Euróban a munkabér?

A 400 és 410 körüli forint-euró árfolyam nem várt eseményeket generál a hazai üzleti szektor szinte minden területén, aminek egyik hatásaként egyre több munkavállalót foglalkoztat a kérdés: lehet-e a munkabért euróban megkapni? A Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég HR Services üzletág tapasztalata szerint erőteljesen megnőtt az érdeklődés a vállalati szektor felől aziránt, hogy miként lehet megoldani a munkabér euróban történő kifizetését. A tanácsadó cég összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Euróban a munkabér?

A látványos forint gyengülés megmozgatta a munkavállalók fantáziáját, ugyanis egyre többször merül fel, hogy meg éri-e a havi munkabért forint helyett euróban kérni, illetve lehetséges-e egyáltalán? A Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó megnövekedett érdeklődést tapasztal ezzel kapcsolatban, Vajna Zsófia, a cég HR Services üzletág vezetője úgy fogalmazott, hogy „Nap mint nap kapunk ezzel kapcsolatos megkeresést. Elsősorban nagyvállalatok HR osztályai keresnek meg minket azzal, hogy egyre több munkavállalójuk érdeklődik az euró alapú fizetés lehetőségéről tőlük”. Az elsődleges nyomás tehát a munkavállalóktól jön, ami logikus is, hiszen a gyenge forint esetén az euróban kapott fizetés többet ér. Az euróban történő munkabér kifizetés az unió más országaiban bevett gyakorlat, egyrészt a még a koronavírus-járvány miatt kialakult távmunka-lehetőségek, másrészt az elsősorban IT-terület felértékelődése, amely szintén lehetővé teszi a munkavállaló számára, hogy más országból dolgozzon.

A Grant Thornton szerint a kérdésben a magyar munka törvénykönyve az irányadó. A törvényben vannak olyan rendelkezések, amelyektől eltérni semmilyen módon nem lehet (tehát kényszerítő erejűek), illetve csak a törvény által megengedett szűk körben szabad eltérni. A magyar munka törvénykönyve kógens (tehát eltérést nem engedélyező) szabályként definiálja a munkabért is, amellyel kapcsolatban azt írja, hogy kizárólag forintban lehet megállapítani és kifizetni, tehát ettől a felek egyező akarattal sem térhetnek el az Mt. 165. § (1) bekezdése, e pontja alapján.

Ha a munkaszerződésben külföldi pénznem szerepel, akkor az a magyar szabályozás szerint érvénytelen és automatikusan életbe lép az a szabály, miszerint forintban kell megállapítani és kifizetni a munkabért. A törvény meghatároz kivételeket is; ezek közé tartozik az az eset, ha a munkavállaló kiküldetésben van, tehát külföldön történő munkavégzés ellenértékeként kapja meg a fizetését. És ugyancsak a kivételek közé tartoznak a vezető beosztású munkavállalók, akik esetében a munka törvénykönyve szerint szintén lehetséges például EUR-ban megállapítani a munkabért.

A tapasztalat az, hogy jellemzően azok a vállalkozások érdeklődnek az euróban történő kifizetés lehetőségei iránt, akik külföldi munkavállalókat foglalkoztatnak Magyarországon. Esetükben is jelentkezik az árfolyam-hatás, illetve számukra természetes igény az EUR-ban történő bérezés, már csak az uniós országban lakó családjaik miatt is. A tanácsadó cég szerint azonban még a Mt. világos megfogalmazása mellett is számos feltételnek kell teljesülnie, ill. részletszabályoknak kell megfelelni, ami miatt nem könnyű a hazai vállalatok számára euróban kifizetni a munkabért.

Vajna Zsófia szerint a vállalkozások a jelenlegi helyzetben aktívan keresik azokat a megoldásokat, amelyek révén optimalizálhatják az üzleti- mellett a HR folyamataikat is, és ezek közé tartoznak a munkabérrel kapcsolatos ügyek is, mint amilyen most a devizában történő munkabér kifizetés is. „Természetes, hogy minden vállalat megvizsgálja az euróban történő fizetés lehetőségét, hiszen ezzel is hozzájárul a munkavállalója elégedettségéhez, a lojalitás fejlesztéséhez, aminek most különösen nagy jelentősége van, hiszen egy vállalat legfőbb értéke a munkatársak tudása, és most stratégiai kérdés, hogy a legjobb munkavállalókat mindenki megtartsa” – emelte ki a szakember.

Szakemberek úgy látják, hogy a nem hazai devizán alapuló munkabér kifizetés esetén nyílik az olló, tehát egyre több munkakörben prognosztizálható az igény. A Grant Thornton ezzel együtt úgy látja, hogy a munkaerőpiac változásával (például távmunka lehetőségek), az új típusú munkakörök létrejöttével, a fizikai lét szükségtelenné válásával mind a vállalatok, mind pedig a munkavállalók a rugalmas megoldásokat keresik. Ebből a szempontból a szigorú magyar szabályozás ronthatja Magyarország versenyképességét, akár azzal is, ha megoldható az eurós munkabérkifizetés, csak éppen túlbonyolított és adminisztrációval terhelt az eljárás. A HR Services üzletág szakemberei úgy vélik, hogy jelentős mértékben lehetne kedvezni a magyar vállalatoknak azzal, ha könnyítenék a devizás kifizetést, hiszen ezáltal megszűnne az ebbéli hátrány a nemzetközi vállalatokkal szemben. Ez pedig adott esetben munkaerőmegtartó hatású is lehet.

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna kényszerből a kormány, mert nem jön pénz az Uniótól

A magyar kormány akár már egy adó- nyugdíjreformot is bevállalna mindannak érdekében, hogy hozzáférhessen a Covid-járvány utáni létrehozott helyreállítási alap (RRF) pénzeihez - írja a Népszavára hivatkozva a napi.hu. A cikk háttere a magyar RRF-tervhez készített bizottsági összefoglaló anyagok tartalma.
2022. 12. 07. 04:01
Megosztás:

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem? Tisztába tesszük!

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.
2022. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre - közölte az OTP az MTI megkeresésére kedden.
2022. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Új trolibuszok álltak forgalomba Budapesten

Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és alacsonypadlós járművek a 75-ös és a 80-as vonalon közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati támogatás felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató vállalat, a Tettye Forrásház Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:00
Megosztás:

A MET csoport belépett a román megújulóenergia-piacra

Belépett a romániai megújulóenergia-piacra a svájci központú MET csoport; az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás: