Egy "zökkenővel" mindenképpen számolni kell az ingatlanpiacon

Már most is érezhető az ingatlanárak megtorpanása egyes szegmensekben a bel-budai és észak-budai ingatlanpiacon. Fel kell készülni az árak további stagnálására, ami a jelenlegi infláció mellett értékcsökkenést jelent majd az ingatlantulajdonosok számára.

Egy "zökkenővel" mindenképpen számolni kell az ingatlanpiacon

Ma már nem “dübörög” annyira az ingatlanpiac, mint az elmúlt években - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője. De a legnagyobb probléma leginkább talán az, hogy rendkívül szűk a kínálat, nagyon sokan nem mernek belevágni az értékesítésbe.

Ennek feltehetően a szomszédban zajló háború az oka - bár az első hónapok zűrzavara már némileg csillapodott -, legalábbis a budai régióban a háború kitörésének híre érzékenyen érintette az embereket. Emellett azonban olyan tényezők is hatnak az eladói hozzáállásra, mint az infláció vagy a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet.

Keresőből is kevesebb van most a piacon, amiben közrejátszik, hogy a hitelre vásárlók száma csökken - mutatott rá Nagy Andrea, aki szerint ma már inkább csak azok vásárolnak hitelre, akik igényelni tudnak valamilyen állami támogatást. A készpénzes befektetők  - akik különösen ár-érzékenyek - ugyan továbbra is jelen vannak a piacon, de mintha az ő számuk is megcsappant volna.

Mindez annak ellenére következett be, hogy az árak növekedése kezd megállni. A szakértő legalábbis azt tapasztalta - egyelőre elsősorban a panelek esetében -, hogy a néhány hónapja jellemző áraknál ma már alacsonyabb árakon lehet vásárolni. Azaz néhány millió forinttal olcsóbb ajánlatokkal találkozhatunk, mint amennyiért nemrég értékesítettek azonos helyen lévő és kategóriába tartozó ingatlanokat. Igaz ugyanakkor, hogy ha az elmúlt egy évet tekintjük, akkor még mindig magasabb árakat láthatunk, mint tavaly ilyenkor.

Mindenesetre, ha egy lakás jól van árazva, gyorsan el lehet adni most is. Az ingatlanközvetítő is adott el úgy ingatlant a közelmúltban, hogy az a jól meghatározott ár miatt még azon a napon elkelt, amikor megjelentette a hirdetést. Nagy Andrea azonban hangsúlyozta, hogy ebben az esetben azért sikerült a gyors értékesítés, mert jól volt megállapítva az ingatlan ára, ezért szinte “verekedtek érte” a vevők.

Az ilyen ingatlanok esetében egyébként nem is alkura kerül sor, hanem inkább felfelé licitálás történik, így az ingatlanközvetítőnek is akadt olyan értékesítése mostanában, ahol hirdetési árnál végül sok millió forinttal drágábban kelt el az adott ingatlan.

Ez is azt mutatja, hogy kereslet azért még van a piacon - bár kétségtelen, hogy mérséklődött -, de a gond inkább az, hogy a kínálat tele van túlárazott ingatlanokkal, melyekre egyszerűen nincs vevő, mint a szakértő fogalmazott: “nem tud velük a piac mit kezdeni”. Ezek az ingatlanok hónapokig állnak a hirdetési felületeken értékesítésre várva, és a tulajdonos egy idő után vagy korrigálja az árat, ha valóban el akarja adni az ingatlant, vagy továbbra sem talál rá vevőt.

Ami iránt továbbra is a legnagyobb kereslet mutatkozik, azok a két-három szobás, jó fekvésű, lehetőleg erkélyes, zöldövezeti, csendes, de jó közlekedéssel bíró ingatlanok. Különösen akkor, ha újszerűek és nem igényelnek felújítást. Felújításba ugyanis egyre kevésbé hajlandóak belevágni a vevők, annál is inkább, mert már a köztudatba is bekerült, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézni az építkezéseknél, felújításoknál. Hiszen elszálltak az építőanyagárak, jellemzőek a hiányok, miközben kevés a megfizethető szakember.

A jó ingatlanokra viszont mindig van kereslet, csak nincs belőlük kínálat. Jellemző egyébként, hogy az ilyen paraméterekkel rendelkező ingatlanok már ki sem kerülnek a piacra, mert pont a vonzóságuk miatt általában ismeretségi körön belül elkelnek. Ez különösen jellemző egyébként a bel-budai ingatlanpiacra, ahol könnyű érdeklődőt találni akár egy szűkebb ismerősi körön belül is - mutatott rá a Balla Ingatlan közvetítője.

A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ismerősöknek történő értékesítések gyakran áron alul történnek, azaz sokkal jobb árat tudna a lakásáért kapni a tulajdonosa, ha kivinné azt a piacra. Ehhez persze tájékozódni kellene, ingatlanközvetítőt megbízni az eladással, így sokan inkább pénzt veszítenek, csak hogy elkerüljék mindezt.

Aki nem tud vagy nem akar lakást vásárolni, a bérleti piacon néz körül, ahol magasra kúsztak az árak. 100 ezer forintért már semmilyen lakást nem lehet kibérelni, 150 ezer forintnál indulnak az árak. Lehet ugyan találni olcsóbban is kiadó lakást, az állapotuk azonban hagy némi kívánnivalót maga után, így egy átlagos bérlő esetében ezek az ajánlatok nem igazán jöhetnek szóba. A kereslet most erős, és nem csak az olcsó, hanem a kifejezetten drága, több ezer eurós, jó minőségű bérlakások iránt is.

Összességében a szakértő várakozásai szerint a kereslet tekintetében egy nagyobb “zökkenőre” lehet most számítani az ingatlanpiacon, az pedig le fogja fojtani az árakat is. Ami persze nem azt jelenti, hogy egy óriási áresés következne be, hiszen ha csak stagnálást lehet látni az árakban, már az is értékcsökkenést jelent a kialakult infláció mellett. Mindez persze várhatóan elkerüli a “kurrens” ingatlanokat, melyek továbbra is jó áron és gyorsan fognak elkelni - vélekedett Nagy Andrea.

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás:

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás: