Elérte a hatszázmillió eurót az Erste Csoport Social Banking üzletágában kihelyezett hitelek értéke

Az Erste Csoport tavaly 125,5 millió euró értékben nyújtott finanszírozást társadalmilag hasznos szervezetek, startupok és mikrovállalkozások számára Kelet-Közép-Európában. Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2016-os indulása óta összesen mintegy 600 millió euró ilyen hitelt helyezett ki. A bankcsoport célkitűzése, hogy 2030-ig a folyósított hitelek állománya elérje az egymilliárd eurót.

Elérte a hatszázmillió eurót az Erste Csoport Social Banking üzletágában kihelyezett hitelek értéke

„Több mint 200 éve az a küldetésünk, hogy jólétet teremtsünk a régióban élők számára. Az igazságos és befogadó társadalom elősegítésének elengedhetetlen eleme a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdések kezelése. Ebből kiindulva az Erste Csoport közel tíz éve az emberekre, és különösképpen pénzügyi egészségükre fókuszál” – jelentette ki Willi Cernko, az Erste Csoport vezérigazgatója.

A social banking, vagyis a szociális banki tevékenység lényege, hogy finanszírozást biztosítson annak érdekében, hogy jobbá tegye az itt élők szociális helyzetét, valamint segítse a társadalmilag hasznos vállalkozások és szervezetek gazdálkodását. Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2023-ban mintegy 6400 új ügyfelet támogatott ilyen módon. A kezdeményezés elindítása, vagyis 2016 óta közel 50 ezer ügyfél részesült a szociális banki tevékenység nyújtotta előnyökből. Innovatív, társadalmilag hasznos vállalkozások támogatásán túl a program keretében nyújtott finanszírozás munkahelyek létrehozásához és megőrzéséhez is hozzájárult.

Ez számszerűen közel százezer munkahelyet jelent 2016 óta. Az említett munkahelyek közel kétharmadában női munkaerőt foglalkoztatnak, míg 30 százalékban a perifériára szorult társadalmi csoportokból érkezett munkavállalót. A finanszírozás biztosításán keresztül az üzletág azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig összesen 200 ezer munkahely létrehozásában vagy megtartásában működik közre.

Az Erste Csoport jelentéséből kiderül, hogy a Social Banking ügyfélkörből válaszolók 67 százaléka sikerrel javított általános gazdasági helyzetén. „Tevékenységeinken keresztül jelentős mértékben hozzájárulunk a munkahelyteremtéshez és -megtartáshoz, a társadalmilag hasznos szervezetek megerősítéséhez, a megfizethető lakhatás biztosításához, valamint a perifériára szorult társadalmi csoportok tagjainak támogatásához. Tovább fokozzuk erőfeszítéseinket a tanácsadás és a finanszírozás terén, valamint továbbra is megbízható partnere maradunk közel ötvenezer ügyfelünknek Kelet-Közép-Európában” – fogalmazott Peter Surek, az Erste Social Finance Holding vezérigazgatója.

Az Erste Bank Hungary Social Banking területe mindeddig több mint 5500 ügyfélnek segített tanácsadással vagy pénzügyi támogatással. Emellett 3500 hátrányos helyzetű fiatalt vont be pénzügyi edukációs programjaiba, valamint 5,5 milliárd forintot meghaladó finanszírozási forrást biztosított társadalmi vállalkozások és civil szervezetek számára. Emellett 462, nehéz helyzetben élő ember élethelyzetének javítására biztosított pénzügyi forrást lakhatási programjaiban.

A társadalmilag hasznos szervezetek, mikrovállalkozások és startupok számára komoly kihívást jelent a folyamatos működés, vagy új projektek finanszírozása. Ennek oka többrétű: az alacsony tőkeellátottságtól kezdve a hitelbiztosíték hiányán át a ki nem próbált innovációkig. A már bevált finanszírozási módok gyakran csődöt mondanak a társadalmi célú vállalkozások esetében, mivel esetükben nehéz mérni a „sikert”. A Social Banking ezért aknázza ki az innovatív finanszírozási eszközök, például a kvázisajáttőke-finanszírozás (más néven mezzanine hitel, egyfajta hibrid finanszírozási mód) nyújtotta lehetőségeket.

Alárendelt kölcsönként a mezzanine finanszírozás hatékony módszer a vállalkozások és szervezetek tőkebázisának megerősítésére úgy, hogy közben nem változik a meglévő tulajdonosi szerkezet. A megerősített tőkebázis vonzóbbá is teszi a társaságot a hitelintézetek szemében. A társadalmi célú vállalkozások mellett a kvázisajáttőke-finanszírozás szociális lakhatási és infrastruktúra projektek, valamint nonprofit szervezetek számára is segítséget nyújthat.

A társadalmi hatású kötvény is hasonlóan innovatív eszköznek számít. Az állami szektor arra használja ezt az instrumentumot, hogy innovatív megoldásokat teszteljen olyan szociális kihívások esetében, mint a munkanélküliség, a hajléktalanság, vagy az egészségügyben felmerülő feladatok kezelése. Ezeket a megoldásokat civil szervezetek dolgozzák ki és tesztelik, az úgynevezett hatásbefektetők (impact investors) pedig előzetes finanszírozást biztosítanak hozzá. Amennyiben a kezdeményezés szerződésben megállapított hatása eléri a kívánt célt, az állami szereplő visszafizeti a befektetők számára az előfinanszírozott befektetést, beleértve a sikerdíjat is.

Ez az eszköz alkalmas szociális innovációk elindítására állami pénzek felhasználása nélkül is. Ezáltal a társadalmilag hasznos vállalkozások kockázatot vállalhatnak, és új projektekbe kezdhetnek. Ennek legjobb példája az atempo nevű osztrák cég, amely digitális képzés segítségével fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó szociális munkásokká képezi át a jelentkezőket, így hozzájárulva a területen tapasztalható munkaerőhiány mérsékléséhez.

Az Erste Csoport szociális banki tevékenysége az elszegényedés határán élők számára nyújt segítséget azáltal, hogy elősegíti a munkahelyteremtést startupok, mikrovállalkozások, valamint a nehéz helyzetben lévők segítésére vállalkozó, társadalmilag hasznos szervezetek finanszírozása révén. Emellett a nehéz pénzügyi helyzetben lévők számára kidolgozott programok speciális tanácsadói és pénzügyi megoldásokat kínálnak a rászoruló egyének és családok számára, valamint segítséget nyújtanak számukra az olyan problémák leküzdésében, amelyek a megélhetésüket veszélyeztetik, például a túlzott eladósodás.

A Social Banking üzletág a szociális lakhatás terén indított bevezető projektjein keresztül innovatív megközelítéseket tesztel, hogy a marginalizált csoportok számára elősegítse a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést. Többek között az Erste Csoport 2030-ig összesen 15 ezer lakás kialakítását és megfizethető árú bérbeadását tűzte ki célul. Emellett különféle kezdeményezései és projektjei révén a szociális bankolási tevékenység hozzájárul az ENSZ tagállamai által 2030-ig vállalt tizenhét SDG-ből (Sustainable Development Goals – Fenntartható Fejlődési Célok) kilenc eléréséhez.

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás: