Ha fűteni akarunk a klímával akkor muszáj előtte kipucolni?

A pénztárcánknak és az egészségünknek is ártunk azzal, hogy hirtelen akarjuk lehűteni vagy éppen felfűteni az otthonunkat, hívja fel a figyelmet Móricz Kristóf, a Panasonic szakértője.

Ha fűteni akarunk a klímával akkor muszáj előtte kipucolni?

Egyre többen realizálják, hogy a légkondicionáló készülékek nem csupán a nyári hőségben nyújtanak megkönnyebbülést, hanem az őszi hűvösebb napokon is fontos szerepet töltenek be, ám sajnos még mindig számos tévhit és félreértés kering körülöttük.

Hogyan tudjuk a legoptimálisabb hőmérsékletet elérni az otthonunkban?

Mit tehetünk azért, hogy ne érezzük huzatosnak, ha a készülék működik?

Mi okozhatja, ha zajossá válik?

A klímát ideálisabb folyamatosan működtetni, mint időszakosan, intenzív fokozatosan bekapcsolni

„A gépnek mindenképpen jót tesz, kevesebbet fog fogyasztani, ha folyamatosan használjuk, ugyanis így kevesebb felvett energiára van szüksége a hálózatból. A fűtés esetében is alapvetően az a jó, ha beállítunk egy hőmérsékletet, és egész nap azon megy a klíma.

Sokan esnek abba a hibába, hogy amikor hazaérnek a hideg vagy éppen túlmelegedett lakásba, akkor hirtelen szeretnének ezen változtatni, és azonnal elkezdenek fűteni vagy hűteni” – részletezte Móricz Kristóf.

klímával való fűtés előtti klíma tisztítás

„Természetesen élettani szempontból sem ideális, amikor hazaérünk a kinti 33-38 fokos melegből, és elkezdjük a 19 fokos levegőt fújatni a testünkre, ugyanez a probléma áll fent, ha a 0-10 fok után állunk a 26-30 fokos levegőt fújó készülék alatt” – tette hozzá a szakértő.

Emellett érdemes abba is belegondolni, hogy ahhoz, hogy hirtelen hűteni vagy fűteni kezdjen a berendezést, nagyon intenzív munkát kell kifejtenie, ami így jelentősen növeli az energiafogyasztást, amit a pénztárcánk bánhat.

Különösen fontos lehet ez abban az esetben, ha a lakás vagy ház, amiben élünk, nincs megfelelően szigetelve. Ilyenkor ugyanis hiába fűtjük fel vagy hűtjük le nagyon az épületet vagy az adott helyiséget, amint kikapcsoljuk a készüléket, sajnos gyorsan visszatérhet a korábbi hőmérséklet.

Mennyibe kerül klímával fűteni, ITT írtunk róla? 

Ha fűtésre is használjuk, akkor ajánlott az évi kétszeri karbantartás

„Az évi egy karbantartás gyakorlatilag az összes gyártónál a garancia alapfeltétele, már csak ezért sem érdemes elbliccelni” – hangsúlyozza a Panasonic szakértője.

„Azonban, amennyiben a nyári szezon mellett ősszel és télen is használjuk a klímát, fűtésre, érdemes évente kétszer is ellenőriztetni a készüléket. A fűtési szezon kezdete előtt közvetlenül, így ajánlott szeptemberben vagy október elején felkeresni egy szerelőt, hogy a megfelelő karbantartási munkákat el tudja végezni” – tette hozzá Móricz Kristóf.

Fontos, hogy a karbantartás során mind a beltéri, mind pedig a kültéri egységet ellenőrizni kell, így ehhez abban az esetben is mindenképpen ragaszkodjunk, ha a kültéri egység olyan helyen van, ami nem feltétlenül olyan egyszerűen elérhető.

A hangos klíma bajt jelezhet

Általános tévhit a klímaberendezésekkel kapcsolatban, hogy hangosak. „A kültéri egységek valóban zajosak lehetnek, ami adott esetben esetleg zavarhatja a szomszédokat vagy azokat, akik az erkélyen vagy kertben tartózkodnak, azonban fontos tudni, hogy a beltéri készülék zörgése problémát jelezhet” – mutatott rá Móricz Kristóf. Ebben az esetben forduljunk szakemberhez, aki ellenőrzi a készülék működését.

Tévedés, hogy egész nap huzatban kellene ülnünk

A klímák használata ellen sokan szokták felhozni azt az érvet, hogy folyamatos működésük miatt olyan érzés, mintha huzatban ülnének.

Azonban ez a probléma könnyedén kiküszöbölhető, ha a telepítés során megfelelően választjuk ki a helyet, illetve, ha olyan beállításokat használunk, amelyek ideálisak. „Fontos figyelembe venni a telepítés során, hogy olyan helyre kerüljön a készülék, ahonnan nem fog a későbbiekben hideg vagy éppen meleg levegőt közvetlenül fújni a helyiségben tartózkodókra.

Így nem ajánlott ágy vagy kanapé fölé helyezni, de egy íróasztal mellett sem feltétlenül ideális” – hívta fel a figyelmet a szakértő. A klímákban többféle ventilátor fokozat van, többek között automata beállítás is lehetséges, ami segítség lehet, azonban, ha úgy érezzük, hogy túlzottan jön ránk a levegő, meg kell keresni azt a beállítást, amivel ezt megszüntethetjük, ebben segíthet például a legyezőfunkció is.

Sem a levegő szárazsága, sem a penészedés nem egy reális probléma

Gyakori tévhit, amely körülveszi a klímaberendezéseket, hogy szárítják a levegőt a használat során. Valójában a modern klímák nem csupán hűtik a levegőt, hanem egyben szabályozzák is annak nedvességtartalmát.

Ennek köszönhetően képesek a bőr, illetve a haj hidratálására. Azonban nem kell attól tartani, hogy ezzel túlzásba esnének, így nem reális az a félelem sem, hogy a klímaberendezések rendszeres használata miatt az otthonunkban penészedés alakulhat ki. 

A klímaberendezések használata már nem csupán a nyári szezonban, hanem a fűtés során ősszel vagy akár télen is hasznos, gazdaságos és kényelmes megoldás lehet. Ahhoz, hogy valóban a legideálisabb hőmérsékletet tudjuk biztosítani otthonunkban, szükséges a megfelelő készülék kiválasztása, és a legoptimálisabb helyre való telepítése, mindehhez érdemes szakember segítségét kérni.  

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 16. 10:30
Megosztás:

A városi költözés útmutatója: Tippek és trükkök a sima költözéshez

A városi költözés egy izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli lépés az életünkben. Legyen szó új munkahelyről, iskoláról vagy egyszerűen csak egy új kezdetről, a sikeres áttelepülés kulcsa a megfelelő előkészítésben rejlik. Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtunk arra vonatkozóan, hogyan tervezzük meg és hajtsuk végre zökkenőmentesen a városi költözést.
2024. 04. 16. 10:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 16. 09:30
Megosztás:

Alvó Ethereum (ETH) bálna éled fel évek után, 50 ezer dollárt fektet be egy 25X-es árfolyamú tőzsdei tokenbe, a DTX-be

Időnként egy korai szakaszban lévő Ethereum (ETH) befektető tárcája feléled. Történelmileg ezek a tárcák fantasztikus követési lehetőséget biztosítottak, mivel a tulajdonosok előrelátó módon részt vettek az Ethereum (ETH) projektben jóval azelőtt, hogy bárki megértette volna a kriptovalutákban rejlő értéknövekedést.
2024. 04. 16. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is

Csökkenéssel indulhat a keddi kereskedés az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt.
2024. 04. 16. 08:31
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 16. 08:00
Megosztás:

Indul a parkolóépítés Kaposváron

Parkolóépítési programot indít Kaposvár: az önkormányzat 4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakít ki a somogyi vármegyeszékhelyen - adta hírül a polgármester a Facebook-oldalán.
2024. 04. 16. 07:30
Megosztás:

A 2024-ben robbanásra kész Top 3 kriptodeviza; KangaMoon, Gala és Sui

A kriptodeviza-piacot erős verseny jellemezi az új kriptodevizák részéről, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok és hatalmas potenciáljuk arra irányulnak, hogy megszerezzék a befektetők bizalmát és befolyásolják a piaci hangulatot. Évről évre egyre több új kriptoprojekt lép be a piacra, így a kriptobefektetőknek mindig nehézséget okoz a nagy potenciállal rendelkező legjobb kriptodevizák kiválasztása. A szakértők elemezték a piacot, és a KangaMoon (KANG), a Gala (GALA) és a Sui (SUI) kriptovalutákat választották ki, amelyek az év folyamán kiemelkedő emelkedésekre lehetnek képesek. Olvass tovább, hogy megtudd, miért ezek a legjobb kriptó befektetések most.
2024. 04. 16. 07:00
Megosztás:

AI-alapokra helyezte a casco-kötést követő járműszemlét az Allianz Hungária

2024 márciusa óta már az új, mesterséges intelligenciával vezérelt digitális gépjárműszemle segíti az Allianz Hungária ügyfeleit a casco-szerződésük megkötésének folyamata során. A casco így gyorsan, kényelmesen, akár teljes egészében az otthonunkból megköthető, míg a biztosítóoldali elbírálási folyamat két napon belül lezárulhat.
2024. 04. 16. 06:30
Megosztás:

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.
2024. 04. 16. 06:00
Megosztás:

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.
2024. 04. 16. 05:30
Megosztás:

Jókora nyereséget villantott a Goldman Sachs

A bank első negyedéves bevétele a tavalyihoz képest 16%-kal 14,21 milliárd dollárra emelkedett, több mint 1 milliárd dollárral meghaladva az elemzői várakozásokat.
2024. 04. 16. 05:00
Megosztás:

Egy nő keressen ugyanannyit mint a férfi kollégája - ezt akarja az Unió

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a férfi dolgozóik fizetéséről. Az Európai Bizottság döntése értelmében a kikért adatok alapján akár bírósági pert is indíthatnak majd a hátrányosan érintett alkalmazottak – hívja fel a figyelmet az EY. A tanácsadócég kollégái arra ösztönzik a társaságokat, hogy minél hamarabb világítsák át a szervezetüket, és szükség esetén tegyék meg a bérszakadék megszüntetéséhez vezető lépéséket.
2024. 04. 16. 04:30
Megosztás:

Ne vegyél ilyen autót, mert tuti átvernek!

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább sérült márka világszerte. A spektrum másik végén a Fiat áll, amelyet hazánkban a legkevésbé érnek közúti balesetek. 2023 káradatainak tanulmányozása alapján a kutatás azt is feltárta, hogy a Mercedes-Benz, a Kia és az Audi rendelkezik a legmagasabb kárértékkel.
2024. 04. 16. 04:00
Megosztás:

Vigyázat, csalók élnek vissza a kibervédelmi intézet nevével!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók - közölte a szakszolgálat hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 03:30
Megosztás:

Enyhült a német ipar anyaghiánya

Közel a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.
2024. 04. 16. 03:00
Megosztás:

A K&H idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket

Agrárképzésben tanuló hallgatókat támogat a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, amelyet 10. alkalommal hirdet meg a K&H - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 02:30
Megosztás:

Vigyázzunk! Nyugdíjas korban kockázatos a párkeresés!

A nyugdíjas évek gyakran hoznak magukkal egy új életszakaszt, amikor az embernek újra van ideje magánéleti kérdésekkel foglalkozni, köztük a párkereséssel is. Bár a társas kapcsolatok kiépítése életünk bármely szakaszában kulcsfontosságú lehet, az idősebb korosztály számára bizonyos egyedi kihívásokat és veszélyeket is rejt ez a folyamat.
2024. 04. 16. 02:00
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 9,0 százalék után februárban 8,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) hétfői közlése szerint.
2024. 04. 16. 01:30
Megosztás:

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg egy piacon

Folytatódott a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának tavaszi ellenőrzése, az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron tartott akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük az ellenőröknek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.
2024. 04. 16. 01:00
Megosztás: