Higgyünk a szemünknek? Mi zajlik a gazdaságban?

Tegnap két izgalmas adatot is láthattunk. Egyrészt az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index (ISM Manufacturing) a várakozásokkal szemben nem javult, hanem meglepetésre jelentősen tovább csökkent. Nem csak az aktuális termelési komponensek csökkentek, hanem a rendelésállomány is léket kapott.

Eközben itthon is nagy gellert kapott az ipari beszerzési index. 57, 1 pontról 44,2-re csökkent. Valljuk meg, míg az előbbi, még májusi adat érthetetlen volt (s az azelőttiek is) az erőteljes fogyasztáscsökkenés fényében, addig a hirtelen nagy zuhanás is meglepő kissé.


Forrás: Bloomberg, Erste

Mindkét adat, illetve a BMI adatok előrejelző képességébe vetett hit is egyre inkább megkérdőjeleződik. Ez különben a 2008-2009-es válság óta visszatérő probléma, hiszen a jegybankok azóta használnak viszonylag könnyedén és szabadon olyan nem szokványos eszközöket, amelyek komoly befolyással bírnak a gazdaság teljesítményére.

S most is úgy történik az infláció letörése, hogy a gazdaságban levő készpénz mennyisége sem az USA-ban, sem az EU-ban, sem Magyarországon nem csökkent számottevően. (Sőt, a magas kamatráták fékezik a csökkenést!) 

Az a furcsaság állt elő, hogy miközben egy termékből (a pénzből) sok van, annak ára megemelkedett. A jegybankok megemelték a kamatokat. Ennek olyan meglepő következménye van, hogy a munkaerőpiac nem igazán törik meg, hiszen az embereknek van pénze.

Tovább fogyasztanak, igaz csökkenő mértékben, de nem feltétlenül van összeomlás. (Na jó, Magyarország ebben is kivétel!) Így a munkaerőpiac is erős marad, nem növekszik számottevően a munkanélküliség. Pedig a munkanélküliség lenne a legnagyobb fogyasztáscsökkentő tényező. Ehelyett inkább a vásárlói tudatosság húzza meg a féket. S úgy tűnik, hogy ez a tudatosság jóval nagyobb, mint bármikor máskor a történelem során. Mindenesetre azért a rendelésállományok csökkenése sok válaszadót késztetett arra az ISM felmérés kapcsán, hogy létszámcsökkentésben kezdjen el gondolkodni.

Szóval most itt állunk egy jó nagy kettősségben. 

Mindenki a recessziótól retteg, gyengélkedik az olaj, rosszak egyes konjunkturális adatok (pl. BMI), ugyanakkor dübörög az újautó-értékesítés vagy éppen a családiház-építés az Egyesült Államokban. S mindeközben a tőzsdék köszönik, jól vannak. Igaz, az utóbbi esetében a piacok jelentős része olcsó vagy átlagos értékeltségű. Na de mégis azok mennek (növekedési részvények és/vagy MI), amelyeknek az értékeltsége magasabb! Ja, azért mert még mindig sok pénz van a rendszerben!

S még valami a tudatosságról!

A fogyasztáscsökkenés a legtöbb esteben nem azért következett be, mert a vásárló nem tudta megvenni a terméket, hanem a racionálisabb hozzáállás miatt. Mert kevesebb élelmiszert dobott ki, vagy csere helyett inkább megjavíttatta a tartós fogyasztási cikket, vagy éppen kiderült, hogy kevesebb – jóval kevesebb! – energiafogyasztás (földgáz) mellett is tud normális életet élni. 

S akkor az energiahatékonysági beruházásokról nem is beszéltünk. Vagyis de facto a fogyasztási oldalon láthattunk egy jelentős „hatékonyság” javulást. Ez talán egy sokkal inkább szabályozható rendszer, s könnyebbé teszi azon a mezsgyén való végig haladást, ami nem öli meg a gazdasági növekedést, de mégis fékezi az inflációt. Azaz elkerülhetővé teszi a félelmetes stagfláció kialakulását.

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás:

A Józsa Judit Alapítvány a kulturális szegénység ellen küzd

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány legfontosabb célja a kulturális szegénység elleni küzdelem - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, a keramikus nevét viselő alapítvány és galéria megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.
2023. 12. 11. 06:00
Megosztás: