Hetek alatt ezrek töltötték le az MNB mobilos értékpapírszámla-lekérdezőjét

Megéri havonta két percet rászánni arra, hogy egy független, megbízható adatbázis segítségével ellenőrizzük: befektetési szolgáltatónk a megfelelő értékpapír- és pénzegyenleget tartja-e nyilván értékpapírszámlánkon. A szolgáltatók az ügyfelek tájékoztatása mellett anonim módon elküldik az összes ügyfélszámla-adatot az MNB-nek is. A két számlakimutatás pedig a jegybank honlapján, illetve idén ősz óta egy – immár ezrek által letöltött – felhasználóbarát mobilalkalmazás révén is összevethető. Ha pedig egyeznek a számok, nyugodtan alhatunk: befektetéseink rendben vannak

Hetek alatt ezrek töltötték le az MNB mobilos értékpapírszámla-lekérdezőjét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjának Értékpapír Egyenleg Online Lekérdező felületén (ÉSZLA) 2016-tól ellenőrizhetik befektetési adataikat az értékpapírszámla-tulajdonos felhasználók. Ennek lényege, hogy a befektetési szolgáltatónktól (bank, brókercég, alapkezelő, Magyar Államkincstár) kapott havi értékpapírszámla-kivonaton szereplő értékpapír- és pénzegyenlegeket össze tudjuk vetni az MNB ÉSZLA rendszerében elérhető egyenlegadatokkal. Mostanáig már több százezer ügyfél élt az ellenőrzés lehetőségével, megbizonyosodva arról, hogy minden rendben van megtakarításaival.

Az ÉSZLA segítségével – az MNB-nél nyilvántartott név nélküli adatok felhasználásával – tehát független forrásból is ellenőrizni tudjuk, hogy valósak-e, helyesek-e a szolgáltatónktól kapott havi kivonatokban szereplő egyenlegadatok. Egy adott havi (pl. 2023 januári) szolgáltatói kivonatban szereplő egyenlegeket a következő hónap 10. munkanapjától (2023. február 14-től) mintegy egy hónapon keresztül (2023. március 15-ig) tudjuk ellenőrizni az ÉSZLA webes, illetve mobilalkalmazásban. Ezt követően pedig már a következő hónap egyenlegadatainak ellenőrzése válik lehetővé (a példánál maradva, a 2023 február havi egyenlegadatokat).

Az MNB informatikai fejlesztése révén 2022 szeptembertől androidos és Apple okostelefonokra is ingyenesen letölthetjük a számos egyszerűsítő és kényelmi funkcióval kiegészített az ÉSZLA mobilalkalmazást.

Mind az ÉSZLA webes felületen, mind az ÉSZLA mobilalkalmazásba a szolgáltatónktól kapott 24 jegyű belépési azonosítóval, valamint a havi értékpapírszámla-kivonaton szereplő 12 karakteres jelszóval tudunk belépni és elvégezni az értékpapírszámlánk egyenlegének ellenőrzését. A szolgáltatónk kötelessége, hogy a 24 jegyű belépési azonosítónkat évente legalább egyszer ismételten megküldje részünkre, de külön kérésünkre a belépési azonosító ismételt átadását bármikor biztosítania kell számunkra.

Az ÉSZLA mobilalkalmazáshoz kapcsolódó egyik mostani újítás a belépéshez kapcsolódik. A szolgáltatónknak a 12 karakteres belépési jelszót már QR-kód formában is meg kell jelenítenie a számlakivonaton. Ezáltal a mobilalkalmazás QR-kód olvasójával könnyedén be tudjuk olvasni a jelszót, nem szükséges annak begépelése. Amennyiben több, különböző szolgáltatónál vezetünk számlát, úgy az azokhoz kapcsolódó egyenlegellenőrzések is lényegesen leegyszerűsödnek a mobilalkalmazás használatával.

QR-kódos belépési jelszó beolvasása a számlakivonatról

A használatot érintő jelentős további könnyítés az ÉSZLA mobilalkalmazás rendszeres használatához kapcsolódik. Amennyiben már legalább három különböző hónapra vonatkozóan elvégeztük egyenlegeink egyeztetését, úgy a továbbiakban a 12 karakteres jelszó megadására már nem lesz szükségünk. Ezt követően a mobilalkalmazásba PIN-kóddal vagy biometrikus azonosítóval (pl.: ujjlenyomat) belépve egy kattintással elérhetőek lesznek értékpapír- és pénzegyenlegeink, a lekérdezett számlánk „regisztrálttá” válik. A mobilalkalmazásban beállítható egy üzenetküldő funkció is, mellyel értesítést kaphatunk, ha újabb hónapra vonatkozó egyenlegadatok érhetőek el.

Azok, akik kevésbé jártasak az internet, okostelefonok világában, a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban vagy az MNB fővárosi ügyfélszolgálatán (anonimitása megőrzésével) kaphatnak segítséget befektetései ellenőrzéséhez.

Abban az esetben, ha valaki eltérést tapasztal a számlavezetőtől kapott kivonaton szereplő adatok és ÉSZLA adatok között, célszerű azonnal panaszt tennünk a szolgáltatónknál, és – már a mobilalkalmazás használatával is – jelezheti az eltérést az MNB-nek is. A jegybank minden esetben áttekinti, értékeli az eltérést, szükség esetén pedig vizsgálat során írja elő a probléma megoldását az adott szolgáltató számára.

Az új mobilalkalmazást már a bevezetése utáni első hetekben több ezer ügyfél töltötte le. Ők a továbbiakban éjjel-nappal vagy akár hétvégén otthonról is másodpercek alatt kényelmesen meg tudnak győződni arról, hogy tényleg rendben van-e értékpapírszámlájuk egyenlege, egyeznek-e a szolgáltatók által küldött, illetve az ÉSZLA-n látható számok.

Bekker Dávid Norton

A szerző az MNB tőkepiaci vezető felügyelője

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás: