Földgáz ára 2022 lakossági fogyasztóknak - mi határozza meg a gáz árát jelenleg?

A gáz ára Magyarországon a lakosság számára 2022-ben is hatósági áras. Hogy mennyibe kerül jelenleg egy köbméter (m3) gáz 2022 évben, az a 70/2016. (XII. 29.) NFM rendelet (a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó hatósági árak képzésének keretszabályairól) alapján kerül meghatározásra. Cikkünben bemutatjuk a hazai gázpiacot és a lakossági árakat is. (Megjegyzés: A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.)

Földgáz ára 2022 lakossági fogyasztóknak - mi határozza meg a gáz árát jelenleg?

A gázpiacot szabályozó hatóság: MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (rövidítve: MEKH) a magyarországi energia- és közszolgáltatások piacának szabályozó hatósága, melynek feladata a nemzetgazdaság stratégiai jelentőségű ágazatainak felügyelete (víz-közmű, villamos energia, földgáz, távhő és részben a hulladékgazdálkodás is a hivatal hatásköre).

A Hivatal mint rendeletalkotási jogkörrel felruházott önálló szabályozó szerv a 2013. évi XXII. törvénnyel jött létre, a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvénnyel alapított Magyar Energia Hivatal (MEH) jogutódjaként.

A magyar lakossági földgáz ellátás 2022-ben

A külföldről vásárolt és a hazai kitermelésű földgázt a kereskedők és az un. egyetemes szolgáltatók értékesítik a felhasználóknak.

(Mi az hogy egyetemes szolgáltató? Az egyetemes szolgáltatás a jogosult felhasználók földgázellátására vonatkozó, a Get.-ben, a Get. végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Vhr.) meghatározott szolgáltatások értékesítése.)

A földgázelosztói rendszerek üzemeltetését 10 regionális elosztó társaság, ezek közül öt nagy végzi – földrajzilag felosztva az ország területét – a regionális elosztói tevékenység túlnyomó részét. 

A földgáz piac 2004-es liberalizációja következtében a kiskereskedelmi piac kettős szerkezetű lett. A szabadpiaci szegmensben a piac alakítja az árakat. Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók (maximált) hatósági áron juthatnak földgázhoz. A lakosság is így kapja a földgázt jelenleg Magyarországon.

Hogy ki is jogosult erre a hatósági gáz-árra?

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény alapján egyetemes szolgáltatásra jogosult minden lakossági fogyasztó, illetve minden, 20m3/óra alatti névleges teljesítményű gázmérővel rendelkező ügyfél, valamint 2011. június 30-ig a külön törvényben meghatározott távhőtermelési engedéllyel rendelkező felhasználók is jogosultak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére. Az egyetemes szolgáltatóknak ezekkel a fogyasztókkal szemben ellátási kötelezettségük van saját szolgáltatási területükön.

Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók vagy már korábban is a szabadpiacról vételeztek energiát, vagy csak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszűnésével kerültek szabadpiacra (kis- és közepes fogyasztású felhasználók és a távhőtermelők).

Mitől függ tehát  a hazai lakossági gáz ára (hatósági ára) 2022-ben?

Az MEKH rendeletben állapítja meg a földgáz-rendszerhasználati díjakat, valamint a miniszter számára előkészíti a földgáz egyetemes szolgáltatási árakat. Ezenfelül díjfelügyeleti és költség-felülvizsgálati feladatokat is ellát még. A díjfelügyelet azt jelenti, hogy a Hatóság ellenőrzi, hogy az engedélyesek ténylegesen a miniszter, illetve a Hivatal által meghatározott díjakat alkalmazták-e. A költség-felülvizsgálat során pedig meghatározza az engedélyesek indokolt költségeit, amely a hatósági ármegállapítás alapja.

Jó, jó, de akkor mennyibe kerül egy köbméter földgáz a lakosságnak 2022-ben?

Mi határozza meg az elfogyasztott gáz árát?

A gázfogyasztás díja az alábbi elemekből tevődik össze:

1. a földgáz ára,

2. a nagykereskedői árrés,

3. a rendszerhasználati díjak közül a szállítás és a tárolás díja,

4. a mobilgáz-finanszírozási költség,

5. a rendszerhasználati díjak közül az elosztás díja,

6. az egyetemes szolgáltatói árrés,

7 . nagykereskedő éves elszámolási elem,

8. egyetemes szolgáltató éves elszámolási elem.

Az egyetemes szolgáltatási árat (tehát a végső lakossági árat) az elosztói területenként és felhasználói kategóriánként az fentiekben felsorolt 1-8. pontok szerinti árelemek összegeként kell kiszámítani.

Mennyibe kerül egy köbméter (m3) vagy egy magajoule (MJ) gáz ára 2022-ben?

Földgáz árszabás az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft., az Ózdi Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Csepeli Erőmű Kft. és az ISD POWER Kft. elosztási területén:

A táblázatban megadott díjak nem tartalmazzák a 27% áfát, tehát azzal még növelni kell az összeget lakossági gázfogyasztó esetén (is).

Földgáz árszabás a OPUS TIGÁZ Zrt. és a Natural Gas Service Kft. elosztási területén:

A táblázatban megadott díjak nem tartalmazzák a 27% áfát, tehát azzal még növelni kell az összeget lakossági gázfogyasztó esetén (is).

Földgáz árszabás az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., MAGÁZ Kft. és az E.GAS Kft. elosztási területén:

Földgáz árszabás az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. elosztási területén:

A cikkben felhasznált táblázatok forrása az MVM Next hivatalos weboldala.

Gáz ára 2022 kalkulátor ITT.

A Széchenyi Kártya az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz

A  Széchenyi Kártya húsz éves története bebizonyította, hogy az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kis- és középvállalkozó (kkv) szektor finanszírozásában - hangsúlyozták a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen felszólalók kedden, Budapesten.
2022. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Közel 20 százalékkal nőtt a JYSK árbevétele Magyarországon

A JYSK árbevétele 19 százalékkal, 67,6 milliárd forintra nőtt Magyarországon a 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartó pénzügyi évében, adózás előtti eredménye (EBIT) a teljes cégre vetítve 12,49 milliárd forint lett, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent - tájékoztatta a lakberendezési áruházlánc az MTI-t kedden.
2022. 11. 30. 05:00
Megosztás:

Csalás a lottóhúzáson - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.
2022. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Javult kissé a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben és február óta az első alkalommal javult a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének kedden publikált végleges értéke alapján. A mutató a javulás ellenére is két éves mélypont közelében van.
2022. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Így kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül, a fenntarthatóság pedig kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó vállalat globális kutatásából.
2022. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Negyedik negyedéve csökkennek a reálbérek Németországban

A reálbérek legnagyobb mértékű és leghosszabb ideje, már negyedik negyedéve tartó csökkenését regisztrálták Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.
2022. 11. 30. 02:00
Megosztás:

13,2 millió dollár támogatást nyújt a Google és a Youtube a félretájékoztatás elleni küzdelemre

A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében - tájékoztatott a Google kedden Brüsszelben.
2022. 11. 30. 01:30
Megosztás:

A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet

A NATO készenlétben van, és kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy bukaresti konferencián, amely a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójával párhuzamosan zajlik.
2022. 11. 30. 01:00
Megosztás:

Biden törvényalkotásra szólította fel a Kongresszust

Az amerikai elnök a Kongresszus hatáskörébe utalta a szeptemberben megtárgyalt munkaügyi megállapodás elfogadását annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az ország gazdaságát fenyegető vasutassztrájkot - közölte a Fehér Ház.
2022. 11. 30. 00:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztók bizalma az USA-ban

Elemzők által vártnál némileg kisebb mértékben romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben.
2022. 11. 30. 00:01
Megosztás:

Csehország lakosságának kilenc százaléka a mostani gazdasági válság előtt is energiaszegénységben élt

A cseh lakosság mintegy kilenc százaléka, azaz 900 ezer ember már a jelenleg érzékelhető gazdasági válság és a drágulási hullám kezdete előtt is úgynevezett energiaszegénységben élt - állapította meg a hivatalos statisztikai adatokat elemző tanulmány, amelyet civil szervezetek mutattak be kedden Prágában.
2022. 11. 29. 23:00
Megosztás:

Lassult novemberben éves szinten a német infláció

Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.
2022. 11. 29. 22:30
Megosztás:

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás: