Dobhatod ki a COVID teszteket! Nem érdemes már csináltatni többet

Csúcsokat döntöget az influenza vírus, az RSV, már előzte a COVID-ot mégis gyakran halljuk, hogy ma már nem érdemes tesztelni, mert mindegyik vírusfertőzés lefolyása ugyanolyan. Miért nem helyes ez az álláspont? Hogy kerül a képbe a Streptococcus baktérium? Miért NEM érdemes mostanság COVID-teszteket használni? Erről lesz szó az alábbi háttéranyagban.

Dobhatod ki a COVID teszteket! Nem érdemes már csináltatni többet

A COVID még jelen van, de az influenza már átvette a vezető szerepet, és beindult az RSV szezon is. Sokak szerint, ha már megbetegedtünk, akkor mindegy, mit kaptunk el, mert ugyanúgy kell kezelni a fertőzéseket. Ez tévhit a betegség kezelése, az esetleges szövődmények és a mások iránt érzett felelősség miatt is. Ráadásul a légúti fertőzés szezonban sokan nem gondolnak a hasonló tünetekkel kezdődő bakteriális Streptococcus A fertőzésre sem. 

Nem mindegy, melyik.

A 2023. február közepén légúti és influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló 350 ezer emberből már több RSV-fertőzött volt, mint COVID-os, miközben az influenza már messze a meghatározó vírus lett. Sokan már nem is tesztelnek manapság, azzal érvelve, hogy mindegy, milyen betegséget kaptak el, hiszen hasonlóak a tünetek és a fertőzések lefolyása is. Tévhit azonban, hogy mindegy, és hogy elegendő pihenéssel át lehet vészelni a betegséget. A megfertőződés során például fontos tudni, hogy bakteriális vagy vírusos megbetegedésről van szó.

Bakteriális fertőzésnél szükség lehet antibiotikumos kezelésre, vírusos megbetegedés esetében viszont ezt általában nem javasolják. Míg várandós nők COVID-fertőzése árthat a magzatnak, addig az RSV a kisgyermekekre és az idősekre jelent a COVID-nál lényegesen nagyobb veszélyt.  Az idősek és a krónikus betegek számára bármelyik vírus életveszélyes is lehet, éppen ezért fontos szem előtt tartani általában véve is a fertőzés tudatosságot, ami a COVID-járvány tombolása alatt már kezdett kialakulni, de az utóbbi időben már kevesebb figyelem övezi. Azaz nem csak magunkért, hanem a környezetünkért is felelősek vagyunk. 

Nátha, influenza, COVID vagy Streptococcus? Tünetek és a legjellemzőbb szövődmények.

A nátha a felsőlégutakat veszélyeztető vírusos betegség, aminek a jellemző tünetei főként az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés és láz. Az influenza ezeken felül olyan tünetekkel jelentkezhet, mint a hidegrázás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalmak, hasfájás és hasmenés, valamint a száraz köhögés. A COVID-19 legújabb variánsai is könnyen összetéveszthetőek más légúti megbetegedések panaszaival, az Eris esetében is a köhögés, torokfájás és tüsszögés a jellemző, és a JN.1 esetében is láz, köhögés, hidegrázás, légszomj, légzési nehézség, fáradtság, fejfájás, torokfájás, orrfolyás, hányinger, hányás és hasmenés jelentkeznek az izomfájdalmak mellett. Látható tehát, hogy sok olyan tünet van jelen, amelyik bármelyik vírust jelezheti. A Streptococcus baktérium is hasonló tüneteket okozhat, ennél talán leginkább a torokfájdalom és a torokgyulladás a domináns tünet.

Szövődmények mindegyik említett vírusos és bakteriális megbetegedés esetében előfordulhatnak. A nátha esetében kisgyermekek, valamint idős, más alapbetegségben szenvedőknél jelentősebb az arcüreggyulladás, középfülgyulladás és tüdőgyulladás, de fellángolhatnak a lassú lefolyású légzőszervi betegségek és ritkább esetben szívburok- és szívizomgyulladás is jelentkezhetnek.

Az influenza szövődményei lehetnek a tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut, az agyi keringészavar, a szívinfarktus, a toxikus sokk, az agyhártya- és agyvelőgyulladás a veseelégtelenség, valamint az anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) súlyosbodása. A COVID-19 jellemző szövődményeként krónikus fáradtság, tüdőszöveti károsodás miatt kialakuló légzési nehézségek, szív- és érrendszeri betegségek, máj- és vesekárosodás, valamint idegrendszeri zavarok léphetnek fel. És nem szabad megfeledkezni az RSV-fertőzésről sem, csecsemőknél és időseknél olyan komoly szövődményekkel járhat, mint például tüdőgyulladás, bronchitis, bronchiolitis vagy középfülgyulladás. 

Az A-Lab Pharma operatív igazgatója és a RapiChek kombinált légúti tesztek márkaigazgatója, Rubin Szilvia szerint a  légúti fertőzések közös szezonjában a mono-COVID-tesztek használata szakmailag már nem indokolt, mivel ezek hamis biztonságérzetet képesek kialakítani egy esetleges negatív eredménnyel.

Ezek helyett ma már kombinált tesztekkel ajánlott felderíteni a megbetegedés típusát.  Rubin Szilvia szerint kombinált tesztet ma már nem csak a lakosság, hanem kórházak, gyermekorvosok és háziorvosok is alkalmaznak. Érdekes az olaszországi tapasztalat is, ahol a tesztelési protokollt sok helyen úgy alakították át, hogy tünetes pácienseknél először Streptococcus A tesztet használnak, és ha az negatív, akkor tesztelnek kombinált teszttel vagy akár fordítva. Hazánkban is elérhető már lakossági Strep A teszt a patikákban, így ebben a tekintetben is elértük Európát.

Fertőzéstudatosság fejlesztése

Mivel az egyes vírusos és bakteriális fertőzések kezelése eltérhet, ezért is indokolt a pontos fertőzéses ok azonosítása, hiszen megfelelő kezeléssel megelőzhetőek a súlyos szövődmények. Sokan elfelejtik azt is, hogy a COVID-járványhoz hasonlóan meglehetősen magas mindhárom vírusfertőzés esetén a látens fertőzöttek aránya (25-40%), így a nagyobb biztonság érdekében mind a tünetes, mind tünetmentes személyek esetén időnként érdemes megvizsgálni, hogy fertőzöttek vagyunk-e, és ha igen, mivel.  Ezzel elkerülhető szeretteink, ismerőseink, munkatársaink megfertőzése, esetleges családi tragédiák, munkahelyi járvány gócok kialakulása.

Ne rohanj a munkahelyi étkezéssel!

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása. A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.
2024. 04. 21. 04:00
Megosztás:

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget - írja a Bank360.hu.
2024. 04. 21. 03:00
Megosztás:

Gazdagság az égből: Heti horoszkóp a pénzről és szerencséről!

Fedezd fel, mit tartogatnak számodra a csillagok a következő hétre! A legfrissebb pénzügyi horoszkópunk segítségével megtudhatod, melyek lesznek a legjobb befektetési lehetőségek, szerencsejátékok, és mikor várhatók szerencsés találkozások. Tudd meg, mely napokon leszel a leginkább szerencsés, és mely számokat érdemes megjátszanod a lottón! Készülj fel a lehetőségekre és fordítsd előnyödre a csillagok üzeneteit!
2024. 04. 21. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjazás - honnan tudhatom, hogy hány évem gyűlt már összeg?

Az öregségi nyugdíjhoz az évek „összeszámolása” megtörténik kérés nélkül is, a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de nincs akadálya annak sem, hogy valaki ezt korábban kérje. A kérelem évente csak egyszer nyújtható be. Mutatjuk, hogyan.
2024. 04. 21. 01:00
Megosztás:

Élesedik a TON token a Lucky Block-on, 200%-os üdvözlő bónusz jár a belépőknek

A Toncoin árfolyama idén erőteljesen felértékelődött, csak az elmúlt három hónapban 182 százalékot emelkedett. A token a kilencedik legértékesebb kriptopénz lett a Coinmarketcap kriptoadat-gyűjtő oldal szerint, és jelenleg 6,27 dolláron áll.
2024. 04. 21. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.
2024. 04. 20. 23:00
Megosztás:

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.
2024. 04. 20. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 04. 20. 21:00
Megosztás:

Ez a legjobb megoldás a klímaváltozásra

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.
2024. 04. 20. 20:00
Megosztás:

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás: