Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Egyáltalán miért hasznosak, hogyan működnek? Valóban energiatakarékosak? Egyre több helyen lehet arról hallani, hogy érdemes hőszivattyúkat választani az otthonunk fűtése vagy hűtése esetén, azonban a működés és hatékonyság kapcsán számtalan kérdés felmerülhet, nem is beszélve a különböző értékekről (SCOP, SEER), amelyek jelentése és fontossága sokszor nem egyértelmű. A Panasonic szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a hőszivattyúkról.

Miért éppen hőszivattyú?

Számtalan fűtési, illetve hűtési megoldás közül választhatunk manapság, így felmerülhet a kérdés, hogy miért érdemes éppen a hőszivattyú mellett letenni a voksunkat? A hagyományos energiaforrások, tehát a gáz, a szén és fa helyett megújuló energiaforrást használ, amit közvetlenül az ingatlan környezetéből nyer ki, tehát konkrétan az otthonunk körül található levegőt használja fel ahhoz, hogy a lakásunk vagy házunk hőmérséklete komfortosabbá váljon.

Mi a különbség a levegő-levegő és a levegő-víz hőszivattyú között?

Az A2A (Air-to-Air), tehát levegő-levegő és az A2W (Air-to-Water), tehát levegő-víz hőszivattyúk közötti fő különbség a céljuk és a működési mechanizmusuk, ugyanis ennek köszönhetően eltérő módon használják és adják át a hőt.

Az levegő-levegő hőszivattyúk azt a célt szolgálják, hogy hőt vegyenek fel a környezeti levegőből és azt a levegőt fűtésre vagy hűtésre használják egy adott helyiségben, tehát a hő átadása ugyanabban a közegben (levegő) történik, amelyből kinyerik magát a hőt. Ez röviden azt jelenti, hogy az A2A hőszivattyúk közvetlenül a levegőből veszik fel a hőt és közvetlenül a levegőbe adják át a fűtés vagy hűtés érdekében.

Ezzel szemben a levegő-víz hőszivattyúk a hőt felveszik a levegőből vagy más környezeti forrásból, majd pedig átadják egy vízkeringetéses rendszernek. Ez a rendszer lehet radiátor vagy padlófűtés, amelyben a fűtésre vagy hűtésre használható meleg vagy hideg víz kering.

Mikor érdemes levegő-levegő, és mikor levegő-víz hőszivattyút telepíteni?

hőszivattyú

Az levegő-levegő hőszivattyúkat gyakran légkondicionálóként vagy hőszivattyús fűtési rendszerek részeként használják, amelyek közvetlenül befolyásolják a levegő hőmérsékletét a helyiségben. Nagy előnye, hogy gyorsan, problémamentesen telepíthető akár pár óra alatt.

A levegő-víz hőszivattyúkat különféle fűtési rendszerek részeként alkalmazzák, így fontos tudni, hogy sok esetben ezeket egyszerűbb telepíteni. A levegő-víz hőszivattyúk hőt továbbítanak vízkeringetéses rendszeren keresztül, így a gyors és hatékony működés esetében akkor érdemes telepíteni, ha a rendszer már ki van alakítva a lakásban vagy az épületben. Illesztése meglévő rendszerhez lehetséges, akár kazánnal együttműködve is használható.

Valóban gazdaságos és hatékony a hőszivattyú alkalmazása?

A hőszivattyúk kifejezetten energiahatékonyak, mivel több hőt hoznak létre, mint amennyi elektromos energiát használnak annak előállításához. Tehát például egy tipikus hőszivattyú 2-4 egységnyi hőt képes előállítani minden egy egységnyi elektromos energia felhasználása mellett. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a hőszivattyúk hatékonyságát jelentősen befolyásolják a környezeti körülmények.

Ilyen a hőmérséklet, a vízforrások hőmérséklete, illetve a talaj típusa, az adott lakás vagy ház szigetelése. Ennek megfelelően fontos, hogy az adott helyszínhez és igényekhez legmegfelelőbb típust válasszuk ki, valamint rendszeresen karbantartsuk és optimalizáljuk a hőszivattyú rendszert a legjobb eredmények eléréséhez.

Elengedhetetlen a megfelelő szigetelés

A jó szigetelés segít a belső hőmérséklet stabilizálásában, így kényelmesebb környezetet teremt a lakók számára. Elkerülhetők a hideg huzatok és a hőingadozások, amelyek gyakran kellemetlenséget okoznak.

A megfelelő szigetelés csökkenti az energiafelhasználást, mivel a hőszivattyúnak kevesebb energiát kell felhasználnia a helyiség melegítéséhez vagy hűtéséhez. Ennek eredményeként alacsonyabbak lehetnek a rezsi költségek, sőt a rendszer működési terhelése is csökken, ami hozzájárul az eszköz hosszú élettartamához.

Nem érdemes szakember nélkül hozzákezdeni

Bár vannak olyan előkészítő lépések, amiket „házilag” is meg lehet oldani, azonban a telepítés komoly feladat, amelyhez érdemes szakembert hívni, ugyanis műszaki tudást igényel, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy fizikailag is megterhelő munkáról van szó, ha például csak a kültéri egység mozgatására gondolunk. 

A beüzemeléshez szintén szükség van szakemberrel, ahogyan a rendszeres karbantartáshoz is, hiszen ennek a megléte elengedhetetlen a garanciához. A telepítés ideje, illetve a költségei nagyban függ a körülményektől, tehát hogy pontosan hová, milyen rendszert szeretnénk kiépíteni, emellett azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire adottak már ehhez a körülmények, tehát például ki van-e már alakítva vízkeringetéses rendszer a lakásban vagy házban.

Mit mutat a SCOP érték, mit jelent a SEER érték, és miért fontosak?

Az „SCOP” kifejezés a klímatechnológiában és hőszivattyúk területén használt mozaikszó, amely az „Seasonal Coefficient of Performance”, tehát a szezonális teljesítménytényező rövidítése. A SCOP érték azt méri, hogy egy hőszivattyú milyen hatékonyan képes működni egy adott időszak alatt, általában egy fűtési vagy hűtési szezon során.

Az SCOP érték hasznos információ a hőszivattyúk hatékonyságának és energiamegtakarításának megértéséhez, minél magasabb az érték, annál nagyobb a hatásfok. Az SCOP érték gyakran szerepel a hőszivattyúk dokumentációjában, így könnyebb összehasonlítani a különböző modelleket és kiválasztani a leginkább megfelelőt.

A SEER érték azt mutatja meg, hogy egy klímaberendezés vagy hőszivattyú mennyi hűtőteljesítményt képes előállítani egy adott szezon alatt, és azt, hogy mennyi energiát használ fel ehhez. A SEER érték segít meghatározni, hogy egy klíma- vagy hőszivattyúrendszer mennyi hűtőteljesítményt képes elérni egységnyi energiafelhasználás mellett.

Minél magasabb a SEER érték, annál hatékonyabban hűt, ami energiamegtakarítást jelent, tehát a magas értékkel rendelkező berendezések jelentősen csökkenthetik az energiaszámlákat, mivel kevesebb elektromos energiát használnak fel hűtés közben. Ez hosszú távon pénzt megtakarítását jelenti.

Nem csak a pénztárcánk számít: környezetvédelmi szempontok

Mivel fenntarthatósági szempontból sokkal ideálisabb nem fosszilis tüzelőanyagokkal fűteni, ezért ezeknek a betiltását az Európai Unió országai is egyre inkább szorgalmazzák. A szomszédos Ausztriában például már az idei évtől tilos gázkazánok telepítése új épületekbe, de hasonló a helyzet Franciaországban is, Íroroszágban pedig a gázt és az olajat is tiltják 2023-tól.

Olaszország megengedőbb ebben a tekintetben, ugyanis ők 2022-től azt tették kötelezővé, hogy 60% legyen a megújuló energiaforrások aránya, hazánkban pedig egyelőre még ennél is megengedőbb a helyzet, ugyanis ez az arány itt 25%.

Azonban fontos tudni, hogy a következő években a klímavédelem érdekében további szigorításokra lehet számítani, emellett érdemes belegondolni, hogy a bolygónk védelme közös cél, így hasznos lehet minden esetben, a szabályozásoktól függetlenül is a környezetbarát megoldásokat választani.

Mennyire torzítanak az ingatlanhirdetések? És milyen ne legyen egy ingatlanhirdetés?

Az ingatlanhirdetés is reklám. Sokan, sokféleképpen értelmezik a meggyőzés fogalmát, amit nagyon szemléletesen megjelenítenek az ingatlanhirdetések is. Akadnak ugyanis közöttük, melyek jócskán elrugaszkodnak a valóságtól. A meggyőzéshez persze lehet, hogy több kell, mint a valóság bemutatása, de kérdés, hogy meddig érdemes elmenni.
2024. 02. 29. 22:00
Megosztás:

Fontosak a magyar-olasz kapcsolatok

Biztonsági és gazdasági téren már jelenleg is rendkívül lényeges a Magyarország és Olaszország közötti együttműködés, az energetikai együttműködés fejlesztése pedig a kapcsolatok újabb dimenzióját fogja jelenteni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában.
2024. 02. 29. 21:30
Megosztás:

Pilisjászfalun több helye lesz a kicsiknek

Új, tizenhat gyerek befogadására alkalmas bölcsőde épül a Pest vármegyei Pilisjászfalun - tájékoztatta az MTI-t az önkormányzat.
2024. 02. 29. 21:00
Megosztás:

Így alakult a forint árfolyama csütörtökön

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 02. 29. 20:30
Megosztás:

Meggyűlt a tech-óriások baja a mesterséges intelligenciával

Elutasították az Apple részvényesei a szakszervezetek által támogatott, a mesterséges intelligencia átláthatósági jelentésre vonatkozó kérést, amely azt vizsgálta volna, hogy a vállalat etikusan használja-e a technológiát.
2024. 02. 29. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel zártak a főbb európai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 02. 29. 19:30
Megosztás:

A jó hangulat ellenére esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 29. 19:00
Megosztás:

Nem sietnék el a kamatvágásokat az USA-ban

A korábbi, gyors kamatvágási ciklusokkal ellentétben most máshogyan nézhet ki az alacsonyabb alapkamathoz vezető út – mondta Susan Collins, a bostoni Fed vezére.
2024. 02. 29. 18:30
Megosztás:

A vártnál jobb lett a Richter negyedik negyedéve

A Richter ma tette közzé 2023 negyedik negyedéves számait. A romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletág értékesítése miatt az árbevétel 9,3%-kal 203,2 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest.
2024. 02. 29. 18:00
Megosztás:

Nem volt fényes a február Európában

Romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban februárban - derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) szerdán ismertetett felméréséből.
2024. 02. 29. 17:30
Megosztás:

Nagy összegű tőkét fektet be a PortfoLion

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium, a tranzakcióban részt vesz az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners - közölte a tőkealapkezelő PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja.
2024. 02. 29. 17:00
Megosztás:

Nemsokára érkezik a támogatás a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése - mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött szerdai videóban.
2024. 02. 29. 16:30
Megosztás:

Szünetelni fog a Telekom szolgáltatása

A Magyar Telekom informatikai rendszereinek ütemezett karbantartása miatt 2024. március 14-én 18 órától várhatóan 2024. március 16-án 8 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu és az Üzleti önkiszolgáló portál nem lesz elérhető, valamint március 14-én csütörtökön a cég üzletei is a szokottnál hamarabb, 18 órakor bezárnak - közölte a szolgáltató szerdán.
2024. 02. 29. 16:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz egy út Szabadkára

Március elsejétől ötödével olcsóbb lesz a vonatjegy Szeged és a szerbiai Szabadka között, így már 5 euróért lehet nemzetközi jegyet váltani a két város közötti vonatútra - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 29. 15:30
Megosztás:

Sikeresek a kormányablakok

A kormányablakok intézményrendszere az egyik legsikeresebb projektje a magyar állam közigazgatás-fejlesztésének - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevén, ahol új kormányablakot adtak át.
2024. 02. 29. 15:00
Megosztás:

Oda kell figyelni a kártevőkre

Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért már most érdemes védekezni ellenük - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.
2024. 02. 29. 14:30
Megosztás:

Gyors változáson megy át a piac

Korábban nem látott gyorsasággal alakul át a munkaerőpiac, a folyamatok a cégvezetőket és az alkalmazottakat is állandó alkalmazkodásra késztetik - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a PwC Magyarország gazdasági tanácsadó szerdai munkaerőpiaci konferenciájának szakértői Budapesten.
2024. 02. 29. 14:00
Megosztás:

Visszaesett az orosz kiskereskedelem

Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom és gyorsult az ipari termelés növekedése januárban éves összevetésben, miközben történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség.
2024. 02. 29. 13:30
Megosztás:

Később kell utalni a gépjárműadót, de egyben kell azt kifizetni!

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár - nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.
2024. 02. 29. 13:00
Megosztás:

Apadt a Richter bevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele tavaly az utolsó negyedévben 203,1 milliárd forint lett, 9,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 02. 29. 12:30
Megosztás: