Fékező piacon is vonzóak maradtak a kistelepülések

A koronavírus járvány enyhülése és a lakáspiaci pangás első jelei sem tudták megtörni a támogatott kistelepülések vonzerejét. Tavaly még valószínű forgatókönyvnek látszott, hogy esetleg 2021 után alábbhagyott a kistelepülések iránti lelkesedés, hiszen a Covid gerjesztette félelem a továbbiakban már nem viszi ki a városokból az embereket, sőt a visszaáramlásuk is elindult, s e mellett látszott már a piaci lendület általános lanyhulása is 2022-ben. A Belügyminisztérium azóta megjelent, az egyes magyarországi települések 2023. január 1-i állapot szerinti állandó lakosságáról szóló legfrissebb adatai viszont arra utalnak, hogy ezek a tényezők végül nem váltak döntővé. Ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője értékelte: „a községeket, kisebb városokat preferáló otthonteremtési kedvezmény 2022-ben még a korábbinál is hatásosabbnak bizonyult a népesség megtartásában".

Fékező piacon is vonzóak maradtak a kistelepülések

Az ország állandó lakossága 2021 során 0,4 százalékkal csökkent, ám a Falusi CSOK-os településeknek kisebb (-0,3%) volt a relatív vesztesége. 2022-ben az országos fogyás felgyorsult – a mintegy 90 ezres lélekszámcsökkenés már közel 1 százalékos (-0,9%) lemorzsolódást jelzett, ezzel szemben a preferált kistelepülések kevés híján (-0,1%) meg tudták őrizni a népességüket.

2022-ben mindössze négy olyan vármegye volt, amely növelni tudta állandó lakóinak számát. Közöttük legnagyobb arányban Komárom-Esztergom (+1%), ahol a kistelepülések is bővültek, de ennél kisebb tempóban (+0,4%). Fejérben hasonlóak voltak a belső arányok (+0,2%, illetve +0,1%). Pest esetében meghaladta a vármegyei átlagot a Falusi CSOK-os települések bővülése (+0,3%, illetve +0,4%), miután az előbbi negyedére esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Baranya a maga 0,3 százalékos lélekszám-növekedésével kilóg a sorból, mivel a preferált településeinél nemhogy növekedés nem látszik, hanem azok 0,3 százalékos fogyást mutatnak. Az elemző szerint ez arra lehet példa, hogy ha valahol a gazdasági szerkezet nem kedvez a kistelepülési létnek, ha nincsenek olyan centrumok, amelyek környezetében könnyebb az élet, akkor hiába a kedvezmény, az a terület nem lesz vonzó.

A többi vármegyében a Falusi CSOK ereje abban mutatkozott meg, hogy a preferált települések lélekszámfogyása mérsékeltebb volt a vármegyei átlagnál, sőt néhány esetben azok még növekedni is tudtak. Utóbbiak közül a legsikeresebbnek Győr-Moson-Sopron preferált kistelepülései mutatkoztak: 0,7 százalékkal bővültek, míg a vármegyei átlag 1,7 százalékos fogyást mutatott. (Ezt az eredményt árnyalhatja, hogy egy esztendővel korábban még a vármegye összlakossága is bővült, 0,2 százalékkal.) 2022-ben a növekedni képesek közé tartoztak még Vas (+0,3%), Zala és Hajdú-Bihar (egyaránt +0,2%) kistelepülései.

Vannak térségek, amelyekben bár végül minden kategóriában fogyást mutatott a statisztika, a kedvezményezett települések lényegesen ellenállóbbnak bizonyultak, mint a környezetük. Így Nógrádban az átlagos népességvesztés 1,9% százalék volt, míg a Falusi CSOK-os településeken mindössze 0,1%. Hasonló különbségek adódtak Békésben (-2,6% és -0,9%) valamint Szabolcs-Szatmár-Beregben (-2,1% és -0,4%) is.

Egy-egy kistelepülés életében kifejezetten nagy változást hozott 2022. A borsodi Debréte és a zalai Baglad egyaránt 30,8 százalékos lélekszám-növekedést ért el egy esztendő alatt, igaz ehhez nekik elég volt 4, illetve 12 új lakó. Hosszabb távon – a Covid kezdetétől szemlélve – azonban Iborfia a csúcstartó, ebben a zalai községben ugyanis 63,6 százalékkal (7 új polgárral) nőtt a népesség három év alatt.

A nagyobb – legalább 500 lelkes – kistelepülések közül 2022-ben a vasi Meggyeskovácsi (+8,2%), a Győr- Moson-Sopron vármegyei Rábacsanak (+7,2%) és Markotabödöge (+6,4%), valamint a komárom-esztergomi Dunaszentmiklós (+5,7%) népesedett a legnagyobb tempóban. Ebben a kategóriában a hároméves növekedés rekordere a borsodi határátkelőhely, Tornyosnémeti (+16,8%), azt követi a komárom-esztergomi Dunaszentmiklós (+15,7%) és a vasi Meggyeskovácsi (+13,4%).

A Falusi CSOK kedvezményei jelenleg – a hazai lakosság mintegy 26 százalékának otthont adó – 2631 kisebb településen érhetőek el. Az elemző szerint az új szabályok hatására 2024-ben új lendületet is kaphat ez a támogatási forma, mivel például az áfa-visszatérítés lehetőségét – a városi rozsdaövezeti fejlesztéseket nem számítva – immár csak egyedül kínálja.

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás: