Erőteljesen teljesített a gépjárműpiac az első fél évben

Az első félévében a személyautók regisztrációjának száma jelentősen nőtt, az év első hat hónapjában 63 331 autót regisztráltak, szemben az előző év azonos időszakban regisztrált 56 594 autóval - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) kedden az MTI-vel.

Erőteljesen teljesített a gépjárműpiac az első fél évben

Kiemelték, január kivételével minden hónapban növekedés volt, februárban 10,38 százalékos, márciusban 12,10 százalékos, áprilisban 21,41 százalékos, májusban 5,62 százalékos, júniusban pedig 23,87 százalékos volt az emelkedés előző év azonos hónapjához képest.

Az egyesület szerint az adatok egyértelműen jelzik, hogy a 2024-es év erőteljesen indult a gépjárműpiacon, köszönhetően az ellátási láncok javulásának, a csökkenő kamatoknak, amelyek elősegítették az új autók piacának fellendülését.

Kifejtették, a SUV-mánia nem múlik, egész Európában, így Magyarországon is toronymagasan a városi terepjárók a legnépszerűbbek. Rendkívüli növekedés látható az elektromos autók terén, az első félévben 59,6 százalékkal több autót regisztráltak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, amiben szerepe van a megújult elektromos autó támogatásnak, és az egyre több elektromos modellnek.

A kis haszongépjárművek regisztrációjának száma is nőtt az első félévben az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában összesen 13 316 kis haszongépjárművet regisztráltak, szemben a 2023-ban regisztrált 10 596 darabbal.

Minimális, 2 százalékos növekedést mutat 2024 első félévében a nagy haszonjárművek regisztrációja, ami összesen 3040 járművet jelent. Az egyesület szerint a szerény növekedés azt jelzi, hogy bár a gazdasági körülmények, és a kereslet stabilizálódott, de jelentős fellendülés ezen a területen még nem következett be.

Az autóbuszok regisztrációja csökkenést mutatott, 64,9 százalékkal kevesebb új buszt helyeztek forgalomba, mint az előző év azonos időszakában. Mindössze 222 új buszt regisztráltak, ami aggodalomra ad okot, tekintettel a magyar autóbuszállomány öregedésére - írják a közleményben.

Visszaesett a közúti pótkocsik regisztrációja is, 26 százalékkal kevesebb új pótkocsit helyeztek forgalomba, összesen 1479 darabot. Ez a csökkenés arra utalhat, hogy a szállítmányozási és logisztikai ágazatban jelenleg bizonytalanság, vagy csökkenő kereslet tapasztalható - közölte az MGE.

A motorkerékpárok piaca hosszú ideje pozitív trendeket mutat, az első félévben 4171 motorkerékpárt regisztráltak, ami 11,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az egyesület továbbra is szükségesnek látja a robogók azonosításának megoldását regisztrációval vagy KGFB plakettel.

A közleményben kitértek arra is, hogy nőtt a használt személyautók regisztrációja is, de csak minimális, fél százalékos mértékben.

Az egyesület a közleményben pozitív fejleménynek értékeli, hogy jelentősen több új személyautót regisztráltak 2024 első felében, mint használtat, a magyar gépjárműpark kifejezetten idős autókból áll, ugyanis az átlagos magyar autó közel 16 éves.

Új sebességmérők teszik biztonságosabbá a zánkai Erzsébet-tábor megközelítését

Új sebességmérő traffiboxokat helyeztek el a 71-es út zánkai Erzsébet-táborhoz közeli szakaszán. A berendezések biztonságosabbá teszik a tábor megközelítését - közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.
2024. 07. 05. 01:30
Megosztás:

Ez fájdalmas lesz: Itt a Kormány bejelentése a családi pótlék emelésről

A Kulturális és Innovációs Minisztérium véleménye szerint nem azért vállalnak egyre többen munkát GYES vagy GYED mellett, mert ezek a juttatások nem kielégítőek, hanem mert céljuk a munka és a családi élet közötti egyensúly elérése, valamint a kisgyermekes szülők gyorsabb visszatérése a munkaerőpiacra.
2024. 07. 05. 01:00
Megosztás:

Ha turmixot vettél az Auchan-ban, vidd vissza!

A nem megfelelő magyar nyelvű címkén, nem jelölt allergén (tej) jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívja a forgalomból az An Kedvenc Bar. Tejes turmixot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 05. 00:30
Megosztás:

A WienerAI előértékesítés átlépte a 7 millió dollárt – ez az érme a következő mém király?

A Dogecoin, a Shiba Inu és a nem is olyan rég debütált Pepe után úgy néz ki, hamarosan új mém érme királyt koronázhatunk, aki uralkodhat ezen a jövedelmező piacon.
2024. 07. 05. 00:01
Megosztás:

Jó nagy hülye vagy, ha leveszed a cipődet vendégségben?

Leveszik a cipőjüket a magyarok, ha vendégségben vannak, de csínján bánnak az ajándékozással – mutat rá az Opinio piackutató reprezentatív felmérése. A többség szívesen átadja a helyet a rászorulóknak és toleráns a köztéri dohányzással szemben, azonban a késésre adott reakciók már megosztják a közvéleményt.
2024. 07. 04. 23:30
Megosztás:

Hiányzik egy foga, vagy több? Nyomtatnak Önnek azonnal 3D-ben - és ez komoly!

A legmodernebb 3D nyomtatási technológia elterjedésével azonban akár már pár óra alatt elkészülhet a végleges és tartós fogpótlás.
2024. 07. 04. 23:00
Megosztás:

Tovább gyengült az euróövezeti építőipari aktivitás

Gyorsuló ütemben - immár a 26. egymást követő hónapban - zsugorodott az építőipari teljesítmény az euróövezetben júniusban a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint.
2024. 07. 04. 22:30
Megosztás:

Egyre alacsonyabb az önkéntes nyugdíjpénztárak működési költsége

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi - a vagyonra vetített - klasszikus díjterhelési mutatója 0,69 százalékra csökkent a korábbi 0,72 százalékról, ennek egyik oka a jelentősen növekedő vagyon, a másik a nagyobb összegű tagdíjbefizetéseknél alkalmazott sávos, csekélyebb működési költségelvonás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 04. 22:00
Megosztás:

Nagyszabású útfejlesztés kezdődik Csanádapácán

Negyedmilliárd forintos útfejlesztés kezdődik a Békés vármegyei Csanádapácán - közölte az önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 04. 21:30
Megosztás:

Díjkorrekciók és új díjcsomagok a mobilszolgáltatások piacán

Az idei év igen jelentős átrendeződést hozott a mobilszolgáltatások piacán. Az év eleji kisebb-nagyobb mértékű roamingadatkeret-emeléseket követően március elejétől mindegyik jelentős mobilszolgáltató inflációkövető díjkorrekciót vezetett be, majd alig egy-másfél hónapon belül sorra mindhárom szolgáltató teljesen megújította az előfizetéses mobiltelefon-díjcsomagjainak kínálatát, és többségében rövidesen lezárta vagy már bejelentette, hogy lezárja a korábban előfizethető, díjkorrekcióval megemelt havi díjú tarifacsomagjait.
2024. 07. 04. 21:00
Megosztás:

Joe Biden visszalép? Ki lesz akkor Trump kihívója?

A kereskedés ma nem indul, legalábbis az Egyesült Államokban. A befektetők elégedettek lehetnek, a tőzsdék emelkedéssel fordultak rá a Függetlenség napjára, az S&P 500 és a Nasdaq is pozitívban zárt tegnap, ráadásul új csúcsra emelkedtek.
2024. 07. 04. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök estére

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2024. 07. 04. 20:00
Megosztás:

Szép zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 07. 04. 19:30
Megosztás:

Csökkentek a német feldolgozóipari megrendelések májusban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek májusban a feldolgozóipari megrendelések Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint.
2024. 07. 04. 19:00
Megosztás:

Visszaesett az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban

Az elemzők által várt növekedéssel szemben csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban az arizonai ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 07. 04. 18:40
Megosztás:

Nagy hír segít a Ripple (XRP) és a Solana (SOL) számára, hogy visszapattanjon a kulcsfontosságú támasz szintek fölé, de a KangaMoon továbbra is a hozzáértő befektetők legjobb választása marad

Hetekig tartó medvepiaci kereskedés után a Ripple (XRP) és a Solana (SOL) nagy híreknek köszönhetően megmenekültek. A Ripple SEC elleni ügyében elért legutóbbi győzelem segítette az XRP árát a 0,4800 dolláros támogatási szint fölé emelkedni, ezzel lehetőséget adva egy nagyobb árnövekedésre.
2024. 07. 04. 18:15
Megosztás:

Felülteljesített a BÉT az európai tőzsdékhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 613,11 pontos, 0,85 százalékos emelkedéssel 72 351,87 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 04. 18:00
Megosztás:

Konyhai eszközöket hívott vissza a forgalomból Edco Magyarország Kft.

Veszélyes vegyületek kioldódása miatt Alpina márkanevű konyhai eszközöket hívott vissza a boltokból a forgalmazó Edco Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel szerdán.
2024. 07. 04. 17:30
Megosztás:

Az amerikai külkereskedelmi hiány csúcsot döntött májusban

Az amerikai külkereskedelmi hiány 2022 októbere óta a legmagasabbra nőtt májusban - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.
2024. 07. 04. 17:00
Megosztás:

Az UBM csoport Kazahsztánban terjeszkedne

Az UBM csoport mintegy 50 millió eurós (20 milliárd forint) beruházással Kazahsztánban folytatná külföldi terjeszkedését - közölte szerdán a takarmánygyártással és takarmányalapanyag-kereskedéssel foglalkozó magyar cégcsoport az MTI-vel.
2024. 07. 04. 16:30
Megosztás: