Egyre inkább takarítaná meg a pénzét euróban a magyar

Magyarországon egyelőre elhanyagolható azok aránya, akik euróban kapják a jövedelmüket, de így is egyre többen érdeklődnek az euróalapú megtakarítások iránt –derült ki az NN Biztosító friss, reprezentatív kutatásából.

Egyre inkább takarítaná meg a pénzét euróban a magyar

A forint 2022-ben tapasztalt gyengülése nagyban felerősítette az „euroizációt”, már a megkérdezettek 60%-a mondta, hogy nyugodtabb lenne, ha inkább euróban tarthatná a megtakarításait, és majdnem ugyanennyien, hogy inkább euróban kapnák a fizetésüket vagy nyugdíjukat. Az euróalapú befektetés így már nem csak a vagyonosabbak körében jellemző, hanem egyre elterjedtebb jelenséggé válik hazánkban.

Az NN Biztosító kutatásából* kiderült, a legtöbb magyar reagált valamilyen módon a változó gazdasági helyzetre, a forint 2022-ben tapasztalt gyengülésére és az erősödő inflációra. A leggyakoribb válaszreakció a költések visszafogása, de a hosszú távú megtakarítások is szerepelnek a válságkezelési megoldások toplistáján. Egyértelmű trend emellett az „euroizáció” előretörése is.

Az euroizáció az a jelenség, amikor egy ország lakói spontán módon kezdik használni az eurót a mindennapokban, annak ellenére, hogy nem az a hivatalos fizetőeszköz az adott országban. Magyarországon is egyre több hír lát napvilágot arról, hogy a bútoroktól a műszaki cikkeken át egészen a mindennapi használati tárgyakig euróban tüntetik fel az árakat a forgalmazók, hogy így biztosítsák magukat a forint árfolyamkockázatai ellen. Az euroizáció egyik legmarkánsabb megjelenési formáját pedig ma már a megtakarítások, befektetések jelentik.

A megkérdezettek 60%-a mondta az NN Biztosító kutatásában, hogy sokkal vagy valamelyest nyugodtabb lenne, ha euróban tarthatná a megtakarításait. Majdnem ugyanennyien, 58% gondolná stabilabbnak a pénzügyeit, ha euróban kaphatná a fizetését vagy a nyugdíját. Mindehhez hozzátartozik, hogy ma még elhanyagolható azok aránya, akik euróban kapják jövedelmüket. Vagyis még az átváltási költségek mellett is az eurót preferálja a résztvevők többsége.

„A mai turbulens környezetben abszolút érthető, hogy a stabilitást és kiszámíthatóságot keresik az ügyfelek, látva a forintárfolyam erőteljes pozitív és negatív kilengéseit. Az NN Biztosítónál saját értékesítésünkben is egyértelműen megjelenik ez a trend: 2022-ben az új szerződések állománydíjának már több mint 40%-át tette ki az eurós termékkör. Az év vége felé ráadásul látványosan erősödött az euróalapú értékesítés aránya: 2022 utolsó két hónapjában már az új üzletek több mint felét jelentette" – mondta Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

A jelenség oka lehet, hogy mind többen szeretnék megvédeni megtakarításaikat a forint esetleges további árfolyamkilengései esetére. Az életbiztosítások esetében a devizában (jellemzően euróban) történő befektetés is lehetőséget ad erre.

Ha eurós befektetési egységekhez kötött terméket választunk, akkor jellemzően az eszközalapok mögöttes alapjaiban forintos befektetések nem is érhetők el az adott termék mögött, azonban még a forintos befektetési egységhez kötött életbiztosítások esetén is többségben vannak a devizában nyilvántartott mögöttes alapba befektető eszközalapok.

Az Ügyfeleknek inkább azt érdemes ilyenkor mérlegelnie, hogy a fizetendő díjat forintban – forintos bevételek esetén ez a kiszámíthatóbb és nincs átváltási költség-, vagy euróban szeretné fizetni. A megfelelő, devizában nyilvántartott mögöttes alapba befektető eszközlapok kiválasztásával így mind a forintos, mind az eurós termék megoldás lehet azoknak, akik további forintgyengüléstől tartanak.

Globálisan javíthat a kommunikációján a TikTok

Globális hatása is lehet annak a kötelezettségvállalásnak, amelynek végrehajtását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) írta elő a TikTok számára.
2023. 11. 30. 21:30
Megosztás:

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.
2023. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás:

9 hónap alatt felülmúlta az AutoWallis a tavalyi teljes év árbevételét és nyereségét

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét, a társaság egy részvényre jutó nyeresége pedig 22,6 forintra ugrott.
2023. 11. 30. 12:00
Megosztás: