Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Egyáltalán miért hasznosak, hogyan működnek? Valóban energiatakarékosak? Egyre több helyen lehet arról hallani, hogy érdemes hőszivattyúkat választani az otthonunk fűtése vagy hűtése esetén, azonban a működés és hatékonyság kapcsán számtalan kérdés felmerülhet, nem is beszélve a különböző értékekről (SCOP, SEER), amelyek jelentése és fontossága sokszor nem egyértelmű. A Panasonic szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a hőszivattyúkról.

Miért éppen hőszivattyú?

Számtalan fűtési, illetve hűtési megoldás közül választhatunk manapság, így felmerülhet a kérdés, hogy miért érdemes éppen a hőszivattyú mellett letenni a voksunkat? A hagyományos energiaforrások, tehát a gáz, a szén és fa helyett megújuló energiaforrást használ, amit közvetlenül az ingatlan környezetéből nyer ki, tehát konkrétan az otthonunk körül található levegőt használja fel ahhoz, hogy a lakásunk vagy házunk hőmérséklete komfortosabbá váljon.

Mi a különbség a levegő-levegő és a levegő-víz hőszivattyú között?

Az A2A (Air-to-Air), tehát levegő-levegő és az A2W (Air-to-Water), tehát levegő-víz hőszivattyúk közötti fő különbség a céljuk és a működési mechanizmusuk, ugyanis ennek köszönhetően eltérő módon használják és adják át a hőt.

Az levegő-levegő hőszivattyúk azt a célt szolgálják, hogy hőt vegyenek fel a környezeti levegőből és azt a levegőt fűtésre vagy hűtésre használják egy adott helyiségben, tehát a hő átadása ugyanabban a közegben (levegő) történik, amelyből kinyerik magát a hőt. Ez röviden azt jelenti, hogy az A2A hőszivattyúk közvetlenül a levegőből veszik fel a hőt és közvetlenül a levegőbe adják át a fűtés vagy hűtés érdekében.

Ezzel szemben a levegő-víz hőszivattyúk a hőt felveszik a levegőből vagy más környezeti forrásból, majd pedig átadják egy vízkeringetéses rendszernek. Ez a rendszer lehet radiátor vagy padlófűtés, amelyben a fűtésre vagy hűtésre használható meleg vagy hideg víz kering.

Mikor érdemes levegő-levegő, és mikor levegő-víz hőszivattyút telepíteni?

hőszivattyú

Az levegő-levegő hőszivattyúkat gyakran légkondicionálóként vagy hőszivattyús fűtési rendszerek részeként használják, amelyek közvetlenül befolyásolják a levegő hőmérsékletét a helyiségben. Nagy előnye, hogy gyorsan, problémamentesen telepíthető akár pár óra alatt.

A levegő-víz hőszivattyúkat különféle fűtési rendszerek részeként alkalmazzák, így fontos tudni, hogy sok esetben ezeket egyszerűbb telepíteni. A levegő-víz hőszivattyúk hőt továbbítanak vízkeringetéses rendszeren keresztül, így a gyors és hatékony működés esetében akkor érdemes telepíteni, ha a rendszer már ki van alakítva a lakásban vagy az épületben. Illesztése meglévő rendszerhez lehetséges, akár kazánnal együttműködve is használható.

Valóban gazdaságos és hatékony a hőszivattyú alkalmazása?

A hőszivattyúk kifejezetten energiahatékonyak, mivel több hőt hoznak létre, mint amennyi elektromos energiát használnak annak előállításához. Tehát például egy tipikus hőszivattyú 2-4 egységnyi hőt képes előállítani minden egy egységnyi elektromos energia felhasználása mellett. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a hőszivattyúk hatékonyságát jelentősen befolyásolják a környezeti körülmények.

Ilyen a hőmérséklet, a vízforrások hőmérséklete, illetve a talaj típusa, az adott lakás vagy ház szigetelése. Ennek megfelelően fontos, hogy az adott helyszínhez és igényekhez legmegfelelőbb típust válasszuk ki, valamint rendszeresen karbantartsuk és optimalizáljuk a hőszivattyú rendszert a legjobb eredmények eléréséhez.

Elengedhetetlen a megfelelő szigetelés

A jó szigetelés segít a belső hőmérséklet stabilizálásában, így kényelmesebb környezetet teremt a lakók számára. Elkerülhetők a hideg huzatok és a hőingadozások, amelyek gyakran kellemetlenséget okoznak.

A megfelelő szigetelés csökkenti az energiafelhasználást, mivel a hőszivattyúnak kevesebb energiát kell felhasználnia a helyiség melegítéséhez vagy hűtéséhez. Ennek eredményeként alacsonyabbak lehetnek a rezsi költségek, sőt a rendszer működési terhelése is csökken, ami hozzájárul az eszköz hosszú élettartamához.

Nem érdemes szakember nélkül hozzákezdeni

Bár vannak olyan előkészítő lépések, amiket „házilag” is meg lehet oldani, azonban a telepítés komoly feladat, amelyhez érdemes szakembert hívni, ugyanis műszaki tudást igényel, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy fizikailag is megterhelő munkáról van szó, ha például csak a kültéri egység mozgatására gondolunk. 

A beüzemeléshez szintén szükség van szakemberrel, ahogyan a rendszeres karbantartáshoz is, hiszen ennek a megléte elengedhetetlen a garanciához. A telepítés ideje, illetve a költségei nagyban függ a körülményektől, tehát hogy pontosan hová, milyen rendszert szeretnénk kiépíteni, emellett azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire adottak már ehhez a körülmények, tehát például ki van-e már alakítva vízkeringetéses rendszer a lakásban vagy házban.

Mit mutat a SCOP érték, mit jelent a SEER érték, és miért fontosak?

Az „SCOP” kifejezés a klímatechnológiában és hőszivattyúk területén használt mozaikszó, amely az „Seasonal Coefficient of Performance”, tehát a szezonális teljesítménytényező rövidítése. A SCOP érték azt méri, hogy egy hőszivattyú milyen hatékonyan képes működni egy adott időszak alatt, általában egy fűtési vagy hűtési szezon során.

Az SCOP érték hasznos információ a hőszivattyúk hatékonyságának és energiamegtakarításának megértéséhez, minél magasabb az érték, annál nagyobb a hatásfok. Az SCOP érték gyakran szerepel a hőszivattyúk dokumentációjában, így könnyebb összehasonlítani a különböző modelleket és kiválasztani a leginkább megfelelőt.

A SEER érték azt mutatja meg, hogy egy klímaberendezés vagy hőszivattyú mennyi hűtőteljesítményt képes előállítani egy adott szezon alatt, és azt, hogy mennyi energiát használ fel ehhez. A SEER érték segít meghatározni, hogy egy klíma- vagy hőszivattyúrendszer mennyi hűtőteljesítményt képes elérni egységnyi energiafelhasználás mellett.

Minél magasabb a SEER érték, annál hatékonyabban hűt, ami energiamegtakarítást jelent, tehát a magas értékkel rendelkező berendezések jelentősen csökkenthetik az energiaszámlákat, mivel kevesebb elektromos energiát használnak fel hűtés közben. Ez hosszú távon pénzt megtakarítását jelenti.

Nem csak a pénztárcánk számít: környezetvédelmi szempontok

Mivel fenntarthatósági szempontból sokkal ideálisabb nem fosszilis tüzelőanyagokkal fűteni, ezért ezeknek a betiltását az Európai Unió országai is egyre inkább szorgalmazzák. A szomszédos Ausztriában például már az idei évtől tilos gázkazánok telepítése új épületekbe, de hasonló a helyzet Franciaországban is, Íroroszágban pedig a gázt és az olajat is tiltják 2023-tól.

Olaszország megengedőbb ebben a tekintetben, ugyanis ők 2022-től azt tették kötelezővé, hogy 60% legyen a megújuló energiaforrások aránya, hazánkban pedig egyelőre még ennél is megengedőbb a helyzet, ugyanis ez az arány itt 25%.

Azonban fontos tudni, hogy a következő években a klímavédelem érdekében további szigorításokra lehet számítani, emellett érdemes belegondolni, hogy a bolygónk védelme közös cél, így hasznos lehet minden esetben, a szabályozásoktól függetlenül is a környezetbarát megoldásokat választani.

2024. augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

2024. augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) által kiszabható bírság összegének felső határa a háborús veszélyhelyzet ideje alatt. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a változásokat.
2024. 07. 16. 18:00
Megosztás:

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.
2024. 07. 16. 17:00
Megosztás:

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 16:00
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 15:00
Megosztás:

A Cardano (ADA) emelkedik a MAGA rally hátán? Az altcoinok vezetik a kriptovaluta-piac helyreállását

A Cardano (ADA), a tizedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció szerint, értéke megugrott, amit az altcoin piac MAGA rally-ja vezetett.
2024. 07. 16. 14:00
Megosztás:

Így teljesít Kína gazdasága

Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
2024. 07. 16. 13:00
Megosztás:

7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelése

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 16. 12:00
Megosztás:

Milyen kinyitható kanapét válasszunk a nappaliba?

A kinyitható kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja, aminek esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, fontos továbbá, hogy hozzájáruljon a helyiség kiegyensúlyozott stílusának a megteremtéséhez. 
2024. 07. 16. 11:34
Megosztás:

Népszerű AI platform vált a kriptópiac beszédtémájává, miután átlépte a 10 millió dolláros határt, vonzva a SHIB és MATIC támogatóit

A technológia világa izgatottan figyel egy új AI platform, az Algotech (ALGT) színre lépését. Nemrég átlépve a 10 millió dolláros értékelési határt, az Algotech nemcsak a befektetők figyelmét ragadta meg, hanem jelentős támogatást nyert el a kripto világ két legnagyobb közösségétől is: Shiba Inu (SHIB) és Polygon (MATIC).
2024. 07. 16. 11:00
Megosztás:

Hogyan segít spórolni egy bőr üléshuzat?

A bőr üléshuzat nem csupán egy hasznos kiegészítő az autóban, de hosszú távon praktikus és gazdaságos választás is egyben. Egy időtlen klasszikus, ami esztétikus, elegáns, mindezek mellett pedig még spórolni is segíthet.
2024. 07. 16. 10:31
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 16. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel, enyhe negatív korrekcióval indulhat kedden a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
2024. 07. 16. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 16. 08:00
Megosztás:

Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.
2024. 07. 16. 07:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 16. 06:30
Megosztás:

Nem jól alakulnak a költségcsökkentések a Wells-Fargonál

Az átlagos elemzői várakozásoknál jobban alakult a Wells Fargo bevétele az idei év második negyedévében, a pénteki nyitás előtt publikált gyorsjelentés alapján.
2024. 07. 16. 06:00
Megosztás:

Erre a 3 dologra figyelj, ha most befektetsz pénzt bármibe is Magyarországon

Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági tevékenység az év eddigi szakaszában végig élénk volt, közben a fogyasztói kereslet és a munkaerő-piacok is megtalálták az egészséges egyensúlyi állapotot. A Fidelity International ezeket a javuló fundamentális körülményeket is figyelembe vette akkor, amikor megvizsgálta, mi lesz a harmadik negyedév három fő témája.
2024. 07. 16. 04:00
Megosztás:

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 16. 03:00
Megosztás:

Legjobb altcoinok, amelyeket júliusban érdemes figyelni: Kriptovaluták őrült növekedési potenciállal, de melyik lehet a legjobb hosszú távú befektetés?

Az altcoin piac hatalmas áttörés előtt állhat ezen a nyáron, mivel a Bitcoin dominanciája egyelőre a csúcson van. A kripto befektetőknek most lehetőségük van, hogy különböző ágazatok projektjeivel kiegyensúlyozzák portfóliójukat. A Kaspa (KAS), a Render (RNDR) és a PeiPei (PEIPEI) befektetői hatalmas nyereségeket érhetnek el júliusban, de egy új coin még ennél is nagyobb potenciállal rendelkezik.
2024. 07. 16. 02:30
Megosztás:

Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein

A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra, hogy a stadion látogatóinak és a focirajongóknak felejthetetlen élményeket nyújtsanak a torna ideje alatt. Ezt bizonyítják a Mastercard SpendingPulse legfrissebb adatai is, amelyek az üzletekben és online történő kiskereskedelmi eladásokat mérik minden fizetési helyzetre vetítve: a focimeccsek jelentősen növelték a vendéglátóipari eladásokat a rendező városokban - egyes esetekben akár 283 százalékkal is. Magyarország mérkőzései során az eladások növekedése (+62,7% és +66,5%) jelentős, de nem a legmagasabb a dokumentumban szereplő adatok közül. Azonban stabil növekedést mutatnak, ami pozitív hatással volt a helyi gazdaságra.
2024. 07. 16. 02:00
Megosztás: