráltak emelkedést.
2023. 10. 05. 01:30
Megosztás:

Új taggal bővül a Concorde Csoport: Record Alapkezelő

Október elején kezdi meg működését a Concorde Csoport új tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Recorde). Az új leánycég indítása illeszkedik a Concorde filozófiájába és hosszú távú stratégiájába, melynek célja, hogy a befektetési- és pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújthassa ügyfeleinek. A társaság operatív irányításáért és szakmai munkájáért Kutas Gábor, mint az igazgatóság elnöke, ügyvezető felel majd.
2023. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Péntektől nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 10. 05. 00:50
Megosztás:

Mik azok a mém kriptók és miért vásárol belőlük mindenki?

A mém érmék alapjaiban eltérnek a hagyományos befektetési eszközöktől, sőt a legtöbb esetben még a nagyobb kriptóktól is.
2023. 10. 05. 00:01
Megosztás:

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző évi időszakhoz viszonyítva

2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.
2023. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás: