Elérte a hatszázmillió eurót az Erste Csoport Social Banking üzletágában kihelyezett hitelek értéke

Az Erste Csoport tavaly 125,5 millió euró értékben nyújtott finanszírozást társadalmilag hasznos szervezetek, startupok és mikrovállalkozások számára Kelet-Közép-Európában. Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2016-os indulása óta összesen mintegy 600 millió euró ilyen hitelt helyezett ki. A bankcsoport célkitűzése, hogy 2030-ig a folyósított hitelek állománya elérje az egymilliárd eurót.

Elérte a hatszázmillió eurót az Erste Csoport Social Banking üzletágában kihelyezett hitelek értéke

„Több mint 200 éve az a küldetésünk, hogy jólétet teremtsünk a régióban élők számára. Az igazságos és befogadó társadalom elősegítésének elengedhetetlen eleme a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdések kezelése. Ebből kiindulva az Erste Csoport közel tíz éve az emberekre, és különösképpen pénzügyi egészségükre fókuszál” – jelentette ki Willi Cernko, az Erste Csoport vezérigazgatója.

A social banking, vagyis a szociális banki tevékenység lényege, hogy finanszírozást biztosítson annak érdekében, hogy jobbá tegye az itt élők szociális helyzetét, valamint segítse a társadalmilag hasznos vállalkozások és szervezetek gazdálkodását. Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2023-ban mintegy 6400 új ügyfelet támogatott ilyen módon. A kezdeményezés elindítása, vagyis 2016 óta közel 50 ezer ügyfél részesült a szociális banki tevékenység nyújtotta előnyökből. Innovatív, társadalmilag hasznos vállalkozások támogatásán túl a program keretében nyújtott finanszírozás munkahelyek létrehozásához és megőrzéséhez is hozzájárult.

Ez számszerűen közel százezer munkahelyet jelent 2016 óta. Az említett munkahelyek közel kétharmadában női munkaerőt foglalkoztatnak, míg 30 százalékban a perifériára szorult társadalmi csoportokból érkezett munkavállalót. A finanszírozás biztosításán keresztül az üzletág azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig összesen 200 ezer munkahely létrehozásában vagy megtartásában működik közre.

Az Erste Csoport jelentéséből kiderül, hogy a Social Banking ügyfélkörből válaszolók 67 százaléka sikerrel javított általános gazdasági helyzetén. „Tevékenységeinken keresztül jelentős mértékben hozzájárulunk a munkahelyteremtéshez és -megtartáshoz, a társadalmilag hasznos szervezetek megerősítéséhez, a megfizethető lakhatás biztosításához, valamint a perifériára szorult társadalmi csoportok tagjainak támogatásához. Tovább fokozzuk erőfeszítéseinket a tanácsadás és a finanszírozás terén, valamint továbbra is megbízható partnere maradunk közel ötvenezer ügyfelünknek Kelet-Közép-Európában” – fogalmazott Peter Surek, az Erste Social Finance Holding vezérigazgatója.

Az Erste Bank Hungary Social Banking területe mindeddig több mint 5500 ügyfélnek segített tanácsadással vagy pénzügyi támogatással. Emellett 3500 hátrányos helyzetű fiatalt vont be pénzügyi edukációs programjaiba, valamint 5,5 milliárd forintot meghaladó finanszírozási forrást biztosított társadalmi vállalkozások és civil szervezetek számára. Emellett 462, nehéz helyzetben élő ember élethelyzetének javítására biztosított pénzügyi forrást lakhatási programjaiban.

A társadalmilag hasznos szervezetek, mikrovállalkozások és startupok számára komoly kihívást jelent a folyamatos működés, vagy új projektek finanszírozása. Ennek oka többrétű: az alacsony tőkeellátottságtól kezdve a hitelbiztosíték hiányán át a ki nem próbált innovációkig. A már bevált finanszírozási módok gyakran csődöt mondanak a társadalmi célú vállalkozások esetében, mivel esetükben nehéz mérni a „sikert”. A Social Banking ezért aknázza ki az innovatív finanszírozási eszközök, például a kvázisajáttőke-finanszírozás (más néven mezzanine hitel, egyfajta hibrid finanszírozási mód) nyújtotta lehetőségeket.

Alárendelt kölcsönként a mezzanine finanszírozás hatékony módszer a vállalkozások és szervezetek tőkebázisának megerősítésére úgy, hogy közben nem változik a meglévő tulajdonosi szerkezet. A megerősített tőkebázis vonzóbbá is teszi a társaságot a hitelintézetek szemében. A társadalmi célú vállalkozások mellett a kvázisajáttőke-finanszírozás szociális lakhatási és infrastruktúra projektek, valamint nonprofit szervezetek számára is segítséget nyújthat.

A társadalmi hatású kötvény is hasonlóan innovatív eszköznek számít. Az állami szektor arra használja ezt az instrumentumot, hogy innovatív megoldásokat teszteljen olyan szociális kihívások esetében, mint a munkanélküliség, a hajléktalanság, vagy az egészségügyben felmerülő feladatok kezelése. Ezeket a megoldásokat civil szervezetek dolgozzák ki és tesztelik, az úgynevezett hatásbefektetők (impact investors) pedig előzetes finanszírozást biztosítanak hozzá. Amennyiben a kezdeményezés szerződésben megállapított hatása eléri a kívánt célt, az állami szereplő visszafizeti a befektetők számára az előfinanszírozott befektetést, beleértve a sikerdíjat is.

Ez az eszköz alkalmas szociális innovációk elindítására állami pénzek felhasználása nélkül is. Ezáltal a társadalmilag hasznos vállalkozások kockázatot vállalhatnak, és új projektekbe kezdhetnek. Ennek legjobb példája az atempo nevű osztrák cég, amely digitális képzés segítségével fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó szociális munkásokká képezi át a jelentkezőket, így hozzájárulva a területen tapasztalható munkaerőhiány mérsékléséhez.

Az Erste Csoport szociális banki tevékenysége az elszegényedés határán élők számára nyújt segítséget azáltal, hogy elősegíti a munkahelyteremtést startupok, mikrovállalkozások, valamint a nehéz helyzetben lévők segítésére vállalkozó, társadalmilag hasznos szervezetek finanszírozása révén. Emellett a nehéz pénzügyi helyzetben lévők számára kidolgozott programok speciális tanácsadói és pénzügyi megoldásokat kínálnak a rászoruló egyének és családok számára, valamint segítséget nyújtanak számukra az olyan problémák leküzdésében, amelyek a megélhetésüket veszélyeztetik, például a túlzott eladósodás.

A Social Banking üzletág a szociális lakhatás terén indított bevezető projektjein keresztül innovatív megközelítéseket tesztel, hogy a marginalizált csoportok számára elősegítse a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést. Többek között az Erste Csoport 2030-ig összesen 15 ezer lakás kialakítását és megfizethető árú bérbeadását tűzte ki célul. Emellett különféle kezdeményezései és projektjei révén a szociális bankolási tevékenység hozzájárul az ENSZ tagállamai által 2030-ig vállalt tizenhét SDG-ből (Sustainable Development Goals – Fenntartható Fejlődési Célok) kilenc eléréséhez.

Fejlesztik a különleges gazdasági övezetet Mosonmagyaróváron

A Területi- és településfejlesztési operatív program plusz mintegy 350 millió forint vissza nem térítendő támogatásából fejlesztik a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetet - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 06. 26. 12:30
Megosztás:

Moldova teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket

Moldova folyamatosan halad a reformok útján, és teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket - jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos kedden Luxembourgban.
2024. 06. 26. 12:00
Megosztás:

Alain Berset svájci politikus lett az Európa Tanács új főtitkára

Alain Berset-t, a svájci államszövetség korábbi elnökét, volt belügyminisztert választotta a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács következő főtitkárának nyári ülésszakán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) kedden.
2024. 06. 26. 11:30
Megosztás:

Növelné részesedését a Peugeot a magyarországi újautó-piacon

A Peugeot eladásai 30 százalékkal bővültek az idei első öt hónapban a magyarországi újautópiacon, ahol a márka az év végére 2 százalék fölé szeretné emelni részesedését.
2024. 06. 26. 11:00
Megosztás:

A magyar gazdaság erre a szektorra támaszkodhat a növekedés érdekében

A kiskereskedelem egyike azoknak a területeknek, amelyeken keresztül a lakosság leginkább érzékeli a gazdaság uralkodó trendjeit, így az ágazat állapota mind a fogyasztók, mind a gazdaság és az állam szempontjából kulcsfontosságú.
2024. 06. 26. 10:30
Megosztás:

A befektetői hangulat javulása segítheti az emelkedést a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat enyhe javulása is segítheti az emelkedést a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2024. 06. 26. 09:30
Megosztás:

Lakossági reálkamat: élt 4 hónapot

Négy hónap után májustól bizonyosan nem vernek rá a lakossági lekötött betétek átlagkamatai az inflációra. Ráadásul a kamatcsökkentések folyamatosak, ám így is lehet a korábbiaknál jobb ajánlatokat találni a piacon – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 06. 26. 09:00
Megosztás:

Javuló piacon is lehet jókat alkudni

A kereslet élénkülése idén tavasszal tovább javította az eladók pozícióit a lakáspiacon, így kisebb tere maradt az alkuknak. Ennek ellenére a vásárlás utolsó fázisa egyes esetekben még mindig igen jelentős megtakarítást kínálhat a vevők számára.
2024. 06. 26. 08:30
Megosztás:

Vezető kripto szakértők a Twitteren fogadnak a Bitcoin mélypontjára, íme a legjobb altcoinok, amiket vásárolnak

A kriptovaluta piac dinamikus tájképet mutat, és a hosszú ideje uralkodó király, a Bitcoin (BTC) jelenleg egy bizonytalansági időszakot él át. Bár a Bitcoin még mindig óriási befolyással bír, egyes befektetők alternatívákat keresnek. Itt jönnek képbe az altcoinok, amelyek innovatív projekteket és potenciálisan magas hozamokat kínálnak.
2024. 06. 26. 08:15
Megosztás:

Dízel az elektromos kamion ellen: mérjük meg a fogyasztáskülönbséget!

Az ALDI Magyarország ismét bővítette elektromosteherautó-flottáját. A kiskereskedelemi lánc az országban elsőként állított forgalomba 2021 végén elektromos nyerges vontatót, később szóló teherautót, most pedig két újabb e-teherautóval lesz gazdagabb az elektromosjármű-park: egy újabb nyerges vontató és egy 26 tonnás teherautó fogja szolgálni a fővárosi és a Pest vármegyei üzleteket. A vállalat a gyakorlatban is összehasonlította ugyanazon az útvonalon ugyanazzal a terheléssel a dízel- és az elektromos kamion fogyasztását, aminek eredménye felgyorsította a döntést a flotta bővítéséről.
2024. 06. 26. 08:00
Megosztás:

Ennyibe kerül a kötelező biztosítás a rollerekre

Június 16-tól kötelező a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a különböző elektromobilitási eszközökre, például rollerekre és segway-ekre. A Grantis összegyűjtötte, hogy mennyiért köthetünk most kgfb-t ezekre az eszközökre.
2024. 06. 26. 07:00
Megosztás:

Ebben a 266 bankfiókban lehet igényelni hétfőtől az otthonfelújítási támogatást

Megduplázódott azoknak a bankfiókoknak a száma, ahol hétfőtől be lehet nyújtani az otthonfelújítási támogatás igénylését. A már korábban megnyílt 128 MFB Pont Pluszból most már 266 várja a jelentkezőket a maximum 6 millió forintért - írja a teljes listát is közlő Bank360.hu.
2024. 06. 26. 06:30
Megosztás:

Egy okos kriptó bálna6,12 millió dollárt keresett Shiba Inuból – a legjobb mém érmék, amelyek várhatóan megismétlik a júliusi rallyt

A mém érme piac az év során a legnagyobb nyertesek közé tartozik. A Lookonchain legutóbbi adatai, amely egy blokklánc tranzakciókat elemző eszköz, feltárta, hogyan keresett egy okos bálna 6,12 millió dollárt Shiba Inuból.
2024. 06. 26. 06:00
Megosztás:

Cégek százait érintő határidő jár le június végén

Már csak alig pár napjuk maradt a NIS2 szabályozásban érintett magyarországi vállalatoknak arra, hogy a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek eleget tegyenek.
2024. 06. 26. 06:00
Megosztás:

Ma kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Szerdán kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyen idén lengyel, japán, cseh, német és horvát vendégművészek játékát hallhatja a közönség.
2024. 06. 26. 05:30
Megosztás:

A magyar tőkepiacon elsőként tartott jelzáloglevél-csereaukciót az MBH Jelzálogbank

Történelmi tranzakciót hajtott végre kedden az MBH Jelzálogbank, amely a magyar hitelintézetek közül elsőként tartott tőzsdei jelzáloglevél-csereaukciót. Az élénk érdeklődés mellett zajló tranzakció során az MBH csoport tagja egy idén ősszel lejáró jelzáloglevelét kívánta lecserélni egy új sorozatra. A csereaukcióra beadott ajánlatok volumene 9,6 milliárd forint volt, amelyből az MBH Jelzálogbank végül 5,6 milliárd forintot fogadott el.
2024. 06. 26. 05:00
Megosztás:

Áramfogyasztás: jönnek az okosmérők! Mit jelent ez pontosan?

Több mint nyolcvankilencezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az MVM csoport két áramhálózati elosztó társasága több mint 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással.
2024. 06. 26. 04:00
Megosztás:

Egy éves az építményi jog – mik a tapasztalatok?

Egy évvel ezelőtt, 2023. június 24-én lépett hatályba a Polgári Törvénykönyv új fejezete, amely az építményi joggal kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Dr. Kiss Dávid ügyvéd segítségével megnéztük, hogy egy év alatt miként alakult ennek az új jogintézménynek az alkalmazása, miként viszonyulnak hozzá a hatóságok és milyen értelmezési kérdések merültek fel az alkalmazás során, valamint összeszedtünk, hogy a különböző jogszabályok milyen bizonytalanságokat tartalmaznak és milyen előnyöket biztosítanak az építményi jog alkalmazása esetén.
2024. 06. 26. 03:00
Megosztás:

Vágynak saját lakásra a fiatalok, de azt gondolják, hogy sosem lesz rá elég pénzük

Minden harmadik 25-34 év közötti fiatal borúlátó a tekintetben, hogy képes lesz-e az életben kifizetni egy lakást – derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából, a közelmúltban készült kutatásból. Mindez nem is csoda, az ingatlankereső portál több mint 160 ezres hirdetési adatbázisa szerint Budapesten átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik a használt lakásokat és a fővárost nem beleszámítva is, országosan négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül egy garzonlakás.
2024. 06. 26. 02:30
Megosztás:

Tilos otthon pénzt tartani?! - A nagypapát letartóztatták az udvaron elrejtett milliók miatt

Egy váratlan fordulattal bővült egy nyugat dunántúli falu nyugdíjas közösségének élete, miután a helyi rendőrség letartóztatta a 78 éves F. Mihály bácsit, akit azzal vádolnak, hogy több millió forintot rejtett el az udvarán.
2024. 06. 26. 02:00
Megosztás: