Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

A gasztronómia egy igazi utazás, egy felfedezés, ahol minden falat új történetet mesél el. Hazánkban ráadásul olyan szerencsések vagyunk, hogy nem csak a fővárosba koncentrálódnak a legkiválóbb éttermek, hanem jócskán akad belőlük vidéken is, sőt! A Dining Guide Top100 Étteremkalauz legjobb vidéki éttermeket felvonultató listája igazi gasztrokörutazásra invitál, mely rangsor élén idén a tatai Platán Gourmet Étterem áll. Az idei Év Étterme díjas Pajta is a vidéki éttermek sorát erősíti, de a térképen ott szerepel Esztergom, Villány, Debrecen, Encs, Dánszentmiklós, Szeged és a Balaton-part is.

Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

Mutatjuk a listát!

Top 10 vidéki étterem 2025-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
Platán Gourmet Étterem, Tata
Pajta, Őriszentpéter
42 Restaurant, Esztergom
Sauska 48, Villány
Anyukám Mondta Étterem, Encs
Platán Bisztró, Tata
Botanica, Dánszentmiklós
Kistücsök Food&Room, Balatonszemes
Ikon Debrecen
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Platán Gourmet Étterem, Tata

Pesti István séf az elmúlt években bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját, amely a keleti és nyugati, a hagyományos magyar és kozmopolita ízek határvonalán egyensúlyoz. A Platán Gourmet konyhája emiatt nehezen kategorizálható. A saját kertészet kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Pajta, Őriszentpéter

A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntarthatóság és az Őrség gasztronómiai hagyományai iránt példaértékű. Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat. 2025-ben a Dining Guide Étteremkalauz a Pajta kiemelkedő teljesítményét az Év Étterme díjjal jutalmazta.

42 Restaurant, Esztergom

Az esztergomi 42 Restaurant két éve nyitott és azonnal berobbant a hazai gourmet éttermek élvonalába. Az étterem Esztergom hangulatos sétálóutcáján, az elegáns ROOM 42 Boutique Hotel földszintjén kapott helyet. Belső terét modern, letisztult és kortárs stílus határozza meg, melyet luxusmárkák prémium eszközei és berendezései tesznek igazán exkluzívvá. Koncepcióját jelentős mértékben formálja tulajdonosának, Varga Sándornak a szemlélete, aki a világ leghíresebb fine dining éttermeit bemutató, sikeres „Alexander the Guest” YouTube-csatornát is vezeti. A kizárólag degusztációs menüsort kínáló étterem bátran szakít a vidéki éttermek hagyományos megközelítésével, hiszen izgalmas, szabad és kreatív módon ötvözi a kortárs világkonyhák legnépszerűbb fogásait a magyar gasztronómia jellegzetes ízeivel. A 42 Restaurant konyhájának élén 2024 végétől a fiatal séftehetség, Koppány Levente áll, aki Barna Ádámot váltotta a pozícióban.

Sauska 48, Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőségét kétséget kizáróan a villányi SAUSKA 48 prezentálja, amely egy „étterem a borászat szívében”. A konyhát jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a felszabadult falusi gourmet konyha fogalmát, amelyhez méltó helyszínt a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, az ikonikus Sauska borbirtokok tulajdonosa biztosít. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. Az étterem a magyar és a sváb konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap emellett igyekszik követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy Magyarországon egyedülálló „Pillantás a nagyvilágba: Válogatás a Sauska-család pincéjéből” szekcióval is, ahol a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb, akár a ‘60- as, ‘70-es, ‘80-as évek évjárataiból választhatnak a vendégek. 

Anyukám Mondta Étterem, Encs

2025-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját az encsi Anyukám Mondta étterem, amelyet a testvárpár Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs alapított. Magyarország egyik legikonikusabb vidéki vendéglátóhelye egy igazi családi vállalkozás: míg Szabolcs a konyha vezetéséért felel, addig Szilárd feladata az értékesítés. Sikerük titka a kiemelkedő minőségű alapanyagokban, a precíz, tökéletességre törekvő konyhai filozófiában, valamint az egyszerűségben és a „kevesebb néha több” szemlélet harmonikus egyensúlyában rejlik. Az étterem kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel. A menüben megtalálhatók a kemencében sült pizzák, házi készítésű tészták, valamint a magyar konyha klasszikusai is. Az étlap eklektikus, mégis letisztult fogásai jól tükrözik az alapítók kreatív szemléletét és kiváló arányérzékét.

Platán Bisztró, Tata

A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. Az étterem koncepcióját a Platán csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorósi Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon. A Platán Bisztró konyháját a nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, amely főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben nyilvánul meg. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően fine dining jegyeket mutat, precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.

Botanica, Dánszentmiklós

A dánszentmikósi Hotel Botanica étterme valódi fine dining élményt kínál. A hotelt Zsebők Ágota és Horváth Kristóf tulajdonosok álmodták meg, inspirációként a provence-i és toszkán vidéki kúriák meghitt eleganciáját és a „small luxury” hotelek hangulatát véve alapul. Az étterem stílusa egyszerre könnyed és elegáns, konyhájának vezetéséért pedig a tehetséges séf, Munk Tamás felel. Az étterem koncepciója tökéletesen igazodik a szálloda filozófiájához: a vacsoraidőben kínált 6 fogásos degusztációs menüben harmonikusan egyesül a modern vidéki konyha innovatív szemlélete és a fine dining éttermek kifinomult minősége. Munk Tamás séf korábbi csúcsgasztronómiai tapasztalatai és természetközeli látásmódja egyedi és emlékezetes fogásokat eredményeznek.

Kistücsök Food&Room, Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. A koncepciót kialakító tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki éttermi élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő egység 3 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat, valamint egy hétvégenként működő „Séfszoba” koncepcióval, ahol az ételek egy látványkonyhában készülnek el. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal elkészített, magyar fogásokra támaszkodik.

Ikon Debrecen

A debreceni IKON a kelet-magyarországi régió egyik állócsillaga, amely évek óta kiszámíthatóan hozza a kortárs fine dining éttermekre jellemző magas színvonalat. A határozott elképzelésekkel bíró séf, Thür Ádám tizenéves angliai gyakorlat után vette át az étterem irányítását és azóta is törekszik rá, hogy közérthető, mégis modern felfogású ételek kerüljenek az étlapra. Az IKON a helyi alapanyagok használata mellett saját kerttel is rendelkezik, amely jelentős hozzáadott értéket jelent mind az ételek minőségében, mind pedig a fenntarthatóságra való törekvésben.

Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

Katkó Krisztina, a pályaelhagyó újságíróból lett séf szerelemprojektje az Alkimista Kulináris Műhely. Az itthon még szokatlan koncepciójú étterem „vacsorázó helyként” határozza meg önmagát, és kizárólag előzetes asztalfoglalással működik, a hét 3 napján. A séf friss és egyedi szemlélettel nyúl vissza az Alföld, illetve a Duna–Tisza köze hagyományos ízeihez és történelmi receptjeihez, mindezt egy kreatív, 21. századi felfogásban tálalva. A tematikus, degusztációs menüsor 2-3 hetente változik, valamint mindig szorosan kötődik az adott évszak történetéhez. Az Alkimista egy igazi modern „chef’s table” élményt kínál és a Dining Guide véleménye szerint a délkelet-magyarországi régió legjobb étterme.

Legalább 1,2 milliós nettó kereset kell majd az Otthon Start és a CSOK Plusz teljes kihasználásához

150 millió forintra emeli a kormány a szeptemberben induló Otthon Start lakáshitellel megvásárolható családi házak maximális értékét, míg a lakások esetében marad a 100 millió forintos plafon. Ezzel azokat kívánják támogatni, akik gyereket vállalnának, így kombinálni tudják a CSOK Plussszal, ami összességében akár 100 millió forint finanszírozást is jelenthet. Ehhez azonban módosítani kell a CSOK Plusz jogszabályt, itt ugyanis az első közös lakásszerzők esetében az ingatlan bekerülési költsége nem haladhatja meg a 80 millió forintot - jegyzi meg Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. A másik akadályt a támogatások kihasználásához szükséges nettó igazolt jövedelem jelentheti a szakértő szerint.
2025. 07. 15. 04:00
Megosztás:

Hogyan csökkentsük a nyári szünet költségeit okosan?

A nyári szünet sok család számára izgalmas időszak, de pénzügyi szempontból komoly kihívást is jelenthet. A gyerekek szórakoztatása, a közös programok és a mindennapi ellátás extra kiadásokkal jár, különösen akkor, ha több hét szabadságot kell lefedni valamilyen elfoglaltsággal. A kérdés az, lehet-e úgy nyarat tervezni, hogy ne menjen rá a fél éves megtakarítás?
2025. 07. 15. 03:00
Megosztás:

Fokozottan ellenőrzi a BKK a klímák működését

Fokozottan ellenőrzi a nyári időszakban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a klímák működését a közösségi közlekedés járművein - tudatta a társaság hétfőn az MTI-vel.
2025. 07. 15. 02:30
Megosztás:

Az Egyesült Államok új szintre emelheti a kriptopiacot

A Bitcoin áttörte a 120 ezer dolláros szintet, ezzel ismét új csúcsot ért el.
2025. 07. 15. 01:00
Megosztás:

A Pump.fun ICO 12 perc alatt 500 milliót gyűjtött, és a Snorter is kiválóan teljesít

A Pump.fun kezdeti tokenkibocsátása (ICO) csupán 12 perc leforgása alatt 500 millió dollárt gyűjtött össze. Ezzel az egyik legsikeresebb ICO-vá vált a kriptovaluták történelmében. Az előértékesítésen keresztül a befektetők $PUMP tokeneket tudtak vásárolni, amely a Pump.fun ökoszisztémájának natív tokene, és a teljes ökoszisztéma mozgatórugója.
2025. 07. 15. 00:01
Megosztás:

Űripari hálózat létrehozásáról született megállapodás

Hungarian Spacelab Network néven űripari hálózat létrehozásáról született megállapodás kilenc egyetem, két minisztérium és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat között, az aláírási ceremóniát hétfőn tartották Budapesten.
2025. 07. 14. 23:30
Megosztás:

A horvát kormány nem szabályozza tovább az üzemanyagok árát

Horvátország kormánya úgy döntött, hogy a kőolajszármazékok legmagasabb kiskereskedelmi árának meghatározásáról szóló rendeletet a továbbiakban nem alkalmazza, amit a globális piaci trendek alapos elemzésének és nyomon követésének eredményével magyarázott.
2025. 07. 14. 22:30
Megosztás:

Fokozná a kiskorúak védelmét az online térben az EB

Az Európai Bizottság iránymutatásokat tett közzé hétfőn a kiskorúak védelmének fokozására az online térben, valamint bemutatott egy életkort ellenőrző alkalmazást annak biztosítására, hogy a gyermekek és a fiatalok továbbra is élvezhessék az online világ kínálta lehetőségeket, például a tanulást és a kommunikációt, miközben csökken a káros tartalmaknak és viselkedésnek való kitettségük kockázata.
2025. 07. 14. 21:30
Megosztás:

Az első fél évben nőtt az ingatlan adásvételek száma

Idén az év első hat hónapjában az ingatlan adásvételek száma országosan 63 390 volt, ami éves összevetésben 2,8 százalékos növekedés, emellett a hitelpiacon is folytatódott az élénkülés: a hitelezés volumene 23 százalékkal nőtt 2024 azonos időszakához képest - közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2025. 07. 14. 21:00
Megosztás:

MNB: jóval infláció felett nőtt a tőkepiaci szereplők, pénztárak, biztosítók forgalma 2024-ben

A magyarországi öngondoskodási, biztosítási és tőkepiaci szektor, valamint a közvetítők egyaránt kétszámjegyű, az inflációt jelentősen meghaladó forgalomnövekedést könyvelhettek el 2024-ben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel hétfőn.
2025. 07. 14. 20:00
Megosztás:

Giorgia Meloni a kereskedelmi háború veszélyeire figyelmeztetett

A kereskedelmi háború mindannyiunkat gyengébbé tenne a közös globális kihívásokkal szemben - figyelmeztetett Giorgia Meloni olasz kormányfő vasárnap este kiadott közleményében az amerikai elnök vámpolitikai bejelentésére reagálva.
2025. 07. 14. 18:30
Megosztás:

Feltörekvő innováció: öt figyelemre méltó biotech start-up Magyarországról

A hazai biotechnológiai szektor évek óta dinamikus átalakuláson megy keresztül. A nemzetközi versenypályára belépő start-upok már nem csupán kutatásban, hanem konkrét diagnosztikai és terápiás alkalmazásokban is nemzetközi színvonalú eredményeket mutatnak.
2025. 07. 14. 18:00
Megosztás:

18 milliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési pályázat indul 5000 lakos alatti településeknek

Hétfőtől pályázhatnak az 5000 lakos alatti települések a helyi közvilágítás korszerűsítésére; a Magyar Falu Program keretében, a Jedlik Ányos Energetikai Program forrásaiból összesen 18 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2025. 07. 14. 17:30
Megosztás:

Indul a nyári szezonális ellenőrzés

Július 15-én, kedden elindul a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeletet irányító Tállai András, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára rendelt el - jelentette be hétfői közleményében a minisztérium.
2025. 07. 14. 17:00
Megosztás:

Folytatódhat a fellendülés a budapesti szállodapiacon

Minden előzetes elemzői várakozást felülmúlt a kelet-közép-európai és ezen belül a budapesti szállodapiac teljesítménye 2024-ben. A szektor növekedése idén is folytatódhat, a nemzetközi vendégéjszakák száma az év végére az eddigi rekordév, 2019 szintjét is meghaladhatja - tájékoztatta a CBRE az MTI-t hétfőn.
2025. 07. 14. 16:30
Megosztás:

Ide 30, oda 27

Szóval nem 20, nem 50, hanem most inkább 30 százalékos általános vámot vetne ki Trump az EU-ra augusztus 1-től (na meg Mexikóra is).
2025. 07. 14. 16:00
Megosztás:

Feltörekvő innováció: öt figyelemre méltó biotech start-up Magyarországról

A hazai biotechnológiai szektor évek óta dinamikus átalakuláson megy keresztül. A nemzetközi versenypályára belépő start-upok már nem csupán kutatásban, hanem konkrét diagnosztikai és terápiás alkalmazásokban is nemzetközi színvonalú eredményeket mutatnak.
2025. 07. 14. 15:30
Megosztás:

Több hibát is találtak a rumok ellenőrzésekor

Rumokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy terméknél jelölési hibát találtak, egynél pedig élelmiszerminőségi probléma miatt intézkedtek a szakemberek; a hivatal mindkét forgalmazóval szemben eljárást indított és csaknem 700 ezer forint bírságot szabott ki - közölte a Nébih a honlapján hétfőn.
2025. 07. 14. 15:00
Megosztás:

Erőteljesen csökkent a BASF negyedéves nyeresége

A vártnál jelentősebben csökkent a Magyarországon is jelen lévő BASF német vegyipari vállalat nyeresége az idei második negyedévben, miközben rontotta idei eredményelőrejelzését - áll a cég honlapján.
2025. 07. 14. 14:30
Megosztás:

Nőtt az ingatlanadásvételek és a hitelezés volumene 2025 első félévében

A Duna House legfrissebb ingatlanpiaci adatai alapján a hazai lakáspiac a nyári hónapok kezdetén is stabil aktivitást mutatott: 2025 júniusában országosan 9 908 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami 6,3%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának értékét.
2025. 07. 14. 14:00
Megosztás: