Három tipp a legjobb ipari búvárszivattyú kiválasztásához

Gyógyszeripar, élelmiszeripar, nyomdaipar, bányászat, autóipar és még sorolhatnánk. Nem tudunk olyan ipari ágazatot mondani, aminél a különböző gyártási folyamatoknak ne lenne része valamilyen szivattyú. Olyan sokféle szivattyú létezik, hogy lefednek mindenféle, folyadékok vagy gázok mozgatásával kapcsolatos feladatot.

Három tipp a legjobb ipari búvárszivattyú kiválasztásához

Legyen az vákuumszivattyú,  ipari búvárszivattyú vagy centrifugál szivattyú mindnek megvan a helye, sőt sokat tehetnek a gyártás optimalizálásáért mind termelési, mind energiahatékonysági szempontból. Az alábbiakban három tippet adunk ahhoz, hogy a legjobb ipari búvárszivattyút ki tudd választani a vállalkozásod profiljának megfelelően.

1.   Fontold meg, hogy milyen területen szeretnéd használni!

Egy szivattyú vásárlásánál elsődleges szempont, hogy mire szeretnéd majd használni. Milyen összetételű folyadékot vagy esetleg gázt szeretnél majd áramoltatni, szivattyúzni vele. Vannak ugyanis olyan szivattyúk, amik kifejezetten tiszta vízhez lettek tervezve, ezeknél a legkisebb szennyeződésekre is figyelni kell. Általában a termék leírásánál megtalálod, hogy milyen szemcseméret az, ami még megengedett.

A búvárszivattyúk kutakból és tartályokból képesek felszivattyúzni a vizet, sokszor nagyobb mélységekből is. Ezekkel a szivattyúkkal nem lehet maró folyadékokat és szennyezett vizet szivattyúzni. A búvárszivattyúk 100 méterrel a vízszint alatt is képesek működni.

Ipari közegben a búvárszivattyúk nagyon sok folyamatban részt vehetnek. Az egyik ilyen a különböző tartályok leengedése, tisztítása vagy éppen feltöltése.

A búvárszivattyúknak több fajtája is létezik: tisztavíz-átemelő búvárszivattyú, szennyezettvíz-átemelő búvárszivattyú, víztelenítő búvárszivattyú, csőszivattyú. A nevük alapján is könnyen elhelyezhetők a gyártási folyamatok egyes szakaszain. Értelemszerűen a tisztavíz-átemelő szivattyút nem lehet szennyezett víz elvezetésére használni.

A nyomómagasságot, az emelőmagasságot és a leendő működési környezetet meg kell határozni a vásárlás előtt. A szakemberek is szívesen segítenek, ha már tudjuk, hogy milyen feladatot szánunk a búváraszivattyúnak.

2.   Nézd meg, milyen technikai háttérre van szükség az üzemeltetéséhez!

Minden egyes szivattyú más technikai hátteret igényel. Az elektromos hálózat, a csővezetékek rendszere, a meglévő nyomás és egyéb paraméterek mind meghatározzák, hogy milyen szivattyút lehet az adott környezetbe telepíteni.

Egyes csőbúvár szivattyúk 110 mm-es átmérőjükkel szűk csőkutakban is elhelyezhetők. Ezek nagy emelőmagasságot képesek elérni, ugyanakkor a fenntartási és karbantartási igényük szinte elenyésző.

A szállítandó közegnél fontos felmérni a folyadék hőmérsékletét, mert ez alapján is nagy a szórás az egyes szivattyúk között. A keringető szivattyú például 110 fokos vizet is képes keringetni, ellenben egyes csőszivattyúkkal, amik maximum 30 fokos vízre lettek tervezve.

A webáruházakban legtöbbször minden termék mellett ott van annak a leírása, hogy milyen csatlakozókkal, milyen paraméterekkel bíró hálózatba köthető be. Ezeket a vásárlás előtt alaposan fel kell mérni, nehogy előálljon az a helyzet, hogy a megvásárolt szivattyút nem bírja el a hálózat.

Az energiaárak elszállása miatt nemcsak a háztartások számára létfontosságú, hogy a legenergiatakarékosabb megoldásokkal éljenek, hanem az üzemek számára is. Nem mindegy, hogy az akár folyamatosan működő szivattyúk, mennyi áramot fogyasztanak. Ebből a szempontból érdemes lehet az elavult régi modelleket s újakra cserélni, amiknél ez a szempont már elsőséget élvez.

A gyárak, üzemek zöldítése, fenntarthatóvá tétele a jövő szempontjából kulcskérdés. Reméljük, hogy egyre nőni fog az olyan ipari szereplők száma, akik a fenntartható vállalásokat nemcsak szóban ígérik meg, hanem tettekre is váltják őket. A zöld célok elérésében számíthatunk a szivattyúkra, amik a hatékony vízkezelés elsőszámú eszközei lehetnek.

3.   Tájékozódj az elérhető legjobb márkákról!

Pedrollo, Grundfos, Lowara, Wilo csak négy a megbízható márkák sokaságából, ám a sort még folytathatnánk. E négy közül talán a Grundfos az, amivel még a laikusok is találkozhattak. A sokszor nem olcsó, márkás szivattyúkra érdemes pénzt áldozni, főleg akkor, ha ipari használatra szánjuk őket.

Míg otthon nem nagy vész, ha ki kell cserélni a kútban a szivattyút, bár az sem kellemes, mindez ipari méretekben súlyos pénzekbe, időbe, akár termeléskiesésbe is kerülhet. Ezt érdemes kivédeni.

A világmárkák több évtizedes tapasztalata, a minőségi anyagok és a szaktudás megéri a ráfordított nagyobb összeget is.

A Grundfos dán vállalat már 1944 óta piacvezető a szivattyúgyártás terén. Folyamatos fejlesztések zajlanak ma is, hogy a legújabb technológiák beépülhessenek a szerkezetekbe.

+1 Tipp: Kérj segítséget!

A legtöbb szivattyúwebáruház nemcsak forgalmazza a szivattyúkat, hanem a beszerelést, karbantartást is vállal. Ha nagyobb üzemben, gyárban dolgozol, akkor az ilyen eszközök beszerzéséért felelős részlegre lehet bízni a megfelelő szivattyú kiválasztását. Ipari környezetben fontos, hogy a szivattyúk folyamatosan a maximumon legyenek. Az ellenőrzésüket időről időre el kell végezni dokumentációval együtt.

Ha sikerült találni egy megbízható partnert, akitől a szivattyúkat beszereznéd, akkor a karbantartásra se lesz több gondod. Olyan szakembereket válassz, akik szinte bármikor tudnak menni, ha baj van a szivattyúval.

Voksolni szeretne? Van előtte egy fontos teendő!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges - írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 05. 23. 10:00
Megosztás:

UBM: közel 20 százalékkal bővülhet 2024-ben a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti 2024-ben. A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak - összegzi az idei várakozásokat a hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője.
2024. 05. 23. 09:30
Megosztás:

A Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) erős ellenállásba ütköznek, miközben az Algotech előértékesítése várhatóan az egekbe szökik az 5,3 millió dolláros összegyűjtött tőkét követően

A változás szele fúj a Layer 1 blokkláncok világában. Míg a jól ismert szereplők, mint a Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) egykor a figyelem középpontjában álltak, dominanciájuk új kihívással néz szembe. Az Algotech (ALGT), egy feltörekvő csillag a rendkívül sikeres előértékesítésével, arra készül, hogy innovatív Layer 1 technológiájával felforgassa a status quo-t.
2024. 05. 23. 09:00
Megosztás:

Lovagold meg a kriptohullámot: Top érmék, amelyek hatalmas profitokat hozhatnak ebben a bika ciklusban

A bikák visszatértek a kriptopiacra, és most teljes erőbedobással támadnak. A hangulat egyre optimistább, és a szakértők új történelmi csúcsokat jósolnak a piacnak. Sok befektető igyekszik megtalálni a legjobb érméket, amelyekbe érdemes befektetni, hogy hatalmas hozamokat érjenek el.
2024. 05. 23. 08:35
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön. A térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 1,28 százalékos emelkedéssel, 39 112 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,54 százalékkal nőtt.
2024. 05. 23. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 23. 07:30
Megosztás:

Kutatás: a mérnöki, programozói és orvosi pályát tartják legvonzóbbnak az egyetemisták

Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy friss kutatásból. Az egyetemisták „menőnek” tartják fentiek mellett a menedzseri karriert, az adattudományhoz vagy mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat és az egészségügyi életpályát is. A felsőoktatási képzés elvégzését követően a diákok közel fele (49%) külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatnál vagy hazai nagyvállalatnál (44%) látja a szakmai előmenetelét. Míg a hazai kis- és középvállalkozásoknál a kérdőívet kitöltők két ötöde (39%) helyezkedne el.
2024. 05. 23. 07:00
Megosztás:

A munkaidő 5 százalékát töltjük kommunikációval - jó ez így?

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő egyeztetésekre, beszélgetésre - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline apest összefoglalójából. A teljesítmény csökkenéséért és az esetleges hibák gyakori előfordulásáért 86 százalékban a nem megfelelő kommunikációt, vagy annak teljes hiányát jelölik meg a dolgozók. Az összefüggés tehát egyértelmű, a rossz kommunikáció súlyos hibákhoz, amely pedig a nap végén bevétel csökkenéséhez vezet.
2024. 05. 23. 06:30
Megosztás:

Agrárkutatásokkal a biológiai sokszínűségért

A változatos növény és állatvilág jelentőségére, az ökológiai gazdálkodás és a természetes élőhelyek jótékony kapcsolatára hívja fel a figyelmet hazánk legnagyobb fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó kutatóintézete a biológiai sokféleség világnapján. Az agrobiodiverzitás - a mezőgazdasági élőhelyek sokszínűsége - élelmiszerellátásunkhoz járul hozzá, jövőnk és teli éléskamránk záloga. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre. Legújabb kutatásukban a hazai ültetvényekben alkalmazott élő sorköztakarás biodiverzitásra és ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatásait dokumentálják. A speciális magkeverékekből kifejlődött talajtakaró aljnövényzet nyárra virágzó rétként óvja és táplálja a talajt a szőlészetek sorközeiben, a gyümölcsösökben és a szántóterületeken, nélkülözhetetlen életteret biztosítva számos apró élőlénynek. A május 22-i világnapon a kutatók előzetes eredményeket tettek közzé az ízeltlábúakat, és főként a beporzókat érintő megfigyeléseikből.
2024. 05. 23. 06:00
Megosztás:

2023: ezek voltak a legnépszerűbb használtautók

Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekszik. Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott.
2024. 05. 23. 05:30
Megosztás:

Az eladók és a vevők is kivárásra játszanak a balatoni ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
2024. 05. 23. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis új márkakereskedést nyit Budapesten

Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal, és várhatóan idén nyáron megnyitják első budapesti Renault és Dacia kereskedésüket - tájékoztatta az AutoWallis szerdán az MTI-t.
2024. 05. 23. 04:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Joint Venture Szövetség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ). A megállapodás célja, hogy a hazai kkv-k minél hatékonyabban férhessenek hozzá az elérhető finanszírozási eszközökhöz és szakmai támogatási lehetőségekhez - közölték a szervezetek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 23. 04:00
Megosztás:

Az agrárminiszter szerint minél magasabb feldolgozottságú termékekre van szükség

Meg kell találni a lehetőséget arra, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra - mondta az agrárminiszter szerdán Dunaföldváron.
2024. 05. 23. 03:30
Megosztás:

Az USA-ban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 17-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 23. 03:00
Megosztás:

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.
2024. 05. 23. 02:30
Megosztás:

Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Nyakunkon a gázkazánok kivezetése az EU területén: új politikát sürget a tagországok jelentős része.
2024. 05. 23. 02:00
Megosztás:

Így kereshetsz sok pénzt háziállatod segítségével

A háziállatok nemcsak szeretetet és társaságot nyújtanak, hanem gyakran kiváló üzleti lehetőségeket is rejtnek. Nézzük, hogyan fordíthatják előnyükre gazdáik ezeket a lehetőségeket, különböző állatok példáján keresztül.
2024. 05. 23. 01:00
Megosztás:

A BÉT és az MBH Bank együttműködik a középvállalatok versenyképességének fejlesztéséért

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása - közölték a szervezetek az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 23. 00:40
Megosztás:

3 mém érme, amit figyelj mielőtt 75 000 lenne a Bitcoin

Ne tévesszen meg, hogy a Bitcoin a jelenlegi pozitív piaci hangulat kellős közepén veszít az erejéből, hiszen csak látszólag csökken a bikák lendülete.
2024. 05. 23. 00:01
Megosztás: