Ezekkel az átutalási korlátozásokkal futnak a csalók után a hazai bankok

Drámai mértékben megnövekedett az átutalásos csalások mértéke, amelyben az ügyfelet megtévesztve vonják be a visszaélésbe, így sokszor saját maga utalja el a lopott pénzt a bűnözőknek. A bankok legkésőbb szeptember 1-jén vezetik be a csalások visszaszorítására szolgáló átutalási limiteket, de néhány bank már előbb is lépett. Mivel az ügyfelek sokszor nem ismerik fel ezeket a visszaéléseket, a csalások megelőzésében most minden perc számít.

Ezekkel az átutalási korlátozásokkal futnak a csalók után a hazai bankok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly júniusban olyan ajánlást tett közzé a hazai bankok számára, mely szerint legkésőbb idén szeptember 1-től ne csak a bankkártyákra, hanem az átutalásokra is alkalmazzanak az ügyfél által beállítható napi limiteket.

Tette ezt azért, mert az ún. kétfaktoros vagy más néven erős és kötelező ügyfél-hitelesítéssel sikeresen visszaszorították az addigra már elharapódzó internetes bankkártyás vásárlási csalásokat a kontinensen belül. Az erős ügyfél-hitelesítés azt jelenti, hogy legkésőbb 2021. január 1. óta itthon és az Európai Unióban az internetes bankkártyás fizetés folyamatát csak egy SMS vagy push értesítés megerősítésével lehet sikeresen befejezni.

A csalók ezt követően az átutalásos csalások felé fordultak, ahol sajnos egészen mostanáig még korlátozások, limitek sem nagyon voltak – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez azt jelenti, hogy egy megtévesztett ügyfél akár az egész számlaegyenlegét átutalhatta a csalóknak, akik ráadásul a 20 millió forint alatti összeget magyarországi bankszámlán azonnal meg is kapták. Bár ez a csalásfajta még ma is szedi az áldozatait, legkésőbb szeptember 1-re minden hazai bank bevezeti a napi átutalási limiteket, melyekkel végre megfékezhetők lesznek ezek a visszaélések.

A védekezés másik hatékony eszköze az erős ügyfél-hitelesítésen kívül a már említett MNB ajánlás szerinti napi összeglimit bevezetése az átutalásokra.

Ez legkésőbb 2024. szeptember 1-től lesz elérhető a hazai bankoknál, de egyre több bank előbb is bevezeti az átutalások összegének napi korlátozását.

Fontos tudni, hogy ezeket a limiteket az ügyfelek saját maguk bármikor megemelhetik vagy lecsökkenthetik, akár tartósan is, így a bankok által bevezetett limitek csak az ügyfél első módosításáig érvényesek.

A bankok már elkezdték bevezetni az átutalási limiteket

A BiztosDöntés.hu összegyűjtötte, hogy a hazai bankok hogy állnak az átutalási limit bevezetésével. Sok banknál már elérhető a limitállítás, de az alapértelmezett limitek még mindig túlságosan magasak.

Egy alapértelmezett 5 vagy 10 millió forintos napi átutalási limit megvédi ugyan az ügyfelet a pénze nagy részének ellopásától egy 100 millió forintos egyenleg esetén, de sajnos nem ez a jellemző eset. Így az 1-2 milliós, vagy akár több százezres egyenlegeket ezek a limitek viszont nem képesek megvédeni, miközben ezek ellopása is igen fájó tud lenni.

Ezért nagyon fontos, hogy minden felhasználó legkésőbb szeptember 1-ig saját maga kezdeményezze az átutalási limit módosítását a bankjánál egy számára kényelmes alacsony értékre, hogy ezzel megelőzze a csalók visszaéléseit – tanácsolja Gergely Péter. – Mellé kérjen push értesítést, esetleg SMS értesítést a tranzakciókról. Ez sokkal kevesebb költségbe kerül, mintha netán futni kell a már ellopott pénz vesztesége után.

Egy csalárd tranzakcióról érkezett értesítést követően azonnal hívni kell a bankot!

A fenti biztonsági lépések mellett természetesen arra is figyelni kell, nehogy megtévesszenek bárkit a csalók. Minden olyan telefonos próbálkozás a bank nevében, amely átutalásra szólít fel, banki kódokat kér el vagy szoftver telepítését sürgeti az ügyfélnél, az biztosan csalás! Ilyenkor meg kell szakítani a hívást és értesíteni kell a bankot, majd utána a rendőrséget.

A BiztosDöntés adatgyűjtése alapján a bankok jelenleg az alábbiak szerint állnak idehaza az átutalási limitek bevezetésével:

- A CIB Bank Internet Bankjában és mobilalkalmazásában lehet módosítani a bank által alapértelmezetten megadott limitet. Az alapértelmezettnél csak kisebb limit állítható be, de megadható havi és napi limit is. Az alapértelmezett havi limit 500 millió forint, az alapértelmezett napi limit 200 millió forint. A limitek mind a mobilalkalmazásban, mind az internetbankban módosíthatók. Az internetbankban minden átutalásnál látszik a limitből még felhasználható összeg. Szeptember 1-ig komplexebb tranzakciós limitkezelésre vált majd a CIB Bank.

- Az Erste kétféle limitet biztosít, egy állandó és egy ideiglenes limitet. Az állandó limit minden napra vonatkozik, míg az ideiglenes limit a bankkártyánál már korábban bevezetetthez hasonló időzárral működik az átutalásoknál is, 1 és 12 óra között beállíthatóan. Ha ez az idő eltelik, a limit magától visszaáll az alapértelmezettre, mely 50 millió forint. Mindkét limitet az ügyfél tetszés szerint módosíthatja, de csak telefonon vagy bankfiókban.

- A K&H Banknál, Gránit és a MagNet Banknál egyelőre nem lehet állítani az átutalási limiteket, de legkésőbb szeptember 1-re ezeknél a bankoknál is megjelenik várhatóan.

- Az MBH Banknál létezik napi átutalási limit, mely 5 millió forint, de az ügyfél szabadon változtathat rajta. Akár növelhető napi 20 millió forintig, de akár csökkenthető 0 forintra is. Az ügyfél ideiglenes és állandó napi limitet is beállíthat, ideiglenes limit választása esetén a változtatás csak aznap 23 óra 59 percig van érvényben. Ezt követően visszaáll a bank által meghatározott napi limitre.

- Az OTP Bank május 8-ától vezeti be az átutalási limitet. Az alapbeállítása napi 1 millió forint lesz, de ezt a felhasználók kisebb vagy nagyobb összegre is módosíthatják az OTP MobilBankban, telefonos ügyfélszolgálaton, illetve bankfiókban. Aki nem használ OTP MobilBankot, az csak telefonos ügyfélszolgálaton és bankfiókban módosíthatja a limitet, internetbankban nem.

- A Raiffeisen Bank ügyfelei is tudnak napi átutalási limitet módosítani, bár ez 477 forintjukba kerül. Ez a díj az MNB ajánlásának megfelelően várhatóan megszűnik majd szeptember 1-re, legalább az elektronikus csatornákon keresztüli limitállításra vonatkozóan. SMS-ben küldött egyszer használatos jelszóval tranzakciónként 1 millió forint, naponta legfeljebb 25 millió forint küldhető el. Raiffeisen Mobil Token azonosítással a tételenkénti utalási határ is 25 millió forint, ugyanekkora napi limit mellett.

- Az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciónkénti limit 200 000 forint, a napi limit pedig 500 000 forint. Ez tranzakciónként 10 millió forintig, mTokenes illetve VICA hitelesítés esetén pedig 20 millió forintig növelhető. Pontosan ugyanennyi a napi limit is, mindkét hitelesítési móddal. A limitek megváltoztatására csak bankfiókban és telefonbankon keresztül van lehetőség. Internetbankban vagy mobilalkalmazásban ez a limit nem módosítható.

- A Magyarországon népszerűbb fintechek köréből a Revolut Banknál a legtöbb pénznem esetében nincs átutalási limit. A kivételeket az alkalmazáson belül feltüntetik a pénzküldés előtt. Nagy összegnél további ellenőrzéseket végeznek, mielőtt a pénz elhagyja a Revolut számlakörét. A Wise-nálátutalásonként legfeljebb 300 millió forintot, 6 millió eurót vagy 1 millió dollárt (helyben), illetve 1,6 millió dollárt (SWIFT-en keresztül) lehet egyszerre elküldeni. Más korlátozás nincs. A fintech cégekre az MNB ajánlás nem vonatkozik.

A limitek kezelésében végleges állapot idén szeptember 1-re várható.

Az ügyfelek maguk működnek közre a csalásokban

Bár az átutalási csalások valamelyest csökkentek a jegybanki statisztika szerinti utolsó negyedévben, de a mértékük sajnos még mindig drámai. Az MNB által 2024. március 18-án publikált legutóbbi visszaélési statisztika szerint 2020. II. negyedévétől kezdtek megnövekedni az átutalásos csalások. Az addigi, negyedévenkénti néhány tíz darabszámú és összesen legfeljebb néhány százmillió forint értékű csalások meredeken, több tízezres számú, összesen 6-7 milliárd forintos visszaélésekké duzzadtak 3 év leforgása alatt.

A csalók a visszaélések során azonos sémára épülve tévesztik meg az ügyfeleket, például a bajba került unoka gyors anyagi megsegítésére vagy a bankszámlával kapcsolatos problémákra, netán pont egy visszaélésre vagy a bankszámla feltörésére hivatkozva. Az ügyfelet a bank nevében arra kérik, hogy adja ki a banki kódjait, vagy saját maga utalja át a számlaegyenlegét egy megjelölt számlára, netán telepítsen fel egy távoli vezérlést lehetővé tevő szoftvert a számítógépére vagy mobiltelefonjára a banki kapcsolat megjavítása vagy ellenőrzése céljából. Az ügyfelet tehát megtévesztéssel bírják rá arra, hogy olyasmit tegyen, amit egy bank természetesen soha nem kérne.

Bár ezek a visszaélések 2023 utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, a probléma még ma is fennáll. Így a csalók hatékonyan szerzik meg az ügyfelek pénzét. Mint ismeretes, 20 millió forintig ma már azonnal teljesülnek a belföldi átutalások, ami jelentősen megnehezíti az ügyfelektől kicsalt összegek visszaszerzését, bár a bankok igyekeznek lépést tartani mindezzel a csalásfigyelő rendszerek fejlesztésével. Mivel egy ilyen tranzakció eltér az ügyfél addigi átutalási szokásaitól, egyre több bank vezetheti be, hogy megállítsa ezeket a gyanús átutalásokat és ellenőrzésre kérje fel az ügyfelet.

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás: