Fontosabb gazdasági, tőzsdei hírek a világból

Cikkünkben összefoglajuk azokat a fontosabb piac- és tőzsdemozgató gazdasági híreket, eseményeket amikre most leginkább figyelnek a világ befektetői.

Fontosabb gazdasági, tőzsdei hírek a világból


Ismét két Fed-tagbank vezére szólalt meg

Tegnap újabb két Fed tisztviselőn volt a sor, hogy kommentálja a központi bank monetáris politikájának kilátásait.

Susan Collins, a bostoni Fed elnöke szerint jelenleg óvatosan próbálnak hozzáállni a további szigorításhoz a jegybankárok, ugyanis „vagy közel lehetünk a csúcshoz, vagy már el is értük azt”. Collins ennek ellenére nem zárta ki a további kamatemelés lehetőségét, a beérkező adatok még indokolhatják a szigorítást is, amit meg kell lépni, ha szükség van rá.

Collins atlantai kollégája, Raphael Bostic még inkább galamblelkű volt kinyilatkoztatásában. Bostic szerint nincs szükség további emelésre, és ezt a véleményét csak akkor változtatná meg, ha az infláció csökkenő üteme egyértelműen megáll, vagy akár el is indul a másik irányba.

Emelkedő inflációs várakozások

Augusztusban minimálisan emelkedtek az inflációs várakozások az EKB fogyasztói felmérése alapján. A következő egy évre 3,5%-os inflációt várnak a korábbi 3,4% helyett, míg hároméves távon 2,4%-ról 2,5%-ra emelkedtek az átlagos inflációs várakozások. 

Az emelkedő várakozásokhoz az emelkedő olajárak is hozzájárulhattak. A várakozások továbbra is a 2%-os jegybanki cél fölött vannak, ez is azt mutatja, hogy az EKB még nem dőlhet hátra.

Az EKB jegybankára, Klaas Knot is az ismét növekvő inflációs kockázatokra hívta fel a figyelmet.

Ismét szigorítják az orosz tőkekorlátozásokat

A rubel védelme érdekében ismét szigorítanak a tőkekorlátozásokon Oroszországban. A 43 legnagyobb exportőrnek, köztük az energiacégeknek is a hazai piacon kötelező leváltaniuk deviza bevételeiket, ezzel növelve a deviza kínálatot is erősítve a rubelt. 

Év eleje óta már 43%-ot gyengült a rubel a dollárral szemben. A mostani tőkekorlátozásokra viszont 2,6%-os erősödéssel reagált.

Bizalmatlanok a kínai fogyasztók

A Bank of America felmérése szerint a kínai fogyasztók továbbra is bizalmatlanok a gazdasággal kapcsolatban. A válaszadók körében a két hónappal ezelőttihez képest csökkent a fizetésemelésre számítók és a kiadások növelését tervezők aránya.

A belső fogyasztás gyengélkedése miatt az IMF októberben 5,2%-ról 5%-ra vágta a Kínára vonatkozó idei GDP növekedési várakozását, a 2024-est pedig 4,5-ről 4,2-re csökkentette.

Mérséklődött a japán gépipar visszaesése

Japán alapvető gépipari megrendelései, amelyek nem tartalmazzák a hajózás és az elektromosáram-szolgáltatók megrendeléseit, augusztusában 0,5%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest, ami javulást jelent a júliusi 1,1%-os visszaeséshez képest, de elmaradt a 0,6%-os növekedésre vonatkozó előzetes becslésektől. 

Éves szinten a magánszektor gépipari megrendelései augusztusban a várt 6,7% helyett 7,7%-kal csökkentek a júliusi 13%-os visszaesést követően. (forrás: ERSTE)

A Tamagotchi kripto remake PlayDoge közel 4 milliónál jár

Alig két hét telt el az ikonikus play-to-earn mém érme, a PlayDoge ($PLAY) előértékesítéséből, de a projekt már közel 4 millió dollárnál jár. A legutóbbi bejelentés keretében a csapat arról számolt be, hogy a projekt több láncra áll át, és lehetővé teszi az Ethereum letéteket a jelenlegi BNB lánc mellett.
2024. 06. 13. 00:01
Megosztás:

Kivárás és forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

A nem túl kedvező gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét - közölte a K&H szerdán az MTI-vel, saját innovációs indexe alapján.
2024. 06. 12. 23:30
Megosztás:

A Magyar Suzuki stabil évet zárt tavaly

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen - mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 06. 12. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát - áll az EU statisztikai hivatalának honlapján.
2024. 06. 12. 22:30
Megosztás:

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 06. 12. 22:00
Megosztás:

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás: