Hogyan fektessünk most be? Átfogó világgazdasági elemzés

Az év során eddig csökkent az infláció, és a piacok is jól tartják magukat. Ezek olyan kedvező jelek, amelyek hatására a Fidelity International a 2024-es legoptimistább forgatókönyvét lágy landolásra módosította, és arra számít, hogy a növekedés megállapodik a trend körüli szinten – ez derül ki a cég 2024. második negyedévi befektetési kitekintőjéből.

Hogyan fektessünk most be? Átfogó világgazdasági elemzés

2023 negyedik negyedévének a küszöbén a Fidelity úgy látta még, hogy 2024-re a legvalószínűbb forgatókönyv egy ciklikus recesszió, amely mérsékelt gazdasági visszaeséssel, majd a növekedés visszatérésével járna. Az év elején, és most, három hónap elteltével a piacok – és ennek hatására az alapkezelő is pozitívabbá vált

„Továbbra is különböző forgatókönyvek szemüvegén keresztül ítéljük meg a kilátásokat: folyamatosan nyomon követjük a meghatározó gazdasági mutatókat, valamint kutató/elemző munkatársaink helyszíni meglátásait. Ők arról számolnak be, hogy a gazdaságok kitartanak, ebből adódóan bátrabban vállaltunk nagyobb kockázatot. De arról még nem vagyunk meggyőződve, hogy a jegybankok már ténylegesen megnyerték az infláció elleni harcukat” - mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

A Fidelity most, 2024 második negyedévének elején a következő három témára hívta fel a figyelmet:

1.     Lágyabb landolás

Az infláció az év során csökkent, a piacok pedig ellenállónak bizonyultak. Ezek jó jelek, mert azt mutatják, hogy a gazdaságok a következő hónapokban is viszonylag egészségesek maradnak, mivel a központi bankok képesek kezelni − és talán leküzdeni is − az infláció problémáját.

Ennek a gazdasági röppályának fontos változója ebben a negyedévben az lesz, hogy a jegybanki illetékesek a kamatcsökkentés mellett döntenek-e. Ha és amikor erre sor kerül, Európa a többi fejlett piachoz képest valószínűleg gyorsabb ütemet diktál majd. A régióból származó adatok (különösen a szolgáltatások terén) a gazdasági aktivitás szerény javulására és a fogyasztók egyre pozitívabb hozzáállására utalnak – ez utóbbi jelenség hátterében az áll, hogy a csökkenő infláció kevésbé terheli a vásárlók pénztárcáját. Az Európai Központi Bank egyértelműen utalt is arra, hogy akár már júniusban kamatot csökkenthet.

Az USA helyzetét nehezebb megítélni. Az infláció 2024 első hónapjaiban újból felerősödött, és van néhány makacsabb terület is, ráadásul a növekedési előrejelzések magasak és továbbra is emelkednek.

Az erős adatok és a tartós infláció hamisítatlan kötélhúzást jelentenek a jegybanki döntéshozók számára: ha túl korán ünnepelnék az infláció felett aratott győzelmet, az rontaná a hitelességüket és elszabadíthatná a várakozásokat. A további emelések viszont recesszióba sodorhatnák a gazdaságot. Így a Fidelity-nél nem marad más hátra, mint hogy az év eleji 5 százalékról 30 százalékra emeljék a landolás elmaradásának valószínűségét. Ez a forgatókönyv azt jelentené, hogy a gazdaságok a jelenlegi növekedési és inflációs szinteken maradnának, ami pedig arra késztetné a jegybankokat, hogy hosszabb ideig magasabban tartsák a kamatlábakat.

Az infláció legyőzéséért folytatott versenynek mindig is a legutolsó szakasza a legnehezebb: ebben a negyedévben kiderülhet, hogy mennyi erő maradt még a jegybanki vezetők lábában.

2.     Kínában: gyorsulás helyett stabilizáció

Kína a gazdaságának „ellenőrzött stabilizálására” készül, miközben igyekszik átvészelni az ingatlanpiaci visszaesést és arra törekszik, hogy az egyensúlyt az eladósodásból finanszírozott növekedéstől a fogyasztás és a csúcskategóriás gyártás felé billentse át. Az ingatlanszektor növekedési lendülete továbbra is csökken, ugyanakkor a GDP-hez való hozzájárulása is mérséklődött, mivel ebben az időszakban éppen a gazdaság kínálati oldala veszi át az irányítást.

Ami a monetáris politikát illeti, a Fidelity nem számít arra, hogy a Kínai Népbank jelentős kamatcsökkentést hajtana végre mindaddig, amíg az amerikai jegybank egyértelműen irányt nem vált. Még ha a Fed meg is kezdi a lazítást, Kínában valószínűleg nem lesz agresszív kamatcsökkentés, és idén a monetáris enyhítés valószínűleg támogató szerepet fog játszani a fiskális intézkedések mellett.

A Fidelity szakértőinek kínai éves növekedési ütemre vonatkozó előrejelzése kissé a hivatalos cél alatt maradt, mivel nem láttak elég erős szakpolitikai elkötelezettséget. Figyelemmel fogják kísérni a fiskális intézkedéseket is, például a központi kormányzat kötvénykibocsátását, hogy nyomon követhessék Kína idei növekedési pályáját.

A kínai lassulás és a szélesebb körű geopolitikai aggodalmak továbbra is támogatják a „Kína plusz egy” trendet, amelynek eredményeképpen a nemzetközi vállalkozások csökkentették az ország exportjától való függőségüket. Az ASEAN-blokk egyes tagjai, például Vietnam és Indonézia már profitáltak is ebből, csakúgy, mint az importőrökhöz közelebbi országok is – Mexikó például egy olyan feltörekvő piaci hotspot, amely továbbra is jelentősen profitál abból, hogy az USA közelebb költözteti a gyártási tevékenységek egy részét.

Ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog, még akkor is, ha a globális kereslet csökken, bár már látnak a kínai gazdasági tevékenység fellendülésére utaló, biztató jeleket is. Úgy tűnik, hogy az ország kormánya rövid távon a növekedés stabilizálását helyezi előtérbe az agresszív gyorsítás helyett.

 3. Hol rejlenek a kockázatok?

Pozitívabban látják az idei évet a Fidelity-nél, de nem tévesztették szem elől a kockázatokat sem. Egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz landolás, és ezzel együtt nő annak a veszélye is, hogy a kamatlábak nem fognak úgy csökkenni, ahogy azt sokan remélték. A recesszió kockázata sem tűnt el teljesen, lényegében csak az időzítése változott. Továbbra is úgy vélik, hogy a legvalószínűbb kimenetel egyelőre a lágy landolás, a recesszió pedig a jövő évre halasztódik.

Ennek hátterében nagyrészt az áll, hogy a bőséges likviditás és a költségvetési lazaság továbbra is megterheli a pénzügyi rendszereket. Az USA költekezését a Fed Reverse Repo eszközének szinte nullára ürítéséből finanszírozták. A fiskális bőkezűség az USA elnökválasztási évében támogatást nyújt a gazdaságnak, de az árnyékban ott lapulnak a lejárati falak és a refinanszírozási terhek, amelyek jövőre sok vállalatra nagy terhet rónak majd. Ez lehet az a kritikus pont, amelyet a központi bankok − legalábbis egyelőre − sikeresen elhárítottak.

Vannak azonban más kockázatok is. A háborúk és a választások miatt a geopolitika valószínűleg hatással lesz a piacokra is, bár ennek jellegét egyelőre még nehéz megjósolni.

A mesterséges intelligencia (AI) fejlődését is szorosan figyelemmel kísérik. Számos Fidelity elemző az általuk követett vállalatoknál a termelékenység fellendüléséről számol be, ami részben az AI-nak köszönhető. Úgy tűnik, hogy egyes cégek átveszik ezeket az újdonságokat; mások pedig kénytelenek lesznek nagy összegeket befektetni a fejlesztésükbe, hogy ne maradjanak le. Ez pedig évekre fel fogja kavarni a piacokat és a gazdaságokat. Ha a második negyedéven túlra tekintenek – mert mindez nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni −, mindazok ellenére, amit az AI ígér, a technológia olyan kockázatokat is hordoz, amelyek még nem láthatóak előre. Ezt az előttünk álló negyedévben sem szabad elfelejtenünk.

Közös érdek, hogy a jövő pénzügyi szakemberei a legjobb tudást kapják

Új dizájnt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének legnagyobb előadóterme – az MBH Bank és az egyetem hosszú távú együttműködésének jelképeként. A mostantól az MBH Bank brandjét viselő IV-es auditórium közel 400 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb egyetemi előadások mellett protokolláris események és szakmai eseménysorozatok helyszíne is. A két meghatározó intézmény egy éve kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást, melynek első célkitűzései sikeresen megvalósultak.
2024. 05. 26. 13:00
Megosztás:

A Roszatom vállalata speciális titáncsöveket gyárt a világ legnagyobb jégtörője számára

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 05. 26. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 26. 10:30
Megosztás:

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.
2024. 05. 26. 09:00
Megosztás:

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás:

Ez lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 20:00
Megosztás:

70 milliós lakáshitelre is elég egy kétkeresős magyar család átlagfizetése

Egy átlagosan kereső magyar házaspár elméletben akár a 70 millió forintot meghaladó összegű piaci lakáshitelt is felvehet, derül ki a money.hu friss kalkulációjából, amely a KSH által ma közzétett átlagkereseti adatok alapján készült. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályai szerint 600 ezer forintos nettó családi jövedelem felett, annak 60%-a fordítható hiteltörlesztésre, ami akár egy 90 milliós ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, ha megvan a vételhez szükséges 20% önerő. A money.hu szakértője ugyanakkor óvatosságra int, és hangsúlyozza a hitelfedezeti biztosítás fontosságát is.
2024. 05. 25. 19:00
Megosztás:

30 milliárd eurót veszítettek magánszemélyek és kkv-k nemzetközi fizetések rejtett díjai miatt az EU-ban 2023-ban

Az európai fogyasztók és a kis- és középvállalkozások 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek nemzetközi pénzküldések és pénzköltések során a rejtett díjak miatt a Capital Economics független kutatása szerint, amely a Wise, a világ pénzforgalmának és pénzkezelésének legjobb módjára törekvő globális technológiai vállalat megbízásából készült. A probléma különösen az eurózónán kívül jelentkezik, amely az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járul hozzá.
2024. 05. 25. 18:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

Idén tartotta kétévente megrendezésre kerülő ülését a Berni Unió Prágai Klub bizottsága, amelyet ezúttal a görög exporthitel-ügynökség, az Export Credit Greece (ECG) szervezett. A szakmai fórum apropójából a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében az EXIM Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a görög partnerszervezettel.
2024. 05. 25. 17:00
Megosztás: