Egyre fehérebb a banki ügyfelek feketelistája

Miközben a lakossági hitelezés felpörgött 2024-ben, egyre kevesebb rossz adós kerül fel a feketelistára a friss adatok szerint. A személyi kölcsönök számítanak a legproblémásabbnak, a vállalati hiteleknél stagnál a mulasztások száma. A cégek is szépen fizetnek, nem támogatott hitelt viszont leginkább devizában vesznek fel - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Egyre fehérebb a banki ügyfelek feketelistája

Egyre jobb adósok a bankok lakossági ügyfelei, akik több hitelt is vesznek fel a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. legfrissebb adatai szerint. A lakossági hitelpiac ismét nő, májusban és júniusban már emelkedett a fennálló szerződések száma. A félév végén a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) 6,887 millió fennálló hitelszerződést és 2,196 megszűnt szerződést tartottak nyilván. Az adósok száma ugyanakkor valamelyest csökkent, 5,045 millió ügyfélnek van valamilyen kölcsöne. Ez alapján milliós nagyságrendű lehet az olyan banki ügyfelek száma, akiknek egyszerre több hitelük is van. 

Kevesebb a mulasztás

Miközben a hitelszerződések száma nő, a rossz adósok banki feketelistáján egyre kevesebb magánszemély szerepel. 545 ezerre csökkent a fennálló mulasztások száma, ez 40 ezerrel kevesebb, mint 2023 végén. A megszűnt mulasztások száma is mérséklődött, 9 ezerrel 215 ezerre. A feketelistára (korábban BAR-lista) azok kerülnek fel, akiknek legalább 90 napon át folyamatosan az aktuális minimálbér összegét meghaladó lejárt banki tartozásuk van. 

Ez azt jelenti, hogy például egy 100 ezer forintos törlesztőrészletű hitelnél akár fél év nem fizetés is eltelik, mire a bank felteheti az ügyfelet a negatív listára - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője. Ha az adósl ismét fizetni kezd, és lekerül a negatív listáról, még egy éven át szerepel a hitele a feketelistán a megszűnt szerződések között. 

A lakossági hitelpiacon minden mutató javult

A BISZ mutatói is alapján is egyre jobban fest a lakossági hitelezés. Az új lakáshitelek száma és állománya is megugrott, de a személyi kölcsönök is szárnyalnak az idén. A lakás­kölcsönök év eleji kimagasló teljesítése tovább folytatódott, a kihelyezés összege közel háromszorosára, 177 százalékkal emelkedett, míg da­rab­számban 70 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A személyi kölcsönöknél 48 százalékkal nőtt az új szerződések összege. 

Eközben az ügyfelek fizetési fegyelme is erős. Az azzal kapcsolatos félelmek, hogy a lakosság a moratóriumok után nem fog tudni törleszteni, nem igazolódtak be, hiszen folyamatosan javul a teljesítési index. A második negyedévben a fizetési képesség is nőtt az előző évhez és 2024 első negyedévéhez viszonyítva is. A fizetési problémák 55 százaléka a személyi kölcsönöknél jelentkezett. 

A vállalatoknál nem ennyire rózsás a helyzet

A vállalati hitelek piaca stagnál az idén, a KHR-ben lévő szerződések száma kicsit emelkedett, 386 ezer fennálló szerződés volt június végén. Ezerrel több, mint márciusban, de éves szinten 11 ezerrel csökkent. 

A megszűnt szerződések száma pedig gyorsabban növekszik, 719 ezer ilyen vállalati hitel van most a rendszerben. Vagyis azok a cégek, amelyek visszafizették a hiteleiket, nem vettek fel újat. A bankok vezetői is megerősítették, hogy a vállalati hitelpiac az idén a földbe állt. 

134 ezer vállalkozásnak van jelenleg hitele, ez a szám változatlan, tehát egy cég átlagosan három kölcsönt fizet. A feketelistán 17 ezer aktív vállalati mulasztás szerepel, ez a szám stagnál már gyakorlatilag 2022 óta. A megszűnt mulasztások száma lassan emelkedik, 135 ezernél tart most. A vállalati mulasztásokat - szemben a lakosságiakkal - csak öt év után törlik a KHR-ből a rendezésük után, ez az oka annak, hogy a megszűnt mulasztások száma a sokszorosa a fennállóknak. 

Pang a piac a többi mutató alapján is

A vállalati hitelszerződések számában az idén 2023-hoz képest növekedést mértek, de csak 14 százalékosat. A cégek a BISZ szerint vagy a támogatott konstrukciókat keresik, amilyenek például a Széchenyi Hitelek, vagy pedig a kedvezőbb kamatozású devizahiteleket választják. A piaci kamatozású vállalati hitelek 56 százaléka az idén deviza alapú volt. A cégek továbbra is fegyelmezetten fizetik a tartozásaikat, és a BISZ szerint ez várhatóan így is marad majd. 

A vállalatok krízismutatója kis mértékben emelkedett, ez azt jelenti, hogy meg­tor­pa­nt a problémás állapotú szerződések szá­má­nak csökke­né­se. Aggodalomra azonban az BISZ szerint nincs ok, feltehetően nem fog megfordulni az elmúlt időszakban tapasztalt pozitív trend, mivel az újonnan megjelenő fizetési késedelmek száma csökkent.

Európa versenyképességének megerősítése az unió közös feladata

A magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése a világ gazdaságaihoz képest lemaradóban lévő európai versenyképesség megerősítése, ebben számítanak a többi tagállam együttműködésére is - jelentette ki Varga Mihály az Eurofi Üzleti Fórumán, szerdán Budapesten a tárca közleménye szerint.
2024. 09. 12. 06:30
Megosztás:

Másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata, ami az árakat is kedvezően alakítja

Másfél évtizede nem látott szintre nőtt az új lakóingatlanok kínálata az országos piacon, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolt - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amelyből kiderül, hogy mennyibe kerülnek a budapesti kerületekben és a vármegyeszékhelyeken eladó új lakóingatlanok.
2024. 09. 12. 06:00
Megosztás:

Az elemzők visszaesést jósolnak az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) számára a kitörés előtt; Jobb választás lehet a DTX Exchange (DTX)?

Annak ellenére, hogy volt némi visszapattanás, a kriptopiac továbbra is meglehetősen alulteljesít. Jó idő a vásárlásra, figyelembe véve az óriási árengedményeket? Egy vezető elemző csökkenést jósol az Ethereum (ETH) és a Chainlink (LINK) árfolyamában a kitörés előtt.
2024. 09. 12. 05:00
Megosztás:

Kérdezzünk rá az orvostól: „Lehetséges, hogy a betegségem tüdőfibrózis?”

Minden élethelyzetben fontos az, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal, azzal, hogy mi lehet az oka annak, ha bizonyos tüneteket tapasztalunk. Ez az odafigyelés egy esetleges betegség korai felismerését is segítheti, ami számos esetben alapvetően befolyásolhatja a terápia hatékonyságát és a beteg életkilátásait.
2024. 09. 12. 04:00
Megosztás:

Jogszabálymódosítás: üdülőre is felhasználható lesz a lakástakarék

Az éjszaka megjelent jogszabálytervezet alapján számos könnyítés életbe léphet a lakás-előtakarékossági szerződésekkel kapcsolatban. A tervezett változás több mindent érint, a Bankmonitor szakértői összeszedték a fontosabb pontokat.
2024. 09. 12. 03:30
Megosztás:

Damodaran varázsgömbje mit mutat most a pénzügyekről?

A varázsgömb: Damodaran „varázsgömbje” szeptember elsején — amikor utoljára a részvénypiaci kockázati prémiumot számolta — 4,05 százalékot mutatott, ami további enyhe csökkenés az előző havi 4,06 százalékhoz képest.
2024. 09. 12. 02:30
Megosztás:

Váratlan pénznyeremény?! IGEN, most 3 csillagjegy is nagyot nyer a hétvégén!

Fedezd fel, mit tartogat számodra a hét pénzügyi szerencséje! Izgalmas fordulatok, váratlan nyeremények és különleges lehetőségek várnak rád – csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Nézd meg, melyik nap érdemes szerencsejátékot kipróbálnod, és tudd meg, melyik számok hozhatnak szerencsét Neked! Olvasd el a saját horoszkópodat, hogy a csillagok segítségével hozd ki a legtöbbet a hétből!
2024. 09. 12. 02:00
Megosztás:

Szociális tűzifa 2024 telén is jár! Itt a miniszteri bejelentés, hogy kik kapnak

Szociális tűzifa 2024 – Idén is jár a rászorulóknak, friss hírek érkeztek a tűzifa programról, mutatjuk a miniszteri bejelentés részleteit.
2024. 09. 12. 01:00
Megosztás:

Öntik a pénzt a kriptósok a Rollbit új versenytársába

A projekt kimondottan a "degen" közösséget célozza meg. Változatos kaszinójátékokkal, nagy tétekkel és sportfogadóval várja azokat a felhasználókat, akik népszerű mém érmékkel, például a Dogecoin-nal (DOGE), a Shiba Inuval (SHIB) vagy a Pepével (PEPE) akarnak fogadni.
2024. 09. 12. 00:01
Megosztás:

Kripto Pánik: A Bitcoin szezonális pangáson megy keresztül, a kereskedők mémérmékhez fordulnak gyors profitért - Fektess be ma 100 dollárt, hogy holnap akár 1 millió dolláros portfóliót biztosíts!

A Bitcoin értéke általában visszaesik az év ezen időszakában, így a kereskedők máshol keresnek gyors nyereséget. A mémérmék körüli izgalom egyre nő, sok befektető pedig úgy tekint rájuk, mint a kis befektetések nagy vagyonokká alakításának lehetőségére. Ez a cikk bemutatja azokat az érméket, amelyek várhatóan megugranak, és azt sugallja, hogy a mai 100 dolláros befektetés gyorsan 1 millió dolláros portfólióvá válhat.
2024. 09. 11. 23:00
Megosztás:

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.
2024. 09. 11. 22:30
Megosztás:

Az MNB visszavonta egy faktorcég és egy ingatlanlízing-társaság engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Fejérdi Finance Faktor Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, emellett visszavonta a fizetésképtelenné vált Arthur Bergmann Lízing Zrt. engedélyét is, és a társaság felszámolását kezdeményezte - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 11. 22:00
Megosztás:

Csökkent is meg nem is az infláció az USA-ban - az meg hogy lehet?

Az éves inflációs ráta az Egyesült Államokban az ötödik egymást követő hónapban csökkent, és augusztusban 2,5 százalékot ért el az előző hónapban mért 2,9 százalék után. Ez 2021 februárja óta a legalacsonyabb szint.
2024. 09. 11. 21:30
Megosztás:

Televíziós vita keretében találkozott Donald Trump és Kamala Harris

A gazdaság, az illegális bevándorlás, a nemzetközi konfliktusok, a terhesség-megszakítás, valamint a szociális juttatások kiemelt témaként szerepeltek az amerikai elnökjelöltek kiélezett vitájában kedden este.
2024. 09. 11. 21:00
Megosztás:

A gazdatámogatás egyszerűsítéséről tárgyaltak a KAP főigazgatók

A Közös Agrárpolitika keretei között működő támogatási rendszer egyszerűsítése kiemelten fontos az európai mezőgazdaság jövője szempontjából - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a Közös Agrárpolitikáért felelős uniós főigazgatók budapesti ülésén.
2024. 09. 11. 20:30
Megosztás:

Az EB szerint az orosz gáz kivonása nem jelent kihívást Európa energiaellátásának biztonságára

Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett az orosz gáz fokozatos kivonása mellett, ez ugyanis megtehető anélkül, hogy kihívást jelentene Európa energiaellátásának biztonságára - jelentette ki az energiaügyekért felelős uniós biztos az energiaunió helyzetéről szóló 2024-es jelentés bemutatásakor szerdán.
2024. 09. 11. 20:00
Megosztás:

Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön

Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán szerdán.
2024. 09. 11. 19:30
Megosztás:

Ellenszavazat nélkül döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács augusztusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa augusztusi ülésén az alapkamat változatlan hagyásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2024. 09. 11. 19:00
Megosztás:

Profitfigyelmeztetést adott ki a BMW

Az eddigi 8-10 százalék közötti sávról 6-7 százalékra módosította az idei évre várt EBIT marzsot a BMW.
2024. 09. 11. 18:30
Megosztás:

Rekorderedménnyel zárta az első félévet az AKKO Invest

A menedzsment várakozásait felülmúló, rekorderedménnyel zárta az első félévet a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AKKO Invest, miután árbevétele több mint 25 százalékkal 19,6 milliárd forintra nőtt 1,5 milliárd forintos EBITDA mellett. A kiemelkedő teljesítményt mutatja, hogy az első hat havi teljesítmény megközelítette a társaság tavalyi teljes átfogó eredményét.
2024. 09. 11. 18:00
Megosztás: