Megújultak a PTE pedagógusképzést szolgáló gyakorlóiskolái

Nyolcszázmillió forintos beruházás keretében újultak meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pedagógusképzést szolgáló gyakorlóiskolái a baranyai vármegyeszékhelyen - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2023. 12. 12. 08:00
Megosztás:

A technológiai vezetőkből lesznek a jövő vezérigazgatói

A fenntarthatósági szempontok érvényesítése a vállalati működésben többé nem választás kérdése: a szabályozói környezet, a változó fogyasztói elvárások és a munkavállalók is megkövetelik ezt a döntéshozóktól. A Deloitte legfrissebb technológiai vezetői tanulmányából kiderül: a globális trendekkel összhangban Magyarországon is egyre nagyobb szerepet kapnak a technológiai területek a vállalatok ESG stratégiájának és az ehhez kapcsolódó befektetések alakításában.
2023. 12. 12. 07:30
Megosztás:

Elkészült a budafoki körforgalom

Elkészült a körforgalom Budapest XXII. kerületében, a Budafok-Tétény közlekedését meghatározó útfelújítás révén gyorsabb és biztonságosabb lehet a haladás, megújult a párhuzamos kerékpárút és javultak a gyalogosközlekedés feltételei is - tájékoztatta a beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-t.
2023. 12. 12. 07:00
Megosztás:

Az OXO Technologies leányvállalata 450 millió forint pályázati támogatást kapott

Az OXO Technologies leányvállalata, az Az OXO Labs 450 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Startup Factory 2023 pályázatán - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.
2023. 12. 12. 06:30
Megosztás:

A törökországi munkanélküliség 2012 óta a legalacsonyabbra csökkent októberben

Törökországban az előző havi 9,0 százalék után 8,5 százalékra, 2012 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent a munkanélküliségi ráta októberben a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) hétfői közlése szerint.
2023. 12. 12. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött a 2024-es bértárgyalások ideje – így lehet rá felkészülni

Az év vége egyben a céges teljesítményértékelések, bértárgyalások időszakát is jelenti a munkahelyeken. A magas infláció miatt várható, hogy sokan a fizetésemelésre vonatkozó igényüket a jelenlegi helyzettel indokolják. Ahogyan arra is számítani lehet, hogy a munkaadók többsége – mind a fehér-, mind a kékgalléros állásokat kínáló cég – eleve számolt bérfejlesztésekkel. A bérrendezést azonban már csak toborzási szempontból is érdemes fontolóra venni a cégeknek, hiszen a potenciális jelölteket már nem lehet pusztán a kiemelkedő fejlődési lehetőségekkel vagy a rendszeres csapatépítő programokkal bevonzani. A jól eltalált bérstruktúra messze az egyik legfontosabb kulcsszempont a szakemberek megszerzésében és a jelenlegi kollégák megtartásában is. Ugyanakkor munkavállalóként sem árt tisztában lenni azzal, hogy a munkakörünknek és tapasztalatunknak megfelelően milyen átlagfizetéssel számolhatunk – ennek kapcsán ad támpontokat Bor Katalin, a Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és közvetítő vállalat vezetője.
2023. 12. 12. 05:30
Megosztás:

Volánbusz: a vártnál kisebb volt a sztrájk támogatottsága

A vártnál kisebb volt a Volánbusznál a sztrájk támogatottsága, az autóbusz-vezetők csaknem kétharmada továbbra is inkább a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért, a munkabeszüntetést nem látja indokoltnak - közölte a Volánbusz hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 12. 05:00
Megosztás:

Az S&P nem változtatott a magyar hitelminősítésen, jöhet a Fitch

Korrigálni tudott a forint az euróval szemben pénteken.
2023. 12. 12. 04:30
Megosztás:

Tovább süvít a hazai gőzmozdonygyártás

A Märklin vasútmodellek varázsa és a megszólalásig élethű világuk régóta nyűgöz le kicsiket és nagyokat világszerte. A 164. születésnapját ünneplő, a vasútmodellpiac elsőszámú gyártója a kerti játékvasúttól a miniatűr ’Z’ méretarányig folyamatosan jelenik meg újabb és újabb kollekcióival.
2023. 12. 12. 04:00
Megosztás:

A lengyel szejm Donald Tuskot választotta meg kormányfőnek

A lengyel parlamenti alsóház (szejm) Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét választotta meg kormányfőnek hétfő este.
2023. 12. 12. 03:30
Megosztás:

Átadták az Artisjus előadói és pedagógusi díjait

Átadták az Artisjus előadói és pedagógusi díjait hétfőn Budapesten. Az elismerésekben összesen huszonkét személy részesült.
2023. 12. 12. 03:00
Megosztás:

Rendőrök és statisztikusok tüntettek Romániában

Romániában tüntetésekkel, spontán munkabeszüntetéssel tiltakoztak hétfőn a rendőrök, statisztikusok és más közalkalmazottak a kormány bérpolitikája ellen, és a kormányfő által beígért öt százaléknál magasabb béremelést követeltek - közölte a román média.
2023. 12. 12. 02:40
Megosztás:

Ha nyugdíj előtt állsz érdemes tudnod, hogy mi az amit nem vesznek figyelembe szolgálati időként és mit igen!

Mivel a hazai jogszabály úgy rendelkezik, hogy az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ, ezért érdemes minden nyugdíj előtt állónak tisztában lennie azzal, hogy mik azok az időszakok, amelyet a törvény NEM VESZ figyelembe szolgálati időként, azaz nem számítanak be a nyugdíjba vonuláskor.
2023. 12. 12. 02:00
Megosztás:

A lengyel alkotmánybíróság elutasította az EU-jogszabályok azon értelmezését, amely alapján pénzbüntetéseket szabtak ki

Nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal az európai uniós jogszabályok azon értelmezése, amely alapján az EU Bírósága két esetben pénzbüntetést szabott ki Lengyelországra - foglalt állást hétfőn a lengyel alkotmánybíróság.
2023. 12. 12. 01:30
Megosztás:

Meghosszabbították az ókori Kína-kiállítást a szegedi Móra-múzeumban

Meghosszabbították szegedi Móra Ferenc Múzeumban az ókori Kína világát bemutató kiállítást: a tárlat január 7-ig látogatható lesz - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.
2023. 12. 12. 01:00
Megosztás:

Ezen a héten minden szem a Bitcoin árfolyamára szegeződik

A Bitcoin ára szombaton meghaladta a 44 500 dollárt.
2023. 12. 12. 00:01
Megosztás:

Jön a tömeges elektromos autó vásárlás Magyarországon

Magyarországon is elérte a bűvös öt százalékot az új elektromos autók eladása, hívja fel a figyelmet a Next Autó cikke a Bloombergre hivatkozva. A hazai autó lízing vállalat írásából kiderül, hogy mindez azt jelentheti, hogy még jobban beindulhat a szegmens és még több zöld rendszámú autóval találkozhatunk majd az utakon.
2023. 12. 11. 23:00
Megosztás:

Kvantummikroszkópot fejlesztenek magyar fizikusok

Új generációs kvantummikroszkópot fejlesztenek ki a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont szakemberei egy nemrég indult projekt keretében - tájékoztatta az intézmény az MTI-t hétfőn.
2023. 12. 11. 22:30
Megosztás:

Újabb forrásból növekedhet jelentősen a Pensum Group

A Pensum Group 350 millió forintos faktorkeret-szerződést írt alá a CIB Bank Zrt.-vel, amely 2 milliárd forint éves árbevétel-növekedés finanszírozásának lehetőségét teremti meg. A minősített munkaerő-kölcsönző a következő évben ezzel a forrással jelentős, több mint 50 százalékos bevételnövekedést érhet el. A növekedési pályát már az idei erős számok is jelezték: a társaság árbevétele a tavalyihoz képest a harmadik negyedévben 30 százalékkal, míg az első 9 hónapban 14 százalékkal bővült.
2023. 12. 11. 22:00
Megosztás:

Megtartják az orosz elnökválasztást az Ukrajnától elcsatolt régiókban is

Megtartják márciusban az orosz elnökválasztást az Ukrajnától elcsatolt négy régióban is, ahol hadiállapot van érvényben - közölte hétfőn az orosz Központi Választási Bizottság.
2023. 12. 11. 21:30
Megosztás: