Fűtési alternatívák a rezsicsökkentéshez: A hőszivattyú előnyei és hátrányai

Telepítési és méretezési tanácsok a szakértőtől: az energiahatékonyság és a fenntarthatóság egyre fontosabb szemponttá válik a fűtési rendszerek kiválasztásakor.

Fűtési alternatívák a rezsicsökkentéshez: A hőszivattyú előnyei és hátrányai

Az utóbbi években a hőszivattyúk népszerűsége jelentősen megnőtt, mint környezetbarát és gazdaságos alternatíva a hagyományos fűtési megoldásokkal szemben. Mára a hőszivattyú telepítés vált az energetikai korszerűsítés egyik legnépszerűbb elemévé.

A piacon egyre több állami és sajátmárkás energetikai program, illetve időszakos ajánlat érhető el, melyek támogatást jelentenek a tulajdonosok számára a meglévő önerő mellett. A Gree hőszivattyúk szakértője segít tisztázni, hogy milyen típusú ráfordításokkal szükséges számolni, és pontosan mire alkalmas ez a technológia.

Teljesítmény és méret

„A hőszivattyús rendszer javasolt teljesítményét és méretét több tényező is befolyásolja. Ilyen például az épület hőigénye, amelyet a hőszigetelés, a méret, valamint a tájolás és a nyílászárók minősége határoz meg. Minden tényező külön-külön is lényeges.

A helyi éghajlati viszonyok is kiemelt szerepet játszanak, mivel egy adott külső hőmérsékletre optimalizálva kerül kiválasztásra a berendezés. Fontos továbbá a választott rendszer típusa (pl. levegő-víz, levegő-levegő vagy geotermikus hőszivattyú), valamint a fűtési rendszer jellege (pl. padlófűtés vagy radiátorok).

Emellett a rendszer hatékonysága (COP/Coefficient of Performance), a szabályozási lehetőségek, és az esetleges egyéb energetikai megoldások (pl. napelemek) mind-mind befolyásolják a megfelelő teljesítmény és méret meghatározását” – tette hozzá Süveg Zoltán, a Gree hőszivattyúk műszaki termékfelelőse. 

hőszivattyú ára

Melegvíz-igény 

Ha a hőszivattyú a használati melegvíz előállítására is szolgál, ezt a tényezőt is figyelembe kell venni. 

„A rendszerméretezésnél szükséges körüljárni a HMV igény mennyiségének témáját is. Az épület jellege, illetve felhasználási módjának lényegi szerepe van ebben. Bizonyos esetekben a HMV felhasználás mértéke miatt (hotelek, társasházak, kollégiumok stb.) a hőszivattyú teljesítményét a használati melegvíz előállítása határozza meg, a fűtési igény helyett. Elfordul, hogy szükséges a két rendszer szétválasztása az igények megfelelő kiszolgálása érdekében” – tett hozzá a Gree Versati hőszivattyúk műszaki kollégája. 

Mennyire költséges a hőszivattyús rendszer üzemeltetése?

A hőszivattyú telepítése egy olyan beruházás, amely hosszú távon komoly megtakarítást eredményezhet, feltéve, hogy a rendszer megfelelően van telepítve. Azonban a helytelen telepítés – és ebbe beletartozik a méretezés kérdése is - nemcsak a hatékonyságot csökkentheti, hanem meghibásodásokhoz is vezethet. Ha a hőszivattyú túl kicsi vagy túl nagy az épület hőigényéhez képest, akkor rendszeresen túl- vagy alul terhelten fog működni. Ez a hatékonyság csökkenéséhez és az üzemeltetési költségek növekedéséhez vezethet.

„Meg kell vizsgálni az épület hőigényét, ha például a hőszigetelése nem megfelelő, a hőveszteség magas lesz, és a hőszivattyúnak folyamatosan nagyobb teljesítménnyel kell működnie, hogy fenntartsa a kívánt hőmérsékletet” – hangsúlyozza a szakértő. 

„A hőszivattyúk hatékonyságát nagyban befolyásolja a külső hőmérséklet is. Tartósan alacsony külső hőmérsékletnél a hőszivattyú COP értéke csökkenhet, és akár kiegészítő fűtési forrásra is szükség lehet. Elsődleges szempont továbbá a karbantartás, pontosabban annak hiánya is. Ha a hőszivattyút nem szervizelik rendszeresen, akkor a hatékonysága csökkenhet, mely megnövekedett energiafogyasztáshoz és magasabb üzemeltetési költségekhez vezethet” – tette hozzá Süveg Zoltán. Elengedhetetlen feltétel tehát olyan szakavatott szerelőt keresni a hőszivattyú telepítésére, aki rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, továbbá biztosított az alkatrész-ellátás és a műszaki támogatás a jövőben is. 

Gázkazán helyett hőszivattyú?    

Amennyiben a gázkazánt hőszivattyúra cserélnénk, lényeges megvizsgálni az épület fűtési rendszerét, illetve a hőleadókat. 

„Sok esetben ajánlott lehet megtartani a gázkazánt a rendszerben, így lehetőség van a hőszivattyút úgynevezett bivalens üzemmódban működtetni a gázkazánnal. Ez azt jelenti, hogy egy adott külső hőmérséklet alatt, (ahol a hőszivattyú már kevésbé hatékony vagy gazdaságos), a hőszivattyú teljes mértékben átadja a fűtést a gázkazánnak, vagy pedig a kazánnal együtt működik”. Minden esetben kérjük ki a kiszemelt hőszivattyú forgalmazójának szakmai véleményét és árajánlatát a helyszíni felmérést követően. Ezek együttes mérlegelését követően tudjuk meghozni a felelős döntést. 

Annál is inkább, hiszen itt a szeptember és az iskolakezdésen kívül beindul a hőszivattyú telepítések főszezonja is. Érdemes tehát körültekintően informálódni az aktuális promóciókról és elérhető kedvezményekről, így most hihetetlen árak mellett érhetők el például a Gree hőszivattyú rendszerei a már megszokott megbízható minőségben és kimagasló háttértámogatással.

Az osztrák vasúttársaság ismét fogad egyes vonatokat

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerda hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből - Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon - közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.
2024. 09. 18. 08:00
Megosztás:

Több mint száz szolgáltató kínál kedvezményeket a Kerékpárosbarát hétvégén

Szeptember 21-22-én harmadik alkalommal rendezik meg a Kerékpárosbarát hétvégét, mely során több mint száz biciklisbarát szolgáltató várja kedvezményekkel a vendégeket országszerte.
2024. 09. 18. 07:30
Megosztás:

Ezek a városok kapnak elektromos meghajtású hulladékszállító járműveket

Összesen öt elektromos meghajtású hulladékszállító járművet helyeznek üzembe Nyíregyházán, Debrecenben és Pakson az Elektromos Hulladékszállító Mintaprojekt részeként, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásával - közölte a HUMDA kedden az MTI-vel.
2024. 09. 18. 07:00
Megosztás:

Többet költöttek utasbiztosításra az ügyfelek idén

Utasbiztosításra átlagosan csaknem 13 ezer forintot költöttek az ügyfelek az idén, ez 4,5 százalékkal több a tavaly nyári adathoz képest - közölte a Netrisk kedden az MTI-vel.
2024. 09. 18. 06:30
Megosztás:

Az amerikai elnökválasztás és a gyengülő német gazdaság határozhatják meg az irányt ősszel a magyar gazdaság számára

Követheti az amerikai és az európai központi bank kamatcsökkentését a Magyar Nemzeti Bank a nyári szünet után, így az év végére 6,25 százalékra csökkenhet a hazai irányadó ráta. A magyar gazdaság alakulását és kilátásait a német ipar gyengélkedése rontja leginkább, így az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése az idén mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést vár. A forint stabil maradhat az év hátralevő részében is, az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama. Az Equilor szerint az amerikai gazdaság körüli bizonytalanságok és az ősszel esedékes, várhatóan nagyon szoros elnökválasztás elsősorban közvetve hat a magyar helyzetre.
2024. 09. 18. 06:00
Megosztás:

Meredeken visszaesett az EU-val folytatott brit kereskedelem

Meredeken visszaesett az Európai Unió és Nagy-Britannia kétoldalú kereskedelmének értéke a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta az egyik vezető brit gazdaságkutató műhely kedden ismertetett átfogó tanulmánya szerint.
2024. 09. 18. 05:30
Megosztás:

Ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását Magyarországon

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását - mondta a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Portfolio Finance 2024 konferencián.
2024. 09. 18. 05:00
Megosztás:

Közúti környezetvédelmi mérések lesznek az ország négy városában

Idén 28. alkalommal rendezi meg a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. a közúti közlekedési környezetvédelmi akciót, amelynek legfőbb célja, hogy átfogó képet adjon a Magyarországon forgalomban lévő gépkocsiállomány károsanyag-kibocsátásának évenkénti változásáról, valamint a gépjárművek állapotáról, ideértve az átlagéletkort és az erózió mértékét. A környezetvédelmi akció keretében szeptember 16. és 20. között, öt napon keresztül az ország négy városában, Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden, naponta változó helyszíneken, a területileg illetékes Közlekedési Felügyelőségek mintegy 1000 közúti környezetvédelmi ellenőrzést és mérést végeznek - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden.
2024. 09. 18. 04:30
Megosztás:

Másként zárult az idei albérletszezon mint a korábbi években, Debrecen már csak 5 ezer forintra van Budapesttől

Az albérletpiaci főszezon ellenére - összhangban az előzetes várakozásokkal - a bérleti díjak nem emelkedtek jelentősen, hanem inkább stagnáltak augusztusban a KSH-ingatlan.com friss legfrissebb lakbérindexe szerint. Az ingatlan.com elemzése szerint a bérlők szempontjából ez jó hír lehet, mivel a szezonális áremelkedés elmaradása valamelyest stabilitást jelent a piacon.
2024. 09. 18. 04:00
Megosztás:

Óraállítás 2024 téli időszámítás - most jött a hír, aminek sokan nem örülnek majd!

Közeledik az év azon időszaka, amikor elérkezik a 2024 téli időszámításra való átállás és az óra állítása. Az órák visszaállítása sokaknak megkönnyebbülést hoz, hiszen egy extra óra alvással gazdagodunk, ám nem mindenki van tisztában azzal, hogy ez az egyszerű folyamat milyen hatással lehet mindennapjainkra. Mutatjuk a 2024 téli időszámítás és az óraállítás időpontját, hogy mikor kell az órákat átállítani a 2024-es téli időszámítás szerint.
2024. 09. 18. 02:00
Megosztás:

Habüveg hőszigetelő-anyag gyártásába kezd a pécsi Hungaro Energy Kft.

Az építőiparban hőszigetelésre használható habüveg gyártását kezdi meg a földgáz és villamos energia értékesítéssel, ehhez kapcsolódó karbantartási tevékenységekkel és energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.
2024. 09. 18. 01:30
Megosztás:

Ha nincs EURÓD, csak forintod van, akkor komoly bajba kerülhetsz!

A pénzügyi világ folyamatosan változó, és az elmúlt évek eseményei különösen rámutattak arra, milyen fontos a megfelelő pénzügyi tervezés és a devizadiverzifikáció. Azok számára, akik kizárólag forintban tartják megtakarításaikat, jelentős kockázatot hordoz ez a döntés.
2024. 09. 18. 01:00
Megosztás:

4iG: újabb mérföldkő a Vodafone kiválása

A 4iG Nyrt. 2023. november 13. napján elindított transzformációs programja következő jelentős mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy a Vodafone Magyarország Zrt. részvényesei döntöttek a Vodafone Magyarország Zrt. kiválás útján megvalósuló szétválásáról - tudatta a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján kedden.
2024. 09. 18. 00:30
Megosztás:

Mém érme rajongók figyelem! A Memebet token remek lehetőséget kínál a kriptósoknak

Ahogy halad előre az előértékesítés és hamarosan beindul a $MEMEBET fogadás is, egyre valószínűbb, hogy a listázás után a token ára a magasba szökhet.
2024. 09. 18. 00:01
Megosztás:

4 kriptovaluta, amelyekkel 500 dollárt 5 millióvá alakíthatsz, miközben az Oracle technológiai igazgatója 100 milliárd dolláros mesterséges intelligencia fellendülést jósol

Nagy lehetőségek állnak a kriptovilág előtt, mivel az előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia által hajtott piac óriási növekedés előtt áll. Négy konkrét kriptovaluta képes lehet egy kis befektetést milliókká alakítani. Fedezze fel, mely digitális érmék vannak kiemelt növekedési pályán, és miért vonzzák mind a szakértők, mind a befektetők figyelmét.
2024. 09. 17. 23:00
Megosztás:

Kettős magyar siker a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

A közlemény szerint az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjére - szeptember 9. és 14. között - 65 000 fiatal közül kiválasztott 150 középiskolás diák érkezett.
2024. 09. 17. 22:30
Megosztás:

Csökkent az MVM csoport árbevétele

Az MVM csoport konszolidált értékesítési árbevétele 2156 milliárd forint volt az idei első hat hónapban a tavalyi első fél évben elért 2769 milliárd forint után, adózott eredménye 222 milliárd forintra nőtt a tavaly ugyanebben az időszakban elért 209 milliárd forintos nyereségről - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2024. 09. 17. 22:00
Megosztás:

Megfordulhat az Intel szerencséje

Tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy az Intel 3 milliárd dolláros támogatásban részesülhet az amerikai kormány Secure Enclave programja révén.
2024. 09. 17. 21:30
Megosztás:

Indul a CheckINN Turisztikai innovációs verseny

Hatodik alkalommal rendezi meg a CheckINN Turisztikai Innovációs Ötletversenyt felsőoktatási hallgatóknak a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), idén a megmérettetés középpontjában Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja, a Balaton áll.
2024. 09. 17. 21:00
Megosztás:

Mi a baja a BofA-nak az OTP Bank részvényeivel?

A BofA új elemzéssel állt elő a CEE bankok tekintetében. Szinte minden bankot vételre ajánl, kivéve az OTP-t és az RBI-t.
2024. 09. 17. 20:30
Megosztás: