Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Egyáltalán miért hasznosak, hogyan működnek? Valóban energiatakarékosak? Egyre több helyen lehet arról hallani, hogy érdemes hőszivattyúkat választani az otthonunk fűtése vagy hűtése esetén, azonban a működés és hatékonyság kapcsán számtalan kérdés felmerülhet, nem is beszélve a különböző értékekről (SCOP, SEER), amelyek jelentése és fontossága sokszor nem egyértelmű. A Panasonic szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a hőszivattyúkról.

Miért éppen hőszivattyú?

Számtalan fűtési, illetve hűtési megoldás közül választhatunk manapság, így felmerülhet a kérdés, hogy miért érdemes éppen a hőszivattyú mellett letenni a voksunkat? A hagyományos energiaforrások, tehát a gáz, a szén és fa helyett megújuló energiaforrást használ, amit közvetlenül az ingatlan környezetéből nyer ki, tehát konkrétan az otthonunk körül található levegőt használja fel ahhoz, hogy a lakásunk vagy házunk hőmérséklete komfortosabbá váljon.

Mi a különbség a levegő-levegő és a levegő-víz hőszivattyú között?

Az A2A (Air-to-Air), tehát levegő-levegő és az A2W (Air-to-Water), tehát levegő-víz hőszivattyúk közötti fő különbség a céljuk és a működési mechanizmusuk, ugyanis ennek köszönhetően eltérő módon használják és adják át a hőt.

Az levegő-levegő hőszivattyúk azt a célt szolgálják, hogy hőt vegyenek fel a környezeti levegőből és azt a levegőt fűtésre vagy hűtésre használják egy adott helyiségben, tehát a hő átadása ugyanabban a közegben (levegő) történik, amelyből kinyerik magát a hőt. Ez röviden azt jelenti, hogy az A2A hőszivattyúk közvetlenül a levegőből veszik fel a hőt és közvetlenül a levegőbe adják át a fűtés vagy hűtés érdekében.

Ezzel szemben a levegő-víz hőszivattyúk a hőt felveszik a levegőből vagy más környezeti forrásból, majd pedig átadják egy vízkeringetéses rendszernek. Ez a rendszer lehet radiátor vagy padlófűtés, amelyben a fűtésre vagy hűtésre használható meleg vagy hideg víz kering.

Mikor érdemes levegő-levegő, és mikor levegő-víz hőszivattyút telepíteni?

hőszivattyú

Az levegő-levegő hőszivattyúkat gyakran légkondicionálóként vagy hőszivattyús fűtési rendszerek részeként használják, amelyek közvetlenül befolyásolják a levegő hőmérsékletét a helyiségben. Nagy előnye, hogy gyorsan, problémamentesen telepíthető akár pár óra alatt.

A levegő-víz hőszivattyúkat különféle fűtési rendszerek részeként alkalmazzák, így fontos tudni, hogy sok esetben ezeket egyszerűbb telepíteni. A levegő-víz hőszivattyúk hőt továbbítanak vízkeringetéses rendszeren keresztül, így a gyors és hatékony működés esetében akkor érdemes telepíteni, ha a rendszer már ki van alakítva a lakásban vagy az épületben. Illesztése meglévő rendszerhez lehetséges, akár kazánnal együttműködve is használható.

Valóban gazdaságos és hatékony a hőszivattyú alkalmazása?

A hőszivattyúk kifejezetten energiahatékonyak, mivel több hőt hoznak létre, mint amennyi elektromos energiát használnak annak előállításához. Tehát például egy tipikus hőszivattyú 2-4 egységnyi hőt képes előállítani minden egy egységnyi elektromos energia felhasználása mellett. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a hőszivattyúk hatékonyságát jelentősen befolyásolják a környezeti körülmények.

Ilyen a hőmérséklet, a vízforrások hőmérséklete, illetve a talaj típusa, az adott lakás vagy ház szigetelése. Ennek megfelelően fontos, hogy az adott helyszínhez és igényekhez legmegfelelőbb típust válasszuk ki, valamint rendszeresen karbantartsuk és optimalizáljuk a hőszivattyú rendszert a legjobb eredmények eléréséhez.

Elengedhetetlen a megfelelő szigetelés

A jó szigetelés segít a belső hőmérséklet stabilizálásában, így kényelmesebb környezetet teremt a lakók számára. Elkerülhetők a hideg huzatok és a hőingadozások, amelyek gyakran kellemetlenséget okoznak.

A megfelelő szigetelés csökkenti az energiafelhasználást, mivel a hőszivattyúnak kevesebb energiát kell felhasználnia a helyiség melegítéséhez vagy hűtéséhez. Ennek eredményeként alacsonyabbak lehetnek a rezsi költségek, sőt a rendszer működési terhelése is csökken, ami hozzájárul az eszköz hosszú élettartamához.

Nem érdemes szakember nélkül hozzákezdeni

Bár vannak olyan előkészítő lépések, amiket „házilag” is meg lehet oldani, azonban a telepítés komoly feladat, amelyhez érdemes szakembert hívni, ugyanis műszaki tudást igényel, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy fizikailag is megterhelő munkáról van szó, ha például csak a kültéri egység mozgatására gondolunk. 

A beüzemeléshez szintén szükség van szakemberrel, ahogyan a rendszeres karbantartáshoz is, hiszen ennek a megléte elengedhetetlen a garanciához. A telepítés ideje, illetve a költségei nagyban függ a körülményektől, tehát hogy pontosan hová, milyen rendszert szeretnénk kiépíteni, emellett azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire adottak már ehhez a körülmények, tehát például ki van-e már alakítva vízkeringetéses rendszer a lakásban vagy házban.

Mit mutat a SCOP érték, mit jelent a SEER érték, és miért fontosak?

Az „SCOP” kifejezés a klímatechnológiában és hőszivattyúk területén használt mozaikszó, amely az „Seasonal Coefficient of Performance”, tehát a szezonális teljesítménytényező rövidítése. A SCOP érték azt méri, hogy egy hőszivattyú milyen hatékonyan képes működni egy adott időszak alatt, általában egy fűtési vagy hűtési szezon során.

Az SCOP érték hasznos információ a hőszivattyúk hatékonyságának és energiamegtakarításának megértéséhez, minél magasabb az érték, annál nagyobb a hatásfok. Az SCOP érték gyakran szerepel a hőszivattyúk dokumentációjában, így könnyebb összehasonlítani a különböző modelleket és kiválasztani a leginkább megfelelőt.

A SEER érték azt mutatja meg, hogy egy klímaberendezés vagy hőszivattyú mennyi hűtőteljesítményt képes előállítani egy adott szezon alatt, és azt, hogy mennyi energiát használ fel ehhez. A SEER érték segít meghatározni, hogy egy klíma- vagy hőszivattyúrendszer mennyi hűtőteljesítményt képes elérni egységnyi energiafelhasználás mellett.

Minél magasabb a SEER érték, annál hatékonyabban hűt, ami energiamegtakarítást jelent, tehát a magas értékkel rendelkező berendezések jelentősen csökkenthetik az energiaszámlákat, mivel kevesebb elektromos energiát használnak fel hűtés közben. Ez hosszú távon pénzt megtakarítását jelenti.

Nem csak a pénztárcánk számít: környezetvédelmi szempontok

Mivel fenntarthatósági szempontból sokkal ideálisabb nem fosszilis tüzelőanyagokkal fűteni, ezért ezeknek a betiltását az Európai Unió országai is egyre inkább szorgalmazzák. A szomszédos Ausztriában például már az idei évtől tilos gázkazánok telepítése új épületekbe, de hasonló a helyzet Franciaországban is, Íroroszágban pedig a gázt és az olajat is tiltják 2023-tól.

Olaszország megengedőbb ebben a tekintetben, ugyanis ők 2022-től azt tették kötelezővé, hogy 60% legyen a megújuló energiaforrások aránya, hazánkban pedig egyelőre még ennél is megengedőbb a helyzet, ugyanis ez az arány itt 25%.

Azonban fontos tudni, hogy a következő években a klímavédelem érdekében további szigorításokra lehet számítani, emellett érdemes belegondolni, hogy a bolygónk védelme közös cél, így hasznos lehet minden esetben, a szabályozásoktól függetlenül is a környezetbarát megoldásokat választani.

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás:

Drágulást hozott az év eleje az USA-nak

Elemzők által vártnál jelentősebben nőttek az amerikai termelői árak januárban a decemberi csökkenés után, ami annak a jele, hogy a gazdaságra továbbra is inflációs nyomás nehezedik.
2024. 02. 21. 08:00
Megosztás:

Drágább muzsika lesz a szabályszegés

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 02. 21. 07:30
Megosztás:

Már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetőek az MBH Bank első nemzetközi, MREL-képes kötvényei

Az MBH Bank bevezette az első nemzetközi, MREL-képes kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde hitelpapír szekciójába, így azok innentől a hazai szabályozott piacon is hozzáférhetővé válnak a befektetők számára. A hitelintézet első nemzetközi kötvényprogramja tavaly ősszel került felállításra, amelynek keretében 2023 októberében 350 millió EUR össznévértékben kötvényeket bocsátott ki. Az MBH Bank célja a kötvények BÉT-re való bevezetésével, hogy hozzájáruljon a hazai tőkepiac fejlesztéséhez, valamint a befektetők számára elérhető minél változatosabb befektetési eszköztár megteremtéséhez.
2024. 02. 21. 07:00
Megosztás:

10% fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről. A 2022-es évet felölelő legújabb kiadvány kiemeli, soha ilyen ütemben nem nőtt a világon az öko területek mérete. 2021-hez képest 26,6%-os a globális területbővülés, melyhez elsősorban Ausztrália járult hozzá, több mint 17 millió hektár mezőgazdasági terület öko művelésbe vonásával, melyet India (2 millió hektár) és Görögország (390.000 hektár) bioterület növekedése követett. Az Európai Uniót tekintve mérföldkő, hogy 10% fölé (10,4%) emelkedett az ökoterület-arány. Negatív rekord ugyanakkor, hogy - most először a statisztikai adatgyűjtés negyed évszázada alatt - csökkent az öko élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Európában. A globális piaci növekedés mindeközben töretlenül folytatódott, 12,8%-os bővüléssel 2021-hez viszonyítva.
2024. 02. 21. 06:30
Megosztás:

Közel 2 milliárd eurós beruházást tervez a Microsoft

A Microsoft amerikai technológiai vállalat 1,95 milliárd eurót fektet be Spanyolországban a következő két évben a digitális innováció előmozdítása és a mesterséges intelligencia (AI) felelős felhasználásának érdekében - közölte a spanyol sajtó kedden.
2024. 02. 21. 06:00
Megosztás:

Átlag felett teljesített Közép- és Kelet-Európában a cégvásárlási piac

A visszaesés ellenére a világátlag felett teljesített tavaly Közép- és Kelet-Európában a cégvásárlási piac (M&A, mergers and acquisitions) - közölte az MTI-vel kedden a Mazars.
2024. 02. 21. 05:30
Megosztás:

Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban is

Havi és éves összevetésben egyaránt nőtt az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése decemberben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 02. 21. 05:00
Megosztás:

Szeretnél vásárolni Binance Coin-t (BNB) egy dollár alatt? A Pullix (PLX) lehet, hogy még jobb 14 centért

A befektetők gyakran nosztalgiáznak az elszalasztott lehetőségek miatt, például a Binance Coin (BNB) egy dollár alatti vásárlása kapcsán. Azonban fontos pozitívnak maradni és figyelni a következő potenciális lehetőségekre a piacon. A Pullix (PLX) éppen az lehet, hiszen jelenlegi elővásárlási ára 0,14 dollár, és a jövő hónapban akár várhatóan 100-szorosára nőhet majd az indulásakor.
2024. 02. 21. 04:00
Megosztás:

Ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon - de merre érdemes nézelődniük?

Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik, mondják a szakértők, akik azzal kapcsolatban is adnak tanácsot, hogy merre és milyen típusú ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként.
2024. 02. 21. 03:30
Megosztás:

Milyen kocsik mennek most? Sebességbe kapcsolt januárban a használtautó-piac

Januárban a DataHouse előzetes adatai szerint több mint 74 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 12 százalékkal haladja meg a tavaly januári 66 700-as szintet.
2024. 02. 21. 03:00
Megosztás:

Kriptobefektetések új szabályozása - jogi szakvélemény

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 21. 02:00
Megosztás:

A magyar lízingpiacon nőtt a finanszírozott összeg és a szerződések száma

A magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 909,5 milliárd forintot tett ki 2023-ban, ami 5,5 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest, a szerződések száma pedig 2,6 százalékkal nőtt - ismertette a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 21. 01:30
Megosztás:

Íme az új KATA adózás és mutatjuk, hogy eddig hányan választották ezt az adózást

A korábban KATA adóalany vállalkozások jeletős része más adónemben működteti vállalkozását. De hányan vannak az új KATA adózás alatt?
2024. 02. 21. 01:00
Megosztás:

Budapestre látogat a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2024. 02. 21. 00:30
Megosztás:

Ez a kriptó lehet a Bitcoin-bányászat jövője, és csak 0,02 dollár

Az Ethereum alapokra épülő Bitcoin Minetrix (BTCMTX) Stake-to-Mine platformjának csapata igen büszke lehet magára, hiszen előértékesítése már 11 millió dollár felett jár.
2024. 02. 21. 00:01
Megosztás: