Felújított szakképző iskolát adtak át Miskolcon

A kormány 4,75 milliárd forintos támogatásával teljes mértékben megújult Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, amelyet kedden adtak át.

Felújított szakképző iskolát adtak át Miskolcon

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár az átadáson úgy fogalmazott, az intézmény átadásával egy 21. századi szakképző iskolát és technikumot avatnak. Az államtitkár az ország szakképzését is 21. századinak nevezte, amely keresletalapú, gyakorlati fókuszú és digitális. Kiemelte, az iskolákban olyan munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzés folyik, amely a gazdaság, a társadalom és a piac igényeit elégíti ki. Miskolcon a szakképzővel a város újraiparosodását segítik elő - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta a képzés megújítása, az infrastruktúra-fejlesztés és a 21. századi körülmények a tudásalapú gazdaság és a versenyképesség kulcsa, amely kiemelt fontosságú Magyarország számára. Hankó Balázs emlékeztetett, hogy a képzés tartalmi megújítása mellett az oktatókat is ösztönzik, 2020-ban harminc százalékos, az idén tíz plusz öt százalékos béremelést kaptak. A fiataloknak pedig ösztöndíjat biztosítanak: a kezdeti években 8-16 ezer forint ösztöndíj, valamint az oktatás és képzés mellé munkabér is jár.

Hangsúlyozta, a sikeresen szakmát szerző diákoknak pályakezdési ösztöndíjat is biztosítanak, mely 120 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet. Hozzátette, hogy az általános iskola elvégzése után a technikumot választják a legtöbben Magyarországon.

Hankó Balázs arról is beszélt, hogy együttműködéseket is építenek, a Miskolci Egyetemmel együttműködésben olyan képzéseik vannak, amelyek erősítik a térséget az ipari szereplők igényei által. Kiemelte, ebben az évben 76 százalékkal jelentkeztek többen a szakképzésből a felsőoktatásba a tavalyi évhez képest. Hozzátette: nemzetközi összehasonlításban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között Magyarország bronzérmes a szakképzettséggel rendelkezők foglalkoztatásában.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója az ünnepségen elmondta, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola felújítása száz százalékban hazai kormányzati támogatásból valósult meg a 21. századi szakképző intézményfejlesztési programban.  

A főigazgató hangsúlyozta, az iskola a jövő záloga, az innováció egyik terepe, a nevelés és oktatás valamint a jövő szakemberei képzésének egyik helyszíne.

Szólt arról is, hogy a duális képzés nagyon fontos a szakképzés területén, és a Szentpáli István nevét viselő iskola élen jár abban, hogy "kiváló duális partnerei vannak", így közösen képezhetnek olyan diákokat, akik a szakma számára jó munkavállalók lehetnek.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola a 21. századi szakképző intézményfejlesztési program első elkészült iskolája, ahol teljeskörű fejlesztés valósult meg. Hozzátette, a beruházással olyan tereket szerettek volna létrehozni, ahová jó belépni, ahová a szülőknek érdemes beíratni gyermekeiket és ahol a diákok modern környezetben tanulhatnak.

Szabóné Trum Tünde, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, a felújítás alatt az iskolában lecserélték a külső nyílászárókat, megújult a hőszigetelés, a fűtési és a tűzjelzőrendszer, valamint a tanulói mosdók. Ezek mellett egy teljesen új tornacsarnok is épült az iskolához, valamint az épületen belül, belső szakmai gyakorlati képzést biztosító kabinetek is elkészültek. Az iskola két belső udvarából az egyiket félig, a másikat teljesen lefedték, a nagyobb területen zöldtető kialakítása valósult meg.

Megjegyezte, hogy a megújult környezet pozitív hatással van mind a tanulókra, mind az oktatókra, hiszen a beruházásnak köszönhetően egy teljesen kulturált, 21. századi intézmény valósult meg.

A SOL árfolyama 100 USD-re csökken - az MTAUR az utolsó bikafutás reménye?

A Solana (SOL) tulajdonosoknak szóló hírek nem tűnnek túl fényesnek. A kriptó érme éles visszaesést mutat, miközben küzd az árfolyamának fenntartásáért. A Solana (SOL) egy fontos, 133 dolláros támaszszint megtartásának sikertelensége után fokozott eladási nyomás alatt áll.
2024. 06. 25. 23:00
Megosztás:

A munkahelyi változások ösztönzőek lehetnek a dolgozókra nézve

Globálisan a munkavállalók csaknem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt, mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi a dolgozókat - derült ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből, amelynek eredményeiről a nemzetközi tanácsadó cég kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2024. 06. 25. 22:30
Megosztás:

Jelzáloglevél-csereaukciót tartott az MBH Jelzálogbank

Sikeres tőzsdei jelzáloglevél-csereaukciót tartott kedden az MBH Jelzálogbank, a beérkezett, összesen 9,6 milliárd forint ajánlatból 5,6 milliárd forintot fogadott el - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 06. 25. 22:00
Megosztás:

A növekedés legfőbb hajtóereje lehet idén a kiskereskedelem

Több éves visszaesés után helyreállni látszik a fogyasztói bizalom, így a kiskereskedelem lehet a gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje idén - mondták az MBH Bank keddi sajtórendezvényén a hitelintézet szakértői Budapesten.
2024. 06. 25. 21:30
Megosztás:

Leányvállalatokat értékesít a Gloster Infokommunikációs Nyrt.

Hatékonysága növelése, jövedelmezősége javítása érdekében megtisztítja portfólióját a Gloster Infokommunikációs Nyrt., amely eladja egyes kisebb leányvállalatait és a vételárból a gyorsan növekvő nagyobb leányvállalataiban szerez további üzletrészeket - közölte az informatikai szolgáltató cég kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 06. 25. 21:00
Megosztás:

Elindítják a balatoni elsősegély-szolgálatot a Magyar Vöröskereszt önkéntesei

Szerdán indítják el idei balatoni elsősegélynyújtó szolgálatukat a Magyar Vöröskereszt önkéntesei 13 tóparti település 19 strandján - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.
2024. 06. 25. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 25. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 06. 25. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 273,41 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 70 647,04 ponton zárt kedden.
2024. 06. 25. 19:00
Megosztás:

Romlottak a német ipar exportvárakozásai júniusban

A német feldolgozóipari vállalatok júniusban az előző havinál valamivel kedvezőtlenebbül ítélték meg exportlehetőségeiket a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete havi rendszerességgel végzett felmérésének kedden közzétett adatai alapján.
2024. 06. 25. 18:30
Megosztás:

Kötelező lesz a kgfb a mikromobilitási eszközökre július 16-tól

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni július 16-tól a mikromobilitási eszközökre, ilyen például a Segway vagy elektromos roller; egyes biztosítók már megjelentek díjtarifáikkal, mások még a végleges kormányrendeletre várnak - tájékoztatta a Grantis Hungary Zrt. tanácsadó szakértője az MTI-t kedden.
2024. 06. 25. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 06. 25. 17:30
Megosztás:

Idén negyedik alkalommal született új ipari napelemes rekord

A Mavir jelenlegi elszámolási mérési adatai szerint hétfőn déltájban felülmúlta a 3190 megawattot az 50 kW feletti naperőművek termelése, az új negyedórás csúccsal idén negyedszer dőlt meg az ipari létesítmények rekordja - tette közzé kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook oldalán.
2024. 06. 25. 17:00
Megosztás:

Zűrösen indulhat az e-rollerek kötelező biztosítása

Július 16-tól kötelező felelősségbiztosítást kötni az olyan mikromobilitási eszközökre, mint például az elektromos roller. A biztosítók egy része már közzétette az új díjakat, amelyek egy évre jellemzően 5-25 ezer forint között vannak. A részleteket szabályozó kormányrendelet azonban egyelőre nem jelent meg, így vakon tarifálnak, és olyan cég is akad, amelyik inkább megvárja a jogszabályt - írja a Bank360.hu.
2024. 06. 25. 16:30
Megosztás:

Van, ahol már felfelé mozdultak az ingatlanárak, máshol még nincs erre tér

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a fenntarthatóságra törekvés és környezetvédelem terén elért eredményeiért rangos elismerésben részesítette a rali Európa-bajnokság magyarországi versenyét, a Rally Hungaryt.
2024. 06. 25. 16:00
Megosztás:

Nőtt a román autóipar teljesítménye januártól májusig

Az év első öt hónapjában 8,3 százalékkal nőtt a román autóipar teljesítménye - közölte kedden a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).
2024. 06. 25. 15:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 06. 25. 15:00
Megosztás:

Gyorsult a spanyol GDP-növekedés az első negyedévben

Gyorsult a spanyol GDP-növekedés az első negyedévben negyedéves és éves összevetésben is az ország statisztikai hivatalának (INE) kedden ismertetett végleges számításai szerint.
2024. 06. 25. 14:30
Megosztás:

Májusban csökkent a munkanélküliség Lengyelországban

Lengyelországban az elemzői várakozásoknak megfelelő ütemben csökkent a munkanélküliségi ráta májusban havi összevetésben - közölte a lengyel statisztikai hivatal (GUS) kedden.
2024. 06. 25. 14:00
Megosztás:

Elérte a teljes keret felét a vállalati e-autó programban igényelt támogatások összege

A vállalkozások idén februártól jövő tavaszig kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Mostanáig több mint 3200 cég igényelt forrást mintegy 3900 jármű megvásárlásához, több mint ezer pályázatról már a támogatói döntések is megszülettek. A beérkezett kérelmek együttesen mára lefedik a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg felét - jelentette be kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 06. 25. 13:30
Megosztás: