Éttermek tisztasága: csak a kórházakban várunk el szigorúbb higiéniát

A világjárvány és a klímaválság hatására ma minden korábbinál szigorúbb elvárásaik vannak a vendégeknek az éttermi higiéniai és a fenntarthatóság terén is. A felmérések szerint 10-ből 6 embernek fontosabb lett a tisztaság a járvány óta, 90%-uk pedig a környezetbarát szemléletet is kulcsfontosságúnak tartja. Ezeknek a kívánalmaknak segít megfelelni a világ vezető higiéniai szolgáltatója, az Essity új, éttermeknek szóló tanácsadó szolgáltatása a Tork WorkflowTM. Mindezt Sipos Norbert séf, a Tork márkanagykövete mutatta be.

Éttermek tisztasága: csak a kórházakban várunk el szigorúbb higiéniát

Egy 2022-es felmérésben az éttermi vendégek 90%-a mondta azt, hogy a fenntarthatóság fontos számára, és 57%-uk vélekedett úgy, hogy a vendéglátóipar jelentős hatást gyakorolhat a környezetre[1]. Az Essity saját kutatásából pedig az derült ki, hogy a COVID-19 járvány óta 10-ből 6 embernek magasabbak az elvárásai[2] az éttermek és kávézók higiéniai színvonalával szemben – szigorúbb követelményeket csak a kórházakkal szemben fogalmaznak meg az emberek.

Azért, hogy segítsen megfelelni az elvárásoknak, az Essity professzionális márkája, a Tork új higiéniai tanácsadó szolgáltatást és termékeket fejlesztett kifejezetten vendéglátó egységek számára. A Tork WorkflowTM egy komplex szakértői tanácsadó szolgáltatás, amelynek segítéségével az éttermek úgy tudják biztosítani a higiénikus és fenntartható környezetet a konyhától a vendégtéren át a mosdókig, hogy közben javítják operatív hatékonyságukat és csökkentik költségeiket. Mindez pedig egybevág a fogyasztói elvárásokkal is.

Hogy minden a helyére kerüljön a konyhában

„A tisztaság minden konyhában az egyik legfontosabb szempont, de egy-egy szennyeződés eltávolítása rosszul megszervezett munkafolyamatok esetén óhatatlanul kibillenti a ritmusból a konyhai dolgozókat. Márpedig felméréseink szerint az éttermi alkalmazottak 77%-a egyetért azzal, hogy a munkafolyamatok megszakítása negatívan befolyásolja a vendégélményt, és 4-ből 3 konyhai munkatárs elégedettebb lenne, ha rendezettebb munkahelyen dolgozhatna” – mondta el 

Nagy Géza, a Tork kereskedelmi igazgatója. – A Tork WorkflowTM tulajdonképpen egy tudásanyag, amely több mint 50 év fenntartható higiéniai menedzsmenti tapasztalata alapján kínál tippeket, útmutatókat, hogy hatékonyabbá tegye a konyhai higiéniai munkafolyamatokat, és növelje a konyhai személyzet elégedettségét éppúgy, mint a vendégekét.”

A Tork Workflow szolgáltatást Sipos Norbert, a szálkai Noresa Étterem és Panzió konyhafőnöke, a Tork márkanagykövete mutatta be a Tork sajtótájékoztatóján. A séf elmondta: „Franciaországban töltött éveim alatt sajátítottam el a konyhaművészetet, és onnan hoztam magammal a „mise en place” filozófiát, annyit tesz, mint a helyére tenni mindent. Átfogó szemlélet, amelynek fontos része a higiénia is, ami nem csak arról szól, hogy a pult tiszta legyen, hanem arról is, hogy a teljes személyzet számára rögzüljenek olyan mozdulatok és higiéniai gyakorlatok, melyekkel mindenki azonos színvonalon és gyorsasággal végezheti el a munkáját. Ugyanilyen fontos odafigyelni a környezetük optimális kialakítására, beleértve a higiéniai eszközök jó megválasztását és kézre álló elhelyezését is. Attól tud egy konyha igazán jól működni, ha mindenki egy célért, szervezetten és higiénikusan dolgozik. Ebben segít a Tork WorkflowTM minden kollégának.”

Csodakendő a konyhai dolgozóknak. A Tork új termékei is ó illeszkednek ebben a filozófiába, és nagyban megkönnyíthetik az éttermi dolgozók munkáját. Ilyen termék az új Tork 2az1ben súroló- és tisztítókendő. Az elterjedt vendéglátóipari tisztítókendők gyakran nem alkalmasak a letapadt, makacs szennyeződések eltávolítására. Ezzel szemben a 2az1ben súroló- és tisztítókendő egyszerre biztosítja a mosogatószivacsok érdességét és a hagyományos Tork tisztítókendők nedvszívó képességét. A személyzet így egyetlen, egyszerűen használható terméket használva tud elbánni a legmakacsabb konyhai és éttermi szennyeződésekkel is. Ráadásul könnyű vele megtisztítani a nehezen elérhető helyeket is, akár 10-szer kiöblíthető és újra felhasználható, és nem karcol.

Fókuszban a fenntarthatóság: főszerephez juthat a fenntarthatóbb higiéniai rendszer

„Naponta tapasztalom, hogy a vendégek számára egyre fontosabb a környezetvédelem kérdése. Egy étterem számos területen tehet a fenntarthatóságért: helyi és szezonális alapanyagokat szerez be, igyekszik csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét és energiatakarékos konyhai eszközöket használ. Rengeteg múlik azonban a higiénián is, és a Tork ezen a téren is jó partner” – mutatott rá Sipos Norbert séf.

„A Tork számos területen igyekszik hozzájárulni ökolábnyomának mérsékléséhez, ennek jegyében az idei évtől szén-dioxid-semleges tanúsítvánnyal rendelkező adagolókat kínálunk – tette hozzá Nagy Géza. – A 27-féle karbonsemleges adagolónk gyártásához igazoltan megújuló villamos energiát használunk, a fennmaradó kibocsátást pedig úgy kompenzáljuk, hogy a ClimatePartner által tanúsított éghajlatvédelmi projektekbe invesztálunk, amelyek tiszta ivóvizet biztosítanak Kambodzsában, energiatakarékos tűzhelyeket Indiában, illetve támogatják az indonéziai erdők védelmét.”

Nemzetközi „zöld” díjas megoldások a hazai éttermekben is

A Tork anyacége, az Essity idén ismét platina minősítést kapott az EcoVadis fenntarthatósági minősítő cégtől, amelynek vizsgálatában a vállalatok felső 1 százalékában szerepel. A környezetvédelem már a tervezés során fontos szempont a vállalatnál. Az olyan rendszerek, mint a Tork SmartOne® vagy a Tork Reflex® a fogyasztás akár 40%-os csökkentését is lehetővé teszik kialakításuknál fogva.

Fontos a cég számára körforgásos gazdaság is. Az Essity legnagyobb franciaországi egysége, hondouville-i üzeme 2008 óta vezető szerepet tölt be az élelmiszer- és italcsomagolásokból származó papírrostok újrahasznosításában, a legutóbbi bővítés pedig 40%-kal növelte a gyár újrahasznosítási kapacitását. Ez lehetővé teszi a csomagolások szinte valamennyi anyagának újrahasznosítását, beleértve a műanyagot és az alumíniumot is. Az Essity a rostnyersanyagot a Tork papír termékek gyártásához használja fel.

A cég nemrég felavatta a világ első olyan professzionális papír higiéniai gyártósorát, amelynek nyersanyaga használt élelmiszer- és tejcsomagolás. A létesítmény évente 25 000 tonnát hasznosít újra, ami a Franciaországban összegyűjtött, válogatott és újrahasznosított élelmiszer- és italos kartondobozok 60%-ának felel meg.

Mitől szűz valójában az extra szűz olívaolaj?

Mitől szűz az extra szűz olívaolaj? Miért drágább és mennyiben más, mint az ami nem extra szűz? Milyen elvárások vannak az extra szűz olívaolajjal szemben? Milyen technológiát használnak az olaj sajtolásakor és mitől függ, hogy egy olaj milyen minőségű lesz? Milyen egyéb minőségi kategóriák vannak az olívaolajok között?
2024. 10. 23. 05:00
Megosztás:

Nagy Márton: elérhető az 1.000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagkereset

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjaival, mindazon munkáltatói és munkaadói szervezetek képviselőivel, amelyek részt vesznek a minimálbér meghatározásában.
2024. 10. 23. 04:00
Megosztás:

Nem változtatott a magyar kamaton az MNB - hogy állunk most?

Ezúttal kamattartásról határozott az MNB. Az előzetes várakozásoknak és jegybanki kommunikációnak megfelelően 6,50 százalékon maradt a hazai alapkamat.
2024. 10. 23. 03:00
Megosztás:

Ha ez a 8 tárgy a hálószobádban van, akkor meghatározza, mennyi pénz áll a házhoz!

Van néhány tárgy, amelyről az ezoterikus hagyományok azt tartják, hogy befolyásolhatják a pénzügyeidet. Ezek a hétköznapi tárgyak nemcsak dekorációk, hanem jelek, amelyek felfedik, mennyire lesz sikeres anyagilag a jövőd.
2024. 10. 23. 02:00
Megosztás:

Megvizsgáltuk az Algopyrint! Kiderült, miért működik ilyen hatékonyan

Az Algopyrin, ez a jól ismert fájdalomcsillapító, évtizedek óta kíséri mindennapjainkat. De mi teszi különlegessé? A gyógyszerpiacon számtalan fájdalomcsillapító verseng a figyelmünkért, mind azt ígérve, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a fájdalmat. Mégis, amikor igazán elviselhetetlen fej- vagy fogfájás üti fel a fejét, sokan újra és újra az Algopyrint választják.
2024. 10. 23. 01:00
Megosztás:

Megütötték rendesen a GE részvényeit

Harmadik negyedéves jelentését követően mélyrepülésbe kezdett a GE Aerospace árfolyama, a piacnyitás óta már 8 százalékot csökkent.
2024. 10. 23. 00:30
Megosztás:

Az ApeCoin árfolyam 130%-ot ugrott az ApeChain bevezetése után – a Pepe Unchained lehet a következő?

Az ApeCoin (APE) legutóbb 130%-os növekedésével került a figyelem középpontjába. A látványos emelkedés az ApeChain nevű, Layer 3 blokklánc elindításának köszönhető, amely új lehetőségeket kínál az APE token felhasználására.
2024. 10. 23. 00:01
Megosztás:

Egy veterán kriptobefektető szerint egy olcsó XRP rivális 30 nap alatt 20 000%-os növekedést érhet el

Egy tapasztalt kereskedő szerint egy megfizethető XRP rivális akár 20 000%-os növekedést is elérhet egy hónap alatt. Az ilyen hatalmas nyereség lehetősége lázba hozta a kriptovaluta rajongókat, miközben az új kitörési sztárt keresik a digitális valuta világában. A piacok folyamatos változásával a befektetők arra törekednek, hogy felfedezzék, mely feljövő érmék hozhatnak rendkívüli hozamokat.
2024. 10. 22. 23:30
Megosztás:

Ezek lehetnek az 5 leggyorsabban dráguló altcoin, amelyet érdemes megvásárolni idén októberben, akár 8000-szeres hozamot is hozhat 2024 decemberéig

Október kiváló lehetőséget kínál bizonyos altcoinokba való befektetésre, amelyek akár 8000-szeres értéknövekedést is elérhetnek 2024 decemberére. Fedezze fel azt az öt gyorsan növekvő kriptovalutát, amelyek kis befektetéseket jelentős vagyonná alakíthatnak. Ez a cikk bemutatja a kriptopiac potenciális játékmódosítóit.
2024. 10. 22. 23:00
Megosztás:

Kötelező altcoinok, amelyek akár 15-szörös növekedést érhetnek el az év végéig – Plusz 1 új érme, amit érdemes felfedezni

Ahogy a kriptopiac potenciális növekedésre készül, bizonyos altcoinok felkeltették a szemfüles befektetők figyelmét. Ezek a digitális eszközök akár tizenötszörös értéknövekedést is elérhetnek az év végéig. Emellett egy új szereplő is hullámokat kelt a kripto szférában. Ideje megvizsgálni, mely érmék mutathatnak jelentős növekedési potenciált.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

2024 első három negyedévében is európai második a magyarországi e-autóflotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

Ahogy a kriptotőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme (DOGEN) a szakértők szerint 17 000%-kal szárnyalhatja túl a DOGE-t

Egy új szereplő a kripto világában készül túlszárnyalni a Dogecoint, az elemzők szerint pedig akár 17 000%-os növekedést is elérhet. Ahogy a tőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a cikk feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 22. 21:30
Megosztás:

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.
2024. 10. 22. 21:00
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.
2024. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás: