Erre lesz érdemes felhasználni a CSOK Pluszt

Az egyik legelterjedtebb itthoni épülettípus, a Kádár-kocka híresen rossz energiahatékonyságú, a VELUX Cégcsoport mintaprojektje során átalakított épület azonban maximálisan kielégíti a legmodernebb fenntarthatósági igényeket is. Átgondolt és költséghatékony felújítással a kockaházakból így egészséges és környezettudatos családi otthonok lehetnek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. Mivel a felújított otthonok fenntartási költsége is jelentősen csökken, a lakásfelújítási támogatások, például a CSOK+ felhasználása ilyen célra rövid időn belül megtérülhet.

Erre lesz érdemes felhasználni a CSOK Pluszt

Hazánkban az épületek fogyasztják a legtöbb energiát, megelőzve az ipari és a közlekedési szektort is: Magyarország energiafogyasztásának 40%-a az épületekhez, 33%-a a háztartásokhoz kötődik. A hazai lakásállomány átlagos energiateljesítménye az energiatanúsítványok átlaga alapján az „FF” kategóriába esik, vagyis ezek az ingatlanok legalább kétszer annyi energiát fogyasztanak, mint egy korszerű épület. Ez lehet az oka annak is, hogy Magyarországon 1,6-szor több energiát fordítunk otthonunk fűtésére, mint az EU-s átlag – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet adataiból[1].

A megoldást azonban nem feltétlenül az újabb ingatlanok építése, mint inkább a már meglévő ingatlanállomány korszerűsítése jelentheti. A KPMG Global Construction Survey 2023-as kutatása alapján a megkérdezett magyar építési piaci szakértők egyetértettek abban, hogy többek között a meglévő épületállomány felújítása, a retrofit lesz az új irány az építészetben, ez fog igazán értéket teremteni a jövőben[2]. A két lakáscélra, vásárlásra és bővítésre is felhasználható CSOK+ is ezt ösztönzi azzal, hogy a lakástámogatás fordítható például tetőtérbeépítésre, ami a már meglévő ingatlanok bővítésének egy fenntarthatósági és anyagi szempontból is kedvező alternatívája.

800 ezer Kádár-kocka vár felújításra

Alapanyagot ehhez nem lesz nehéz itthon találni: a Lechner Tudásközpont szerint településeink csaknem felében még mindig az 1946 előtti lakásállomány a meghatározó, az 1961-1970 közötti évtized építkezései a mai napig településeink kb. 8%-át uralják. A régi ingatlanok közül is kiemelkedő a Kádár-kockák aránya, amelyek a hazai házak egyharmadát teszik ki, mintegy 800 ezer lakóingatlant[3].

A rossz hír, hogy ezek az épületek energetikai szempontból különösen elavultak. A Magyar Energiahatékonysági Intézet RenoHUb projekt kutatása szerint egy átlagos, 2001 után épült családi vagy sorház primer energiafelhasználása Magyarországon 173 kWh/nm/év, ezzel szemben egy Kádár-kockáé 410 kWh/nm/év[4], így az ingatlanok energetikai besorolásakor egy nem felújított Kádár-kocka jellemzően az utolsó előtti kategóriába kerül[5].

Tökéletes alapanyag egy fenntartható, egészséges családi házhoz

”A Kádár-kockák relatíve alacsony piaci árában megláthatják a lehetőséget azok, akik olcsón szeretnének felújítandó családi házhoz jutni. Egy 2023-as kutatásból kiderül, hogy az eladó Kádár-kockáknak mindössze 7%-a van szigetelve, a nem felújított kockaházakért pedig nem tolonganak a vevők: az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt eladósorba került felújítatlan Kádár-kockáknak mindössze egyötöde kelt el a téli hónapok során, és ezek is a meghirdetettnél jellemzően 13–30 százalékkal alacsonyabb áron találtak új gazdára[6]” – mondta el Kovács Gábor, a VELUX Public Affairs vezetője.

A jó hír, hogy átgondolt korszerűsítéssel jelentősen javítható ezeknek az ingatlanoknak az energiahatékonysága, és sokkal fenntarthatóbb, egészségesebb otthonokat lehet kialaktani a klasszikus Kádár-kockákból. Erre a leghatékonyabb módszer a szigetelés, amely révén - korszerű nyílászárók és a megváltozott hőigényeket lekövetni képes kazán megléte esetén - akár 40-50 százalékkal is csökkenthető egy 60-as, 70-es években épült magyar családi ház energiafelhasználása[7].

A Kádár-kockák bővítésre is tökéletesek, mivel tetőszerkezetük jó kiindulópontot kínál a tetőtér beépítéséhez. A tetőtér beépítése a hagyományos bővítéshez képest zöldebb és költséghatékonyabb megoldás lehet, hiszen nem kell újabb falakat felhúzni, az otthon élettere mégis majdnem a duplájára növelhető.

A VELUX Cégcsoport az 1990-es évek óta vizsgálja, hogyan érhető el minimális környezeti terheléssel az optimális energiahatékonyság és a kiemelkedő beltéri komfort. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően több tucatnyi bemutatóépület valósítottak már meg Európában és Észak-Amerikában, amelyek az alacsony energiafogyasztást egészséges beltéri klímával ötvözik.

A minta kész, és bárki követheti

A VELUX Cégcsoport RenovActive projektje egy újabb lépése ennek a törekvésnek: célja egy könnyen megismételhető koncepció létrehozása, amely mintául és inspirációul szolgál majd a hasonló típusú ingatlanok felújításához. A felújítás alapelveinek betartásával ugyanazok a minőségi paraméterek érhetők el, mint az újonnan épített házak esetében, ami jobb életminőséget és fenntarthatóbb otthonokat eredményez még korlátozott költségvetés mellett is.

A Szlovákiában megvalósult RenovActive projekt az első a régióban, amely hosszas keresés után végül nagyszőlősi Hučko családnak segített ingatlanja felújításában. A 4 tagú család a nagyszülőktől örökölt Kádár-kockát szerette volna korszerűsíteni, a lehető legnagyobb mértékben szem előtt tartva a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot.

A gondosan összeállított felújítási tervvel az ingatlant végül úgy alakították át, hogy közben egyetlen köbméter sittet sem kellett elszállítani – mindent, amit elbontottak, beépítettek ugyanis valahol máshol.

A tetőtér beépítésével az egész ház megváltozott

A Kádár-kocka felújítása során az egyik legnagyobb változást a tetőtér beépítése jelentette, amelynek köszönhetően 35%-kal növekedett meg a hasznos alapterület, 2+1-ről 4+1 szobássá változott az ingatlan, kényelmes otthont kínálva így a 4 fős családnak. A tetőtér beépítésének köszönhetően több lett a természetes fény, hatékonyabb lett a szellőztetés és a hőszabályozás, ráadásul az élettér növelése sokkal költséghatékonyabban valósult meg a tetőtér beépítésével, mintha a család az ingatlan bővítését választotta volna.

A nyitott lépcsőnek köszönhetően több fény jut a földszinti helyiségekbe is, a kéményhatás miatt pedig sokkal hatékonyabb a levegőcsere és a nedvesség elvezetése is.

A nagy homlokzati és tetőablakok tágasabbnak mutatják a teret és több napfényt engednek be. Az ablakok kiegyensúlyozott elosztása kellemes és világos beltéri környezetet biztosít, ahol minden helyiségben friss a levegő.

Az intelligens érzékelőknek köszönhetően az okosrendszer automatikusan megnyitja a tetőablakokat és friss levegőt enged be, amikor arra van szükség, ráadásul a kéményhatásnak és a keresztirányú szellőztetésnek köszönhetően mindez rendkívül gyorsan megvalósul, ami főleg a fűtési szezonban fontos. A felújítás után a szellőztetés 3,5-szer gyorsabb lett.

Az ablakokra automata redőnyök kerültek, amelyek létfontosságúak a kellemes beltéri klíma kialakítása szempontjából, hiszen évszaktól függetlenül segítenek megőrizni a megfelelő szobahőmérsékletet.

Az energiatudatos megoldásoknak, a szigetelésnek és a modern fűtési rendszernek köszönhetően a felújított ingatlan teljes energiafogyasztása az eredeti állapothoz képest 80 százalékkal csökkent.

A RenovActive projekt célja, hogy olyan prototipikus megoldásokat kínáljon, amelyekkel az elavult, de gyakori ingatlantípusok immár kipróbált módszerekkel, költséghatékony és fenntartható módon újíthatóak fel – vagyis a Hučko család kényelmes, modern, tágas és energiahatékony otthona bármelyik hazai Kádár-kocka felújításával is megvalósítható.

[1] Az energiahatékonyságról Magyarországon | MEHI
[2] A régi, de felújított épületeké a jövő - Így is lehet értéket teremteni, nem kell mindig újat építeni - Portfolio.hu
[3] Parasztház, Kádár-kocka, panel vagy lakópark – hol lakik a magyar? (lechnerkozpont.hu)
[4] Elindult új projektünk: a RenoHUb | MEHI
[5] Fél millió magyar a tél legnagyobb áldozata: ilyen házakban nem is csoda (penzcentrum.hu)
[6] Kádár-kocka: összeteheti a két kezét, aki el tudja adni – ha sikerül is, csak óriási alkuval (vg.hu)
[7] Fél millió magyar a tél legnagyobb áldozata: ilyen házakban nem is csoda (penzcentrum.hu)

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás: