Hatalmas összegű nyugdíjprémium lesz idén, mutatjuk kinek, mennyi!

Az utóbbi hetekben nagy port kavart, hogy a rendkívül erős gazdasági növekedés okán 2021. őszén rekordösszegű, akár 80 000 forintra rúgó nyugdíjprémiumot kaphatnak az idősek. Ennek apropóján a Bankmonitor.hu szakértői körbejárták, mit érdemes tudni a nyugdíjprémiumról, illetve azt is megvizsgálták, van-e reális esély arra, hogy a nyugdíjprémium révén érdemben, fenntarthatóan javuljon az idősek anyagi helyzete.

Hatalmas összegű nyugdíjprémium lesz idén, mutatjuk kinek, mennyi!

A jó hír: csaknem 18%-ot nőtt a magyar gazdaság!

2021. második negyedévében az előző évihez képest 17,7%-kal nőtt a magyar GDP. Ehhez a kiemelkedő növekedéshez jelentős részben hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel korábban hasonlóan nagyot zuhant a gazdaság: így erről az alacsonyabb bázisról a korlátozások feloldásával lehetségessé vált egy rekordmértékű növekedés. Az idősek számára ez kifejezetten örömteli hír, hiszen a nyugdíjprémium összegét mindig az adott év gazdasági teljesítménye alapján határozzák meg.

Miért van szükség a nyugdíjprémiumra?

A nyugdíjprémium a nyugdíjrendszer egyik kiegészítő, méltányossági eleme, amelynek keretein belül az idősek is élvezhetik az erős gazdasági teljesítmény előnyeit. 2010-től kezdődően ugyanis megszűnt a svájci indexálás, tehát azóta kizárólag az inflációt veszik figyelembe az éves rendszeres nyugdíjemelés megállapításakor, a gazdasági növekedés mértékét pedig már nem. Ennek következtében az utóbbi évtizedben a nyugdíjak drasztikusan leszakadtak a bérektől: 2010-ben még az átlagbér 73%-át tette ki az átlagnyugdíj, míg 2020-ra ez a szám 56%-ra zuhant.

Hogyan lehet idén rekordösszegű a nyugdíjprémium?

A nyugdíjprémium intézménye ezt a jövedelmi egyenlőtlenséget tudja némiképp enyhíteni. Az egyszeri juttatás összegének megállapításakor az éves várható GDP-növekedést veszik figyelembe: az idősek a novemberi nyugdíjuk egynegyedének (de legfeljebb 20 000 forintnak) annyiszorosát kapják, ahány százalékponttal a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5%-ot. A szorzó törvényi maximuma 4, azaz 7,5%-os (vagy afeletti) GDP-növekedés esetén jár a maximális, 80 000 forintos prémium. Az elemzői várakozások alapján elképzelhető, hogy az idei évben eléri a 7,5%-ot a magyar gazdasági növekedés, ezáltal az idősek idén rekordösszegű juttatást kaphatnának a novemberi nyugdíjuk mellé. (A kormányzati kommunikáció egyelőre óvatosabb ennél, ők 50-56 000 forintos nyugdíjprémiumot helyeztek kilátásba.)

A nyugdíjprémium kiemelkedően méltányos juttatás!

Látható, hogy a maximálisan kapható prémium mértéke egyre kisebb arányát teszi ki a nyugdíjnak, ahogyan magasabb jövedelmi szintre lépünk. A legfeljebb 80 000 forintos járadékra jogosultak esetében ez az érték 100%, de például az átlagnyugdíj – havi 150 000 forint – környékén már csak 53%. Így a nyugdíjprémium kivételes módon olyan kiegészítő eleme a magyar nyugdíjrendszernek, amely egyúttal csökkenti is az idősek közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket. (Ezzel szemben a rendszeres emelés vagy a 13. havi nyugdíj esetében nincs felső korlát vagy progresszív elem, így a luxusnyugdíjasok luxusjuttatást kaphatnak, míg a legalacsonyabb jövedelmű idősek részére csak minimális összeg jár.)

Megoldja-e a nyugdíjrendszer problémáit a nyugdíjprémium?

Az egyik legfőbb nyugdíjprobléma az időskori elszegényedés, hiszen egy elöregedő társadalomban az állami nyugdíj egyre kevésbé képes tisztes megélhetést biztosítani tömegek számára. Ez a jelenség többek között az idősek fogyasztási szokásait vizsgálva is megfigyelhető: a 65 éven felettiek átlagosan napi 1100 forintot tudnak ételre költeni. Ezt a problémát a nyugdíjprémium nem képes megoldani: ha idén meg is valósulna a rekordösszegű kifizetés, akkor is csak havi 7 000 forint ütné az idősek markát. Mindazok pedig, akiknek a novemberi nyugdíja 80 000 forint alatt lesz (ők az összes nyugdíjas kb. 10%-át teszik ki), még ennél is kevesebb pénzt kapnak az erőteljes gazdasági növekedés révén.

Mit tehetünk ez ellen még aktív korunkban?

Az időskori elszegényedést tehát sem a rendes állami nyugdíjjal, sem a különböző kiegészítő elemekkel nem lehet érdemben orvosolni. A jelenlegi kilátások alapján arra kell számítanunk, hogy a nyugdíjba vonulás időpontjától drasztikusan romlani fog az anyagi helyzetünk. Egy kutatás rámutatott, hogy a nyugdíjasok jellemzően már az első 5 évben életszínvonalbeli zuhanást szenvednek el, azaz nem képesek fenntartani az aktív korban megszokott életüket. Ennek elkerülése érdekében az egyetlen megoldás az öngondoskodás, azaz az egyéni nyugdíjcélú előtakarékosság.

A nyugdíjkatasztrófát csak azok úszhatják meg, akik még aktív éveikben gondoskodnak arról, hogy idősebb korukban is elegendő jövedelemforrás álljon rendelkezésükre. A problémát már az állam is felismerte, ezért egyedülálló módon évi 20%-os (legfeljebb évi 280 000 forintos) támogatást nyújt a nyugdíjmegtakarításokra. Mostanra 1,5 millió fő rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, de a magyarok nagy többsége még semmilyen lépést nem tett ebbe az irányba! Életkortól függően akár havi 25-30 000 forint is elegendő lehet arra, hogy kellő mennyiségű tőkét gyűjthessünk össze idős korunkra. Ellenben akik sokáig halogatják a döntést, ők 65 éves koruk után nagyon nehéz helyzetben találhatják majd magukat!

forrás: Bankmonitor.hu

Több száz mikro-, kis- és közepes vállalkozás részesül kapacitásbővítő támogatásban

A mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program keretösszege 6,5 milliárd forint - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 04. 24. 18:00
Megosztás:

Bővült a hazai lakáshitel-állomány

A lakáshitel-állomány tavaly az állami támogatású hitelezés hatására bővült. 2023 év végén az államilag támogatott lakáshitelek állománya 7,1, a támogatás nélkülieké 0,3 százalékkal haladta meg az előző év végit - állapította meg legfrissebb elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 24. 17:30
Megosztás:

Letelepszik nálunk a Fiberhome

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártani, a nyolcmilliárd forintos beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremthet - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 17:00
Megosztás:

Bírságot kapott az Erste Befektetési Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 24. 16:30
Megosztás:

Javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben javult a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 24. 16:00
Megosztás:

Csúcsot döntöttek a Volvo Cars eladásai az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.
2024. 04. 24. 15:30
Megosztás:

Primark az Arena Mall-ban nyitja meg első magyarországi üzletét

Bejelentette első magyarországi üzletének nyitási időpontját a Primark. A nemzetközi divatáruház várva várt üzlete Budapesten, a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban kap helyet, és május 28-án, kedden 10 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. A nyitás mintegy 180 munkahelyet teremt Magyarországon.
2024. 04. 24. 15:00
Megosztás:

Éves csúcsok közelében a brit gazdaság

Jelentős emelkedéssel csaknem egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 04. 24. 14:30
Megosztás:

Élőben közvetítik Marozsán Fábián Madrid Masters tennis meccsét - melyik TV adja?

Újra együtt a teniszvilág elitje: elindult az év második, 1000-es besorolású salakos versenye Madridban, a Network4 pedig élőben közvetíti a legfontosabb eseményeket. A férfiak között szurkolhatunk az idén szárnyaló Marozsán Fábiánnak is.
2024. 04. 24. 14:12
Megosztás:

Nem fizet osztalékot a Vertikal Group Nyrt. a 2023-as eredménye után

A Vertikal Group Nyrt. nem fizet osztalékot a 2023-ban elért 765,273 millió forintos adózott eredményéből, melyet az igazgatóság javaslatára, a növekedési célokkal összhangban teljes egészében eredménytartalékba helyeznek - közölte a társaság az éves rendes közgyűlését követően kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 14:00
Megosztás:

Eljött a karikagyűrű-választás ideje? Ezeket érdemes szem előtt tartani az anyagiak mellett!

Akár kis szertartásban, akár nagy banzájban gondolkodunk, az esküvőszervezés fontos része minden esetben a karikagyűrűk kiválasztása. Ezeket az ékszereket ideális esetben akár életünk végéig hordjuk, így fontos alaposan átgondolni a döntést.
2024. 04. 24. 13:30
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 04. 24. 13:00
Megosztás:

Nőtt az Egyesült Államokban az eladott új lakások száma múlt hónapban

Az Egyesült Államokban 8,8 százalékkal nőtt az új lakások eladása márciusban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 693 ezer volt - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közzétett adataiból.
2024. 04. 24. 12:30
Megosztás:

Indul a sencseni repülőjárat

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, ahova hetente két járat is fog közlekedni - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 12:00
Megosztás:

Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését

Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is - mondta Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, az Európai Unió tanácsának főigazgatóját.
2024. 04. 24. 11:30
Megosztás:

Az EY részévé válik a denkstatt tanácsadó cég

A fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó denkstatt a jövőben "EY denkstatt" márkanéven, az EY fenntarthatósági csapatának részeként segíti a vállalatokat a zöld átállással kapcsolatos kérdések kezelésében - tájékoztatta az MTI-t az EY tanácsadó kedden.
2024. 04. 24. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 04. 24. 10:30
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 24. 10:00
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a BÉT-en az elemző szerint

A kedvező nemzetközi hangulat miatt pozitív tartományban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 24. 09:30
Megosztás:

A DTX token a 2024-es év legjobb vételnek ígérkező kriptovalutájaként tűnik fel, felülmúlva a Cardano és a Sei árdinamikáját

A DTX Exchange által kibocsátott DTX token hatalmas figyelmet kelt a piacon. Az éjszaka alatt bekövetkezett fejlődése elhomályosítja az olyan jelentős altcoinokat, mint a Cardano (ADA) és a Sei (SEI), annak ellenére, hogy ezek is lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkeznek.
2024. 04. 24. 09:00
Megosztás: