Dupla vagy semmi a betéti kamatokban, nullától 10 százalékig minden lehet

Mintha nem is egy országban működnének, akkora különbségek alakultak ki a bankok lekötött betétekre kínált kamatai között. Az egyik oldalon egy jó nagy nulla áll, míg a másikon már akár 10 százalékos kamat. A nagybankok többsége azonban még mindig azt üzeni a lekötési ajánlataival, hogy nem kell neki a pénz - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Dupla vagy semmi a betéti kamatokban, nullától 10 százalékig minden lehet

Az ügyfelek irigykedve figyelhetik a bankjaikat, mert ők csak szeretnének tőlük akkora kamatot kapni a pénzükre, mint amekkorát, évi 14,14 százalékot a pénzintézeteiknek ad most az MNB két havi lekötésre.

Ehhez képest a nagybankok többsége továbbra is lényegében elriasztja az ügyfeleket attól, hogy lekössék a nála heverő lakossági pénzeket, vagy netán újabb összegeket hozzanak neki a kamat reményében. Az általános betétlekötési ajánlat, a 0,01 százalék azt üzeni, hogy “köszönjük, nem kérjük!”. Vannak azonban már olyan bankok, ahol a nagy nullák helyett egészen elfogadható kamatot kínálnak az ügyfeleknek rövidebb-hosszabb lekötés esetén. Ezek már verik a hozzájuk hasonló időtartamra szóló, most megemelt hozamú állampapírok kamatát is - írja a Bank360.hu.

A jegybanki alapkamattal együtt mozgó lekötött betéti konstrukcióknál a legutóbbi emelés után most már megjelent a 10 százalék feletti kamat is. Aki fix kamatra vágyik, az is talál a jobb ajánlatok között 6-9 százalékosakat.

Az ügyfelek pénzéért már tényleg versenyzők között a Gránit Bank a KamatMax Plusz betétjénél 12 hónapos lekötésre most 10,25 százalékos kamatot kínál, ami a jegybanki alapkamattal együtt mozog. A minimális lekötési összeg 50 ezer forint, és a teljes idő alatt rendelkezni kell a Gránitnál vezetett számlával és a lekötéssel érintett bankszámlához kapcsolódó aktivált kártyával.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a kamat csak 0,50 százalék, ha pedig nem várja ki valaki a 12 hónapos lekötési időt, akkor 0,1 százalékot kap.

Szintén 10 százalék közeli kamattal kínál betétet a másik kisebb pénzintézet, a MagNet Bank. A Gránithoz hasonlóan a jegybanki alapkamathoz köti az elérhető kamatot, ami az MNB ígérete szerint a jelenlegi 13 százaléknál most egy ideig nem lesz magasabb. Az Aktív Plusz Betétnél most akár a 9 százalékos kamat is elérhető hároméves futamidővel, és a kiemelt kamathoz szükséges feltételek vállalásával. Azok sem járnak sokkal rosszabbul, akik ezt nem teszik meg, nekik 8,25 százalék a kamat.

A Közösségi Betétek választásával a MagNetnél 8,25 és 7,25 százalékos kamat érhető el. A lekötési idő ebben az esetben is három év, a kamatfizetési időszak pedig 3 hónap. A kiemelt kamat eléréséhez aktív számlahasználatot vár el a bank, ami a választott betét függvényében jelenthet

- meghatározott összeg elköltését bankkártyával,
- meghatározott számú csoportos beszedési megbízást,
- meghatározott összegű jóváírást arra a számlára, amelyről a betétlekötés történt.

A Cetelem a megtakarítási számlán kínál az ügyfeleknek kétéves lekötésre évi 6 százalékos kamatot, egyévesre pedig 3 százalékot. Ekkora kamatokhoz legalább 100 ezer forintot kell lekötni, a felső határ 50 millió forint. Lekötés nélkül, a látra szóló kamat 1 százalék. Idő előtti feltörés esetén két forgatókönyv létezik:

- ha a betét lekötése és feltörése között 90 naptári napnál kevesebb telt el, a banknak nincs kamatfizetési kötelezettsége,
- ha több mint 90 naptári nap telt el, a megszüntetéskor a banknak nincs kamatfizetési kötelezettsége, de dönthet úgy, hogy az előre meghatározott mértékű kamat 30 százalékát időarányosan számítva kifizeti az ügyfél részére.

A nagybankok közül ezekkel versenyképes lekötési ajánlatot csak az OTP Bank kínál, de csak egy speciális feltételekkel elérhető akcióban, egyébként nála is a 0,01 százalékkal szomorítják az ügyfeleket. A rövid futamidejű állampapírnak versenyt támasztó akcióban azonban még emelt is a kamaton az OTP. Most már 7 helyett 8 százalékos kamatot ígér azoknak, akik 2022. július 31-én rendelkeztek értékpapírszámlájukon Egyéves Magyar Állampapírral, amely 2022. szeptember 1. és november 25. között jár le. A leköthető összeg minimum 100 ezer forint.

Az emelésre szükség is volt, hiszen ahogy elindította az akcióját, az Államadósság Kezelő Központ szinte rögtön bejelentette az Egyéves Magyar Állampapír kamatának 7 százalékra növelését. Erre jött most az OTP-től a 8 százalékos ajánlat.

Az OTP az akciós betét indításától számított 6 hónapon belüli betétfeltörés esetén nem fizet kamatot, 6 hónapon túl viszont a teljes futamidőre meghirdetett mindenkori kamat 50 százaléka, jelenleg évi 4 százalékot ad.

A többi nagybank ajánlatait vizsgálva a CIB Bank ad Classic betétjére látható kamatot. Ez 5 éves futamidőre évi 1,50 százalékos kamatot kínál, 3 évre pedig 1 százalékot. Rövidebb futamidő (3, 6, 12 hónap) esetén 0,03 százalék a kamat.

Azok, akik jogosultak a Tandem Megtakarításra Magnifica kedvezménnyel, 100 ezer forint és 5 millió forint közötti lekötés esetén az első kamatperiódusban 6 százalékos kamatra számíthatnak, a Magnifica kedvezmény nélkül 5 százalék a kamat. A futamidő hátralévő részében viszont 0,01 százalék a kamat.

Az Erste Bank egyéves lekötési lehetőséget kínál 0,01 százalékos kamattal. A minimum leköthető összeg 100 ezer forint. Rendszeres megtakarítás gyűjtögetésével a CélBetét számlán havi 20 ezer forint felett 0,10 százalék érhető el. 5-20 ezer forint közötti havi megtakarítás esetén 0,02 százalék a kamat. 5000 forint alatti megtakarításra nem jár kamatprémium, így a kamat 0,01 százalék. A Raiffeisen Banknál 1, 3, 6 és 12 hónapra is leköthetjük a pénzünket, de itt sincs miért, mert a kamat ugyancsak 0,01 százalék.

Az állampapírok még mindig vezetnek

Az Egyéves Magyar Állampapírnál és a Kincstári Takarékjegynél ugyan már vannak jobb betétlekötési ajánlatok, azonban a szeptember végén három év után újra elindult a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) mindenkit megelőzött, mert a 3 éves futamidejű értékpapírnak 11,32 százalék az induló kamata. A kamatbázis 10,32 százalék, ezen felül 1 százalék a kamatprémium.

A feljavított Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozama ennél is jobb. Szeptember végétől ennek a kamata az első kamatperiódusban már 11,75 százalék, a jövő év eleji kamatfordulónál pedig átáll az inflációkövetésre, ami 2023-ra már biztosan még magasabb hozamot jelent majd. A 4 éves futamidejű PMÁP az előző évi átlagos infláció felett 0,75, a 6 éves pedig 1,5 százalékos plusz hozamot ad.

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás:

Ünnepi programsorozattal várja a közönséget a Budapest Bábszínház

Karácsonyfa-díszítéssel, fotósarokkal és közös daltanulással várja nézőit a Budapest Bábszínház az adventi időszakban. A tavalyi évhez hasonlóan a színház gyermekotthonok lakóinak indít jótékonysági akciót.
2022. 11. 26. 22:00
Megosztás:

Vízdíj Budapest 2023 - Vízdíj, csatornadíj, vízterhelési díj 2023 Budapest és agglomeráció

Budapest vízdíj 2023. Egy köbméter víz ára Budapesten. Ivóvíz díjak és csatorna díjak (vízdíj, csatornadíj, vízterhelési díj, alapdíj) mértéke lakossági felhasználók és üzleti/vállalkozó ügyfelek esetén 2023-ban. Vízdíj Biatorbágy 2023, vízdíj Budakeszi 2023, vízdíj Budaőrs 2023. Víz és csatornadíj 2023-ban Csömörön, Dunabogdányban, Halásztelken, Kisorosziban. Vízdíj Pócsmegyer, vízdíj Remeteszőlősön, vízdíj Százhalombattán és vízdíjak Szigetmonostoron, és Szigetszentmiklóson. Milyen összegű a vízdíj Tökölön, Törökbálinton, Vecsésen 2023-ban? Mutatjuk az vízdíjak és csatornadíjak 2023-es összegét a településeken ABC-rendben. Vízdíj kalkulátor 2023 a cikkben. A cikkben szereplő díjak bruttó díjak, azaz a 27%-os ÁFA-t is tartalmazzák, az áfamentes díjtételek ****-gal (azaz négy darab csillaggal) vannak megjelölve.
2022. 11. 26. 21:00
Megosztás:

Erdélyi gyógyszerészek vehettek át magyarországi szakgyógyszerészi bizonyítványt Székelyudvarhelyen

Erdélyi gyógyszerészek vehettek át szakgyógyszerészi bizonyítványt szombaton Székelyudvarhelyen a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös hároméves képzése végén.
2022. 11. 26. 20:00
Megosztás:

Innovatív gyógyszeradagolót fejlesztő magyar start-up lett második a 2022-es InnoStars Awards versenyen

Közép-, Kelet- és Dél-Európa legjobb egészségügyi innovációinak seregszemléjén több mint 30 ígéretes, korai fázisban lévő start-up vállalkozás lépett színpadra november 24-én az EIT Health InnoStars Awards döntőjén. A zsűri a Görögországból származó Shuttle Catheters csapatot választotta, amely krónikus, súlyos artériaszűkület kezelését célzó katéterével az első díjat nyerte el Európa egyik legerősebb akcelerátor programjának döntőjében.
2022. 11. 26. 19:00
Megosztás:

Romániában a GDP 3,37 százalékát tette ki az államháztartási hiány

Romániában az államháztartási hiány a román bruttó hazai termék (GDP) 3,37 százalékát tette ki az idei első tíz hónap végén - közölte a román pénzügyminisztérium.
2022. 11. 26. 18:00
Megosztás:

A magyarok szigorúbban büntetnék a hamisítást

Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat és a terjesztőket, tavaly ez az arány 55 százalékos volt - derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, reprezentatív kutatásából.
2022. 11. 26. 17:00
Megosztás:

Két külterületi út újult meg Békésen

Két külterületi út újult meg Békésen 2,9 kilométer hosszon 263 millió forintból - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 26. 16:00
Megosztás:

Erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését - emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.
2022. 11. 26. 15:05
Megosztás:

Az OTP Bank 650 millió eurós kibocsátással tért vissza a nemzetközi kötvénypiacra

Az OTP Bank Nyrt. sikeres kibocsátással tért vissza a nemzetközi kötvénypiacra. A jelentős érdeklődésnek köszönhetően az eredetileg tervezett 500 millió eurós összeget végül a kibocsátó 650 millióra emelte - közölte a pénzintézet pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 14:00
Megosztás:

Átalakítják a munkanélküli ellátást Németországban

Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
2022. 11. 26. 13:00
Megosztás:

A föld alá vitték a középfeszültségű vezetéket Mosonmagyaróvár környékén a madarak védelmében

Az E.ON Hungária Csoport  a föld alá vezette középfeszültségű hálózatát Mosonmagyaróvár környékén a túzokok és más nagytestű madarak szabad vonulása érdekében - közölte a cég pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 12:00
Megosztás:

A Magyar Zene Házát immár globálisan elismerik

Számos korábbi szakmai díj után a Magyar Zene Háza az amerikai Architecture MasterPrize (AMP) versenyén elnyerte az Architectural Design of the Year elnevezésű versengés építészeti fődíját is. Mindez azt bizonyítja, hogy a Liget Budapest projekt részeként megvalósult, ikonikus épület minőségét immár globálisan elismerik - mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.
2022. 11. 26. 11:00
Megosztás:

A Magyar Labdarúgás Napját ünnepelték a Puskás Arénánál

A Magyar Labdarúgás Napja alkalmából korábbi válogatott játékosok elhelyezték az emlékezés koszorúit a magyar szövetség (MLSZ) centenáriumi emlékművénél, a Puskás Aréna mellett.
2022. 11. 26. 09:00
Megosztás:

Január végéig lehet nevezni művészeket a Cziffra Fesztivál elismeréseire

Tehetség-díj és életműdíj kategóriában várja a jelöléseket január 20-ig a Cziffra György Fesztivál zsűrije, akik 2017 óta ismerik el a pályájuk elején álló tehetségeket, valamint a kulturális értékeket felmutató életutakat.
2022. 11. 26. 08:00
Megosztás:

Bővült a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából újabb tartalmakkal bővült a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról - jelentették be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2022. 11. 26. 07:00
Megosztás:

Népirtássá nyilváníthatja Németország az 1932-33-as ukrajnai éhínséget

Az ukrán nemzet elleni népirtássá nyilváníthatja a német szövetségi parlament (Bundestag) a holodomort, a mai Ukrajna területén 1932-33-ban pusztító éhínséget - írta pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap a kormánypártok és legnagyobb ellenzéki erő közös határozati javaslatát ismertetve.
2022. 11. 26. 06:00
Megosztás:

Megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciója

Pénteken megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója, amelynek keretében idén országszerte összesen 386 gyűjtőponton várják az adományokat december 18-ig.
2022. 11. 26. 05:00
Megosztás:

Létrejött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. webshopja

Létrejött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. webshopja, amely elektromos autózáshoz kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat árusít - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 26. 04:05
Megosztás:

A BMW tovább növeli debreceni beruházását

A BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában, a projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a hajdúsági városban.
2022. 11. 26. 03:00
Megosztás: