Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emmi

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kétnapos online rendezvényen a négy ország kulturális életének kormányzati vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a pandémia által előidézett helyzetről és a kultúra szerepéről a járványkezelésben.

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emmi

A V4 együttműködés soros elnöke, Magyarország a járvány alatt a kultúra területén is több olyan intézkedést hozott, ami példát teremthet a nemzetközi szakmai partnereknek a járvány utáni élet újraindításához - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
    
A kulturális innovációk és jó gyakorlatok a koronavírus idején témakörben szervezett konferencián szakmai anyag készült. Ezzel is szeretnék ráirányítani a figyelmet a V4 országok sikeres együttműködésére.
    
A kétnapos online konferencia részeként Viera Lescáková, Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának államtitkára, Vlastislav Ouroda, a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériumának miniszterhelyettese, Jaroslaw Sellin, a Lengyel Köztársaság Kulturális, Nemzeti Örökség és Sport Minisztériumának miniszterhelyettese és államtitkára és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszélt a jó gyakorlatokról és olyan hosszú távú projektekről, amelyek nemcsak a pandémia alatt, hanem azután is részei lehetnek a kulturális intézmények életének.
    
Fekete Péter az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: jó látni, hogy az Európát érintő kérdésekben, ezeknek a megvitatásában, akár tudományos szintű elemzésében Magyarország élen jár. Példaként említette a demográfiai és a környezetvédelmi konferenciát. Kiemelte: a V4 soros elnökeként Magyarországnak kötelessége összegyűjteni azokat a jó gyakorlatokat, amelyek Magyarországon és Szlovákiában, Lengyelországban, vagy Csehországban születtek a koronavírus idején. Hozzátette: a kulturális élet szereplőinek kettős felelőssége volt, egyrészt a lelki egyensúly megtartásában, helyreállításában volt szerepük, másrészt az élet újraindításának motorjai voltak.
    
Magyar részről mintegy 15 intézmény vett részt a szakmai fórumon, a konferencia megmutatta, hogy a kultúra kellően kreatív ahhoz, hogy ebben a számára rendkívül nehéz időszakban is erősen hatással van a társadalmi jelenségekre, és jelentős szerepet játszhat a járvány utáni élet újraindításában - hangsúlyozta az államtitkár.
    
Fekete Péter kiemelte: a V4 tagországok is csupa kreatív ötlettel áltak elő, a kulturális élet szereplői olyan dolgokat találtak ki, amelyek akkor is az életünk részei lesznek, amikor már nem lesz járvány. Példaként említette, hogy számos színháznak saját televíziós stábja, kamerái vannak, online streameléssel tudja közvetíteni előadásait, a múzeumokban például soha nem látott műtárgyak kerültek elő, amelyeket 3D szkenneléssel online múzeumpedagógiai órákon mutattak be. Nagyon izgalmas újdonságok jelentek meg - hangsúlyozta.
    
Hozzátette: a december 1-jén és 2-án zajlott konferencián a négy kultuszminiszter beszámolt arról, hogy az egyes országokban milyen lépéseket tett az állam a kulturális élet szereplőinek megmentésére. Mint mondta, Magyarország ezen a területen is élen jár, nemcsak az intézményeket támogatták, hanem a művészeknek is tudtak munkabérelőleget adni. A művészek országszerte jelentős mennyiségű műsorral segítették az élet újraindulását. "A Köszönjük, Magyarország! program jelenleg is folyamatban van, és jól működik" - mondta. Kiemelte: harmadszor látható az, hogy a rendvédelmi dolgozók és az egészségügyi dolgozók után át kell venni a stafétát a kulturális élet szereplőinek, amikor a járvány lefelé ívelő hullámába ér. "Biztos vagyok benne, hogy a negyedik hullám lecsengése után is ugyanígy lesz" - mondta. Mint elhangzott, a konferencia egyik eredménye az volt, hogy találtak olyan projekteket, új kezdeményezéseket, amelyek részben kényszerből születtek a járvány miatt, azonban megtarthatóak és a járvány időszakán kívül is jól hasznosíthatóak. Fekete Péter példaként említette a Térzene Programot, mint mondta, a hasonló programokról összegyűjtött szakmai anyagot eljuttatják Európa 40 kulturális miniszterének, hogy megismerhessék a négy ország sikeres projektjeit.

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé a jövő héten.
2022. 09. 25. 10:00
Megosztás:

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.
2022. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 657,41 ponton zárt pénteken, 1399,77 ponttal, 3,49 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Csalók lepték el a magyar Facebook Marketplace-t, vigyázz, ha hirdést adsz fel!

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2022. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Így születnek újjá az alumínium sörös és üdítős dobozok

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hulladékgyűjtés világnapján felgöngyölítjük, pontosan mi történik, miután kiittuk belőle a kedvenc italunkat.
2022. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A fizut euróban kérem! Lehetséges euróban munkabért kapni Magyarországon?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Van mód arra, hogy a fizetést euróban kapja a dolgozó? Mik az erre vonatkozó szabályok? A témával az ado.hu foglalkozott.
2022. 09. 25. 04:01
Megosztás:

Az államfő visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok

Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnök visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok, miközben az államfő azt fontolgatja, elnöki határozattal oszlatja fel a parlamentet és kezdeményez előrehozott választást - írta pénteken a Vijesti.me podgoricai hírportál.
2022. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
2022. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.
2022. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Megindult a teherforgalom Röszkénél

Megindult a teherforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szombat éjszaka - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 00:01
Megosztás:

Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek létrehívásáról júliusban döntött az Országgyűlés - tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.
2022. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Szünetel a kilépő tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a rendőrség szombat este honlapján.
2022. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Megjelent a pályázat az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság pozícióinak betöltésére

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.
2022. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.
2022. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A német kormány segíteni kíván a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.
2022. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Mesekönyvet jelentetett meg és családi pályázatot hirdetett a Ferencváros

A Fradi-mesekönyv megjelentetésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot írt ki a Ferencváros; a fődíj egy négyszemélyes utazás a törökországi Trabzonban rendezendő november 3-i labdarúgó Európa-liga mérkőzésre.
2022. 09. 24. 16:01
Megosztás:

Az IBA felfüggesztette az ukrán bokszszövetséget

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben.
2022. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 24. 14:00
Megosztás: