Éberség és tettrekészség lehet a lakáspiaci siker titka

Igaz, hogy még mindig sok az olyan bizonytalanság, ami akár jelentősen is befolyásolhatja a hazai lakáspiac idei alakulását, ám az OTP Ingatlanpont elemzője szerint mégsem indokolt a tétlen kivárás. Úgy látja: ebben a helyzetben is adódnak lehetőségek, s ki-ki megtalálhatja a maga számára gyümölcsöző stratégiát.

Éberség és tettrekészség lehet a lakáspiaci siker titka

Az már hónapok óta nyilvánvaló, hogy lakáspiaci fordulat tanúi vagyunk, de ennek egyelőre az íve és a sebessége is bizonytalan. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy milliókat lehet nyerni vagy éppen veszíteni azzal, hogy egy ilyen zavaros helyzetben eltalálja-e a vevő és eladó a piacra lépésére legalkalmasabb időpontot. Ám első pillantásra is igen számosak és nehezen kalkulálhatók a lakásárakat is meghatározó gazdasági környezetet befolyásoló tényezők. Közöttük van a közeli háború, annak az összes nemzetközi politikai és gazdasági következményével együtt. Közelebbi tényező a forint-árfolyam, az infláció és a kamatszintek alakulása. De lehet tétjük az európai uniós forrásoknak is, hiszen azok beérkezése növelheti az állam lehetőségét, hogy újabb intézkedésekkel támogassa a piacot.

A gazdaság általános állapotát illetően az elemzők ma derűlátóbbak, mint akár csak három-négy hónapja. A lakáspiacot tekintve pedig szinte biztosak abban, hogy a kereslet tavaly óta tartó csökkenése most nem torkollik olyan sokéves válságba, mint a 2008-as összeomlás után. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint nincs ok akár csak időlegesen is hátat fordítani a piacnak, érdemes készenlétben maradni, s figyelni azokat a tényezőket, amelyek alakítják a mai-holnapi lehetőségeket. Ezek olykor igencsak gyorsan változhatnak. Erre példa lehet az őszi rezsi-rémület is, ami most egy enyhe tél végén, s a hosszabb időre fixált, esetleg még tovább csökkenő gázárak mellett már nem biztos, hogy mindent uraló tényezővé válik idén a piacon. „Lehet, hogy hasonló jelenségnek lehetünk tanúi, mint a Covid idején – véli Valkó Dávid –, amiről kezdetben azt hittük, hogy hatásai hosszú, akár évtizedes távon is velünk fognak maradni. Aztán ez nagyjából megdőlt már a következő évre.”

A folyamatos készenlét azért is lehet kifizetődő, mert a mostani trendforduló eltérő lehetőségeket kínál a piac egyes szegmenseiben. A beszállás jó időpontja erősen függhet attól, hogy ki mit keres vagy kínál.

Talán az eladók helyzete a legegyszerűbb. Számukra egyelőre vége az "aranykornak", amikor – kis túlzással – bárhogyan áraztak, elvitték, amit kínálnak. Ugyan változatlanul lesznek érdeklődők (hiszen mindig van, akinek költöznie kell), de kevesebben, s ők többet kérdeznek és keményebben alkusznak. Majd vélhetően a kereslet szokásos szezonális, tavaszi fellendülésénél derül ki az, hogy a reálisabb árazás jelent-e nominális csökkenést is? Nehezebb lesz jól eladni, több ügyesség kell hozzá, így jobban megérheti profi ingatlanos közreműködését is kérni.

A vevők számára kedvező időpont igencsak eltérő lehet az anyagi lehetőségeiktől és a kiszemelt ingatlantól függően.

Aki számolhat valamilyen állami támogatás igénybevételével, az most egy kicsit hátra is dőlhet. Van ideje válogatni, ugyanis – ma úgy tudjuk – legalább 2024 végéig megmarad a Babaváró, a CSOK, a falusi CSOK, s az új lakások kedvezményes, 5 százalékos (CSOK igénybevételéve és rozsdaövezetekben teljes mértékben visszaigényelhető) áfája is.

Aki venni készül, az tudhatja, hogy most növekvő tere van az alkunak, erre mutattak már az utóbbi negyedévek is. A használt lakások hirdetéseit ma még nézheti úgy, hogy azoknál 5-10 százalékkal alacsonyabb ajánlattal is könnyen lehet sikere. Ez a később majd felpörgő piaci környezetben aztán újra változtathat. De most még az új lakásoknál is előfordulnak akciók, általános kedvezmények, sőt olykor alkunak is van realitása. Ilyenre egy évtizede nem volt példa, s a választék csökkenésével alighanem most is hamar eltűnnek ezek a lehetőségek.  

Valkó Dávid szerint, akinek van elég készpénze, s magának keres lakást, annak már érdemes lehet szemezgetni az ajánlatok között. Bár azt, hogy a lakáspiac a mélypont közelében van-e, még nem lehet kijelenteni, de nem érdemes jelentős, nominális áresésre várni. Annak viszont, aki hitelből kénytelen vásárolni, érdemes inkább várni, míg a jelenlegi 10 százalék körüli-feletti kamatok mérséklődnek.

A befektetők ellenben inkább az állampapírhozamokat figyelhetik, mert amíg azok ennyire magasak, addig nem feltétlenül érdemes ingatlanokkal bajlódniuk. Ezt leszámítva azonban lehet ígéretes a kiadásra való vétel, mert a bérleti díjak egy kis döccenő után tovább indultak felfelé.

Az ingatlan jellegétől függően is eltérnek most a lehetőségek. A családi házaknál látszik most legnagyobb tere az alkunak. Ugyanakkor ezek megítélése függhet leginkább attól, hogy az energia-költséggel kapcsolatos szorongás tartós tényező marad, vagy akár már idén lecseng. Ezzel szemben a paneleknél, ahol eleve nem ugrott meg a távhő ára, a rezsi-válság kifutása sem okozhat váratlan változásokat.

Adható-e minden vevő számára hasznos tanács egy ennyire sokesélyes piacon? Valkó Dávid szerint igen, ő ugyanis azt mondja: „Nézzék folyamatosan a piacot, figyeljék az ajánlatokat. S ha találnak közöttük valamit, ami valóban megdobogtatja a szívüket, s meg is tudják fizetni, csapjanak le rá! Ne várjanak a bizonytalan még jobbra! Nincsenek most előjelei a csodának.”

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás:

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a jövő héten

A jövő héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás: