Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

344 millió forintból 16 belterületen lévő, szilárd útalappal nem rendelkező utcát aszfaltoznak le legkésőbb 2025. június végéig. A fejlesztés 3838 méter hosszú szakaszt érint, az aszfaltozás előtt a zömmel eternit ivóvízvezetékek kiváltására is sort kell keríteni az Alföldvíz Zrt. előírása szerint. Az engedélyek már megvannak, jövő nyárra tervezik az aszfaltozást - közölte az ötezer lakosú észak-békési város polgármestere.

Koncz Imre (Mindenki Magyarországa) elmondta: 130 millió forintból újítják fel a piacot 2024. júliusáig. Korszerűsítik az épületet, fedett árusítóteret alakítanak ki, a parkoló új aszfaltburkolat-réteget kap, emellett akadálymentesítenek is. A pályázatból tervezik egy tehergépjármű megvételét is, amely a helyi termelők áruinak szállítását segítené kedvezményes bérleti rendszerben. A kiviteli tervek elkészültek, indítják a közbeszerzést.

231,5 millió forintból korszerűsítik energetikailag az önkormányzati épületek közül a városházát, az egészségügyi központot, a civil házat és az 1987-ben épült önkormányzati szolgálati társasházat. A tervek között hőszivattyús hűtési-fűtési rendszer kialakítása, az egészségügyi központnál teljes villamosenergetikai felújítás szerepel. A civilháznál nyílászárócserét és napelemek telepítését is szeretnék elvégezni.

Mintegy 58 millió forintból új önkormányzati szociális bérlakást építenek, a projekt 2024. végi befejezését követően egy négyfős család költözhet be a szegregátumból az épületbe. A projekt része az akcióterületen található Veres Péter utca útburkolatának kialakítása, valamint az ehhez kapcsolódó vízrendezés. Itt a tervek még csak most készülnek.

150 millió forintot nyert el az önkormányzat városi környezetjavító fejlesztésekre. Ebből parkosítanak az önkormányzattal szemközti területen, a könyvtár környékén és a fürdőnél, megújul két buszmegálló is. A projekthez kapcsolódnak kerékpárút-fejlesztések is. Megépítik a Bethlen és a Klapka utca közötti hiányzó szakaszt, valamint meghosszabbítják a Széchenyi utcai kerékpárutat az óvodáig, összesen mintegy 400 méteren épülnek új szakaszok.

Ezeknek az engedélyeztetése viszonylag sokáig tartott, de most már készen vannak a tervek, és folyamatban van a közbeszerzési eljárás. Jövő év végéig szeretnék befejezni a kivitelezést is - közölte a polgármester.

A hatodik nyertes pályázat révén 90 millió forintból 43 városi és civil programot valósítanak meg 2026. szeptember végéig.

Koncz Imre elmondta, már most látszik, hogy a városnak is kell biztosítania saját forrást a fejlesztésekhez, hiszen a pályázatok beadásakor 2021-es adatokkal számoltak, azóta pedig emelkedtek az árak. "Mindegyik beruházáshoz a tervezettnél mintegy 30 százalékkal magasabb árajánlatot fogunk kapni a közbeszerzések során" - valószínűsítette.

A városvezető elmondta, nemrég kapták meg az üzembehelyezési határozatot a nyugati elkerülő úthoz, amelyet 450 millió forint TOP-os támogatásból építettek meg. Az egy kilométeres, nagy teherbírású szakasz a Bucsa és a 4-es számú főút felé vezető közutat köti össze az ipari parkkal. A fejlesztés révén a kamionok nagy részének nem kell behajtaniuk a település kis utcáiba. A beruházás során építettek egy 100 négyzetméteres csarnokot is, ahol az önkormányzat tárolhat eszközöket, anyagokat.

Jön az ukrán áram

Ukrajnában ismét többlet villamosenergia-termelést regisztráltak csütörtökön, aminek következtében a tervek szerint újból megindulhat az áramexport több országba, köztük Magyarországra - számolt be az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata pénteken a Telegramon.
2024. 03. 04. 16:30
Megosztás:

Borús volt a hangulat februárban az Egyesült Államokban

Az előzetesen becsült emelkedés helyett csökkent a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe februárban.
2024. 03. 04. 16:00
Megosztás:

Emelte a tétet a Vertikal Group Nyrt.

A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel - tájékoztatta az MTI-t a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság pénteken.
2024. 03. 04. 15:30
Megosztás:

Új rendszert fejlesztett ki az Ipsum-Tech Kft.

Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű, autószervizeléssel foglalkozó Ipsum-Tech Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 201 millió forintos támogatásával - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 03. 04. 15:00
Megosztás:

Lassú, de biztos ütemben csökken a brit feldolgozóipar

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján.
2024. 03. 04. 14:30
Megosztás:

Mennyire alacsony már az USA infláció ahhoz, hogy a kamathoz nyúljanak?

Több, mint fél tucat Fed-jegybankár szólalt meg pénteken, és megjelent a központi bank féléves rendszerességű monetáris politikai jelentése, ami Jerome Powell e heti kongresszusi meghallgatásának alapját adhatja.
2024. 03. 04. 14:00
Megosztás:

Többet keresnek a nők Romániában mint a férfiak!

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában - írja az Agerpres a bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye alapján.
2024. 03. 04. 13:30
Megosztás:

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás: