Erősödő gazdasági kapcsolat a V4-ek között

Az utóbbi időkben egyre intenzívebbé váltak a tárgyalások a visegrádi országok között, melyet Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia alkot. Az említett országok közelmúltjában sok a közös pont, de vajon milyen ezen államok között a gazdasági integráció, és milyen változások történtek ebbe az irányba az elmúlt két évtizedben? Erre a kérdésre keressük a választ az AKCENTA CZ piaci elemzésében a cég külkereskedelmi adatainak segítségével.

Az utóbbi időben gyakran tárgyaltak a visegrádi négyek vezetői. Az intenzív ülések elsődleges mozgatórugója a migránskrízis megvitatása, illetve a kötelező kvóta elleni fellépés egyeztetése volt. A tagországok javaslata, hogy erősítsék meg az Európai Unió külső határait, így a problémát ott szüntetnék meg, ahová annak gyökerei visszavezethetőek. Emellett céljuk egy szorosabb együttműködés kialakítása Törökországgal, valamint a nyugat balkán támogatásának elnyerése, ahol pillanatnyilag az egyik legsúlyosabb a menekültkrízis. A visegrádi négyek elnökségét jelenleg Csehország tölti be. Az elnökség fő célja az energetikai és védelmi együttműködés, valamint a digitális gazdaság fejlesztése. További fontos témák közé tartozik a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, az európai integráció szociális dimenziói és az adócsalás elleni küzdelem. Az elnökség ideje alatt Csehországnak olyan további találkozókon is helyt kell állnia, mint az Európai Tanács, vagy az EU csúcstalálkozó.

 

A V4-ek gazdasága

A V4-ek együttműködése nem csak politikai, de gazdasági szempontból is nagyon fontos. Már az uniós tagságuk előtt létrejött közöttük egy olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amely elősegítette a kölcsönös gazdasági együttműködést. A tagországokban több közös vonás is van, mind gyorsan növekvő posztkommunista gazdaságok, melyek jelenleg is harcolnak egy előnyös gazdasági pozíció kiépítéséért. Tipikus jellemzőik közé tartozik még az ipar magas részesedése a GDP-ből (lásd. a következő ábrát - az ipar részaránya a bruttó hozzáadott értékből (GVA)) és a szoros kötődés az EU országokhoz, különösen Németországhoz. A német cégeket legfőbbképpen a szakképzett és viszonylag olcsó munkaerő vonzza a visegrádi régióba. A visegrádi országok teljes hozzájárulása az Európai Unió GDP-jéhez 5,3%, ezzel szemben Németország részesedése 21%. A kérdés most az, hogy képesek-e a V4 országai felzárkózni a nyugat-európai országokhoz, kiváltképp egy olyan fejlett gazdasághoz, mint Németország.

 

Növekszik a regionális külkereskedelem Csehországban

Csehország gazdasága tipikusan export- és iparorientált. 1989 után jelentős fejlődésen ment keresztül annak köszönhetően, hogy mind földrajzilag, mind történelmileg közel állt Nyugat-Európához. 2000 és 2014 között az ország reál GDP-je 40%-kal nőtt, így mára stabil és virágzó gazdasággá vált. 2000 és 2014 között megfigyelhető a gazdasági együttműködés növekedése Csehország és a többi V4 tagállam között. Csehország nemzetközi kereskedelme a többi tagországgal együtt 13%-ról 16%-ra nőtt, amely pozitív trend. A Németországgal való kereskedelme ugyan 36%-ról 29%-ra csökkent, de még így is Csehországa legmeghatározóbb üzleti partnerének számít.

 

Szlovákia nyitott Magyarország és Lengyelország felé

Szlovákia egykoron egy államot alkotott Csehországgal és a gazdasági fejlődésük is nagyon hasonlóan alakult. A fő hangsúly itt is az iparon van. Két legnagyobb kereskedelmi partnere Németország és Csehország. 2000 és 2014 között az ország reál GDP-je 70%-al nőtt. 2000-ben nemzetközi kereskedelmének 24%-át tette ki a V4-ekkel való kereskedés. Ez 2014-re sem változott, csak az országok közti megoszlás alakult át. A kölcsönös kereskedelem Szlovákia és Csehország között visszaesett, ellenben nőtt a Lengyelország és Magyarország felé irányuló árucsere. Azonban a V4-ekkel folytatott kapcsolata még mindig nem olyan jelentős, mint Németországgal való együttműködése. Bár már nem számít olyan meghatározó partnerének, mint 2000-ben, ugyanakkor még mindig fontos szerepet tölt be. Ezt valószínűleg az is tovább fokozza, hogy Németország a többi V4 országnak is jelentős szövetségese.

 

Több mint duplájára nőtt hazánk külkereskedelme a V4-ekkel

Magyarország, exportalapú ipari gazdasága szintén szorosan kötődik Németországhoz. Talán meglepő lehet, de Magyarország kevésbé kapcsolódik közgazdaságilag a balkáni országokhoz, amely leginkább azok gyenge gazdaságával magyarázható. 2000 és 2014 között az ország reál GDP-je 29%-kal nőtt. Fő kereskedelmi partnere Németország, a magyar külkereskedelem mintegy negyede hozzá köthető. A V4-ekkel való nemzetközi kereskedelme mindhárom tagállammal nőtt, azonban összkereskedelmének még így is csak a 14%-kát teszi ki. 2000-hez képest ez pozitív trendnek mondható, hiszen akkor ez az érték csak 5,5% volt.

 

Visszaesés a Németországba irányuló lengyel külkereskedelemben

A visegrádi csoport negyedik tagja Lengyelország. Gazdaságában szintén az ipar a meghatározó, amely az ország GDP-jéhez 25%-ban járul hozzá. A reál GDP-je 2000 és 2014 között megközelítőleg 64%-kal nőtt. Lengyelországnál is megfigyelhető, hogy nőtt a V4-ekkel folytatott nemzetközi kereskedelme, a 2000-ben mért 6,4%-ról 2014-re 9,1%-ra emelkedett. A Németországgal folytatott kereskedelme ugyan visszaesett 23,8%-ra, de még így is jelentős.

 

Erősödő gazdasági összefogás

A fenti mutatók alapján nyilvánvalóvá válik, hogy a V4 országok közötti kölcsönös gazdasági együttműködés növekszik. A legjelentősebb külkereskedelmi partner azonban egyelőre még Németország maradt, hiszen Európa gazdasági nagyhatalmaként jelentős befolyással bír a V4-ek export-importjára. A visegrádi négyeknek a jövőben nagy hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy jobban diverzifikálják kereskedelmi kapcsolataikat, és ne függjenek ennyire Nyugat-Európától. A visegrádi kapcsolatok erősítésével vagy egyéb új kereskedelmi partner kiépítésével is, csak ideiglenesen tudnának korrigálni egy esetleges német visszaesést.

Nőtt a tartós javak megrendelése az Egyesült Államokban márciusban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben bővült havi szinten a tartós javak megrendelése márciusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.
2024. 04. 25. 13:30
Megosztás:

Felvásárolja a Sprintert a Sameday

Az easybox csomagautomatákat üzemeltető, romániai székhelyű Sameday futárszolgálat magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet magyar szektortársa, a Pick Pack Pontokat üzemeltető Sprinter felvásárlásával - tájékoztatta a társaság a MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 13:00
Megosztás:

Az OPUS GLOBAL Nyrt. osztalékot fizet a tavalyi eredménye után

Az OPUS GLOBAL Nyrt. a 2023-as eredménye után részvényenként 10 forintot, összességében 6,7 milliárd forint osztalékot fizet - mondta a cég vezérigazgató-helyettese az OPUS GLOBAL Nyrt. közgyűlését követő háttérbeszélgetésen szerdán Budapesten.
2024. 04. 25. 12:30
Megosztás:

A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.
2024. 04. 25. 12:00
Megosztás:

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.
2024. 04. 25. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztést terveznek megvalósítani Kesznyétenben

Egyebek mellett egészségházra, valamint útfejlesztésre fordítják azt a több mint 350 millió forintot, amelyből fejlesztések valósulhatnak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Kesznyétenben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz projektjein keresztül.
2024. 04. 25. 11:00
Megosztás:

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
2024. 04. 25. 10:30
Megosztás:

Vegyesen kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar kormány felszólítja a MOL-t és a többi üzemanyag forgalmazót, hogy vigyék le az üzemanyagok árát, különben...

A magyar kormány önkéntes árcsökkentést vár a piaci szereplőktől. Tegnap megjelent a Gazdasági Minisztérium jelentése a magyar kiskereskedelmi üzemanyag árakról.
2024. 04. 25. 09:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 09:30
Megosztás:

Kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Kissé elbizonytalanodott a nemzetközi befektetői hangulat, ezért kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 25. 09:00
Megosztás:

Május végén nyílik meg az első Primark idehaza

Május 28-án az Arena Mallban nyitja meg első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház 3100 négyzetméteren - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 25. 07:30
Megosztás:

A Boehringer Ingelheim jelentős növekedést ért el 2023-ban és felgyorsítja a késői fázisú klinikai vizsgálatait

A Boehringer Ingelheim közzétette jelentését az éves eredményéről: a társaság 2023-ban jelentős haladást ért el kutatási folyamataiban, a kulcsfontosságú kutatási területeken zajló klinikai vizsgálatok a tervek szerint haladtak. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 14,2%-kal nőttek, elérve az 5,8 milliárd eurót. A csoport nettó értékesítése 9,7%-kal* nőtt 2023-ban, 25,6 milliárd euróra, főleg a humán gyógyászat 10,3%-os* és az állatgyógyászat 6,9%-os* árbevétel-növekedésének köszönhetően.
2024. 04. 25. 07:00
Megosztás:

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.
2024. 04. 25. 06:30
Megosztás:

Hol járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal?

A 3,5 millió forintos támogatásra jogosult települések közül a Sarkadi, a Mezőkovácsházi és Bácsalmási járásban lévőknél járnak a legjobban a vásárlók az eladó házak átlagos négyzetméterára szerint. A felújítással elérhető értéknövekedés pedig ezekben a járásokban akár 69-114 százalékos lehet. A 3,5 millióra jogosult járásokban élők becsült átlagos nettó béréhez képest Fonyódiban, Marcaliban és Pécsváradiban jelentheti a legkisebb megterhelést a kedvezményes hitel törlesztése.
2024. 04. 25. 06:00
Megosztás:

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.
2024. 04. 25. 05:30
Megosztás:

Top 100 nagyvállalat médiakiadásai drasztikusan csökkentek

A Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynöksége legfrissebb elemzése szerint a hazai nagyvállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra. A részletes elemzés a nagyvállalatok médiaköltéseinek alakulását vette figyelembe a magyarországi hirdetési piacon, eredménye pedig bizonyítja: elértéktelenedett a hazai média árazása.
2024. 04. 25. 05:00
Megosztás:

Új területen erősít az OTP Mobil: a vállalat felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.
2024. 04. 25. 04:30
Megosztás:

Magyarország legnagyobb fenntarthatósági (ESG) tanácsadója jön létre az EY és a denkstatt szolgáltatásainak egyesülésével

A denkstatt az EY Globális Fenntarthatósági csapatának részévé válik. Magyarországon így mintegy 60 szakértő támogatja majd a vállalatokat a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos kérdések teljes körű kezelésében. A tranzakció hazánk mellett Ausztriában, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában is megtörténik
2024. 04. 25. 04:00
Megosztás: