Drámai húsár-emelkedés 2025-ben – Ennyit fizetsz majd egy kiló húsért!

6,5 euró/kg?! – Ilyen drága még sosem volt a bika
A fiatal bika kilója májusban átlépte a 6,5 eurót, ami közel 2500 forintot jelent kilogrammonként! Ez 29%-os emelkedést jelent az előző évhez képest – de a tehén még durvább: majdnem 40%-kal kerül többe. És nem csak az EU-ban, Magyarországon is tombol az árhullám.
Száj- és körömfájás, exportkatasztrófa és importdrágulás – Minden összejött
2025-ben a magyar élőmarha-export 55%-kal zuhant – a száj- és körömfájás miatti korlátozások szó szerint lebénították a szektort. Bár a feldolgozott marhahús kivitele nőtt, az import ára 22%-kal lett magasabb. A következmény? A polcokon akár 30–40%-kal is emelkedhet a hús ára az év második felére.
A disznóhús sem menekül – minden hús drágul!
Nemcsak a marhahús került célkeresztbe:
- Sertéshús: a vágóállat-hiány és a takarmányárak miatt egyre zsírosabb az ár.
- Baromfi: az infláció és a szállítási költségek itt is csipkedik a vásárlót.
- Bárány és vad: egykor ünnepi falat, ma már luxus.
A hús már rég nem a „minden napra jut egy szelet” kategória – lassan ünnepi étellé válik a hétköznapokban is.
Mi lesz még 2025-ben? Rossz híreink vannak…
Ha azt reméled, hogy ez csak átmeneti őrület, van egy rossz hírünk. A szakértők szerint az árak tovább fognak kúszni:
- Az amerikai és brazil húsipar is gyengélkedik.
- Az EU még szigorúbb állattartási szabályokat vezethet be.
- A logisztikai láncokban is akadozások vannak – például üzemanyaghiány és infláció miatt.
- Az év végére új húsárrekordok jöhetnek, és a grillszezon végképp aranyáron zárulhat!
Mit tehet a magyar vásárló? – 5 tipp, hogy ne menj csődbe a hentesnél
1. Vásárolj termelőtől – még mindig olcsóbb lehet, mint az áruház
2. Fagyassz le olcsóbb árakon beszerzett húst, amíg lehet.
3. Keresd az akciókat, de mindig ellenőrizd a minőséget!
4. Alternatív fehérjeforrásokkal (hal, tojás, hüvelyesek) is érdemes kísérletezni.
5. Tervezz tudatosan – spórolj főzéssel, ne koplalással!