Hetek alatt ezrek töltötték le az MNB mobilos értékpapírszámla-lekérdezőjét

Megéri havonta két percet rászánni arra, hogy egy független, megbízható adatbázis segítségével ellenőrizzük: befektetési szolgáltatónk a megfelelő értékpapír- és pénzegyenleget tartja-e nyilván értékpapírszámlánkon. A szolgáltatók az ügyfelek tájékoztatása mellett anonim módon elküldik az összes ügyfélszámla-adatot az MNB-nek is. A két számlakimutatás pedig a jegybank honlapján, illetve idén ősz óta egy – immár ezrek által letöltött – felhasználóbarát mobilalkalmazás révén is összevethető. Ha pedig egyeznek a számok, nyugodtan alhatunk: befektetéseink rendben vannak

Hetek alatt ezrek töltötték le az MNB mobilos értékpapírszámla-lekérdezőjét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjának Értékpapír Egyenleg Online Lekérdező felületén (ÉSZLA) 2016-tól ellenőrizhetik befektetési adataikat az értékpapírszámla-tulajdonos felhasználók. Ennek lényege, hogy a befektetési szolgáltatónktól (bank, brókercég, alapkezelő, Magyar Államkincstár) kapott havi értékpapírszámla-kivonaton szereplő értékpapír- és pénzegyenlegeket össze tudjuk vetni az MNB ÉSZLA rendszerében elérhető egyenlegadatokkal. Mostanáig már több százezer ügyfél élt az ellenőrzés lehetőségével, megbizonyosodva arról, hogy minden rendben van megtakarításaival.

Az ÉSZLA segítségével – az MNB-nél nyilvántartott név nélküli adatok felhasználásával – tehát független forrásból is ellenőrizni tudjuk, hogy valósak-e, helyesek-e a szolgáltatónktól kapott havi kivonatokban szereplő egyenlegadatok. Egy adott havi (pl. 2023 januári) szolgáltatói kivonatban szereplő egyenlegeket a következő hónap 10. munkanapjától (2023. február 14-től) mintegy egy hónapon keresztül (2023. március 15-ig) tudjuk ellenőrizni az ÉSZLA webes, illetve mobilalkalmazásban. Ezt követően pedig már a következő hónap egyenlegadatainak ellenőrzése válik lehetővé (a példánál maradva, a 2023 február havi egyenlegadatokat).

Az MNB informatikai fejlesztése révén 2022 szeptembertől androidos és Apple okostelefonokra is ingyenesen letölthetjük a számos egyszerűsítő és kényelmi funkcióval kiegészített az ÉSZLA mobilalkalmazást.

Mind az ÉSZLA webes felületen, mind az ÉSZLA mobilalkalmazásba a szolgáltatónktól kapott 24 jegyű belépési azonosítóval, valamint a havi értékpapírszámla-kivonaton szereplő 12 karakteres jelszóval tudunk belépni és elvégezni az értékpapírszámlánk egyenlegének ellenőrzését. A szolgáltatónk kötelessége, hogy a 24 jegyű belépési azonosítónkat évente legalább egyszer ismételten megküldje részünkre, de külön kérésünkre a belépési azonosító ismételt átadását bármikor biztosítania kell számunkra.

Az ÉSZLA mobilalkalmazáshoz kapcsolódó egyik mostani újítás a belépéshez kapcsolódik. A szolgáltatónknak a 12 karakteres belépési jelszót már QR-kód formában is meg kell jelenítenie a számlakivonaton. Ezáltal a mobilalkalmazás QR-kód olvasójával könnyedén be tudjuk olvasni a jelszót, nem szükséges annak begépelése. Amennyiben több, különböző szolgáltatónál vezetünk számlát, úgy az azokhoz kapcsolódó egyenlegellenőrzések is lényegesen leegyszerűsödnek a mobilalkalmazás használatával.

QR-kódos belépési jelszó beolvasása a számlakivonatról

A használatot érintő jelentős további könnyítés az ÉSZLA mobilalkalmazás rendszeres használatához kapcsolódik. Amennyiben már legalább három különböző hónapra vonatkozóan elvégeztük egyenlegeink egyeztetését, úgy a továbbiakban a 12 karakteres jelszó megadására már nem lesz szükségünk. Ezt követően a mobilalkalmazásba PIN-kóddal vagy biometrikus azonosítóval (pl.: ujjlenyomat) belépve egy kattintással elérhetőek lesznek értékpapír- és pénzegyenlegeink, a lekérdezett számlánk „regisztrálttá” válik. A mobilalkalmazásban beállítható egy üzenetküldő funkció is, mellyel értesítést kaphatunk, ha újabb hónapra vonatkozó egyenlegadatok érhetőek el.

Azok, akik kevésbé jártasak az internet, okostelefonok világában, a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban vagy az MNB fővárosi ügyfélszolgálatán (anonimitása megőrzésével) kaphatnak segítséget befektetései ellenőrzéséhez.

Abban az esetben, ha valaki eltérést tapasztal a számlavezetőtől kapott kivonaton szereplő adatok és ÉSZLA adatok között, célszerű azonnal panaszt tennünk a szolgáltatónknál, és – már a mobilalkalmazás használatával is – jelezheti az eltérést az MNB-nek is. A jegybank minden esetben áttekinti, értékeli az eltérést, szükség esetén pedig vizsgálat során írja elő a probléma megoldását az adott szolgáltató számára.

Az új mobilalkalmazást már a bevezetése utáni első hetekben több ezer ügyfél töltötte le. Ők a továbbiakban éjjel-nappal vagy akár hétvégén otthonról is másodpercek alatt kényelmesen meg tudnak győződni arról, hogy tényleg rendben van-e értékpapírszámlájuk egyenlege, egyeznek-e a szolgáltatók által küldött, illetve az ÉSZLA-n látható számok.

Bekker Dávid Norton

A szerző az MNB tőkepiaci vezető felügyelője

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 11 ezerrel, 211 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 04. 13. 05:00
Megosztás:

Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Több éves egyeztetés után lezárta a Navigator Investments Nyrt. története legnagyobb akvizícióját, a Győrújbaráton működő Julius-Globe felvásárlását - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 13. 04:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? A BluestoneMining megtanítja, hogyan keress napi 1000 dollárt!

Ahogy változnak az idők, az emberek hozzáállása az energiához is megváltozott. Egyre inkább támaszkodnak a megújuló energiák, mint a nap- és szélenergia újrahasznosítására, hogy üzemanyagot biztosítsanak az új energiájú felhőbányászat műveleteikhez, ezzel jelentősen csökkentve a bányászati költségeket és integrálva a fennmaradó erőforrásokat. Az elektromosság beépül a hálózatba. Ez nemcsak sok energiát takarít meg, hanem magas profitot is generál, lehetőséget adva a befektetőknek az új energiáforrásokban rejlő lehetőségek felismerésére. A kriptovaluta gyorsan mozgó világában a leegyszerűsítés és a nyereségesség kulcsfontosságú. A kezdők számára, akik vonzó lehetőséget keresnek stabil jövedelem generálására minimális erőfeszítéssel, a felhőbányászat vonzó lehetőséget kínál. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a felhőbányászat fogalmát, különös tekintettel a BluestoneMining bemutatására, mint a felhőbányászat terén élen járó márkára, és módokat, hogy segítsünk Önnek naponta 1000 dollárt vagy annál többet keresni.
2024. 04. 13. 03:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjasok nagyon korán halnak Európában - mi ennek az oka?

A magyar nyugdíjasok korai halálozása: Tények és tényezők - Magyarországon a nyugdíjasok korai halálozásának ténye számos kutatás és statisztika tükrében is megállapítható. A jelenség hátterében álló okok többdimenziósak és összetettek, ezért alapos vizsgálatot igényelnek.
2024. 04. 13. 02:00
Megosztás:

Gazdagodj meg ezen a hétvégén: Sorsdöntő Csillagjegy Horoszkóp Április 13-14-re!

Pénzügyi Horoszkóp: Április 13-14-i hétvégére. Milyen szerencseszámokkal lottózz? Milyen befektetésben gondolkozz? Megtudhatod horoszkópunkból.
2024. 04. 13. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse több láncon futó mém érméje máris áttörte a 2 millió dollárt

A legújabb a kriptók hosszú sorában a Shiba Inu ihlette vicces tokenek közül a mémek rajongói és a kripto befektetők azonnal felfigyeltek erre az új érmére. Főleg azok, akik a cross-chain (vagyis a láncokon átívelő) képességekben látják a holnap mém érméinek sikerét.
2024. 04. 13. 00:01
Megosztás:

Lassult a brit gazdaság növekedési üteme februárban

Februárban is nőtt a brit gazdaság teljesítménye, de számottevően lassabb ütemben, mint januárban.
2024. 04. 12. 23:30
Megosztás:

Idén korábban indult a spárgaszezon

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 12. 23:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
2024. 04. 12. 22:00
Megosztás:

Csökkent az olasz ipari termelés februárban

Februárban már a 13. egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés Olaszországban éves összehasonlításban.
2024. 04. 12. 21:00
Megosztás:

Márciusban nagyjából a jegybank előrejelzési szerint alakult az infláció

Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
2024. 04. 12. 20:00
Megosztás:

Az elmúlt évtizedek legnagyobb célját tűzte ki maga elé a hazai járműipar

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikertörténete a járműipar, és a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az ország 2030-ra a nyugati és a keleti járműipar kapcsolódási pontja legyen - erről Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián, csütörtökön.
2024. 04. 12. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 04. 12. 19:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 04. 12. 18:35
Megosztás:

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.
2024. 04. 12. 18:00
Megosztás:

Nőtt az orosz kőolaj importja Csehországban előző évben

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.
2024. 04. 12. 17:30
Megosztás:

A "Chelsea" és a "Los Angeles Dodgers" tulajdonosa hogyan építi fel pénzügyi birodalmát?

Todd Boehly bevételt generál a unalmas, de megbízható éves kifizetésekből, amelyekből egy többmilliárd dolláros sport- és szórakoztatóipari birodalmat épít. A 50 éves milliárdos befektető, aki az Eldridge Industries kockázati tőkevállalat társalapítója és vezérigazgatója, és az eszközállomány összértéke 70 milliárd dollár, számos vállalkozás tulajdonosa.
2024. 04. 12. 17:14
Megosztás:

Megkezdődött az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön - tudatta a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel közleményben.
2024. 04. 12. 17:00
Megosztás:

Megkezdődik a kukorica vetése Zala vármegyében

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.
2024. 04. 12. 16:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 12. 16:00
Megosztás: