Gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély - hívta fel a figyelmet az ÉKM.

A közleményben hangsúlyozták, hogy gyorsabbá válik a 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tömegű gépjárművek (C kategória) és az azokhoz kapcsolható nehéz pótkocsikból álló járműszerelvények (CE kategória) vezetését lehetővé tevő jogosítvány megszerzése.

Az építési és közlekedési miniszter napokban megjelent rendelete - a 15/2024. (VI. 12.) ÉKM rendelet, a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet módosításáról - megteremti a lehetőséget arra, hogy érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel egy kombinált, "C" és "CE" kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot követően - ha, jogszabályban meghatározott kezdő vezetői minősítése a vizsgázónak már megszűnt - a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő "C" és "CE" kategóriás vezetői engedélyt egyszerre meg tudjon szerezni.

A korábbiakban a CE kategóriás jogosítványt csak befejezett C kategóriás jogosítvány birtokában lehetett megszerezni, ami a képzési időt hosszabbá tette - jelezte a tárca.

Az ÉKM korábban az autóbuszok vezetésére jogosító D kategóriás vezetői engedélyek megszerzését már ennek megfelelően felgyorsította, és lehetővé tette, hogy a D kategóriás tanfolyamot B kategóriás jogosítvány birtokában is el lehessen kezdeni. Ezt megelőzően a D kategóriás jogosítvány előfeltétele a C kategóriás vezetői engedély volt.

A nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsítása segíti a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, és jelentős mértékben hozzájárulhat az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány csökkentéséhez - emelte ki a minisztérium.

A közlekedési tárca a szektor szereplőivel folyamatosan konzultálva, a közúti árufuvarozás és személyszállítás területén dolgozó hazai cégeket már több hasonló intézkedéssel segítette az elmúlt években. Ezek közül kiemelhető, hogy a sofőrök a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) kiadásának feltételeként támasztott továbbképzések során a számítógépes vizsgát ki tudják váltani. A vizsga nélküli GKI felújító képzés könnyítés a járművezetők számára, mérsékli az ágazat vállalkozásainak adminisztrációs és bürokratikus terheit, és gyorsítja a továbbképzések folyamatát - írta közleményében az ÉKM.

Most újra ellátási lánc bajok vannak?

Az Airbus jól meglepte a piacokat egy profit- és gyártáscsökkentési kilátással. Az okok az ellátási láncban keresendők.
2024. 06. 26. 22:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) túlszárnyalja az Injective Blockchain (INJ) és a MATIC árfolyam lendületét

Annak ellenére, hogy a Bitcoin lendülete csökken, az Injective Blockchain (INJ) és a MATIC ára nagy sikert arat a növekvő hálózati aktivitás közepette. Azonban a DTX Exchange uralja a kripto szektort áttörő előértékesítési teljesítményével és korszerű TradFi funkcióival, amelyek maximális nyereséget biztosítanak.
2024. 06. 26. 22:00
Megosztás:

Hogyan csökkenthetők egy medence költségei?

Egy medence a luxus érzetét kelti a kertben. Árának ellenére azonban egyre több háznál megtalálható. Fenntartása költséges, viszont bizonyos kiegészítőkkel és praktikákkal ezek minimálisra csökkenthetők.
2024. 06. 26. 21:30
Megosztás:

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 26. 21:00
Megosztás:

Összefoglaló a Richter elemzői tájékoztatóról

A Richter tegnap elemzői tájékoztatót tartott a Női egészség (WHC) üzletágba tartozó legutóbbi felvásárlásairól.
2024. 06. 26. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 26. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 26. 19:30
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 366,39 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 71 013,43 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
2024. 06. 26. 19:00
Megosztás:

Az osztrák feldolgozóipari aktivitás tovább csökkent júniusban

Gyorsuló ütemben - immár a 23. egymást követő hónapban - csökkent a feldolgozóipar teljesítménye Ausztriában júniusban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 06. 26. 18:30
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 26. 18:00
Megosztás:

Egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot

Egyre többen veszik igénybe a kormány otthonteremtési támogatását: az év első öt hónapjában a csok pluszt hatezren, a falusi csokot pedig 2500-an igényelték - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 26. 17:30
Megosztás:

Legyen önálló hungarikum a badacsonyi kéknyelű

Badacsony és a badacsonyi kéknyelű nélkül a magyar kultúra sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerdán Badacsonytomajon, arra kérve a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önálló hungarikumként.
2024. 06. 26. 17:00
Megosztás:

Új típusú hulladékgyűjtőket tesztelnek Budapesten

Nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek Budapesten - közölte a Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 26. 16:30
Megosztás:

A FedEx a vártnál nagyobb negyedéves bevételről és korrigált nyereségről jelentett

Az amerikai FedEx Corp., a világ egyik legnagyobb szállítási és logisztikai vállalata a piaci várakozásokat meghaladó negyedéves korrigált nyereségről és bevételről jelentett a New York-i tőzsde keddi kereskedésének a leállítása után.
2024. 06. 26. 16:00
Megosztás:

Az MNB új rendeleteket hozott

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két új rendeletet adott ki - a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg - a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megakadályozásának további támogatására - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a jegybank.
2024. 06. 26. 15:30
Megosztás:

Vezetőváltás a Lidl Magyarországnál

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 26. 15:00
Megosztás:

Romlott a GfK júliusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által várt javulás helyett romlott a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júliusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 06. 26. 14:30
Megosztás:

Zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon

Változott szerdától a kutyák szállítását érintő szabályozás a vonatokon: már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használatával is lehet velük utazni a balatoni InterCity és expresszjáratokon - közölte a MÁV Zrt. a vasúttársaság honlapján.
2024. 06. 26. 14:00
Megosztás:

A Qatar Airways lett a világ legjobb légitársasága a Skytrax szerint

A Qatar Airways lett a világ legjobb légitársasága a Skytrax brit marketingcég rangsorában.
2024. 06. 26. 13:30
Megosztás:

Hogyan segítik a fémhulladék feldolgozó gépek a környezetvédelem ügyét?

Napjainkban a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre nagyobb figyelmet kap. Ebben a tekintetben a hulladékfeldolgozás, különösen a fémhulladék újrahasznosítása kulcsszerepet játszik. A cikkben megvizsgáljuk, hogyan járulnak hozzá a fémhulladék feldolgozó gépek a környezetvédelem ügyéhez.
2024. 06. 26. 13:15
Megosztás: