Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

A gasztronómia egy igazi utazás, egy felfedezés, ahol minden falat új történetet mesél el. Hazánkban ráadásul olyan szerencsések vagyunk, hogy nem csak a fővárosba koncentrálódnak a legkiválóbb éttermek, hanem jócskán akad belőlük vidéken is, sőt! A Dining Guide Top100 Étteremkalauz legjobb vidéki éttermeket felvonultató listája igazi gasztrokörutazásra invitál, mely rangsor élén idén a tatai Platán Gourmet Étterem áll. Az idei Év Étterme díjas Pajta is a vidéki éttermek sorát erősíti, de a térképen ott szerepel Esztergom, Villány, Debrecen, Encs, Dánszentmiklós, Szeged és a Balaton-part is.

Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

Mutatjuk a listát!

Top 10 vidéki étterem 2025-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
Platán Gourmet Étterem, Tata
Pajta, Őriszentpéter
42 Restaurant, Esztergom
Sauska 48, Villány
Anyukám Mondta Étterem, Encs
Platán Bisztró, Tata
Botanica, Dánszentmiklós
Kistücsök Food&Room, Balatonszemes
Ikon Debrecen
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Platán Gourmet Étterem, Tata

Pesti István séf az elmúlt években bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját, amely a keleti és nyugati, a hagyományos magyar és kozmopolita ízek határvonalán egyensúlyoz. A Platán Gourmet konyhája emiatt nehezen kategorizálható. A saját kertészet kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Pajta, Őriszentpéter

A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntarthatóság és az Őrség gasztronómiai hagyományai iránt példaértékű. Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat. 2025-ben a Dining Guide Étteremkalauz a Pajta kiemelkedő teljesítményét az Év Étterme díjjal jutalmazta.

42 Restaurant, Esztergom

Az esztergomi 42 Restaurant két éve nyitott és azonnal berobbant a hazai gourmet éttermek élvonalába. Az étterem Esztergom hangulatos sétálóutcáján, az elegáns ROOM 42 Boutique Hotel földszintjén kapott helyet. Belső terét modern, letisztult és kortárs stílus határozza meg, melyet luxusmárkák prémium eszközei és berendezései tesznek igazán exkluzívvá. Koncepcióját jelentős mértékben formálja tulajdonosának, Varga Sándornak a szemlélete, aki a világ leghíresebb fine dining éttermeit bemutató, sikeres „Alexander the Guest” YouTube-csatornát is vezeti. A kizárólag degusztációs menüsort kínáló étterem bátran szakít a vidéki éttermek hagyományos megközelítésével, hiszen izgalmas, szabad és kreatív módon ötvözi a kortárs világkonyhák legnépszerűbb fogásait a magyar gasztronómia jellegzetes ízeivel. A 42 Restaurant konyhájának élén 2024 végétől a fiatal séftehetség, Koppány Levente áll, aki Barna Ádámot váltotta a pozícióban.

Sauska 48, Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőségét kétséget kizáróan a villányi SAUSKA 48 prezentálja, amely egy „étterem a borászat szívében”. A konyhát jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a felszabadult falusi gourmet konyha fogalmát, amelyhez méltó helyszínt a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, az ikonikus Sauska borbirtokok tulajdonosa biztosít. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. Az étterem a magyar és a sváb konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap emellett igyekszik követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy Magyarországon egyedülálló „Pillantás a nagyvilágba: Válogatás a Sauska-család pincéjéből” szekcióval is, ahol a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb, akár a ‘60- as, ‘70-es, ‘80-as évek évjárataiból választhatnak a vendégek. 

Anyukám Mondta Étterem, Encs

2025-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját az encsi Anyukám Mondta étterem, amelyet a testvárpár Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs alapított. Magyarország egyik legikonikusabb vidéki vendéglátóhelye egy igazi családi vállalkozás: míg Szabolcs a konyha vezetéséért felel, addig Szilárd feladata az értékesítés. Sikerük titka a kiemelkedő minőségű alapanyagokban, a precíz, tökéletességre törekvő konyhai filozófiában, valamint az egyszerűségben és a „kevesebb néha több” szemlélet harmonikus egyensúlyában rejlik. Az étterem kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel. A menüben megtalálhatók a kemencében sült pizzák, házi készítésű tészták, valamint a magyar konyha klasszikusai is. Az étlap eklektikus, mégis letisztult fogásai jól tükrözik az alapítók kreatív szemléletét és kiváló arányérzékét.

Platán Bisztró, Tata

A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. Az étterem koncepcióját a Platán csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorósi Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon. A Platán Bisztró konyháját a nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, amely főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben nyilvánul meg. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően fine dining jegyeket mutat, precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.

Botanica, Dánszentmiklós

A dánszentmikósi Hotel Botanica étterme valódi fine dining élményt kínál. A hotelt Zsebők Ágota és Horváth Kristóf tulajdonosok álmodták meg, inspirációként a provence-i és toszkán vidéki kúriák meghitt eleganciáját és a „small luxury” hotelek hangulatát véve alapul. Az étterem stílusa egyszerre könnyed és elegáns, konyhájának vezetéséért pedig a tehetséges séf, Munk Tamás felel. Az étterem koncepciója tökéletesen igazodik a szálloda filozófiájához: a vacsoraidőben kínált 6 fogásos degusztációs menüben harmonikusan egyesül a modern vidéki konyha innovatív szemlélete és a fine dining éttermek kifinomult minősége. Munk Tamás séf korábbi csúcsgasztronómiai tapasztalatai és természetközeli látásmódja egyedi és emlékezetes fogásokat eredményeznek.

Kistücsök Food&Room, Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. A koncepciót kialakító tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki éttermi élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő egység 3 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat, valamint egy hétvégenként működő „Séfszoba” koncepcióval, ahol az ételek egy látványkonyhában készülnek el. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal elkészített, magyar fogásokra támaszkodik.

Ikon Debrecen

A debreceni IKON a kelet-magyarországi régió egyik állócsillaga, amely évek óta kiszámíthatóan hozza a kortárs fine dining éttermekre jellemző magas színvonalat. A határozott elképzelésekkel bíró séf, Thür Ádám tizenéves angliai gyakorlat után vette át az étterem irányítását és azóta is törekszik rá, hogy közérthető, mégis modern felfogású ételek kerüljenek az étlapra. Az IKON a helyi alapanyagok használata mellett saját kerttel is rendelkezik, amely jelentős hozzáadott értéket jelent mind az ételek minőségében, mind pedig a fenntarthatóságra való törekvésben.

Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

Katkó Krisztina, a pályaelhagyó újságíróból lett séf szerelemprojektje az Alkimista Kulináris Műhely. Az itthon még szokatlan koncepciójú étterem „vacsorázó helyként” határozza meg önmagát, és kizárólag előzetes asztalfoglalással működik, a hét 3 napján. A séf friss és egyedi szemlélettel nyúl vissza az Alföld, illetve a Duna–Tisza köze hagyományos ízeihez és történelmi receptjeihez, mindezt egy kreatív, 21. századi felfogásban tálalva. A tematikus, degusztációs menüsor 2-3 hetente változik, valamint mindig szorosan kötődik az adott évszak történetéhez. Az Alkimista egy igazi modern „chef’s table” élményt kínál és a Dining Guide véleménye szerint a délkelet-magyarországi régió legjobb étterme.

Bevált az iskolautca Rákosligeten

Beváltotta az előzetes várakozásokat a XVII. kerületi Gregor József Általános Iskolánál megvalósított iskolautca, így végleg megmarad a gyermekek biztonságát szolgáló kialakítás Rákosligeten - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2025. 10. 07. 06:00
Megosztás:

Olaszországban ismét a jobbközép győzőtt tartományi választáson

A jobbközép kormánypártok jelöltje, a hivatalban lévő kormányzó nyerte meg a dél-olaszországi Calabriában hétfőn véget ért tartományi választásokat. Egy hete a jobbközép szerezte meg Marche régiót is.
2025. 10. 07. 05:30
Megosztás:

Hatósági összefogás az alkohol, energiaital és dohánytermékek tiltott árusítása ellen

Együttműködési megállapodást kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a fiatalkorúak alkoholos itallal, energiaitallal és dohánytermékekkel történő kiszolgálását szolgáló tilalmak érvényre juttatása érdekében.
2025. 10. 07. 05:00
Megosztás:

Az új kamattámogatott hitel stabil finanszírozási megoldást nyújt az agráriumnak

Óriási érdeklődés övezi a Közös Agrárpolitika pályázataihoz kapcsolódó kamattámogatott hitelt, amely a nyertes pályázat számára kiemelt finanszírozási lehetőséget biztosít.
2025. 10. 07. 04:30
Megosztás:

Minden eddiginél korábban átlépte a 15 millió főt a hazai vendégforgalom

Idén minden eddiginél korábban, már szeptember végén átlépte a vendégforgalom a 15 millió főt – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból. A tizenötmilliomodik vendég belföldi utazó volt, aki a Pécs–Villány turisztikai térség egyik négycsillagos szállodájába jelentkezett be.
2025. 10. 07. 04:00
Megosztás:

A gázai helyzetről tárgyalt Vlagyimir Putyin és Benjámin Netanjahu

A közel-keleti helyzetről, egyebek között a gázai konfliktusról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – közölte a Kreml hétfőn a honlapján.
2025. 10. 07. 03:30
Megosztás:

A nyolcadik legmelegebb volt az idei szeptember

A nyolcadik legmelegebb volt az idei szeptember a 20. század kezdete óta - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.
2025. 10. 07. 03:00
Megosztás:

Te is 40 fokon mosod a ruhákat? Akkor jó nagy hülyeséget csinálsz!

Sok háziasszony úgy gondolja, hogy a 40 fokos mosás az arany középút: kíméletes a ruhákkal, mégis tisztít. Csakhogy ez a meggyőződés mára óriási tévedésnek bizonyult. A legfrissebb kutatások és szakértői tapasztalatok szerint a 40 fokon történő mosás sem a baktériumokat nem pusztítja el, sem a mosógépet nem kíméli hosszú távon. Sőt, a ruha sem lesz igazán friss és higiénikus.
2025. 10. 07. 02:00
Megosztás:

Nyugdíj melletti munkavégzés? Be kell jelenteni, vagy lehet fusizni?

Farkas András nyugdíjszakértő a közelmúltban felhívta a figyelmet arra, hogy társadalombiztosítási szempontból a nyugdíjas munkavállalókat nem szükséges bejelenteni. Felmerül azonban a kérdés: ez azt is jelenti, hogy az adóhatóságnál sem kell őket jelezni? Nézzük meg, mit mond erre a NAV!
2025. 10. 07. 01:00
Megosztás:

Minden eddiginél korábban átlépte a 15 millió főt a hazai vendégforgalom

Idén minden eddiginél korábban, már szeptember végén átlépte a vendégforgalom a 15 millió főt – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból. A tizenötmilliomodik vendég belföldi utazó volt, aki a Pécs–Villány turisztikai térség egyik négycsillagos szállodájába jelentkezett be.
2025. 10. 07. 00:30
Megosztás:

Változik az orvosi beutalások rendszere! Így kell beutaltanod magad október 1-től

2025 október 1-jétől teljesen átalakul a szakorvosi beutalók rendszere Magyarországon. Ettől az időponttól kezdve minden szakorvosi vizsgálathoz kötelező lesz az elektronikus beutaló, azaz az eBeutaló használata, amelyet kizárólag az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) lehet kiállítani és rögzíteni. Nézzük, mit jelent mindez a gyakorlatban!
2025. 10. 07. 00:01
Megosztás:

Ez az 5 legjobb altcoin befektetés a 2025-ös altcoin szezonra

Ahogy közeleg a következő altcoin szezon, a tapasztalt befektetők már most keresik a legjobb kriptovalutákat, amelyek ötvözik a valós felhasználási eseteket, az erős tokenomikát és a növekedési potenciált.
2025. 10. 06. 23:00
Megosztás:

A Floki áttörése Európában: Elindult az első hivatalos FLOKI ETP!

A kriptovilág egyik legismertebb mém-tokenje újabb mérföldkőhöz érkezett: a FLOKI immár hivatalosan is belépett az európai tőzsdére. A Valour által indított új ETP-nek köszönhetően mostantól szabályozott keretek között is elérhető a Floki token – akár intézményi, akár kisbefektetők számára. Mit jelent ez a FLOKI és a kriptoeszközök jövője szempontjából? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a lépés hátterét, jelentőségét és a potenciális következményeket.
2025. 10. 06. 22:30
Megosztás:

Fontos azonosító járhat le sok vállalkozásnál év végén

A pénzügyi piacokon aktív vállalkozásoknak minél előbb ellenőrizniük kell LEI (Legal Entity Identifier) kódjuk érvényességét – figyelmeztet a GS1 Magyarország. A jogi személyek számára kötelező, 20 karakteres azonosító nélkül nem végezhetők pénzügyi tranzakciók, például értékpapír-kereskedelem. A LEI kód egy évig érvényes, megújításának elmulasztása komoly működési fennakadásokat okozhat.
2025. 10. 06. 22:00
Megosztás:

Több mint 25,5 ezer érvényes magyar aláírás gyűlt össze a videojátékok megmentésére

Elegendő, több mint 25,5 ezer érvényes magyarországi aláírás gyűlt össze a videojátékok működőképes (játszható) állapotban hagyásáért indított európai polgári kezdeményezéshez.
2025. 10. 06. 21:30
Megosztás:

Október végéig tart a banki véradók hónapja

Október végéig tart a Jótett Bank - Banki véradók hónapja elnevezésű programsorozat, amelyre idén minden eddiginél több résztvevőt várnak - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2025. 10. 06. 21:00
Megosztás:

Új fejezet a hazai szamócatermesztésben – lezárult a Veresi Paradicsom innovációs projektje

A Veresi Paradicsom Kft. vezetésével alakult konzorcium sikeresen befejezte „Speciális fényforrások alkalmazása különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására” című projektjét. A konzorciumnak sikerült nemcsak kidolgoznia, hanem ipari környezetben alkalmaznia is a folytontermő szamóca eddig ismert hazai termesztéstechnológiáján túlmutató, zárt termesztőberendezésben történő termesztéstechnológiáját.
2025. 10. 06. 20:30
Megosztás:

Megkezdődnek a tárgyalások az Alföldi Tej Kft. és a Magyar Állam között a tejipari vállalat felvásárlásáról

Megkezdődnek a tárgyalások az Alföldi Tej Kft. és a Magyar Állam között a tejipari vállalat felvásárlásáról.
2025. 10. 06. 19:30
Megosztás:

Így változik a háromgyermekes édesanyák jövedelemadózása!

Jelentős változás lépett életbe 2025 október 1-jétől a személyi jövedelemadózás területén. Azok az édesanyák, akik három gyermeket nevelnek vagy neveltek, mostantól élethosszig tartó teljes SZJA-mentességben részesülnek. Ez azt jelenti, hogy a munkával szerzett jövedelmük után nem szükséges személyi jövedelemadót fizetniük, függetlenül attól, hogy a gyermekek jelenleg kiskorúak-e, vagy már felnőttek. A legfontosabb tudnivalókkal kapcsolatban Szadai András adótanácsadó, a WTS Klient üzletágvezető partnere segít eligazodni.
2025. 10. 06. 19:00
Megosztás:

A 4iG és a magyar állam aláírta a védelmi ipari együttműködésükről szóló adásvételi szerződéseket

A Budapesti Értéktőzsdén is bejelentett tranzakcióval lezárultak a júniusban kötött előzetes megállapodást követő tárgyalások: a 4iG SDT Zrt. és az N7 Holding képviselői három adásvételi szerződést írtak alá, amelyekben véglegesítették Magyarország első, állami és magántőke bevonásával létrehozott védelmi ipari holdingvállalatának portfólióját, illetve meghatározták a jövőben a holdingon kívül működő vállalatok tulajdonosváltásának feltételeit.
2025. 10. 06. 18:30
Megosztás: