Hogyan kerülhetjük el használt elektromos autó vásárlásakor, hogy becsapjanak minket?

Az elektromos járművek népszerűsége világszerte folyamatosan nő, ami a használt autók piacán is jól látható, hiszen egyre több gépkocsivezető érdeklődik irántuk.

Hogyan kerülhetjük el használt elektromos autó vásárlásakor, hogy becsapjanak minket?

Matas Buzelis, a carVertical autóipari adatszolgáltató cég szakértője szerint előfordul, hogy a tisztességtelen eladók az akkumulátor valós állapotának eltitkolása, és ezzel a jármű értékének növelése érdekében manipulálják az elektromos autók futásteljesítményét. Mire kell figyelnünk tehát, ha használt elektromos autót vásárolunk?

A használt elektromos járművek piacát a Tesla modellek uralják

A drágább elektromos járművek gyorsabban amortizálódnak, ezért a vásárlók gyakran döntenek olyan több éves autó mellett, amely már jócskán veszített az értékéből. Ez különösen igaz azokra a járművezetőkre, akik lízingszerződéssel vásárolnak elektromos járművet, és szeretnék elkerülni a magas havi törlesztőrészleteket.

A carVertical platformon leggyakrabban ellenőrzött elektromos jármű a Tesla Model 3 (az összes ellenőrzött elektromos jármű 16,1%-a), amely közismerten keveset veszít az értékéből, és igen népszerű a használtautó-piacon. A Model S (11,84%), a Nissan Leaf (11,83%), az Audi e-tron (9,8%) és a Volkswagen Golf (9,5%) szintén a legtöbbet ellenőrzött elektromos modellek közé tartozik.

„A Teslákról kialakult kép meglehetősen pozitív az elektromos járművek piacán, így sok sofőr érdeklődik irántuk. Ezek az autók a biztonság és a technológia tekintetében is kiválóan teljesítenek, továbbá teljes feltöltés esetén nagy a hatótávolságuk. Az egyik legfontosabb érv azonban, amely mellettük szól, hogy nem veszítenek gyorsan az értékükből. Bár nem tartoznak a legolcsóbb elektromos járművek közé, egy használt Tesla Model 3 mindent egybevetve jó vétel lehet” – hangsúlyozza Buzelis.

A nagyobb futásteljesítmény az akkumulátor elhasználódásával jár

A legtöbb autógyártó nyolc évig vagy 160 000 kilométerig ad garanciát az elektromos autók akkumulátorára. Minél nagyobb az elektromos jármű futásteljesítménye, feltehetően annál gyengébb az akkumulátora. Az akkumulátor teljesítményének csökkenése azonban attól is függ, hogy hogyan töltötték az autót: gyakran vették-e igénybe a gyorstöltő állomásokat, vagy betartva a gyártók ajánlását, lassan, legfeljebb 80%-ig töltötték.

Az elektromos járművek esetében komoly gondot jelent a hamisított futásteljesítmény, mivel ez megnehezíti az akkumulátor valódi állapotának felmérését. A carVertical adatai szerint a platformon ellenőrzött elektromos járművek 2,6%-ának manipulálták a kilométeróráját. A hibrid (4,5%), a benzines (5,4%) és a dízel (6,2%) autók futásteljesítményét még gyakrabban módosították.

Minél jobban elhasználódott egy elektromos jármű akkumulátora, annál rövidebb utat képes megtenni. Egy régebbi elektromos autó nem jut olyan messzire, mint az, amelyik éppen legördült a gyártósorról. Valószínűleg ez az egyik fő oka annak, hogy egyes sofőrök még mindig tartanak a korlátozott hatótávolságtól, ezért elvetik az elektromosjármű-vásárlás gondolatát.

Olcsóbb karbantartás, drágább javítás

Bár sok vásárló kifejezetten tart attól, hogy egy elektromos jármű karbantartása költséges lehet, ez nem felel meg teljesen a valóságnak. Az elektromos járművek felépítése általában egyszerűbb, mint a belső égésű motorral felszerelteké, és kevesebb bennük a mozgó alkatrész.

Ha azonban egy elektromos jármű egy súlyos közlekedési baleset során sérül, a javítási munkák több százezer forintba kerülhetnek, de akár milliós tételt is jelenthetnek. A carVertical platformon ellenőrzött összes autó közül az elektromos járművek esetében volt a legmagasabb az átlagos kárérték – 2 700 000 forint, míg a hibrid (2 600 000 forint), a benzines (2 300 000 forint) és a dízel (1 600 000 forint) autók átlagos kárértéke mind alacsonyabb volt.

Más járművekhez viszonyítva az elektromos autók ritkábban szenvednek balesetet. Míg a hibrid autók 45%-a, a benzinesek 49,1%-a és a dízelautók 46%-a sérült már legalább egyszer, addig a carVertical platformon ellenőrzött járművek között a korábban sérült elektromos gépkocsik aránya mindössze 35,4%. Buzelis szerint ennek az az oka, hogy az elektromos járművek kevésbé elterjedtek – a legtöbb országban még nem túl népszerűek, és az átlagéletkoruk is szembetűnően alacsonyabb.

Japánban kapott engedélyt a Richter egy nőgyógyászati készítménye

A Richter Gedeon Nyrt. partnere, a Fuji Pharma Co., Ltd. megkapta a Japánban kifejlesztett Alyssa kombinált tabletta forgalomba hozatali engedélyét. A jóváhagyás 10 millió eurós mérföldkőfizetést jelent a Richter 100 százalékos leányvállalata, az Estetra SRL számára - jelentette be a Richter kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Meddig igényelhető vissza a külföldi áfa?

Az áfa levonására jogosult hazai vállalkozások szeptember végéig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeiket - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 09. 24. 14:30
Megosztás:

Nagyon pörög a CSOK Plusz és ez még sokáig így marad

Minden negyedik, a bankok által folyósított lakáshitel támogatott formában, CSOK Plusz hitelként kerül az ügyfelekhez. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a hazai családpolitika immár legkeresettebb terméke akkor is őrizni fogja komoly versenyelőnyét, ha a piaci lakáshitelek hitelköltsége valóban 5 százalék alá csökken.
2024. 09. 24. 14:00
Megosztás:

Éveken belül új biogázüzemeket létesítene Magyarországon a technológia világvezető cége

Hazánk Nemzeti Energia- és Klímaterve – összhangban az Európai Unió célkitűzéseivel – a korábbinál jóval nagyobb szerepet szán a biogáznak az energiafüggetlenség erősítése és a fenntarthatóság érdekében. Ezért is lényeges, hogy a közeljövőben egyszerre több tényező is jelentős lendületet adhat itthon a szektornak. Már zajlik a hazai biogáz-stratégia kidolgozása, a környezet pedig minden bizonnyal az eddigieknél támogatóbbá válik, amit egy rövidesen induló pályázat is bizonyít. Ezzel párhuzamosan pedig a biogáztechnológia elsőszámú globális cége, a közelmúltban egy magyar érdekeltséggel is rendelkező nemzetközi vállalat többségi tulajdonába kerülő Anaergia, is új beruházásokat tervez az országban.
2024. 09. 24. 13:30
Megosztás:

Lehetőségek és kihívások - az új visszaváltási rendszer az irodákban

A mai világban az irodaház és a munkáltató cég környezettudatossága is HR-szempontnak minősül. A potenciális munkavállalók számára az iroda elhelyezkedése és felszereltsége, vagy a környéken található szolgáltatások mellett egyre inkább szempont az is, hogy a cég és a munkahely is tegyen a környezetvédelemért és fenntarthatóságért. Hogyan alkalmazkodhat egy irodaház az új szelektív hulladékvisszaváltási rendszerhez? Hogyan tudja ösztönözni egy cég a munkavállalókat a környezettudatos magatartásra? Milyen apróságokon múlhat az energiahatékonyság növelése az irodákban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Flück Róberttel, az ICON üzemeltetési igazgatójának segítségével.
2024. 09. 24. 13:00
Megosztás:

A fiatalok grabancát így próbálják meg elkapni a bankok

A fiatalok vonzó ügyfelek a bankoknak, ezért a számlanyitásért cserébe akár több tízezer forintos jóváírásokat és egyéb kedvezményeket, ajándékokat kínálnak nekik. A Bank360.hu összegyűjtötte az aktuálisan elérhető akciókat.
2024. 09. 24. 12:00
Megosztás:

Hogyan növeljük a gázkazánok élettartamát: Karbantartási tippek lakossági felhasználóknak

A gázkazánok a modern otthonok fontos részei, hiszen ezek biztosítják a fűtést és meleg vizet a hideg hónapokban. Ahhoz, hogy hosszú élettartamúak és hatékonyak maradjanak, elengedhetetlen a rendszeres karbantartás és a helyes üzemeltetés.
2024. 09. 24. 11:30
Megosztás:

A kedvezőtlen BMI-adatok ellenére emelkedtek a nyugat-európai tőzsdeindexek

A páneurópai STOXX 600 index a pénteki esést követően 0,4%-os emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést.
2024. 09. 24. 11:00
Megosztás:

Erősödtek az európai kamatcsökkentési várakozások; a forint 395-re gyengült az euróval szemben

A tegnap megjelent francia, német majd euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek lényegesen gyengébb lettek a vártnál, az egész gazdaságra vonatkozó kompozit indexek visszaestek a recessziós tartományba.
2024. 09. 24. 10:30
Megosztás:

Az olasz étterem tulajdonosa 500 000 dollárt keresett Toncoinnal – Vajon az FXGuys lesz a következő nagy nyertes?

Izgalmas fordulatként egy olasz étteremtulajdonos került a figyelem középpontjába, miután óriási, 500 000 dolláros profitot ért el Toncoin (TON) befektetéséből. A történet felkeltette a kriptoközösség érdeklődését, és elindította a találgatásokat arról, hogy milyen újonnan feltörekvő tokenek követhetik a Toncoin sikerét.
2024. 09. 24. 09:45
Megosztás:

Pluszban zárták a hétfőt a tengerentúli piacok; csökkentek az olajárak

Az amerikai részvények szerény emelkedéssel zártak hétfőn. Bár a szeptember általában gyenge hónap a részvénypiacokon, a Fed múltheti kamatcsökkentését követően a főbb indexek emelkedni tudtak.
2024. 09. 24. 09:30
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Az ázsiai piacok emelkedéssel kezdték a mai kereskedést.
2024. 09. 24. 09:00
Megosztás:

Cardano (ADA), Ripple (XRP), vagy DTX Exchange (DTX)? Melyik altcoin éri el először az 1 dollárt?

A piac rendkívüli vonzalma a pszichológiai szintek iránt, mint az 1 dollár vagy a kerek számok (10, 20, 50 dollár) felülmúlhatatlan.
2024. 09. 24. 08:30
Megosztás:

Magyarország is kaphat az árvíz sújtotta országoknak szánt uniós támogatásból

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.
2024. 09. 24. 08:00
Megosztás:

A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad

A legtöbb munkavállalót zavarja, ha nem kap visszajelzést az állásjelentkezésére, ami gyakran bizonytalanságot szül. Ennek okát akadnak, akik magukban, a leadott pályázat gyenge minőségében látják vagy abban, hogy ők maguk nem voltak szimpatikusak a vállalatnak - derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből. A jó jelöltélmény és a vállalat pozitív munkaadói hírnevének fenntartása miatt viszont fontos odafigyelniük a cégeknek a visszajelzésekre.
2024. 09. 24. 07:00
Megosztás:

57 kilométernyi mellékút újul meg a Dél-Dunántúlon

Több mint 57 kilométernyi mellékút újul meg 22 útszakaszon a Dél-Dunántúlon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 24. 06:30
Megosztás:

Az Allianz 1,5 millió eurót adományoz a közép-európai katasztrófaelhárítás támogatására

Az Allianz biztosítócsoport közép-európai régiója 1,5 millió eurót különített el, hogy segítse a Nemzetközi Vöröskereszt, más segítő szervezetek és további, a régiót kiszolgáló műszaki segélyszolgálatok tevékenységét az árvíz elleni küzdelemben - közölte az Allianz hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 24. 06:00
Megosztás:

Díjazták a reklámszakma környezettudatosságát

Az idén is kiosztották a reklámszakma környezettudatosságát hangsúlyozó kezdeményezés, a Green Pledge pályázatban elnyerhető védjegyeket - közölte az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 24. 05:00
Megosztás:

Kitilthatják a kínai autókat Amerikából

Az amerikai kereskedelmi minisztérium javaslatot tett az internetes kapcsolattal rendelkező járművekben használt kulcsfontosságú kínai szoftverek és hardverek betiltására. Ezzel szinte minden kínai autót kizárnának az amerikai piacról.
2024. 09. 24. 04:30
Megosztás:

A brutális áremelkedés ellenére is több élemiszert vehet jelenleg egy átlagos magyar, mint 2021-ben

A KSH statisztikái alapján idén eddig 5,2%-kal emelkedett a kedvezményekkel számolt nettó átlagkereset. De sokkal fontosabb, hogy mire elég ez a pénz és jobban élünk-e, mint az inflációs bummot megelőző időszakban?
2024. 09. 24. 04:00
Megosztás: