Európa már 2025-re túlteljesítheti a 30 GW-os napelemgyártási kapacitást

Az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség tagjainak új adatai szerint az iparág a küszöbén áll annak, hogy a fotovoltaikus-értéklánc egészében több mint 30 GW éves gyártási kapacitást építsen ki.

Európa már 2025-re túlteljesítheti a 30 GW-os napelemgyártási kapacitást

Az Európai Bizottság által életre hívott Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség (ESIA), amelynek titkárságában az EIT InnoEnergy, valamint az irányítóbizottságában a SolarPower Europe és az Európai Napelemgyártási Tanács is részt vesz, friss jelentésében rámutatott, hogy Európa a megfelelő politikai támogatással 2025-re akár túl is szárnyalhatja az EU által kitűzött 30 GW-os éves napelemgyártási kapacitást. Ez a megállapítás a kevesebb mint egy éve (2022 decemberében) megalakult ESIA munkacsoportjainak átfogó cselekvési tervét vette alapul, amelynek fő célja a nemzetközi ellátási lánc versenyképességének javítása, szem előtt tartva az olyan megfontolásokat, mint az energiaköltségek, a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a nyomon követhetőség.

„A Bizottság határozottan támogatja az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség törekvéseit a napelemes gyártás uniós fellendítésére. Ahogyan azt a nettó zéró iparági intézkedéscsomag is rögzíti, célunk a nettó zéró technológiák elterjedését gátló szabályozási akadályok leküzdése, amelyben központi szerepet játszik a fotovoltaika és végső soron az EU energiaügyi rugalmasságának és versenyképességének növelése.” – mondta Kerstin Jorna, az Európai Bizottság belső piacokért, az iparért és a kisvállalkozásokért felelős vezetője.

Tavaly december óta az EISA munkacsoportjai a cselekvési tervben meghatározott kulcsfontosságú intézkedések végrehajtásán dolgoznak. Ennek részeként foglalkoznak az energiaárak szabályozására vonatkozó jogszabályok kiigazításával az Európa számára stratégiai jelentőséggel bíró, energiaintenzív iparágak igényeinek figyelembevétele mellett. Továbbá szabályozási és szakpolitikai megoldásokat keresnek a kínai napelemes üveggel kapcsolatos problémák megoldására, szem előtt tartva az újrahasznosíthatóságra és a CO2-szintre gyakorolt hatásokat. A munkacsoportok szintén kiemelt figyelmet fordítanak a teljes fotovoltaikus-értéklánc mentén megmutatkozó hiányosságok beazonosítására (mind az OPEX, mind a CAPEX terén), a kínai és az amerikai támogatási rendszerekkel összehasonlítva.

A szakemberek felmérték azt is, hogy a 30 GW-nyi fotovoltaikus napelemgyártás áthelyezése az EU-ba akár 50.000 új, szakképzett munkavállalót is igényelhet, ami 2027-ig együtt járna 30.000 munkavállaló tovább- és átképzésével. Emiatt elindítják az egész EU-ra kiterjedő, a tantervi követelményeket, a tanúsítási rendszereket és a képzési akkreditációs folyamatokat is magában foglaló készségfejlesztési ütemterv kidolgozását. Továbbá létrehozzák a Napenergia-akadémiát az új tantervekhez és a távoktatáshoz való szélesebb körű hozzáférés lehetővé tétele érdekében.

Az Európai Bizottság által 2022 decemberében létrehozott ESIA, amely több mint 120 tagot számlál 17 országból, egy olyan európai ipar növekedését szorgalmazza, ami a teljes értéklánc mentén áttörést jelentő napelemes technológiákat fejleszt és forgalmaz, miközben innovatívabb, hatékonyabb, körforgásos és fenntarthatóbb termékeket eredményez, elősegítve az EU éghajlati és energetikai célkitűzéseinek megvalósítását.

Alulteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.
2023. 11. 29. 19:00
Megosztás:

London kivételével pluszban zártak az európai tőzsdék

London kivételével erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2023. 11. 29. 18:30
Megosztás:

Nőtt a kötelező biztosítást váltók száma

A végéhez közeledik az idei kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, amelyben a 2010 előtt gyártott személyautókra péntek éjfélig köthettek új biztosítást a tulajdonosok és üzembentartók.
2023. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye 2338 millió forint volt az idei első három negyedévben, ami 252 százalékkal magasabb a tavaly ugyanebben az időszakban elért, IFRS 17 szerinti eredményhez képest - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2023. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Bezáratott egy váci pékséget a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.
2023. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Rengeteg gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés, eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a kifizetések ütemesen folytatódnak - mondta el az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint kedden a sárospataki gazdafórumon Feldman Zsolt, aki emellett a jövőre induló új vidékfejlesztési pályázatok legfontosabb tudnivalóiról és a megváltozott agrárpiaci helyzethez való szükségszerű alkalmazkodásról is beszélt.
2023. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Nemsokára befejezik a családi bölcsődét Halásztelken

Hamarosan elkészül a családi bölcsőde Halásztelken - közölte a Pro Regio Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 16:00
Megosztás:

December 10-től érvénybe lép a MÁV az új menetrendje

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2023. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Szlovénia helikoptereket vásárol Olaszországtól

Szlovénia hat Leonardo AW-139 M típusú többcélú helikoptert vásárol Olaszországtól 188 millió euró értékben - jelentette be kedden a védelmi minisztérium.
2023. 11. 29. 15:00
Megosztás:

Nyilvános a jövő évi fogyasztóvédelemi ellenőrzések programja: mutatjuk, kik számíthatnak vizsgálatra

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó-, és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.
2023. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Nőtt a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2023. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Megújult és kibővült a KSH Ingatlanadattára

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. A lekérdezőfelületet sajtótájékoztató keretében mutatta be a KSH.
2023. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Riválisát dicsérte, az Alibabát pedig ösztönözte Jack Ma

Érdekes üzenetben válaszolt az Alibaba egyik dolgozójának posztjára a vállalat belső levelezési rendszerében az e-kereskedelmi óriás alapítója, Jack Ma.
2023. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Újabb fejlesztés az ALTEO-nál

Az ALTEO jövő év első felében újabb fejlesztésekkel bővíti a szabályozó központját.
2023. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Lezárult a foglalkoztatási program Csongrád-Csanád vármegyében

Több mint ezren jutottak álláshoz a Csongrád-Csanád vármegyében 2,087 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatás segítségével megvalósított hétéves foglalkoztatási program keretében - tájékoztatta a vármegyei önkormányzat az MTI-t.
2023. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Borsodnádasdon

Borsodnádasdon csaknem 330 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével épült új bölcsőde - közölte a Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 11:30
Megosztás:

Csoda, hogy kapható! Január 1-től a személyi kölcsönök THM plafonja 35,5%-ra csökken, hitelkártyák esetén pedig 50%-os lesz

A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.
2023. 11. 29. 11:00
Megosztás:

Uniós pénzből bővült a makói Váll-Ker Kft.

Uniós támogatással, több mint hárommilliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2023. 11. 29. 10:30
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi vegyes zárás után szerdán is vegyes indexekkel indult a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 11. 29. 10:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a hazai import és export

2023. harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14, importja 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 3,3 milliárd euró volt, 616 millió euróval több a 2022. harmadik negyedévinél - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 11. 29. 09:30
Megosztás: