Euróban a munkabér?

A 400 és 410 körüli forint-euró árfolyam nem várt eseményeket generál a hazai üzleti szektor szinte minden területén, aminek egyik hatásaként egyre több munkavállalót foglalkoztat a kérdés: lehet-e a munkabért euróban megkapni? A Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég HR Services üzletág tapasztalata szerint erőteljesen megnőtt az érdeklődés a vállalati szektor felől aziránt, hogy miként lehet megoldani a munkabér euróban történő kifizetését. A tanácsadó cég összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Euróban a munkabér?

A látványos forint gyengülés megmozgatta a munkavállalók fantáziáját, ugyanis egyre többször merül fel, hogy meg éri-e a havi munkabért forint helyett euróban kérni, illetve lehetséges-e egyáltalán? A Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó megnövekedett érdeklődést tapasztal ezzel kapcsolatban, Vajna Zsófia, a cég HR Services üzletág vezetője úgy fogalmazott, hogy „Nap mint nap kapunk ezzel kapcsolatos megkeresést. Elsősorban nagyvállalatok HR osztályai keresnek meg minket azzal, hogy egyre több munkavállalójuk érdeklődik az euró alapú fizetés lehetőségéről tőlük”. Az elsődleges nyomás tehát a munkavállalóktól jön, ami logikus is, hiszen a gyenge forint esetén az euróban kapott fizetés többet ér. Az euróban történő munkabér kifizetés az unió más országaiban bevett gyakorlat, egyrészt a még a koronavírus-járvány miatt kialakult távmunka-lehetőségek, másrészt az elsősorban IT-terület felértékelődése, amely szintén lehetővé teszi a munkavállaló számára, hogy más országból dolgozzon.

A Grant Thornton szerint a kérdésben a magyar munka törvénykönyve az irányadó. A törvényben vannak olyan rendelkezések, amelyektől eltérni semmilyen módon nem lehet (tehát kényszerítő erejűek), illetve csak a törvény által megengedett szűk körben szabad eltérni. A magyar munka törvénykönyve kógens (tehát eltérést nem engedélyező) szabályként definiálja a munkabért is, amellyel kapcsolatban azt írja, hogy kizárólag forintban lehet megállapítani és kifizetni, tehát ettől a felek egyező akarattal sem térhetnek el az Mt. 165. § (1) bekezdése, e pontja alapján.

Ha a munkaszerződésben külföldi pénznem szerepel, akkor az a magyar szabályozás szerint érvénytelen és automatikusan életbe lép az a szabály, miszerint forintban kell megállapítani és kifizetni a munkabért. A törvény meghatároz kivételeket is; ezek közé tartozik az az eset, ha a munkavállaló kiküldetésben van, tehát külföldön történő munkavégzés ellenértékeként kapja meg a fizetését. És ugyancsak a kivételek közé tartoznak a vezető beosztású munkavállalók, akik esetében a munka törvénykönyve szerint szintén lehetséges például EUR-ban megállapítani a munkabért.

A tapasztalat az, hogy jellemzően azok a vállalkozások érdeklődnek az euróban történő kifizetés lehetőségei iránt, akik külföldi munkavállalókat foglalkoztatnak Magyarországon. Esetükben is jelentkezik az árfolyam-hatás, illetve számukra természetes igény az EUR-ban történő bérezés, már csak az uniós országban lakó családjaik miatt is. A tanácsadó cég szerint azonban még a Mt. világos megfogalmazása mellett is számos feltételnek kell teljesülnie, ill. részletszabályoknak kell megfelelni, ami miatt nem könnyű a hazai vállalatok számára euróban kifizetni a munkabért.

Vajna Zsófia szerint a vállalkozások a jelenlegi helyzetben aktívan keresik azokat a megoldásokat, amelyek révén optimalizálhatják az üzleti- mellett a HR folyamataikat is, és ezek közé tartoznak a munkabérrel kapcsolatos ügyek is, mint amilyen most a devizában történő munkabér kifizetés is. „Természetes, hogy minden vállalat megvizsgálja az euróban történő fizetés lehetőségét, hiszen ezzel is hozzájárul a munkavállalója elégedettségéhez, a lojalitás fejlesztéséhez, aminek most különösen nagy jelentősége van, hiszen egy vállalat legfőbb értéke a munkatársak tudása, és most stratégiai kérdés, hogy a legjobb munkavállalókat mindenki megtartsa” – emelte ki a szakember.

Szakemberek úgy látják, hogy a nem hazai devizán alapuló munkabér kifizetés esetén nyílik az olló, tehát egyre több munkakörben prognosztizálható az igény. A Grant Thornton ezzel együtt úgy látja, hogy a munkaerőpiac változásával (például távmunka lehetőségek), az új típusú munkakörök létrejöttével, a fizikai lét szükségtelenné válásával mind a vállalatok, mind pedig a munkavállalók a rugalmas megoldásokat keresik. Ebből a szempontból a szigorú magyar szabályozás ronthatja Magyarország versenyképességét, akár azzal is, ha megoldható az eurós munkabérkifizetés, csak éppen túlbonyolított és adminisztrációval terhelt az eljárás. A HR Services üzletág szakemberei úgy vélik, hogy jelentős mértékben lehetne kedvezni a magyar vállalatoknak azzal, ha könnyítenék a devizás kifizetést, hiszen ezáltal megszűnne az ebbéli hátrány a nemzetközi vállalatokkal szemben. Ez pedig adott esetben munkaerőmegtartó hatású is lehet.

A The Graph (GRT) bejelenti a Műszaki Tanácsadó Testületet, a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX) folytatják a növekedést

A The Graph (GRT) épp most jelentette be Műszaki Tanácsadó Testületét, ami jelentős mérföldkő a projekt számára. Közben két másik kriptopénz vonzza magára a figyelmet - a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX). Miközben lehet, hogy már ismered az AGIX-et, a KANG egy 2. fázisnál járó előértékesítési sztár, ami lehet, hogy a következő 100x-es meme coin lesz 2024-ben. Tudd meg, miért.
2024. 02. 24. 07:00
Megosztás:

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás:

Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolgot találtak ki helyette

A magyarországi adatok alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Hatalmas szám ez! Ön vajon ebből mennyit adott fel? Hány órát állt ezért sorban a postahivatalokban?
2024. 02. 24. 02:20
Megosztás:

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.
2024. 02. 24. 02:00
Megosztás:

5,6 millió forinttal több lakáshitelre volt elég a tavaly decemberi átlagkereset, mint egy évvel korábban

2023 decemberében átlagosan nettó 451 300 forintot keresett egy teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar munkavállaló a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. Ekkora jövedelem 20 éves futamidőre 29,1 millió forint lakáshitelre volt elegendő akkor. Ez 5,6 millió forintos növekedés egy év alatt úgy, hogy közben a lakásárak sok helyütt csökkentek.
2024. 02. 24. 01:00
Megosztás:

A Sponge kriptó elérte a 10 millió dollárnyi lekötött érmét, óriási hozamok a láthatáron

Az egyik legtutibb mostani mém érme, a Sponge február elején közölte, hogy elindítja új verzióját a Polygon hálózaton. A friss üdvöske érkezése miatt eddig már több mint 10,26 millió dollárt stakeltek és bridgeltek. A számok alakulását a projekt honlapján, valós időben lehet követni.
2024. 02. 24. 00:01
Megosztás:

Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.
2024. 02. 23. 23:00
Megosztás:

Az időjárás továbbra sem ideális

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 02. 23. 22:00
Megosztás:

Bizakodóan zárta a tavalyi évet a Mabisz

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot 2023-ban, ez mintegy 5 százalékkal több az előző évinél - mondta a szövetség elnöke a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 23. 21:00
Megosztás:

Magyar Telekom eredmények és globális minimumadó

Jó eredménnyel, s még annál is kellemesebb osztalék, illetve saját részvény visszavásárlási javaslattal örvendeztetett meg bennünket a Magyar Telekom a tegnap piaczárás után közzétett éves jelentésében.
2024. 02. 23. 20:00
Megosztás:

Nagyon pörög a brit gazdaság

Kilenc hónapja nem mért csúcsra emelkedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor erősödő teljesítménye miatt.
2024. 02. 23. 19:30
Megosztás:

Pozitívan zártak az európai tőzsdék pénteken

Indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 02. 23. 19:00
Megosztás:

A BUX picit nőtt, a Telekom drágult

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
2024. 02. 23. 18:30
Megosztás:

Megvan mire költenek leginkább az OTP-s ügyfelek

Az OTP Bank ügyfelei a családtámogatási forrásokat nagy részben energetikai felújításokra és energetikahatékony ingatlanok építésére költötték. Az állami támogatások felhasználásából jól látható, hogy az energiahatékonyságra való törekvés jelen van az ügyfelek mindennapjaiban - közölte az OTP Bank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 23. 18:00
Megosztás:

Megerősödött a K&H besorolása

Megerősítette csütörtökön a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti osztályzatait a tavaly június óta érvényben lévő elsőrendű "A3/Prime-2" szinten a Moody's Investors Service.
2024. 02. 23. 17:30
Megosztás:

Szentendrén építkezik a Spar

A Spar 3,6 milliárd forintos beruházással új áruházat épít Szentendrén.
2024. 02. 23. 17:00
Megosztás: