Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

A gasztronómia egy igazi utazás, egy felfedezés, ahol minden falat új történetet mesél el. Hazánkban ráadásul olyan szerencsések vagyunk, hogy nem csak a fővárosba koncentrálódnak a legkiválóbb éttermek, hanem jócskán akad belőlük vidéken is, sőt! A Dining Guide Top100 Étteremkalauz legjobb vidéki éttermeket felvonultató listája igazi gasztrokörutazásra invitál, mely rangsor élén idén a tatai Platán Gourmet Étterem áll. Az idei Év Étterme díjas Pajta is a vidéki éttermek sorát erősíti, de a térképen ott szerepel Esztergom, Villány, Debrecen, Encs, Dánszentmiklós, Szeged és a Balaton-part is.

Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

Mutatjuk a listát!

Top 10 vidéki étterem 2025-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
Platán Gourmet Étterem, Tata
Pajta, Őriszentpéter
42 Restaurant, Esztergom
Sauska 48, Villány
Anyukám Mondta Étterem, Encs
Platán Bisztró, Tata
Botanica, Dánszentmiklós
Kistücsök Food&Room, Balatonszemes
Ikon Debrecen
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Platán Gourmet Étterem, Tata

Pesti István séf az elmúlt években bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját, amely a keleti és nyugati, a hagyományos magyar és kozmopolita ízek határvonalán egyensúlyoz. A Platán Gourmet konyhája emiatt nehezen kategorizálható. A saját kertészet kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Pajta, Őriszentpéter

A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntarthatóság és az Őrség gasztronómiai hagyományai iránt példaértékű. Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat. 2025-ben a Dining Guide Étteremkalauz a Pajta kiemelkedő teljesítményét az Év Étterme díjjal jutalmazta.

42 Restaurant, Esztergom

Az esztergomi 42 Restaurant két éve nyitott és azonnal berobbant a hazai gourmet éttermek élvonalába. Az étterem Esztergom hangulatos sétálóutcáján, az elegáns ROOM 42 Boutique Hotel földszintjén kapott helyet. Belső terét modern, letisztult és kortárs stílus határozza meg, melyet luxusmárkák prémium eszközei és berendezései tesznek igazán exkluzívvá. Koncepcióját jelentős mértékben formálja tulajdonosának, Varga Sándornak a szemlélete, aki a világ leghíresebb fine dining éttermeit bemutató, sikeres „Alexander the Guest” YouTube-csatornát is vezeti. A kizárólag degusztációs menüsort kínáló étterem bátran szakít a vidéki éttermek hagyományos megközelítésével, hiszen izgalmas, szabad és kreatív módon ötvözi a kortárs világkonyhák legnépszerűbb fogásait a magyar gasztronómia jellegzetes ízeivel. A 42 Restaurant konyhájának élén 2024 végétől a fiatal séftehetség, Koppány Levente áll, aki Barna Ádámot váltotta a pozícióban.

Sauska 48, Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőségét kétséget kizáróan a villányi SAUSKA 48 prezentálja, amely egy „étterem a borászat szívében”. A konyhát jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a felszabadult falusi gourmet konyha fogalmát, amelyhez méltó helyszínt a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, az ikonikus Sauska borbirtokok tulajdonosa biztosít. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. Az étterem a magyar és a sváb konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap emellett igyekszik követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy Magyarországon egyedülálló „Pillantás a nagyvilágba: Válogatás a Sauska-család pincéjéből” szekcióval is, ahol a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb, akár a ‘60- as, ‘70-es, ‘80-as évek évjárataiból választhatnak a vendégek. 

Anyukám Mondta Étterem, Encs

2025-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját az encsi Anyukám Mondta étterem, amelyet a testvárpár Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs alapított. Magyarország egyik legikonikusabb vidéki vendéglátóhelye egy igazi családi vállalkozás: míg Szabolcs a konyha vezetéséért felel, addig Szilárd feladata az értékesítés. Sikerük titka a kiemelkedő minőségű alapanyagokban, a precíz, tökéletességre törekvő konyhai filozófiában, valamint az egyszerűségben és a „kevesebb néha több” szemlélet harmonikus egyensúlyában rejlik. Az étterem kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel. A menüben megtalálhatók a kemencében sült pizzák, házi készítésű tészták, valamint a magyar konyha klasszikusai is. Az étlap eklektikus, mégis letisztult fogásai jól tükrözik az alapítók kreatív szemléletét és kiváló arányérzékét.

Platán Bisztró, Tata

A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. Az étterem koncepcióját a Platán csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorósi Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon. A Platán Bisztró konyháját a nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, amely főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben nyilvánul meg. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően fine dining jegyeket mutat, precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.

Botanica, Dánszentmiklós

A dánszentmikósi Hotel Botanica étterme valódi fine dining élményt kínál. A hotelt Zsebők Ágota és Horváth Kristóf tulajdonosok álmodták meg, inspirációként a provence-i és toszkán vidéki kúriák meghitt eleganciáját és a „small luxury” hotelek hangulatát véve alapul. Az étterem stílusa egyszerre könnyed és elegáns, konyhájának vezetéséért pedig a tehetséges séf, Munk Tamás felel. Az étterem koncepciója tökéletesen igazodik a szálloda filozófiájához: a vacsoraidőben kínált 6 fogásos degusztációs menüben harmonikusan egyesül a modern vidéki konyha innovatív szemlélete és a fine dining éttermek kifinomult minősége. Munk Tamás séf korábbi csúcsgasztronómiai tapasztalatai és természetközeli látásmódja egyedi és emlékezetes fogásokat eredményeznek.

Kistücsök Food&Room, Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. A koncepciót kialakító tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki éttermi élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő egység 3 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat, valamint egy hétvégenként működő „Séfszoba” koncepcióval, ahol az ételek egy látványkonyhában készülnek el. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal elkészített, magyar fogásokra támaszkodik.

Ikon Debrecen

A debreceni IKON a kelet-magyarországi régió egyik állócsillaga, amely évek óta kiszámíthatóan hozza a kortárs fine dining éttermekre jellemző magas színvonalat. A határozott elképzelésekkel bíró séf, Thür Ádám tizenéves angliai gyakorlat után vette át az étterem irányítását és azóta is törekszik rá, hogy közérthető, mégis modern felfogású ételek kerüljenek az étlapra. Az IKON a helyi alapanyagok használata mellett saját kerttel is rendelkezik, amely jelentős hozzáadott értéket jelent mind az ételek minőségében, mind pedig a fenntarthatóságra való törekvésben.

Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

Katkó Krisztina, a pályaelhagyó újságíróból lett séf szerelemprojektje az Alkimista Kulináris Műhely. Az itthon még szokatlan koncepciójú étterem „vacsorázó helyként” határozza meg önmagát, és kizárólag előzetes asztalfoglalással működik, a hét 3 napján. A séf friss és egyedi szemlélettel nyúl vissza az Alföld, illetve a Duna–Tisza köze hagyományos ízeihez és történelmi receptjeihez, mindezt egy kreatív, 21. századi felfogásban tálalva. A tematikus, degusztációs menüsor 2-3 hetente változik, valamint mindig szorosan kötődik az adott évszak történetéhez. Az Alkimista egy igazi modern „chef’s table” élményt kínál és a Dining Guide véleménye szerint a délkelet-magyarországi régió legjobb étterme.

Növekszik a gyertyák exportja Magyarországról 2020 és 2024 között. A fő célpiacok: Németország, Dánia és Csehország

November 1-jén, mindenszentek napján Magyarországon is milliók gyújtanak gyertyát a temetőkben, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Bár az ünnep elsősorban lelki jelentőséggel bír, a külkereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a gyertyaipar gazdasági szempontból is fontos szerepet tölt be. Az Akcenta, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) adatai alapján készült elemzése szerint Magyarország gyertyaexportja 2020 és 2024 között 34,8 millió euróról 54,2 millió euróra nőtt. Bár 2023-hoz képest 9,3%-os visszaesés figyelhető meg, az ágazat továbbra is pozitív külkereskedelmi egyenleget mutat – 2024-ben ez 4,06 millió eurót tett ki.
2025. 10. 30. 13:30
Megosztás:

A Bitget és a Nansen közös jelentése 23,1 milliárd dolláros intézményi likviditási növekedést mutat, miközben a Bitget UEX újradefiniálja a piaci hozzáférést

A világ legnagyobb univerzális tőzsdéjeként (Universal Exchange – UEX) ismert Bitget a Nansennel közösen készített új likviditási elemzésben kapott kiemelt szerepet, amely a kriptovaluták intézményi elfogadásában betöltött gyorsuló szerepét vizsgálja.
2025. 10. 30. 13:00
Megosztás:

Továbbra sem tudott igazán megindulni a magyar gazdaság

2025 harmadik negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,6%-kal haladta meg az előző év azonos negyedévét. A második negyedévhez képest stagnált a GDP.
2025. 10. 30. 12:30
Megosztás:

Megegyezett a közös programban az új kormánykoalícióról tárgyaló három cseh párt

Megegyezett a közös programban - amely a jövőbeni kormányprogram alapját, lényegét fogja képezni - szerdán Prágában az új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaló három cseh párt.
2025. 10. 30. 12:00
Megosztás:

Az XRP túlteljesítette a Bitcoin, Ethereum és Solana együttes piaci kapitalizációját a harmadik negyedévben

A vezető elemzőcég, a Messari kedden tette közzé a „State of the XRP Ledger” című jelentését, amely az XRP Ledger növekvő erejét emeli ki az idei év harmadik negyedévében.
2025. 10. 30. 11:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Többnyire a negatív tartományban álltak ma reggel az ázsiai-csendes-óceáni térség tőzsdéi.
2025. 10. 30. 11:00
Megosztás:

A Fed döntését követően emelkedett az amerikai 10 éves hozam, miközben az európai hosszú hozamokban nem volt érdemi mozgás

A Fed tegnap a vártnak megfelelően 25 bázisponttal, 3,75-4%-ra csökkentette az irányadó kamat célsávját, egy döntéshozó 50 bázispontos vágásra szavazott, egy pedig tartásra.
2025. 10. 30. 10:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a Wall Street vezető indexei

A szerdai kereskedés során vegyesen zártak az amerikai részvénypiacok.
2025. 10. 30. 10:00
Megosztás:

Vegyesen zártak tegnap a mértékadó nyugat-európai indexek

Vegyesen zártak tegnap a főbb európai részvénypiacok. Az első becslés szerint a spanyol gazdaság 0,6%-kal nőtt az előző negyedévhez képest a harmadik negyedévben, ami elmarad a második negyedévi 0,8%-tól, de összhangban van a várakozásokkal.
2025. 10. 30. 09:30
Megosztás:

A magyar közbeszerzési rendszer még Brüsszel szerint is a harmadik legjobb Európában

„A GVH erős támasz a közbeszerzési kartellek feltárásában” – hívta fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) „Tízéves a közbeszerzési törvény” című konferenciáján, Budapesten. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke aláhúzta: a nemzeti versenyhatóság figyel és határozottan fellép a kartell megállapodásokkal szemben. A GVH évente több mint 1500 tendert vizsgál, amely nemzetközi összevetésben is figyelemre méltó.
2025. 10. 30. 09:00
Megosztás:

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült a forint árfolyama csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2025. 10. 30. 08:30
Megosztás:

Megállt a külpiaci növekedés – trend vagy átmenet?

Megtorpant a külpiaci nyitás a hazai nagyvállalatok körében: az exportkilátások látványosan romlottak, a korábbi növekedési várakozásokat csökkenő tendencia váltja. A vállalatvezetők óvatosabbá váltak, a külpiacokra lépést egyre kevesebben tervezik, miközben az exportból származó árbevétel csökkenésére számítók aránya folyamatosan nő. A bizonytalan nemzetközi hangulat és az aktuális gazdaságpolitikai kérdőjelek tovább erősítik a kivárást.
2025. 10. 30. 08:00
Megosztás:

Ez a két tulajdonság ma többet érhet a diplománál a munkaerőpiacon

A WHC és az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány közös kutatása szerint a vállalatok ma már nem csupán szakmai tudást, hanem egyre inkább speciális személyes készségeket és kompetenciákat keresnek a munkavállalókban. A tanulmány rávilágít, hogy a digitalizáció és a zöld átállás korában a tehetség fogalma átértékelődött: a kimagasló intellektuális képességek mellett a kreativitás, a komplex problémamegoldás és az erős motiváltság váltak a legfontosabb elvárásokká.
2025. 10. 30. 07:30
Megosztás:

Átadták Horvátország egyik legjelentősebb infrastrukturális beruházását, a Rijeka Gateway konténerterminált

Hivatalosan is átadták szerdán a fiumei Rijeka Gateway konténerterminált. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök az ünnepélyes megnyitón Horvátország egyik legjelentősebb logisztikai és infrastrukturális beruházásának nevezte a projektet, és hangsúlyozta, hogy az mintaszerű példája az állam és a magánszféra együttműködésének a kritikus infrastruktúrák fejlesztésében.
2025. 10. 30. 07:00
Megosztás:

Élő osztós játékok online: Valódi élmények otthonról

Az online kaszinók az elmúlt években világszerte egyre népszerűbbé váltak, hiszen lehetővé teszik, hogy a játékosok kényelmesen, otthonról élvezhessék a kaszinó izgalmát. Mint az online szerencsejátékok szakértője, én, István Hefler, gyakran figyelem, hogyan váltak az élő osztós játékok a legkedveltebb részévé az online kaszinóknak.
2025. 10. 30. 06:59
Megosztás:

Megjelent a madárinfluenza egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

A madárinfluenza vírus magas patogenitású, H5N1 altípusát igazolták egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei pecsenyekacsa-tartó gazdaságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai; az állomány felszámolása azonnal megkezdődött, a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hatóság szerdán a honlapján.
2025. 10. 30. 06:30
Megosztás:

Betéti akciókkal is várják a Takarékossági Világnapot a bankok

Az idén az október utolsó napjára eső Takarékossági Világnap idején is futnak vonzó kondíciókat kínáló banki betéti akciók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. Az akciók viszont kellenek is, hiszen a betétben tartott pénz legnagyobb része változatlanul lekötés nélkül pihen a folyószámlákon.
2025. 10. 30. 06:00
Megosztás:

Magyarországon egyre több űr- és védelmi ipari cég keltheti fel a befektetők érdeklődését

Magyarországon egyre több olyan szereplő van az űr- védelmi iparban, amelyek felkelthetik a magánbefektetők érdeklődését - mondta az NGM technológiáért, űriparért és védelmi iparért felelős helyettes államtitkára a 9. Venture Capital Summit elnevezésű konferencián szerdán Budapesten.
2025. 10. 30. 05:30
Megosztás:

Megduplázzák a Demján Sándor Tőkeprogramban egy vállalkozásba befektethető tőke maximális összegét

A vállalkozói igények alapján 200 millió forintról 400 millió forintra emelkedik a Demján Sándor Tőkeprogramban (DSTP) egy vállalkozásba befektethető tőke maximális összege - jelentette be Hunyadi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kis- és középvállalkozások fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára a 9. Venture Capital Summit elnevezésű konferencián szerdán Budapesten.
2025. 10. 30. 05:00
Megosztás:

Nyugat-Magyarországon a legnagyobb a kereslet felújítandó lakásokra

A felújítandó lakások aránya 2024 eleje óta stabilan 9-10% között mozog országosan, de a vásárlói szándékok mögött régiónként eltérő motivációk húzódnak meg – derül ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci elemzéséből. Míg Budapesten a tudatos befektetői szemlélet, addig Nyugat-Magyarországon az energiahatékonysági korszerűsítés és a hosszú távú tervezés, Pest vármegyében és Kelet-Magyarországon pedig az árérzékenység és a nagyobb élettér iránti igény határozza meg a keresletet.
2025. 10. 30. 04:30
Megosztás: