Fontosabb gazdasági, tőzsdei hírek a világból

Cikkünkben összefoglajuk azokat a fontosabb piac- és tőzsdemozgató gazdasági híreket, eseményeket amikre most leginkább figyelnek a világ befektetői.

Fontosabb gazdasági, tőzsdei hírek a világból


Ismét két Fed-tagbank vezére szólalt meg

Tegnap újabb két Fed tisztviselőn volt a sor, hogy kommentálja a központi bank monetáris politikájának kilátásait.

Susan Collins, a bostoni Fed elnöke szerint jelenleg óvatosan próbálnak hozzáállni a további szigorításhoz a jegybankárok, ugyanis „vagy közel lehetünk a csúcshoz, vagy már el is értük azt”. Collins ennek ellenére nem zárta ki a további kamatemelés lehetőségét, a beérkező adatok még indokolhatják a szigorítást is, amit meg kell lépni, ha szükség van rá.

Collins atlantai kollégája, Raphael Bostic még inkább galamblelkű volt kinyilatkoztatásában. Bostic szerint nincs szükség további emelésre, és ezt a véleményét csak akkor változtatná meg, ha az infláció csökkenő üteme egyértelműen megáll, vagy akár el is indul a másik irányba.

Emelkedő inflációs várakozások

Augusztusban minimálisan emelkedtek az inflációs várakozások az EKB fogyasztói felmérése alapján. A következő egy évre 3,5%-os inflációt várnak a korábbi 3,4% helyett, míg hároméves távon 2,4%-ról 2,5%-ra emelkedtek az átlagos inflációs várakozások. 

Az emelkedő várakozásokhoz az emelkedő olajárak is hozzájárulhattak. A várakozások továbbra is a 2%-os jegybanki cél fölött vannak, ez is azt mutatja, hogy az EKB még nem dőlhet hátra.

Az EKB jegybankára, Klaas Knot is az ismét növekvő inflációs kockázatokra hívta fel a figyelmet.

Ismét szigorítják az orosz tőkekorlátozásokat

A rubel védelme érdekében ismét szigorítanak a tőkekorlátozásokon Oroszországban. A 43 legnagyobb exportőrnek, köztük az energiacégeknek is a hazai piacon kötelező leváltaniuk deviza bevételeiket, ezzel növelve a deviza kínálatot is erősítve a rubelt. 

Év eleje óta már 43%-ot gyengült a rubel a dollárral szemben. A mostani tőkekorlátozásokra viszont 2,6%-os erősödéssel reagált.

Bizalmatlanok a kínai fogyasztók

A Bank of America felmérése szerint a kínai fogyasztók továbbra is bizalmatlanok a gazdasággal kapcsolatban. A válaszadók körében a két hónappal ezelőttihez képest csökkent a fizetésemelésre számítók és a kiadások növelését tervezők aránya.

A belső fogyasztás gyengélkedése miatt az IMF októberben 5,2%-ról 5%-ra vágta a Kínára vonatkozó idei GDP növekedési várakozását, a 2024-est pedig 4,5-ről 4,2-re csökkentette.

Mérséklődött a japán gépipar visszaesése

Japán alapvető gépipari megrendelései, amelyek nem tartalmazzák a hajózás és az elektromosáram-szolgáltatók megrendeléseit, augusztusában 0,5%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest, ami javulást jelent a júliusi 1,1%-os visszaeséshez képest, de elmaradt a 0,6%-os növekedésre vonatkozó előzetes becslésektől. 

Éves szinten a magánszektor gépipari megrendelései augusztusban a várt 6,7% helyett 7,7%-kal csökkentek a júliusi 13%-os visszaesést követően. (forrás: ERSTE)

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás: