Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

A gasztronómia egy igazi utazás, egy felfedezés, ahol minden falat új történetet mesél el. Hazánkban ráadásul olyan szerencsések vagyunk, hogy nem csak a fővárosba koncentrálódnak a legkiválóbb éttermek, hanem jócskán akad belőlük vidéken is, sőt! A Dining Guide Top100 Étteremkalauz legjobb vidéki éttermeket felvonultató listája igazi gasztrokörutazásra invitál, mely rangsor élén idén a tatai Platán Gourmet Étterem áll. Az idei Év Étterme díjas Pajta is a vidéki éttermek sorát erősíti, de a térképen ott szerepel Esztergom, Villány, Debrecen, Encs, Dánszentmiklós, Szeged és a Balaton-part is.

Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

Mutatjuk a listát!

Top 10 vidéki étterem 2025-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
Platán Gourmet Étterem, Tata
Pajta, Őriszentpéter
42 Restaurant, Esztergom
Sauska 48, Villány
Anyukám Mondta Étterem, Encs
Platán Bisztró, Tata
Botanica, Dánszentmiklós
Kistücsök Food&Room, Balatonszemes
Ikon Debrecen
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Platán Gourmet Étterem, Tata

Pesti István séf az elmúlt években bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját, amely a keleti és nyugati, a hagyományos magyar és kozmopolita ízek határvonalán egyensúlyoz. A Platán Gourmet konyhája emiatt nehezen kategorizálható. A saját kertészet kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Pajta, Őriszentpéter

A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntarthatóság és az Őrség gasztronómiai hagyományai iránt példaértékű. Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat. 2025-ben a Dining Guide Étteremkalauz a Pajta kiemelkedő teljesítményét az Év Étterme díjjal jutalmazta.

42 Restaurant, Esztergom

Az esztergomi 42 Restaurant két éve nyitott és azonnal berobbant a hazai gourmet éttermek élvonalába. Az étterem Esztergom hangulatos sétálóutcáján, az elegáns ROOM 42 Boutique Hotel földszintjén kapott helyet. Belső terét modern, letisztult és kortárs stílus határozza meg, melyet luxusmárkák prémium eszközei és berendezései tesznek igazán exkluzívvá. Koncepcióját jelentős mértékben formálja tulajdonosának, Varga Sándornak a szemlélete, aki a világ leghíresebb fine dining éttermeit bemutató, sikeres „Alexander the Guest” YouTube-csatornát is vezeti. A kizárólag degusztációs menüsort kínáló étterem bátran szakít a vidéki éttermek hagyományos megközelítésével, hiszen izgalmas, szabad és kreatív módon ötvözi a kortárs világkonyhák legnépszerűbb fogásait a magyar gasztronómia jellegzetes ízeivel. A 42 Restaurant konyhájának élén 2024 végétől a fiatal séftehetség, Koppány Levente áll, aki Barna Ádámot váltotta a pozícióban.

Sauska 48, Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőségét kétséget kizáróan a villányi SAUSKA 48 prezentálja, amely egy „étterem a borászat szívében”. A konyhát jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a felszabadult falusi gourmet konyha fogalmát, amelyhez méltó helyszínt a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, az ikonikus Sauska borbirtokok tulajdonosa biztosít. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. Az étterem a magyar és a sváb konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap emellett igyekszik követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy Magyarországon egyedülálló „Pillantás a nagyvilágba: Válogatás a Sauska-család pincéjéből” szekcióval is, ahol a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb, akár a ‘60- as, ‘70-es, ‘80-as évek évjárataiból választhatnak a vendégek. 

Anyukám Mondta Étterem, Encs

2025-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját az encsi Anyukám Mondta étterem, amelyet a testvárpár Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs alapított. Magyarország egyik legikonikusabb vidéki vendéglátóhelye egy igazi családi vállalkozás: míg Szabolcs a konyha vezetéséért felel, addig Szilárd feladata az értékesítés. Sikerük titka a kiemelkedő minőségű alapanyagokban, a precíz, tökéletességre törekvő konyhai filozófiában, valamint az egyszerűségben és a „kevesebb néha több” szemlélet harmonikus egyensúlyában rejlik. Az étterem kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel. A menüben megtalálhatók a kemencében sült pizzák, házi készítésű tészták, valamint a magyar konyha klasszikusai is. Az étlap eklektikus, mégis letisztult fogásai jól tükrözik az alapítók kreatív szemléletét és kiváló arányérzékét.

Platán Bisztró, Tata

A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. Az étterem koncepcióját a Platán csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorósi Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon. A Platán Bisztró konyháját a nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, amely főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben nyilvánul meg. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően fine dining jegyeket mutat, precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.

Botanica, Dánszentmiklós

A dánszentmikósi Hotel Botanica étterme valódi fine dining élményt kínál. A hotelt Zsebők Ágota és Horváth Kristóf tulajdonosok álmodták meg, inspirációként a provence-i és toszkán vidéki kúriák meghitt eleganciáját és a „small luxury” hotelek hangulatát véve alapul. Az étterem stílusa egyszerre könnyed és elegáns, konyhájának vezetéséért pedig a tehetséges séf, Munk Tamás felel. Az étterem koncepciója tökéletesen igazodik a szálloda filozófiájához: a vacsoraidőben kínált 6 fogásos degusztációs menüben harmonikusan egyesül a modern vidéki konyha innovatív szemlélete és a fine dining éttermek kifinomult minősége. Munk Tamás séf korábbi csúcsgasztronómiai tapasztalatai és természetközeli látásmódja egyedi és emlékezetes fogásokat eredményeznek.

Kistücsök Food&Room, Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. A koncepciót kialakító tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki éttermi élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő egység 3 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat, valamint egy hétvégenként működő „Séfszoba” koncepcióval, ahol az ételek egy látványkonyhában készülnek el. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal elkészített, magyar fogásokra támaszkodik.

Ikon Debrecen

A debreceni IKON a kelet-magyarországi régió egyik állócsillaga, amely évek óta kiszámíthatóan hozza a kortárs fine dining éttermekre jellemző magas színvonalat. A határozott elképzelésekkel bíró séf, Thür Ádám tizenéves angliai gyakorlat után vette át az étterem irányítását és azóta is törekszik rá, hogy közérthető, mégis modern felfogású ételek kerüljenek az étlapra. Az IKON a helyi alapanyagok használata mellett saját kerttel is rendelkezik, amely jelentős hozzáadott értéket jelent mind az ételek minőségében, mind pedig a fenntarthatóságra való törekvésben.

Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

Katkó Krisztina, a pályaelhagyó újságíróból lett séf szerelemprojektje az Alkimista Kulináris Műhely. Az itthon még szokatlan koncepciójú étterem „vacsorázó helyként” határozza meg önmagát, és kizárólag előzetes asztalfoglalással működik, a hét 3 napján. A séf friss és egyedi szemlélettel nyúl vissza az Alföld, illetve a Duna–Tisza köze hagyományos ízeihez és történelmi receptjeihez, mindezt egy kreatív, 21. századi felfogásban tálalva. A tematikus, degusztációs menüsor 2-3 hetente változik, valamint mindig szorosan kötődik az adott évszak történetéhez. Az Alkimista egy igazi modern „chef’s table” élményt kínál és a Dining Guide véleménye szerint a délkelet-magyarországi régió legjobb étterme.

Erősödött csütörtök reggelre a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2025. 12. 11. 07:30
Megosztás:

Természetvédők szövetsége: Magyarország határozottan lépjen fel az EU-Mercosur egyezmény ellen

Civil és agrár szervezetek kérik a magyar kormányt, az európai parlamenti képviselőket, hogy Magyarország határozottan lépjen fel az EU-Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) egyezmény ellen - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége szerdán az MTI-vel.
2025. 12. 11. 06:30
Megosztás:

Év végi teendő az utakon: már érdemes megváltani az új matricát

December elejétől lehet megvásárolni a jövő évre érvényes autópálya-matricákat, amelynek ára az infláció mértékével drágul, ugyanakkor a felújítások miatt kedvezményeket is bevezettek. A magyar autósok zöme jövőre nem akar változtatni az autózási szokásain, a többség nyaralás és családlátogatás miatt használja a fizetős útszakaszokat, és csak azok vesznek éves országos matricát, akik rendszeresen nagy távokat tesznek meg - derül ki a Simple alkalmazás felhasználói körében végzett felmérésből.
2025. 12. 11. 06:00
Megosztás:

Több mint kétmilliárd forintból újult meg a szennyvíztisztító telep Csorváson

Több mint kétmilliárd forint uniós támogatásból újult meg a szennyvíztisztító telep Csorváson - közölte az önkormányzat szerdán.
2025. 12. 11. 05:30
Megosztás:

A logisztika legdrágább hibája az „így szoktuk” mentalitás

A magyar és közép-európai logisztikai szektorban mára olyan működési minták rögzültek, amelyek minden nap újratermelik a költségnövekedést, a kapacitáshiányt és a felesleges környezeti terhelést. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) friss elemzése szerint az „így szoktuk” logika minden szereplőt sújt: a fuvarozókat, a szállítmányozókat, az árukibocsátókat, az árufogadókat és végső soron a fogyasztókat is, miközben a rendszer hatékonysága alig javul, a pazarlás pedig folyamatosan nő. A probléma nem a technológia hiányával kezdődik, hanem a bebetonozott, hibás gyakorlatokkal.
2025. 12. 11. 05:00
Megosztás:

Átadták az építőipari szakma Lechner Ödön-díját és az Építőipari nívódíjat

Átadták az építőipari szakma kitüntetéseit szerdán Budapesten, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró ünnepi közgyűlésén. Lechner Ödön-díj elismerésben részesült Hegedűs Gergely András, a Magyar Építők főszerkesztője, Keszthelyi Tibor, a FŐMTERV Zrt. vezérigazgatója, Peterka Attila, a West Hungária Bau Kft. stratégiai igazgatója, Piltman Miklós ácsmester és Závodiné Sánta Melinda Margit, az ÉVOSZ gazdasági vezetője.
2025. 12. 11. 04:30
Megosztás:

Digitális megoldások üzletág a WTS Klientnél

A WTS Klient Gazdasági Tanácsadó Kft. korábbi Business Automation üzletága a jövőben Digitális megoldások néven működik tovább, kibővített, a digitális transzformációt támogató szolgáltatási csomaggal. A megújult üzletág a meglévő portfólió mellett már saját fejlesztésű, automatizált áfabevallási megoldást is kínál, valamint informatikai és adózási-számviteli tapasztalattal rendelkező új szakemberekkel áll ügyfelei rendelkezésére.
2025. 12. 11. 04:00
Megosztás:

Tovább erősíti régiós jelenlétét a PwC Magyarország

A PwC Magyarország új debreceni irodájának megnyitója nemcsak a vállalat, de Debrecen és a Kelet-magyarországi régió gazdasági fejlődésének szempontjából is mérföldkő. A Forest Center Debrecen irodaházban az ünnepélyes megnyitót egy nagyszabású üzleti konferencia kísérte, ahol a térség meghatározó gazdasági szereplői - Debrecen város és a Debreceni Egyetem vezetése, valamint a PwC szakértői - aktuális üzleti és adózási kérdésekről, mesterséges intelligenciáról, e-kereskedelmi jógyakorlatokról és a bértranszparencia hazai átültetéséről is megosztották tapasztalataikat.
2025. 12. 11. 03:30
Megosztás:

Döntött a Parlament! A 14. havi nyugdíj sorsa volt a tét, ez lett a vége

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a 14. havi nyugdíj bevezetéséről szóló jogszabályt; a juttatást fokozatosan vezetik be, a nyugdíjasok 2026 februárjában a teljes összeg egynegyedét kapják meg.
2025. 12. 11. 03:00
Megosztás:

Új fejezetet nyit a Netrisk: elindultak a banki összehasonlítások

Szintet lép a 2,5 millió magyar ügyfelet kiszolgáló Netrisk.hu: a biztosítási piac digitalizációjában és versenyének élénkítésében betöltött vezető szerepe után most a banki termékek összehasonlítását is elindítja a vállalat. Decemberben vált elérhetővé a személyi kölcsön- és az Otthon Start Program-hitelkalkulátor, később pedig érkezik a jelzáloghitel- és bankszámla-összehasonlítás. A cél változatlan: egyszerű, gyors és tiszta döntési lehetőséget biztosítani minden ügyfél számára. Hosszabb távon pedig a magyar lakossági hitelpiac megreformálása, digitalizációjának élénkítése. A Netrisk célja ugyanis, hogy a hagyományos kamat-összehasonlítás mellett egy minőségi rangsort, később pedig ügyfélszintű hitelminősítést is bevezessen.
2025. 12. 11. 02:30
Megosztás:

A rendeletet aláírták! 65-91 éves nyugdíjasok készüljetek!

A képviselők a kormány előterjesztését egyhangúlag, 181 igen szavazattal támogatták.
2025. 12. 11. 02:00
Megosztás:

Változik a magyar villanyszámla rendszer - aki vált, jól járhat

Magyarországon jelenleg egy új, rugalmasabb villamosenergia-díjszabási rendszer bevezetésének lehetőségét vizsgálják, amely kedvező feltételeket kínálhat azoknak, akik vállalják az átállást. A dinamikus áramárak hazai alkalmazása előtt azonban több akadály is áll. Balogh József energetikai szakértő korábban a Pénzcentrum.hu-n rámutatott, hogy ehhez többek között jelentős mennyiségű új okosmérő telepítése lenne szükséges, ezekből pedig gyakran hiány van a piacon.
2025. 12. 11. 01:00
Megosztás:

Eurót vennél? Ne tedd! A forint huzamosabb ideig megőrizheti az erejét

Idén a hazai gazdaságban szolid, 0,4 százalékos bővülés várható, ám 2026-ban fokozatos élénkülés indulhat, s ez összességében 2,8 százalékos GDP-növekedéshez vezethet jövőre.
2025. 12. 11. 00:30
Megosztás:

Újra reflektorfényben a Sui: Intézményi tőke, technikai erő és 1 milliárd dolláros TVL hajtja a fellendülést

A kriptopiac egyik legnagyobb visszatérője idén kétségtelenül a Sui ($SUI) – a blokklánc, amely nemcsak technikai alapon, hanem masszív intézményi érdeklődéssel is megerősítette pozícióját. A kereskedők figyelme újra azokra az eszközökre irányul, amelyek már bizonyítottak. A Sui most újra átlépte az 1 milliárd dolláros zárolt értéket (TVL), és úgy tűnik, még csak most kezdődött a felfutás.
2025. 12. 11. 00:01
Megosztás:

A rendészeti szervek a mai nappal átveszik a javítóintézetek irányítását és felügyeletét

A Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet szerint a javítóintézetek irányítása és fenntartása a büntetés-végrehajtási szervezethez kerül, az országos parancsnok felügyelete alá. A rendőrség folyamatos bűnmegelőzési jelenlétet biztosít a javítóintézetekben. A rendelet azonnal, ma 11 órakor lép hatályba.
2025. 12. 10. 23:30
Megosztás:

Meghosszabbított nyitvatartással fogadja az utasokat az ásotthalmi határátkelőhely

Az ünnepi időszakban megnövekedett forgalom miatt hétvégente meghosszabbított nyitvatartással fogadja az utasokat az ásotthalmi határátkelőhely - közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a közösségi oldalán.
2025. 12. 10. 22:30
Megosztás:

Így alakult szerda estére a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2025. 12. 10. 21:00
Megosztás:

Hátrányos helyzetű óvodások támogatását finanszírozza az EU

Elindul a Hátrányos helyzetben élő óvodáskorú gyermekek támogatása a felzárkózó településeken elnevezésű pályázat 7,3 milliárd forint uniós támogatással - közölték a szervezők az MTI-vel közleményben szerdán.
2025. 12. 10. 20:30
Megosztás:

A Monero 10%-ot esett heti szinten, az elemzők szerint a Digitap lehet a következő 100-szoros szorzóval kecsegtető kriptós előértékesítés

December 7-én a Monero (XMR) több mint 10%-ot esett heti szinten, 360 dollárra süllyedve, mielőtt enyhe korrekcióval 370 dollárig visszakapaszkodott. A mozgás meglepte a kereskedőket, akik arra számítottak, hogy a Monero adatvédelmi fókuszú szegmense erősebb piaci környezetben is stabil marad. Ez a visszaesés arra késztette a befektetőket, hogy újraértékeljék kitettségüket, és olyan projekteket keressenek, amelyek kézzelfogható növekedési potenciált kínálnak.
2025. 12. 10. 20:00
Megosztás: